Po malinowym chruśniaku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Po malinowym chruśniaku

Post »

Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb5 ... ea5c6.html]Obrazek[/url Dzwoneczki jakieś polne siewki, które wydawało mi się że wytępiłam[ bo zawsze mają rdzę] ale prawda że urocze? A penstemon to mój nowy 'dostatek'[nie mylić z nabytkiem :wink: ] przyjechał do mnie aż ze Skierniewic. Myślę ze jak podrośnie to będzie bardzo oryginalny. Ma bardzo niespotykany kolor - koralowy[dobrze zę nie muszę tego powiedzieć] albo jak kto woli łososiowy. Mam też palczastego [bo tego nieznam z imienia] ale w tym roku jest bardzo marny.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłoby mi niezmiernie miło :D .
To ten dzwonek szerokolistny (?). mój na listkach z dołu tez ma nieładne zbrązowienia i lekko łysieje. Muszę mu coś podsadzić, żeby zakryło, bo kwiatki bardzo mi się podobają.
Penstemon chyba ostatnio spopularyzowany :?: Szczerze mówiąc niewiele o nim wiem. Widziałam w Lidlu białe i różowe i u Cyrzana, ale nie kwitły. Łosoś/koralowy to mało spotykany kolor wśród kwiatów.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie kolor prestemona bardzo ciekawy. A najfajniejsze jest to że jeszcze nie znałam tej odmiany a już się zjawiła nieoczekiwanie w moim ogrodzie...
A deszczu to naprawdę zazdroszczę 8-) Może będzie podlało też kaszubskie truskawki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, twoja szałwia kwitnie niesamowicie pięknie. Takie kwitnące kępy widuję jedynie na zdjeciach, gdyż u mnie szałwia kwitnie tylko jeden albo dwa dni i juz po niej. Nie mogę jakoś dojść z tą rośliną do ładu.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, chyba nie możliwe z tą Twoją szałwią :roll: Może czas za szybko Ci ucieka :wink:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, z tego co wiem, kaszubska truskawka finiszuje :( Pogoda nie sprzyjała, ceny wywindowane nawet u bezpośredniego sprzedawcy-rolnika. Ale w tym roku pojadłam takich świeżych prosto z pola :tan
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno w niedzielę miałam okazję kupić truskawki z pola w Stężycy i były rewelacyjne. Wczoraj w mieście już truskawejk nie było widać a ja jeszcze się nimi nie nasyciłam :roll: Miejsce mam na własne ale bez M tego nie ogarnę... a on bardzo zapracowany w pracy 8-)
UL mnie szaro i wydawało by się że deszczowo ale oczywiście nie pada ;:223
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ha, ha. Truskawki kaszubskie pojechały do Brukseli :;230 Jestem ciekawa, czy "kaszubskie" to nazwa odmiany truskawek, czy po prostu pochodzą z tamtego regionu ? Nasłuchałam się w telewizji o ich wspaniałym smaku i też chcę takie mieć w ogródku :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, Kaszubki to nazwa umowna chociaż najczęściej uprawianą u nas jest 'senga-sengana] Jest świetna na przetwory bo ma ciemny kolor, i jest średniej wielkości i zwarta.
A smak - wiadomo jak jest słońce to jest słodka ;:3 Dzisiaj już były takie małe że kupiłam jagody :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Tak piszecie o tych truskawkach, że ślinotoku zaraz dostanę. :lol:
Izuniu, Twoja szałwia jest taka wystawowa, bardzo piękna kępa. ;:138
:wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, to tak a pro po wystawy... dzisiaj byłam w Rumi w szkółce. Żywego ducha nie spotkałam przez pół godziny łażenia. Wybrałam ciekawego rozchodnika - prawie czarny 8-) a drugi wyższy z białym brzegiem. W punkcie kwiaciarnianym była jedna pani i nawet mogłam zapłacić. Na ścianie zobaczyłam trofeum - nagroda chyba za pierwsze miejsce na targach w renku najładniejszy kwiat wiosny. Pytam się pani czy wie co to był za kwiat a pani mi pokazała pelargonię która stała na parapecie. Nie dość że miała pstrokate liście to jeszcze kwiaty w jakies ciapki. Jak na mój gust to za dużo było tam tych kolorków, No ale wiemy że o gustach się ... Przy kasowaniu pani mi mówi że nie zna ceny ale uwierzyła mi na słowo...Bardzo ciekawa szkółka 8-) Krysiu, a Twoje liliowce aż się proszą o jakieś podskubanie :wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze dzisiaj jadłam kaszubską, ale drobna.
Bywając w różnych szkółkach zbieramy najróżniejsze doświadczenia :wink:
Też nie przepadam za pstrokatymi roślinami. Chyba żadnej takiej nie mam :shock:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Penstemon biały to by mi nawet pasował! ;)
Hm, wszyscy mówią o truskawkach, ja w tym roku nawet ich nie spróbowałam, a już się kończą!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, jak to nie próbowałaś truskawek? :shock: masz może na nie uczulenie?
No dzisiaj zaraz jadę po truskawy bo dalej za mną chodzą i będę szukała aż znajdę! Wczoraj za to jadłam [taką solidną ilość] własne czereśnie ;:138 Szpaki jakieś miłosierne dla mnie w tym roku, Rok temu obżarły mi nawet czerwoną porzeczkę.
Najfajniejsza była jednak przejażdżka rowerowa. Znaleźliśmy piękną trasę koło Wejherowa - jak nie na Kaszubach 30 km prawie po płaskim ;:3 ;:3 oczywiście jak tam ode mnie dojadę samochodem :;230
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pobiłam w tym roku rekord w jedzeniu truskawek zjadłam ich aż 8 sztuk.Jak na mnie to dużo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”