ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Agatko ;:180 . Zainspirowałaś mnie, teraz to już wiem, ze też mogę sama taką ścieżkę ułożyć i nie czekać, ąż M będzie miał trochę czasu.
Wyszła świetnie. Żeby nie była nowa, można ją potraktować jogurtem lub maślanką, pokryje się takim nalotem charakterystycznym dla wiekowych kamieni. Jak ktoś lubi oczywiście :D
Pozdrawiam i czekam na fotorelację z dalszej części :wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie, sucho jest okrutnie i zużywam mnóstwo wody, żeby nowo posadzone rośliny się jakoś zaaklimatyzowały, a prognozy na najbliższe dni podobne... :roll:
Izo, a rzeczywiście cymbalarię masz na zbyciu? To ja jestem zainteresowana w razie czego.

Justyno, oczywiście, że sama możesz ułożyć ścieżkę. Tak jak wcześniej pisałam, ta moja ni e jest za bardzo profesjonalna, ale o taka mi chodziło, jeszcze musi zarosnąć zielskiem (ale starannie dobranym, oczywiście). O patynowanie się nie boję, bo ciągle się paćka okoliczną ziemią! ;)
Dokończenie mi trochę zajmie, bo właśnie teraz muszę poczekać na M., trzeba wkopać plastikową przegrodę 50 cm wgłąb na granicy trawnika, ma być zaporą dla konwalii. No i tego nie dam rady zrobić sama, niestety... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Mój suchodrzew zawsze jakoś tak marnie wyglądał na wiosnę. Nie wiem, czy to kwestia wymarzania, czy coś innego, ale po bokach był ładny zielony, a środek i góra całe suche. Zastanawiałem się gdzie przesadzić ostrokrzew i padło na miejsce po suchodrzewie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do przyszłej jesieni już mi się powinno udać zainstalować kompostownik! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem ciekawa jak Ci ten suchodrzew przypasuje, bardzo mi sie podoba 8-) tylko moj sadzony zeszlej wiosny na rabacie przed domem, ma objawy podobne jak u Pawla - tylko u mnie zasychaly galazki boczne, to z jednej strony, to z drugiej :roll: Zgolilam go na jezyka, bo on maly jeszcze ... moze cos z niego bedzie ale juz czytalam pare razy na forum, ze on to dziwny z tym zasychaniem galazek jest.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Agato cymbalaria jest u mnie w różnych dziwnych miejscach i czasem muszę ją 'ogarniać' na bierząco ;:3 Zapraszam
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja mam trzeci rok suchodrzew,zaczyna kwitnąć.Myślałam,że chociaż on jest bezproblemową rośliną.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Agatko ;:196
Tą kostką to mnie zamurowałaś ! :shock:
Widzę, że nie tylko ja porywam się na takie różniste roboty. :;230
Fajnie masz, że jeszcze masz tyle miejsca na nowe rośliny. :wink:
Ja teraz to już się zastanawiam, czy jest sens jechać na targi, kiedy nie bardzo mogę kupować nowe rośliny. ;:170 W końcu chyba nie chcę mieszkać w nieujarzmionym buszu. :;230
Szarak wszystko widzi.... mizianki dla kiciorka.
Miłego dnia ;:3
:wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak, Jule, bardzo mnie ciekawi, z której strony suchodrzew mi będzie zasychał! ;)
Ale jestem zdecydowana sadzić. Będą rosły w grupie obok siebie, może sobie jakoś poradzą, a do tego jesienią pewnie będzie już kompostownik, nie martwię się. Niedawno widziałam w ogrodzie w Oliwie jeden taki spory krzak, piękny!

Izo, z przyjemnością sobie trochę uszczknę, jak będziesz ogarniać, powiedz tylko kiedy! Ma rosnąć przy ścieżce, czyli w zasadzie już mogę sadzić, skoro ścieżka jest (swoją drogą, dziś wróciłam wcześniej, ale niestety nic nie wyszło z moich planów ogrodowych)

Małgosiu, skoro u Ciebie sobie radzi, to może i u mnie przetrwa. A jaki masz, bo ja chcę chiński...

Krysiu, ja mam sporo miejsca na nowe rośliny, bo ogród założony w zeszłym roku, jeszcze nie udało mi się go wypełnić. No i maluszki się nie rozrosły, te co są mogą już robić tłok po kilku latach. Mówisz, że nie masz po co jechać na targi? No, to może pooglądać, czy spotkać się z miłymi ludźmi (biegającymi pomiędzy stoiskami ;) ).
Szarak wymiziany i zadowolony! :)

edytuję, bo zrobiły mi się posty dwa w jednym, no to przy okazji wkleję zdjęcia z dzisiejszego przeglądu ogrodowego...

kokoryczka wonna rozkwita:
Obrazek

żurawka Mint Julep, w opisie miała być limonkowo - cytrynowa:
Obrazek

okazuje się, że mam własne fiołki (chyba?):
Obrazek

szczodrzeniec płożący kwitnie:
Obrazek

i ten zacznie niedługo - biały:
Obrazek

to podobno kosodrzewina wolno rosnąca, ciekawa jestem tych., co rosną szybko!! :shock:
Obrazek

Admiration, najbardziej wyrazisty z moich krzewów:
Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Uszczknij tej kosówce te przyrosty, to jeszcze ja zwolnisz
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie może sobie rosnąć, jak chce, bo jest malutka. Ale przyrosty mają ponad 10 cm, raczej kilkanaście,
później pewnie będę ją formować..
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Agato,

rzeczywiście, Twoja kosodrzewina jest maleńka (dużo mniejsza od moich), ale ma zdecydowanie większe przyrosty; stanowisko musi jej wyraźnie służyć. Przemyśl jeszcze uszczknięcie przyrostów - one najładniej wyglądają jak są rozgałęzione od samego dołu, a gdy zostawisz teraz kilkanaście cm, to w przyszłym roku od tej wysokości rozpoczną się przyrosty, a ta duża przestrzeń między początkiem tegorocznego przyrostu a początkiem przyszłorocznego, pozostanie łysa. Ja nie mam tego problemu - moje rosną po prostu bardzo powoli i dlatego są zagęszczone od samej ziemi :wink:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, teraz rozumiem, po co je uszczykiwać, na pewno ładniej będzie, gdy nie wyciągną się tak do góry. Bardziej podobałaby mi się pełna, kulista forma kosodrzewiny, niestety, Mops to nie jest. Chyba spróbuję sama je tak kształtować. Czy pozostawienie 5 cm będzie ok?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Jak najbardziej ok, a środkowy przyrost z każdej gałązki (lub ten skierowany bardziej do wewnątrz krzewu) możesz (ale nie musisz) zostawić nieco wyższy - powiedzmy 7cm (zakładając, że mają - tak ja pisałaś - kilkanaście cm). Wtedy kosodrzewinka będzie mieć ładny, kompaktowy kształt. W tym roku ostatni gwizdek na wstrzymanie sosen rosnących przy granicy zachodniej - zaczynam więc uszczykiwać im przyrosty, ale u mnie jeszcze za wcześnie na ten zabieg. Część roboty odwaliło już ptactwo siadające na młodych pędach, które pod ich ciężarem się całkowicie wyłamują - niestety.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Nie udało mi sie do Ciebie zajrzeć w ostatnich dniach ( nie pojawiąły mi sie powiadomienia z FO ) , a tu takie zmiany ;:224 świetnie wyszła CI ta ściezka ;:180 ;:180 ;:180
Kosodrzewina pięknie rośnie, widac że miejsce jej służy ! I dobrze radzą poprzednicy z uszczyknięciem przyrostów ! Pięknie się zagęści po takim zabiegu :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”