Dzień dobry!
Na początek zdjęcia jesiennego ogrodu. Dziś już nie jest tak kolorowo...
Azalie są ozdobą ogrodu nie tylko wiosną...
Płomienne berberysy, przyznam ? zaniedbane...
Spadło wreszcie trochę deszczu . I dziś pada. Dobrze to zrobi zimozielonym i nowo posadzonym roślinom.
Dziś udało mi się zmniejszyć nieco moją stertę cegieł. Trochę ich oczyściłam metalową szczotą i zrobiłam jeden odcinek obrzeża. Wkopałam cegły w ziemię. Nawet nieźle to wyszło. Mam jakiś preparat do impregnacji i wysycenia koloru, ale pewnie zdążę go tylko wypróbować, bo temperatury będą za niskie. Zdjęć , niestety, nie zrobiłam, bo mam zepsuty aparat.
Czy u Was też grasują krety, nornice i inne tego typu paskudy?
Mam pełno kopczyków, głównie na rabatach.
Było ich też sporo w miejscach, gdzie wsadzałam cebule. Czyżby zostały pożarte..?
A dosadziłam dużo cebulowych :
3 odmiany tulipanów botanicznych ? szt.30
6 odmian narcyzów - szt.50
5 odmian krokusów ? szt.140
4 odmiany tulipanów pełnych późnych ? szt.50
trochę puszkinii i hiacyntów
no i dużo zeszłorocznych cebulek tulipanów . Które mi się pomyliły i precyzyjne planowanie kolorystyczne wzięło w łeb ! I znowu będzie tak jak zeszłej wiosny w Białym Ogrodzie...a próbowałam nawet oznaczyć te nie-białe - widać trochę wstążeczki
Chwalę się cebulowymi nasadzeniami, ale cóż to jest wobec ilości zasadzonej przez Riane...
Aha, posadziłam też zawilce :The Bride i Mount Everest (kwitnące latem). Potem zorientowałam się,że one chyba nie przetrwają zimy. To są chyba zawilce wieńcowate ?
czy ktoś coś może wie na ten temat ???
ATKA-A1 ? dziś zapraszam do zwiedzania swojego królestwa, Beatko!
KLAMBER ? witam nowego gościa i sąsiada! Miło mi,że chwalisz mój ogród, dziękuję za dobre słowo!
Mieszkam w tym miejscu już długo, ale dopiero ok. 2004r. pojawiła się moja pasja ogrodnicza i zaczęłam tak naprawdę zajmować się ogrodem. Początkowo zaczęłam upiększać ogród dość chaotycznie . Potem zaczęłam szukać własnej wizji tego miejsca , no i sposobów realizacji. I ta nauka trwa do dziś...
Wiesz,że strumyk to rów melioracyjny..?
Warszawskie czy mazowieckie towarzystwo ogrodnicze jest dość liczne, organizujemy różne spotkania w większym i mniejszym gronie, więc miło będzie powitać Cię wśród nas!
Zachęcam do otworzenia swojego ogrodu u nas, na pewno znajdziesz tu życzliwą pomoc w sprawach technicznych, jak wklejanie zdjęć. Ja bez tego na początku na pewno nie dałabym rady.
Czytam Poradnik Ogrodniczy regularnie, ale na forum tamtejsze nie wchodziłam, brak czasu na wszystko.
Z tego, co piszesz, wynika że jesteś doświadczonym ogrodnikiem, na pewno wymiana opinii z Tobą będzie bardzo cenna. U mnie w ogrodzie nie ma rarytasów, ale na naszym forum wiele takich znajdziesz. Zapraszam więc i do siebie i do nas !
A skoro lubisz jesień, to jeszcze takie zdjęcie...
O tej porze roku ozdobą są także kolorowe gałązki...
MARGO ? z góry Central Park musi wyglądać niesamowicie w otoczeniu betonowej dżungli, Gosiu. Może też poszukam zdjęć googlu. A skoro wspomniałaś o takim nietypowym spojrzeniu, a u Riane widziałam satelitarne zdjęcia Jej ogrodu, pokażę zdjęcia zrobione przez moją koleżankę,która jest pilotem i zrobiła mi takie ujęcia z góry...
Co prawda, ogród widać niespecjalnie (stare zdjęcie i jeszcze zima), ale dają inne spojrzenie na otoczenie ogrodu.
Ta oznaczona część to mniej-więcej Mój Świat...W dole zdjęcia otulina Puszczy Kampinoskiej, na końcu ogrodu jest furtka do lasu, a moja uliczka też kończy się w lesie...A gdzieś tam w środku strumyk i moje ciągle tworzone rabaty...
RIANE ? Agatko,wieżowce wokół są, ale obszar tego założenia rzeczywiście wyjątkowy, szczególnie w takim miejscu. Ja też byłam zaskoczona. Ciekawe, czy tam jest cicho...?
RM27 ? cieszę się,że znów trafiłeś do mojego ogrodu , Romku! O tej porze roku zwykle mamy więcej czasu, więc będzie można częściej odwiedzać ulubione ogrody. Ja też mam takie plany i już się cieszę na spotkanie z Twoim ogrodem!
A to dla Ciebie zdjęcia znad strumienia...
WANDA7 ? ja też się cieszę, Wando, na ten czas wolny od ogrodowych prac. Pisałam ostatnio Margo,że i ogród potrzebuje tego okresu spoczynku i ja potrzebuję spojrzeć nań z dystansu. Przemyśleć pewne rzeczy bez pośpiechu... dopracować plany i poczytać. No i przestudiować dokonania forumków, przecież to inspiracja doskonała. Zawsze owocuje to dopisaniem do listy zakupów jakichś roślin
Co prawda, ja nie czuje się tak całkiem zwolniona z obowiązków ogrodniczych ? wiesz,że czeka mnie to układanie ceglanych obwódek...
EDYTA1 ? wiesz, Edyto, ja też kiedyś mniej zwracałam uwagę na ogrody i parki. Kiedy pojawia się pasja ogrodnicza ? wszystko się zmienia : obiekty do zwiedzania w czasie wycieczek, książki, które się czyta, sposób spędzania wolnego czasu, stosunek do ekologii, a także struktura wydatków...
AGUNIADA ? ja tylko ze zdjęć znam cudowne krajobrazy Stanów Zjednoczonych, Aguniu. Jeśli wolisz oglądać mój ogród niż dokonania wielkiego Olmsteda ? czuję się nobilitowana! Znaczy się ? mam zadatki na projektanta... No więc jeszcze jedna odsłona Mojego Świata...
Jeden z młodziutkich sumaków ? ich barwy jesienią to jeden z powodów , dla których znalazły się w moim ogrodzie
Pozdrawiam wszystkich zaglądających do ogrodu, a nie wpisujących się, a specjalnie Ewę !