U mnie piwnica w bloku ale mamy nieogrzewane i dzięki temu lepiej sie przechowują ale zyczyła bym sobie mniejszą wilgotność bo szczególnie cebulki mieczyków nie znoszą tego.
Z nimi to latam jak ...nie powiem kto i z czym...

korzo_m Dorotko juz wszystko wiemy ... sprawa sie wyjasniła i tygrysówki zakwitły a to najważniejsze.
JacekP Jacku " krzyżowanie dalii " to określenie na wyrost ...dla mnie to po prostu zabawa bez wiedzy teoretycznej. która w tym wypadku jest niezmiernie potrzebna.
Tygrysówki to ciekawy kwiat i mały kolorowy kawałeczek orientu... wiec warto je mieć.
A cebulki...w przechowaniu łatwe jak wszystkie inne. Zebrać,oczyścić, wysuszyć, do kartonika i w piwnicy czekają do wiosny.
ilona2715 Ilonko chyba wiem które dalie sa Twymi faworytkami ale na tamtym zdjęciu było ich kilka i mogę się pomylić ... a z tym podskubywaniem trawnika to rożnie bywa. Ja robię to sukcesywnie i po cichutku dzięki temu jest cisza.
W pierwszych dniach sierpnia zaczęły kwitnąć mieczyki.
W tym roku cebulki sadziłam głęboko i dzięki temu nie wykładają się.
Ścinam je na bieżąco i dokładam do wazonów w domu. Część idzie do rodzinki bo jest tego sporo.
Dzięki temu nie obciążam łodygi, nie kuszę nieproszonych gości a i cebulka będzie lepiej dokarmiona i większa na kolejny sezon.
Wiekszość z nich ma nazwy odmianowe oznaczone przez znanego hodowcę i wielkiego miłosnika mieczyków pana Staszka a także przy pomocy naszej Anity.
Nowe kupowane z etykietami ale ... może też zdażyć się pomyłka i wszelkie uwagi mile widziane.

1 >>> Mieczyk Diwinity

2 >>> Mieczyk Extaze

3 >>> Mieczyk Flirt