Mój fijoł 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój fijoł 2

Post »

Ewcia, Siberia - kupię sobie na próbę tą Landini, bo mimo wszystko ogromnie mi się podoba... życie zweryfikuje czy będę z niej zadowolona...
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja kiedys jak jeszcze ogrodu nie mialam to dostalam od sasiadki biala lilie do wazonu (ona zrobila sobie ogródek przy bloku) i kuuurcze powiem Wam ze sie wytrzymac nie dało od tego zapachu... mnie strasznie dusiała tzn ten zapach ze mialam co chwile ataki dusznosci i bez lekow sie nie obylo, wiec dałam ja do pokoju rodziców, choc i tak na mieszkaniu zapach sie unosił ale u siebie w pokoju juz jej tak nie czułam. A w ogrdzie jak mam je teraz, a tych zapachowych troszku jest to tak nie przeszkadzaja mi bo jest wiadomo wieksza przestrzen i jak ktos tu juz wspomniał "wietrza sie" cały czas :tan

A landini tez mi sie podoba, zamowilam taka sobie ale zakwitła mi całkowicie inna :evil:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Co do zapachu lilii nie jestem miłośnikiem, wolę je zdecydowanie w ogrodzie.
Zresztą tak mam, ze nie ścinam kwiatów do wazonów chyba, ze połamane lub inna klęska (kocia lub psia) ;:108
Co do Landinii zostaję przy swoim zdaniu. Bardzo mi się podoba. A zdjęcia Siberii mnie w tym utwierdziły.
Ale to chyba dobrze, ze mamy różne upodobania, ogrody różne...Inaczej byłoby nudno.
Co do uprawy lilii nie mam doświadczeń. Dopiero niedawno się do nich przekonałam. Wiem, ze wiosną dokupię cebule od tego samego sprzedawcy na targach. Tanio i wszystkie takie jak miały być.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

100krotko, co roku dokupuję kilka nowych liliowych cebul :D Nie są to może najukochańsze ze wszystkich kwiaty, ale bardzo je lubię.
Marta, jeszcze nie zdarzyło się, żebym lilię przyniosła do domu :;230 Nie ścinam kwiatów, tylko szkodniki sprawiają, że coś czasem stoi w wazonie :evil: Jednak koty niszczą lilie tylko wiosną, gdy kwiaty wschodzą, później łodygi omijają. Prawie białą przeniosę :D
Aga, kup sobie :D Jeśli Ci się podoba, będziesz zadowolona.
Eliza, w domu zapach lilii może być męczący. Podobnie bzu. Lubię go na krzewie, na podwórku :D
Justyna, czas najwyższy sadzić lilie. Może być Landini, jeśli lubisz :D
Lubię begonie, aż do tego roku nie miałam z nimi żadnych problemów. Na skutek ciągłych opadów deszczu zgniły :evil: Schowałam je do piwnicy, ale nie wiem, co zastanę w doniczkach (bulwy zostawiam do końca lutego nic nie robiąc, potem sadzę do nowej ziemi).
Obrazek

To nie wszystkie, tylko zdjęć nie mogę się doszukać :D
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie nie dla wszystkich zapach lilii a zwłaszcza nie dla alergików.
Trzeba lubić ten "duszący" zapach albo mieć lilie na ogrodzie.
Ja uwielbiam ten zapach, chociaż czasem i mnie z niego głowa boli jak za długo jestem w jego pobliżu.
Jednak zawsze jakieś lilie u mnie są i na pewno zawsze będą.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyna, lilie w ogrodzie to najlepszy pomysł :D Wiosną dokupię jeszcze trochę :D Zastanawiałam się nad sadzeniem przy różach, ale to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewa, ja jeszcze wracam do tej twojej lilii NN, co miała być biała. To jest najprawdopodobniej Royal Class. Mam ją pod taką nazwą i w necie też sprawdzałam :D Zgadza się.
Co do sadzania przy różach, to moim zdaniem nie pasują, bo jedne chcą dominować nad drugimi. U mnie to się nie sprawdziło.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To może koło liliowców ?
Kwiat podobny a liliowce mało zapachowe, to lilie nadrobią.
Ale najbardziej wydaje mi się, ze lilie pasują do traw ozdobnych i roślin okrywowych o małych drobnych kwiatkach.
Ładnie też robią się pośród host czy kolorowych żurawek.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda, tak właśnie sobie pomyślałam :D Termin kwitnienia się zgrywa, a ja ze swoim problemem węchowym w ogóle nie miałabym szansy na poczucie zapachu róż :D Dobrze, że się na to nie zdecydowałam. Dziękuję za nazwę :D
Grażyna, koło liliowców nie byłoby źle. Na razie rosną między irysami, więc na rabacie ciągle coś kwitnie. Tylko przydałoby się zrobić trochę porządku, bo się kłącza rozłożyły we wszystkie strony. No i posadziłam jeszcze piwonie-duże krzaki wyrosły :evil:

Języczka też do róż nie pasuje :D
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ja tam lubię jak lilie rosną same w jednym miejscu i jest ich dużo . Fakt że przed i po kwitnieniu nie wygląda okazale takie poletko ale jak zakwitną to :shock:
Obrazek
...no sama zobacz ....więc w przyszłym roku znowu zrobię sobie takie jedno miejsce .
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

oooo kurde ale widok liliowy :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, całkiem dobrze to wygląda :D Liliowa rozpusta :D Pomyślę o tym jesienią, kiedy będę przesadzać lilie-już najwyższa pora.
Eliza, mnie też szczęka opadła :D

Coś z zupełnie z innej beczki :D Dopiero teraz odkryłam, że M schował zdjęcia z 2009 roku w maszynie. Były na pewno wcześniej, ale jakoś nie miałam czasu przejrzeć. Najpierw róże-widać Gloria Dei (która u mnie nie wytrzymała :( ), a zdjęcia byle jakie, bo komórkowe.

Obrazek

Drzewka M wiązał do palików, teraz wiszą ozdoby :D

Obrazek

A datury rosły w gruncie. Krata niedawno chyba była postawiona, jeszcze nic nie rośnie :D

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wracam jeszcze do lilii. Wg mnie fajnie wyglądają na tle iglaków.
Evystyl poletko rewelacyjne.
Języczki mnie zachwyciły w tym roku. Mimo, ze mam je 2-3 lata.
Do róż nie pasują, ale w cienistych zakątkach, trochę dzikich-jak znalazł. Mam już 3 odmiany i poluję na kolejną (źródło już mam-teraz wiosenna oferta :tan ).
Ileż zmian w ciągu 2-3 lat. Takie widoki budujące bardzo.
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41

Post »

ale tam przestrzeń widzę :P co to za drzewa ?
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Poletko liliowe to też dobry pomysł.
Pod nimi można posadzić płożące roślinki, które zacienią cebulki lilii a kiedy te przekwitną to nie będzie to takie puste i nieciekawe poletko.Pod drzewkami tez mogą rosnąć funkie czy żurawki, będzie ładniej i ciekawiej.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”