Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

agusia2410 faktycznie z miejscem na przechowywanie cebul i kłączy wielu z nas ma problemy.
U mnie piwnica w bloku ale mamy nieogrzewane i dzięki temu lepiej sie przechowują ale zyczyła bym sobie mniejszą wilgotność bo szczególnie cebulki mieczyków nie znoszą tego.
Z nimi to latam jak ...nie powiem kto i z czym... :;230

korzo_m Dorotko juz wszystko wiemy ... sprawa sie wyjasniła i tygrysówki zakwitły a to najważniejsze.

JacekP Jacku " krzyżowanie dalii " to określenie na wyrost ...dla mnie to po prostu zabawa bez wiedzy teoretycznej. która w tym wypadku jest niezmiernie potrzebna.
Tygrysówki to ciekawy kwiat i mały kolorowy kawałeczek orientu... wiec warto je mieć.
A cebulki...w przechowaniu łatwe jak wszystkie inne. Zebrać,oczyścić, wysuszyć, do kartonika i w piwnicy czekają do wiosny.

ilona2715 Ilonko chyba wiem które dalie sa Twymi faworytkami ale na tamtym zdjęciu było ich kilka i mogę się pomylić ... a z tym podskubywaniem trawnika to rożnie bywa. Ja robię to sukcesywnie i po cichutku dzięki temu jest cisza.

W pierwszych dniach sierpnia zaczęły kwitnąć mieczyki.
W tym roku cebulki sadziłam głęboko i dzięki temu nie wykładają się.
Ścinam je na bieżąco i dokładam do wazonów w domu. Część idzie do rodzinki bo jest tego sporo.
Dzięki temu nie obciążam łodygi, nie kuszę nieproszonych gości a i cebulka będzie lepiej dokarmiona i większa na kolejny sezon.

Wiekszość z nich ma nazwy odmianowe oznaczone przez znanego hodowcę i wielkiego miłosnika mieczyków pana Staszka a także przy pomocy naszej Anity.
Nowe kupowane z etykietami ale ... może też zdażyć się pomyłka i wszelkie uwagi mile widziane.

Obrazek
1 >>> Mieczyk Diwinity
Obrazek

Obrazek

2 >>> Mieczyk Extaze
Obrazek

Obrazek

3 >>> Mieczyk Flirt
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy mieczyków

4 >>> Mieczyk Golden Fantasy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

5 >>> Mieczyk Pamlsek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne mieczyki :D Właśnie dlatego przeniosłam hortensje, żeby je głębiej posadzić. Wiosną będzie widać, czy to miało sens. Strefa ta sama, ale dodatkowo mieszkam na wygwizdowie i niecierpliwie czekam, aż wyrośnie tujowy żywopłot. Założę się, że rośliny lepiej się poczują :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Krystynko podziwiam kolejne dalie i trudno mi wybrać tą naj ...każda na swój sposób jest piękna . U mnie największa pstrokacizna zrobiła się w jednej wielkiej karpie ciemno bordowych pomponowych :roll: teraz to już mieszanka z bielą i w zależności od kwiatka jeden płatek połowa a zdarza się nawet cały pompon biały :shock: W sumie nie jestem tym zachwycona wolałam wcześniejszą wersję . Piękne masz też tygrysówki , ja mam tylko jeden kolor ale w tym roku wyjątkowo pięknie kwitła i miała naprawdę pokażne kwiaty aż byłam zdziwiona . Krysiu szukasz roślin do mokrego zakątka i tak pomyślałam o takiej bylinie jak sadziec ,nie pamiętam czy go masz :oops: w każdym razie u mnie dobrze się spisuje więc jak co polecam .
Zapomniałam napisać ,że mieczyki masz cudne :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przekonałaś mnie Krysiu do tygrysówki. Będzie to mój priorytet wiosną. W tym roku ładnie kwitła ixia i też się do niej przekonałem. Za to nerina drugi rok strajkuje i powoli się zniechęcam do niej.
Mieczyki cudne :!: Jednak wolę je podziwiać u innych :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 Ewciu czasami niepotrzebnie narażamy sie na stresy usiłując uprawiać rośliny, którym nasz rejon niezbyt odpowiada. Och .... ta nasza przekora ... :;230

tija Elzbieto ja też pstrokacizny nie znoszę. Chyba,że taką , która jest zaaranżowana przeze mnie bo dobór i różnorodność kolorystyki wcale nie oznacza ,ze tak musi być.
Tyle,że my działamy jakimś kluczek a przypadkowe nasadzenia wymykają się z tej zasady.
O nowo zakupionych pomyłkach juz nie wspomnę bo sa wpadki kolorystyczne, odmianowe i związane z wysokością też.

JacekP Cieszy mnie,że przekonałeś się do Tygrysówek i jest mi bardzo miło z tego powodu... ;:138
Jacku to wpłynie tylko i wyłącznie na atrakcyjność Twego ogrodu w jakimś szczególnym miejscu.
Przechowując inne cebulki dodatkowa garść nie robi różnicy.
Podobnie było u mnie z Acidanterą - troszkę wahania a teraz cieszą mnie tak piękne kwiaty. Jej wysokość ( prawie półtora metra) i długi kwiatostan sprawia,że widać ja z daleka i kwitnienie trwa dość długo..
Tej cebulkowej roślinki zwanej Ixia już nie mam - była tylko 1 sezon.

Obrazek

Troszke zdjęc aktualnych
Krokosmie ? uwielbiam je za kolor, kształt i niezawodność w kwitnieniu.
Rosnące w większej kępie na tle zachodzącego słońca wyglądają jak płomienie z ogniska.
Miałam 4 odmiany ale krokosmia Lucyfer z racji tak duzej ilości opadów zmarniała - okazuje sie,że cebulki podgniły i juz jej nie uratuję. Rozła w nieodpowiednim miejscu.

Robienie fotek kwiatom Krokosmii to praca wyjątkowo leżąca ale inaczej się nie da gdy chcemy zajrzeć im w oczy ... stąd wszystkie na tle nieba ... :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rudbekia błyskotliwa - moja ulubiona.
Tak wyraziste kwiaty z prawie czarnym oczkiem przemawiają do mojej wyobraźni.

Obrazek
Obrazek

Kwiaty o podobnej wyrazistości ma pnącze o nazwie Tunbergia .
W wielu krajach gatunek ten nazywany jest "Czarnooką Zuzanną" i nawet ta nazwa bardziej mi się podoba.
W tym sezonie jakby mniej obficie kwitnie . W ub. roku sprawdziła się także jako roślina okrywowa.

Obrazek

Wilec na pergoli bo ... Klematisy po zimie nie wychodziły więc musiałam coś zasiać .
Okazuje sie, ze jeden Klematis rośnie i nawet zakwitł ale mizerota. Botaniczne się sprawdzają u mnie a dla innych chyba za mokro.
Obrazek

Zakończę ciekawostką
- kwitnącyPełnik europejski i Lilak Mejera którego najpierw poczułam zapach przy pieleniu a szukajac przyczyny znalazłam kwiatuszki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ależ kwiatów ma u Ciebie wilec! :shock: Jak to zrobiłaś? U mnie 3 kwiatki na krzyż choć w kilku kolorach...
Do tunbergii mam duży sentyment - jednak nie co roku dobrze mi rośnie. Krokosmia ma tyle uroku, że muszę koniecznie powiększyć swój stan posiadania. Czy co roku wykopujesz cebulki?
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Cudownie!!! A mnie Acidantera nie kwitnie i bardzo mi przykro z tego powodu. Tyle radości mi dawała w tamtym roku. Krokosmii miałam tak dużo, a bardzo słabo mi kwitnie. Pełnik też ma kwiatki. :D Muszę się pochwalić,że mam swoją Tunbergię i jest śliczna. Od nasionka ją wyhodowałam :wink: Krysiu mieczyki masz cudowne. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja Izo mam go pierwszy rok i miał byc niebieski a to Wilec trójbarwny ale ten kolor lubie więc wielkiej złości nie mam i znów będę szukać nasion.
Tunbergia jest niezawodna i nawet sama sie sieje ale masz racje,że w tym roku mniej obficie kwitnie.
Pędów masa ale jakieś leniwe ...
Krokosmię prócz odmiany Lucyfer trzeba wykopywać chuć ja zaryzykowałam bo miałam dużo ( tej cynobrowej) i jedna kępę zostawiłam ale bardzo dokładnie okryłam i przezimowała.

Tosia1 Acidantera nie kwitnie u Ciebie czyli ... ma jakąś złość do Ciebie ale za co ? Pomyśl.
Widzę, że sporo osób przekonało sie do Tunbergii bo to ładne pnącze.

Takie mam widoczki gdy odpoczywam w altanie zwanej Senadore popijając kawę lub coś innego ... ;:136

Obrazek

Obrazek

Posadziłam jesienią ub roku na próbę Języczkę pomarańczową pod jabłonią i chyba zostanie.
Musze teraz dobrać do niej kolejne
Obrazek

Karmik dla ptaków to stały element przytwierdzony do starego obciętego konara.
Poowijałam co sie da zeschłymi pedami winobluszczu i posadziłam też że 2 sadzonki aby pokryło trochę i stworzyło całość.
Jednak lepszy byłby wiciokrzew zimozielony ale mam 1 młody krzew wiec nie bedę eksperymentować.

Obrazek

Z tyłu rosnie rząd czerwonych porzeczek wiec nasadzenia z przodu muszą być niezbyt wysokie aby owoce miały słońce. Do tego miejsce do zbierania też musi być czyli znów po zbiorach puste miejsce i laduja tam jakies donice.

Obrazek

Rabata rogowa pod Kaliną to taka przechowalnia wszystkiego i miejsce na eksperymenty bo w rogu... zacisze ... itd i daleko od głównej alejki.
Dla wypełniania pustych miejsc stawiam od czasu do czasu ( czytaj jak spodziewam sie gości ...) donice z kwitnącymi kwiatami.
Obrazek

Obrazek

Nad Makleją , Języczką pomarańczową, Słoneczniczkiem szorstkim góruje olbrzymia roslina.
Ma ponad 4 metry a łodygę grubą jak moja ręka w najgrubszym miejscu ...
Cos takiego wyrosło z sadzonek , gdzie miał urosnąć Głowaczek olbrzymi, inaczej zwany tatarskim .
To prawdziwy ogrodowy gigant. W trakcie kwitnienia osiąga wysokość nawet do 2,5 metra ale biedaczek nie miał jak się rozhulać z rośnięciem i raptem ma niecały metr wiec go nie widać bo toto zabrało jedzonko i słońce ? co to jest ?
Obrazek

Ciąg dalszy nastąpi ...
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Krysiu - zakwitł Ci lilak :shock: Jak ja uwielbiam ten zapach :D ;:65 Szkoda że ekran nie przekazuje zapachów ;:224 :x bo nie oderwałabym nosa :lol:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Krystynko toto wygląda mi na niecierpka himalajskiego , przy wyjeżdzie z Olsztyna w moją stronę przy działkach całe pobocza obrasta . Piszą że dorasta do 2 metrów , e tam jak ma warunki rośnie wyżej ;:108
Widoczki z altanki piękne a z języczką pod jabłonią strzał w dziesiątkę pięknie się prezentuje .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O maklei już kiedyś myślałam, ale w końcu nie kupiłam i patrząc na Twoją, żałuję. Kolor mi się podoba, ale wielkość też. Ten niecierpek się rozsiewa :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agusia2410 Agusiu faktycznie zapachu Ci nie prześle ale kto wie ... może za jakiś czas będzie to możliwe.
Zamknij oczy i wróć wspomnieniami do chwili, gdy roznosił się jego zapach po ogrodzie.
Teraz to szczątkowe kwitnienie ale zawsze coś.

tija takie coś chodziło mi po głowie,że gdzieś go widziałam w naturalnym środowisko. Zgadza sie wszystko czyli mam Niecierpka himalajskiego i rośnie ... do samego nieba. Dbam o nowe nasadzenia wysokich bylin to i on podjada.
Dla mnie jest ładny i całe szczęście,że rośnie w miejscu przeznaczonym dla wysokich, byleby tylko nie szalał z samosiewem. Mam znów obok opuszczoną działkę i tam go wyprowadzę.... :;230
Pod jabłonią do towarzystwa Języczki już przymierzałam Brunery bo mam kilka w doniczkach ale muszę uszczknąć troszkę trawnika aby nie sadzić zbyt blisko niej bo ona w sezonie też potrafi się rozłożyć dość szeroko.
jeszcze zostanie mi druga strona ale jest słoneczna więc cos innego.

ewamaj66 Makleję warto mieć dla ciekawych kształtem liści i koloru też. uwielbiam "inne zieloności" Ponadto kwiatostan choć delikatny ale bardzo długi więc długo kwitnie. Musi być kilka sztuk bo pojedynczo zero efektu.
Rośnie pierwszy rok i sądzę,że dopiero w następnym ona i te sąsiednie też pokażą na co ich stać.
Aha ... moja wnusia mówi, że to najlepsze kwiaty do "miziania"
Faktyczne sa bardzo delikatne i z daleka wyglądają jak mgiełka.
Trudno ten efekt uchwycić na zdjęciu.
Obrazek

Dalszy ciąg widoczków z miejsca gdzie w cieniu popijamy kawę i odpoczywamy.
Słoneczniki które widać w tle to działka sąsiadki.
Sadzi je każdego roku więc mam ładny sielski widok.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wierzba mandżurska po przycięciu pogniewała się na nas i nie wypuściła nowych gałązek.
Rośnie nad samym brzegiem i swymi korzeniami stabilizuje grunt więc pień został i służy ptakom jako miejsce obserwacji.
Mimo, ze otwarta przestrzeń ptaki tak sobie upodobały to miejsce, ze często widzimy walki o budkę lęgową, która tam wisi. W tym roku były 2 lęgi.
Dołem posadziłam kilka ziaren fasoli szparagowej pnącej bo mi została a szkoda wyrzucić.
Czyli mam nie gruszki ale " fasole pnącą na wierzbie"

Obrazek

Obrazek
Przy okazji wstawię fotki bardzo wysokiej i dość szerokiej rośliny, która w tym roku pojawiła sie przy samym brzegu w stawie czyli na dość płytkim poziomie wody.
Kilka dni temu wycięłam wysokie pędy i kwiatostany aby się nie zasiała ale zielone nowe odrosty zostawiłam.
Pędy były dość grube i w środku częściowo puste.

Nasz staw ma być jak najbliższy naturze więc zostawiam takie samosiejki.
Dużo opadów w tym roku sprawia,że ciągle utrzymuje się wysoki poziom wód gruntowych. Brzegi niezbyt stabilne i w tym roku zaniedbałam go.

Obrazek

Obrazek

Może ktoś zna nazwę tej rośliny ?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalszy ciąg aktualnych widoczków
Kanny sadzę niedaleko kompostownika aby zakryć taki widoczek.
Ponadto sa ciekawym tłem dla innych bylin.
Trawka po lewej to właśnie droga do kompostownika i całego "grajdołka " z zapasem drewna, taczką, wiaderkami na chwasty itd

Obrazek

Tu widok już od drugiej strony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na rabatach jest sporo wolnych miejsc a to okazja dla chwastów.
Wiosną z racji problemów zdrowotnych prawie nie siałam kwiatów jednorocznych bo zawsze kępami rosły miedzy bylinami.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta roślina to może być dzięgiel. Nie wiem na pewno czy leśny, czy arcydzięgiel litwor. Wybierasz się na targi do Olsztyna w sobotę?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”