Meg,Thina
Sobotni obiad, czyli
rolada indycza faszerowana pieczarkami i szpinakiem z ryżem i fasolką w curry
filet z indyka
kilka pieczarek
liście szpinaku
cebula, ząbek czosnku
sól,pieprz, masło
Filet nacinam w dwóch miejscach, rozpłaszczam i przez folię spożywczą rozbijam tłuczkiem na równej grubości płat.Posypuję solą i pieprzem.
Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na maśle, do tego wrzucam pokrojone pieczarki - smażę razem kilka minut.Dodaję pokrojone liście szpinaku i razem chwilę duszę. Dosmaczam solą i pieprzem.Przestudzę i wykładam na mięso.
Zwijam.Folię aluminiową smaruję masłem i układam na niej roladę.Mocno zwijam,a boki folii skręcam.Wygląda to jak cukierek.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Wkładam roladę do formy, a formę do drugiej,większej, w której jest woda do połowy wysokości.Wkładam formy do piekarnika i piekę 45 minut.
Mięso zostawiam w wyłączonym piekarniku jeszcze 15 minut.Wyjmuję, rozwijam folię i ostrożnie kroję na ukośne plastry.
Kiedy mięso piecze się ,gotuję woreczek ryżu /na dwie osoby/ i odcedzam. Na głębokiej patelni szklę połowę cebuli i wsypuję fasolkę /mrożona/ Duszę pod przykryciem podlewając odrobiną wody aż będzie prawie miękka. Wtedy odkrywam,wrzucam ryż,dodaję sól i pieprz - biały i żółte curry.Razem podgrzewam.POsypuję natką.Gotowe!
Danie jest lekkie i dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Do tego konieczny kieliszek białego wina
