Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Obrazek

Młode listki hortensji pnącej...

Obrazek

Obrazek

TAJKA ? Tajko, nie dziwię Ci się po takich doświadczeniach ! Obserwuję teraz co dzień otoczenie tawliny i mimo, że wyrwałam odrosty ? są nowe ! A, jak pisałam, rośnie na rabacie wśród innych roślin, więc nie może się tam rozprzestrzeniać. Natomiast, wyobraź sobie, przymierzam się do sumaka, chcę go posadzić w luźnym lasku, który teraz wygląda paskudnie po czerwcowej katastrofie ? ma stworzyć ładną plamę na tle ohydnego domu sąsiadów. Tam może sobie mieć odrosty! Chociaż jeśli będą miały kilka metrów... Brzmi to groźnie...

GORYCZKA ? Krysiu, ja też się zachwycam hiacyntami ! Boję się tylko, że te łodyżki się połamią i dlatego je podpieram ! Rozumiem,że nie jest to konieczne ? po prostu hiacynt się pochyli...

DODAD ? Dorota, będzie piękna i wyrafinowana kompozycja ! Musisz koniecznie pokazać zdjęcie. Azalię Schneeperle mam ? jest bardzo ładna i tę zimę przetrwała dobrze ! Ależ przybędzie roślin u Ciebie !
A z tą ściółką myślę,że masz dobry pomysł ? takie nawiązanie do otoczenia jeziorka będzie fajne, spajające całość. Żeby tylko żwir nie był za drobny...Ja zrobiłam tak nad strumykiem z tego samego powodu i bardzo żałuję. Owszem , wyglądało to ładnie ? przez pierwszy sezon. Potem spadło mnóstwo igieł, listeczków i musiałam zamienić się w Kopciuszka...Praktycznie utrzymanie tego w porządku u mnie jest niemożliwe...Teraz staram się to zlikwidować.

MARGO ? Małgosiu, hiacynty kupowałam jesienią , pierwszego dnia dostawy, więc może dlatego cebule były dorodne. W marcu, jak zaczęły się wychylać, dałam im saletrę amonową.
Różowy w Waszych ogrodach często mi się podoba , u mnie jakoś mniej...
Co do pierisów, to przykrywałam je na zimę włókniną. Nigdy nie zmarzły. Ale nie zawsze kwitną. W tym roku np. tak jest z niektórymi. Może ziemia u Ciebie nie ta...? A inne kwaśnolubne dobrze Ci rosną ?

SZYSZUNIA ? witaj, Iwona! Dziękuję za tyle pochwał !
Powiedziałabym, że wszystkie hortensje są piękne. W dodatku większość nie sprawia żadnych problemów w uprawie ( drzewiasta i bukietowe, czyli wiechowate, te obie są na zdjęciach ). Rosną w zasadzie tak, jak im pozwalasz ? w zależności od wysokości cięcia wiosennego, urosną większe bądź mniejsze. Ja przycinam bukietowe na 30 cm nad ziemią i w ciągu sezonu dorastają do 1-1,5 m. I pięknie kwitną na nowych gałązkach. Drzewiastą zostawiam ostatnio dłuższą ? żeby gałązki były mocniejsze i utrzymały duży ciężar kwiatów.
No, a ogrodowe...- są cudne , ale kapryśne, trudniejsze. Ale przecież wielu forumowiczów radzi sobie z nimi wspaniale i mają niezwykłej urody krzewy. Posadź jedne i drugie !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

piękne te roztrzepane żonkile :D , ja sadziłam różne hiacynty (fioletowe) po kilku latach wszystkie są róż - czy ta saletra zmienia kolor ?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Izo - myślałam raczej nie o drobnym żwirku, ale o mieszance kamieni rzecznych, takich większych otoczaków ze żwirem. Na szczęście nie mam w pobliżu żadnych iglastych a z liśćmi myślę, że sobie jakoś poradzę. Zobaczymy, najwyżej będę zmieniac na korę. Chociaż denerwuje mnie osypywanie się kory i boję się, że będzie mi ją zmywać do jeziorka.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo - moja tawlina też puszcza, ale wyrywam, w końcu odpuści :wink: jeśli chodzi o lilie to moje pierwsze doświadczenia z nimi :D , w sumie dzięki forum je nabyłam w tym roku. Obornik podsypałam w dołek, później zamierzam im jeszcze podsypać, myślę, że delikatnie odsłonię ziemię i w ten sposób go rozłożę.
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Izo, nie pamiętam już czy masz w swoim białym ogrodzie azalie? Znalazłam taką:
Azalia wielkokwiatowa Oxydol
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam Wszystkich ! Oj, dużo się dzieje w ogrodzie...
Skończyłam wreszcie podsypywać obornik, torf i kompost pod rośliny ! Korę rozsypałam całą, oczywiście na niektóre miejsca zabrakło, jak zwykle. Ale trudno, na razie tak musi zostać ? nie mam już pieniędzy na więcej kory ( poszło chyba ze sto worków...).Jak ja nie mogę się doczekać, żeby to wszystko już się rozrosło i żeby ta kora nie była potrzebna...!

Teraz będzie SADZENIE ! Troszkę roślin jest, czekam na przesyłkę od Igi i wybieram się na zakupy do szkółki. Lista przygotowana , naturalnie, jest tak długa , że nie mam szans na zakup wszystkiego...

Spektakularną zmianą w ogrodzie jest postawienie dużego trejaża. Wreszcie ( dlaczego nie zrobiłam tego wcześniej...? ) osłonięta została szopa i kącik gospodarczy. Dotychczas widać to było z tarasu !
Teraz stoi trejaż, u stóp którego powstanie rabata. Będzie ona stanowić bok , otulający polankę z ławeczką z widokiem na ogród. Po trejażu będzie się piąć hortensja pnąca i winobluszcz ( jest tam świetlisty cień ). Chyba nic innego tam nie urośnie...Obok zaczęłam tworzyć kwaśnolubną rabatę.
Teraz czeka mnie malowanie trejaża na brązowo ( kupiłam najtańszy możliwy w Obi ).

No, i dziś montują nowe ogrodzenie ! Już nie mam drewnianej ściany od strony uliczki ? są czarne pręty.
Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest uzyskanie nasłonecznionego miejsca na warzywnik ! Będzie zakładany w lecie.
A minusem jest powstanie ?kolejnego priorytetu? ? trzeba szybko zagospodarować tę zaniedbaną dotychczas część ogrodu, bo stała się widoczna od uliczki... Mam zdecydowanie za dużo priorytetów !!!

AGRAZKA ? Grażynko, te roztrzepane to narcyzy Rip van Winkle. Co do hiacyntów, nie mam tak długich doświadczeń , jak Ty ? moje rosną pierwszy sezon ( poprzednie cebule zachorowały i wyrzuciłam ), więc nie wiem , czy zmieniłyby kolor. Natomiast saletra amonowa to nawóz, nic o tym nie wiem, żeby miała wpływ na zmianę koloru.

DODAD ? większe otoczaki łatwiej sprzątnąć, można nawet silniejszym strumieniem z węża ?zepchnąć? w jedno miejsce i wybrać. Drobny żwirek się wtedy ?zmywa?.
Mnie też kora denerwuje, tak jak pisałam wyżej. Co prawda ,wygląda lepiej , niż zachwaszczona ziemia, a nie mam złudzeń, że udałoby mi się utrzymać wszystko bez chwastów. U mnie nad samą wodą też nie mogę jej stosować , bo zróżnicowany poziom wody ją zmywa.
Bardzo jestem ciekawa, jak to wszystko zrobisz, musisz pokazać.

GRABEK ? Jolu, to mamy z liliami tyle samo doświadczeń ! Mnie też forum natchnęło do ich sadzenia.
A tawlina, obawiam się, że nie odpuści... Czeka nas wieczne wyrywanie !

RIANE ? dziękuję, Agata, że o mnie pamiętasz ! Wynalazłaś cudeńko! W Białym Ogrodzie mam dwa rododendrony Cunningham?White i azalię Schneeperle. Ale znajdę miejsce i dla tej azalii ! Podoba mi się.

Zdjęcia trejaża i ogrodzenia następnym razem, a teraz inne obrazki z Mojego Świata...
To jedna z ukochanych brzóz w wiosennej szacie...osłania delikatnym , zielonym woalem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna z kęp kaczeńców nad strumykiem...

Obrazek

"Las" konwalii...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

TAMARYSZKU ;:167 dzięki za lekcje o hortensjach . :;230 Zakupy poczynię na pewno a później pokaże zdjęcia .Jak byś miała chwilę i ochotę to wpadnij do mnie i rozszyfruj zakupioną przeze mnie dzisiaj bylinę o białych kwiatach .Tak kupowałam że nie zapytałam o nazwę . ;:223 Nie wiem czy sadzić w pełnym słońcu.
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Pięknie - i trawnik już taki zielony i ładniutki :shock: Tyle co oglądałam zdjęcia z "drapania". Trudno uwierzyć ;:138
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy Twoje rh też mają różowe pąki? Miały być białe, a tu mi jakiś róż wychodzi... :?
Agata
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Wiesz Tamaryszku mam też ciągły problem, co zrobić, by nie rosły chwasty.
Na razie korę stosuję sporadycznie, potem biegam całe lato za chwastami.
Czy kora zapobiega wyrastaniu chwastów rozłogowych, głęboko korzeniących się,
czy raczej ogranicza tylko rozwój jednorocznych???
Najwięcej problemów z korą jest wtedy, gdy na rabaty spadają liście, wygrabia się również i kora.
Właśnie tego nie lubię. Kiedy pielę, to mam zwyczaj wybierać wszystko, kora się też nie ostaje :roll:
Tawlina jarzębolistna pozostanie na dotychczasowym stanowisku do jesieni, potem przesadzę,
nie da się opanować tych odrostów, jest ich więcej niż przy sumaku.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ależ piękne zdjęcia pokazałaś. Uwielbiam brzozy. Na jednym zdjęciu dom wygląda jak za firanką delikatnych gałązek i listków brzeziny. I ten kaczeniec nad strumykiem, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Pięknie, pięknie... Ach ..., ale się rozmarzyłam. Odkąd mam ogródek jeszcze bardziej znielubiłam domowe obowiązki, gotowanie itp. Staram się szybko, szybko poprasować, czy coś upichcić, bo już rwę się do ogródka. Podejrzewam Iza, że tobie chyba też jest ciężko. Mając taki ogród, takie widoki przed sobą, trudno myśleć o ubijaniu kotletów :D
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

Dzięki Tamaryszku za odwiedziny ;:196 Zdecydowałam że kupię hortensje LIMELIGHT oraz TARDIWĘ Teraz tylko kupić i po kłopocie :;230
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie kora jest tymczasowo. Tak samo jak Ty docelowo chciałabym same zadarniające. Na razie kora służy do wybicia darni, której nie chciało mi się ściągać. I radzi sobie nieźle. Oczywiście trawa i inne zielska próbują przerastać, ale spod kory dość łatwo się je wyrywa. Również rozłogi. Ekologiczny środek Ursulki RPDP działa bez zarzutu. :wink: W pierwszym roku miałam sporo pielenia. W drugim trochę. A teraz już zdecydowanie mniej. Tylko martwi mnie, że jak kopię w trawniku, to dżdżownice prawie mi łopatę wyrywają z rąk. A jak sadzę coś w korze, to cisza i spokój. Czyżbym niechcący wybiła życie w glebie? :( Szczególnie, że tam, gdzie jesienią ściółkowałam suchymi liśćmi, dżdżownic jest zatrzęsienie. Powoli dochodzę do wniosku, że kora nie jest najzdrowszą ściółką pod słońcem.

Zamówiłam EMy. :heja Zainwestowałam w beczkę na deszczówkę. I będę podlewać. Naczytałam się i jestem strasznie napalona. Zobaczymy, czy efekty rzeczywiście będą tak spektakularne, jak w reklamach :twisted: .
Agata
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Iza, już widzę kwitnące konwaliowe pole... i ten zapach...
A brzozy teraz wyglądają tak pięknie, z młodymi listkami. Ja powinnam się ich pozbyć córka jest uczulona, ale nie mam serca.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo- piękne, wiosenne klimaty pokazałaś.O tej porze roku w przyleśnych ogrodach jest szczególnie pięknie.Woda kaczeńcom zawsze dodaje uroku, które są z nią nierozerwalnie związane.
Ja także ściółkuję rabaty korą, gdyż wydają się bardziej estetyczne, no i zważywszy na to, że mam ogród daleko od domu, nie wyrobiła bym się z plewieniem.
O Świdośliwie napisałam Ci w swoim wątku, chciałam jeszcze dodać,że nie tworzy odrostów i jej nie przycinam, gdyż i tak jest zagęszczona. :) :) :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”