Zaproszenie do naszego ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zaproszenie do naszego ogrodu

Post »

Witam, wszystkich miłych gości

Dalu,
łapanie króliczka, dążenie do celu, może i tak ..
Chociaż moja praca w ogrodzie i w domu kojarzy się
z moszczeniem gniazdka.
Wiercę się i wiercę i ciągle jest nie wygodnie i przy tym wierceniu ciągle coś się burzy
Naprawiam,poprawiam i tak już ładnych parę lat to miejsce sobie buduję

Elżuniu zgadzam się z Tobą, każdy z nas dąży do spełnienia marzenia o idealnym ogrodzie.
I na realizacje tego marzenia poświęca każdą wolną chwilę.

Moje pomysły powstają głównie poprzez przechadzki w ogrodzie.
Dam przykład
To miejsce przy oczku zostało kilka razy zmienione
W pierwszej wersji ogród był obniżony na długości domu i otaczał dwa zbiorniki wodne- (A)
Niestety zastosowana dosyć mocna i równoległa do boku działki linia (podkłady) zakłócała wygląd kompozycji w niektórych częściach ogrodu.
Niepokoiła
Nie pomógł zastosowany trójkąt, jego bok był równoległy do linii oczka brzegowego
Niestety był zbyt słaby wizualnie i nawet, kiedy postawiłam tam duże donice z kwiatami,
nie odwróciły one uwagi od mocnej linii
W drugiej wersji linia została skrócona i obniżony teren wyszedł poza obrys budynku
powstała" rzeka z trawy"
W tej wersji nie zbyt dobrze wyglądała rabata z ostatniego okna domu
a także z miejsca gdzie jest brzoza.
Dom ginął w "donicy"
Zlikwidowanie jej i utwardzenie dojścia do oczka ulepszyło kompozycję.
Czeka mnie na wiosnę kolejne zagospodarowanie w zieleń tej skarpy

Obrazek
Krysiu :;230 , cierpią moje roślinki, powinnam posłuchać Twoje rady :)
Alu, karty prawdę mówią , ten rok będzie super dla nas ogrodników :)
Gieniu ;:196 Dziękuję
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Witaj Elu,

Przygotowałaś ciekawą kartkę z życzeniami ogrodowymi na 2011 rok. Szczególnie trzymam kciuki za ten delikatny wiatr w 2011 no i zrealizowane projekty, a te kopiące to mi tak bardzo nie będą przeszkadzać :wink: ; u mnie będzie dużo do przekopania i kto wie, może krety okażą się sojusznikami? Oczywiście pod warunkiem, że będą kopać we wskazanych miejscach :lol:
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie
kopiące są pożyteczne.
Ich domki nie zbyt ładnie komponują się na gładziutkim zielonym dywanie. :)

Wieje u Ciebie?
Masz bardzo rozsądny plan
Bardzo mi się podoba.
Koniecznie trzeba jak najszybciej stworzyć mikroklimat na działce.
Żywopłoty, drzewa, krzewy, wszystko to razem uczyni
ogród przyjazny dla innych bardziej wrażliwych roślin.
Dla mnie tawuły to dobry wybór.
Są bezproblemowe, są piękne.
Bardzo wcześnie pojawiają się drobniutkie zielone pączuszki
i nie marzną w czasie nocnych przymrozków.
Potem rozwijają się śliczne listki i kwiaty.
Jesienią długo zdobią krzewy kolorowe liście,
zimą ich "miotełki" utworzone z drobnych gałęzi i kwiatostany zdobią ogród.
Niektórzy narzekają na tawuły bo rozsiewają
się w nieoczekiwanych miejscach.
Nie martw się tym , łatwo je wykopać, podarować, lub znaleźć inne miejsca w ogrodzie.
Pozdrawiam, Elżbieta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
merle
200p
200p

Post »

Elu wybacz, że post pod postem, ale najpierw wysłałem swój, a dopiero potem zobaczyłem Twój najnowszy wpis. Świetnie pokazałaś w tej grafice zmiany w obrębie oczka. Oj, uświadomiłaś ile pracy należało włożyć, aby osiągnąć efekt który Ciebie zadowolił, a nam pozwolił na zachwyty nad Twoim kącikiem wodnym.
Twoje oczko oraz jego otoczenie było dla mnie inspiracją przy tworzeniu 'projektu' zagospodarowania jednego z miejsc w moim ogrodzie. Niestety na razie jest to na papierze, nie wiem kiedy doczeka się realizacji.
merle
200p
200p

Post »

I znowu, wysłałem, a już była Twoja błyskawiczna odpowiedź na poprzedni post :wink:
Zgadza się Elu, tawuły to bardzo wdzięczne rośliny. Mają coś, co powoduje, że nie potrafię przejść obok nich obojętnie. Zachwyca mnie ich szeroki wybór, różne kolory listków u różnych odmian, a nawet jak sama kiedyś pisałaś, zmiany barw listków u tych samych odmian wraz z nadejściem kolejnych pór roku. Ponadto obfite kwitnienie w różnych odcieniach różu, czerwieni i bieli oraz różne pory kwitnienia - od wczesnej wiosny do późnego lata. Sama faktura listków u niektórych odmian jest b. dekoracyjna, nie wspominając już o jesiennym przebarwieniu, które jest ważnym dla mnie kryterium doboru roślin do ogrodu. Zapomniałbym również o zróżnicowanym pokroju tawuł, co powoduje, że można je dobrać do konkretnych miejsc w ogrodzie. Takie wieloletnie kwitnące krzewy jak tawuły mogą w końcu godnie zastąpić kwiaty w ogrodzie. Kwiaty są piękne, może kiedyś... Jednak zdecydowanie wolę większe lub mniejsze krzewy liściaste, również kwitnące.
Zresztą, jeśli chodzi o stosunek do kwiatów, to mogę się podpisać pod tym co napisałaś w jednym z postów na ich temat, że wymagają oddania i czasu, pielęgnacji, wiedzy i dobrego skomponowania.

Elu, ok. godz. 09.00 rano było u mnie -15, świeci słońce i jest niemal bezchmurnie, ale... no właśnie, wieje nieprzyjemny wiatr, b. zimny; od zachodu zbliża się odwilż, do mnie dotrze zapewne jutro, ale u Ciebie pogoda już dzisiaj może zacząć się zmieniać. Zapowiadają, że odwilż może potrwać do 17 stycznia. Dziesięć odwilżowych dni to byłoby coś, pamiętając np. styczeń 2010. Zobaczymy jak będzie.

Elu, ważne, że dzisiejszy dzień jest już o 14 minut dłuższy od najkrótszego dnia w roku ;:108
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Elu, Twoje ostatnie rysunki uświadomiły mi jak bardzo pracujesz nad osiągnieciem zamierzonego efektu wizualnego.
Ty jesteś doskonałym wzrokowcem, a ja to tylko tak na 'czuja' planuję i realizuję zmiany w ogrodzie.
Bedę musiała w 2011 'pomyśleć' wiecej na kartce i skupić sie na krytycznej analizie zdjęć. Trudno mi przejść z całości do
szczegółów, a to przecież detale tworzą całość. W drugą stronę też nie lepiej, często nie udaje mi się oderwać od szczegółów
by dostrzec całość. :oops:
Ah ta praca wyobrażni ;:224 , taka analiza i synteza jest niestety bardzo potrzebna by doskonalić nasze dzieło ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości

Wczorajszy dzień był dla mnie smutny, otrzymałam przykrą wiadomość od naszych znajomych.
Stracili psa, utopił się w oczku wodnym
Chciałabym przestrzec wszystkich mających psy i oczka wodne przed odwilżą, istnieje niebezpieczeństwo załamania się lodu.

Marcinie
pięknie opisałeś tawuły.
Zgadzam się z Tobą są to piękne krzewy może Twój opis zachęci obecnych i przyszłych właścicieli ogrodów do ich sadzenia.
Wczoraj mróz, dzisiaj śnieg się topi i z hukiem zsuwa się z dachu.
Cieszę się, że dnia przybywa. Najgorsze miesiące mamy za sobą.

Wiesiu.
Nie ważne, jaką drogą dochodzi się do celu. Czy przelewa się wizję na kartkę papieru, czy pracuje na wyczucie w terenie. Każda metoda jest dobra.
Twoje wyczucie znakomicie się sprawdziło, dowodem na to jest Twój śliczny ogródek.
Małe przestrzenie jest bardzo trudno zagospodarować, nadać im szczególny charakter.
Moim skromnym zdaniem udało się Tobie w 100 procentach.Stworzyłaś romantyczny zakątek. Główną atrakcją jest niesamowicie piękna pnąca róża. Zmieniające się rabaty z różną ciekawą roślinnością jeszcze bardziej uatrakcyjniają Twój uroczy zakątek.

Wiesiu w Twoim wątku przeczytałam, że Ty i Fela macie już koniec zimy. Czytając poczułam lekkie ukucie zazdrości.
Pozdrawiam, Elżbieta
i śnieżne tunele
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/10 ... e-w-sniegu
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ELU
Zdjęcie które pokazałaś, domek otulony śniegiem i ten samochód poruszający się w śniegowym tunelu to chyba nie wschód nasze Polski :?:
Tam to dopiero piękna i prawdziwa zima :!: :!: :!:
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,
Masz rację to nie wschód Polski to daleko dalej.
Przerażająca zima. Ładna tylko na zdjęciach
pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Domek wygląda iście bajkowo.....a ciekawa jestem kto wydrążył ten tunel....gdzieś taki podobny w tv widziałam....chyba w Kanadzie....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko mnie też podoba się to zdjęcie.
to drugie jest niesamowite

Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Elu, pisałaś o psie twoich znajomych. Ja idiotka, dziś wlazłam na lód i skąpałam się ;:223 Na szczęście tylko do kolan, ale woda bardzo zimna i nie należało to do przyjemności :oops:
Takie śniegi były podobno w tym roku w Danii.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, to straszne, koniecznie trzeba uważać na dzieci i na zwierzaki.
Rozgrzej się czymś gorącym.
musisz być zdrowa!
;:196 Elżbieta
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

merle pisze:a te kopiące to mi tak bardzo nie będą przeszkadzać :wink: ; u mnie będzie dużo do przekopania i kto wie, może krety okażą się sojusznikami? Oczywiście pod warunkiem, że będą kopać we wskazanych miejscach :lol:
Na to specjalnie bym nie liczył, mówię to spoglądając przez okno na to co wyłania się na trawniku z pod topniejącego śniegu :;230

Elu ileż od Ciebie można się nauczyć, o projektowaniu i kompozycji ogrodu, czytam z zapartym tchem. Dobrze że to ilustrujesz, bo są to trudne zagadnienia, widzę w Tobie architekta?, masz wielką wyobraźnię przestrzenną, mnie tego brakuje, dlatego łatwiej mi zrozumieć kiedy słowa podparte są obrazem. Miło się tu uczyć, myślę że Admini, szybko dołączą Ciebie, do zacnego grona przyjaciół forum ;:167 :D

Pozdrawiam Tomek :wit
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku
ja na Twoim złotym znaczku widzę duże czerwone serduszko.
Myślę, że nie tylko ja widzę.
Tomku miło czyta się Twoje posty.
W Twoich postach nie tylko jest wiedza ogrodowa.
Twoje wypowiedzi w wątkach są ciepłe i przemiłe.
posty przeznaczone dla mnie są tak miłe, że oblewam się rumieńcem.
;:196 Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”