Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Baryczko- dziękuję za odwiedziny. Już wymyśliłam kolejną wisząca półeczkę. Muszę ją zrobić w tym tygodniu przed przywiezieniem kolekcji z działki. Po prostu za mało mam miejsca na storczyki. Pochwalę się, jak będzie gotowa. Teraz całą zimę będę mieć 2 wiszące półeczki w oknie...
A storczyki chyba lubią takie wahania temperatur, jak tego lata były. Albo były upłay powyżej +30 stopni, albo było zimno < jak dziś> poniżej +17 stopni. Może to zainicjuje jakieś kwitnienia zimą, kto wie? ;:224

Zabko_Moniś- Walcz o swojego MM. Skoro wypuścił korzonki, powinien żyć. Jeszcze do tego keiki ma. Może któreś z dzieciaczków uda się uratować? ;)

Dziś sesja zdjęciowa maleńka była.
Pokażę Wam sadzonkę Vandzi od Rafaela. Przyjechała do mnie rok temu. Była maleńka, miała 3 korzonki i martwiłam się, że zimy u mnie nie przetrwa. Tymczasem <moczę ją dwa razy w tygodniu, w środę i niedzielę po ok.8-10godzin>, na wiosnę wypuściła 3 grube korzonki, a stare korzonki się przedłużyły i porozgałęziały. Urosły jej nowe listki i w sumie w ciągu roku podwoiła swoją wielkość. Tak wyglądała rok temu, tuż po dotarciu do mnie:

Obrazek

A tak wygląda dziś, listki są dwa razy dłuższe niż te, które miała rok temu:

Obrazek

Oraz Sułtan załapał się na fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania i miłej niedzielki ;:7
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Vanda widzę śłicznie rośnie, dobrze jej u ciebie :) Oby tak dalej :P
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ładnie ci vandzia podrosła :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Vanda pięknie ci podrosła :). Też wtedy kupiłam sobie 2 sadzonki, ale niezbyt się zmieniły, tylko puściły dużo korzeni, umieściłam je już w koszyczkach, żeby się od małego ładnie w nich przekorzeniały. Ale twoja ma takie ładne, jasne listka.
Phalaenopsis też jest śliczny.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, ale pięknie rośnie u Ciebie Vanda. ;:138 ;:138 ;:138
I Phalaenopsis niczego sobie.
Ja już swoje Catlleyaste wniosłam do domu. W dzień mamy 12-15 a w nocy 7-10. Nie chcę ryzykować bo niektóre mają pochewki kwiatowe.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Justynko gratuluję wspaniałej opieki i jej efektów na vandą ;:180
Piękny bukiecik pod Sułtanem ;:224
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

No... Justynko. Parę stron musiałam przelecieć, żeby nadrobić zaległości. Jak zwykle się dzieje ;:63
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Vandzi trzeba Ci gratulować!!!Widać,ze dużo sie zmieniła,pieknie przyrasta,moja cos niknie przy Twojej :(
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaja- też się cieszę, że rośnie. Dlatego już myślę o kolejnej Vandzi, tym razem dorosłej roślince ;)

Celinko- dziękuję w imienu Vandzi. Może za rok na wakacje pojedzie do ogrodu...

Dusiu- dziękuję. Z Twoich ust pochwała dla mojej Vandzi jest dla mnie bardzo ważna. Chcę sobie kupić drugą, tym razem dorosłą, ale niekwitnącą. Może po przecenie się uda coś znaleźć... ;:108

Joane- u mnie podobnie. Z tą tylko różnicą, że stoją przy ogrzanym murze. Nocą, cegły oddają ciepło i jest ze 2,3 stopnie cieplej niż na otwartej przestrzeni. Ale w tym tygodniu przyjeżdżają do domku, to już postanowione ;)

Kasiunieczko- Bukieciki takie non stop stoją u mnie. Jedynie kwiaty się wymienia a pojedyńcze róże stoją oddzielnie w krysztale ;)
A Sułtan...zaraz będą kolejne 3 fotki owego jegomościa. Przed momentem był zachód słońca. Sułtan stoi na stole po stronie południowej, a słońce zachodząc, oświetliło go przez okno w kuchni, "na przestrzał". Wyszły trzy, śliczne fotki.
Nie mogłam się oprzeć, by ich nie wstawić:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jutro czeka mnie pracowity dzień, muszę się zastanowić nad drugą półeczką, może zdążę deseczki pociąć i pomalować z pierwszego. I wieczorem ognisko na węgiel drzewny zrobić...oby nie lało :D
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- dziękuję. Z Twoich ust pochwała dla mojej Vandzi jest dla mnie bardzo ważna. Chcę sobie kupić drugą, tym razem dorosłą, ale niekwitnącą. Może po przecenie się uda coś znaleźć...
O to się bardzo cieszę, że takie masz o mnie dobre zdanie ;)). A za Vandą koniecznie się rozejrz, bo warto, to bardzo wdzięczne rośliny. W LM miewają przecenione, ale ich stan jest zwykle bardzo zły, zapewnie nie są nawadniane. Kiedyś jedną kupiłam na próbe, ale niestety uschła, było już widocznie za późno. Innym razem widziałam Vandy tak zabiedzone, że im liście poopadały, a korzenie były wyschnięte i pomarszczone. A ceny były 80 zł. A na wystawach czasami udawalo mi się kupić kwitnące, zdrowe za 90. jeśli masz blisko do jakiś wystaw, to może tam by się warto rozejrzeć? Ostatnio wprawdzie rzadko można coś spotkać poniżej 100 zł, ale czasami się zdarza. Ale Vandy są tak piękne i niesamowite, że nie da się koło nich przejśc obojętnie...
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22

Post »

Gratuluje wzrostu Vandzi, slicznie sie u Ciebie zaklimatyzowala :)
Chcialabym aby moje rhynchostylisy tez tak ruszyly ale na razie tylko jeden daje znac, ze zyje.
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Justynko,Vandzia bardzo ładnie Ci rośnie ;:138 a Sułtan pięknie kwitnie :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Justynko, ja też Catlleyaste wzięłam już do domu, reszta jeszcze została, Vanda mnie zachwyciła pięknie Ci rośnie, moje rosną lecz nie mają takich pięknych korzeni, sułtan na ostatnich zdjęciach rewelacja ;:138

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- Jesteś Ekspertem Vand ;) Dlatego cenię sobie Twoje zdanie. 100zł na Vandę niekwitnącą nie wydam, wolę poczekać, może gdzieś uda mi się dopaść w dobrej formie Vandę za 50-80zł ;:108

Busybees- cierpliwości, na pewno ruszą :) Mnie cieszy fakt, że jej nie uśmierciłam. Dlatego zaczynam się rozglądać za dorosłą koleżanką dla niej ;:108

Edyta- bardzo dziękuję ;) Vandy bardzo mi się podobają, ale nie wiedziałam, czy sobie z nimi poradzę. Wg mnie należą do sotrczyków o trudniejszych warunkach uprawy.

Renata- moje stały jeszcze tej nocy na zewnątrz. Dziś już je chowam na noc do domku. Zimne noce są i słońce wcześniej zachodzi. Ale, jak w dzień będzie ok +20 stopni, to je wyniosę na parę godzin, żeby złapały jeszcze jesiennego słońca.
parapetowce
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Justyś kilka dni mi zajęło przeglądanie twojego topicu ale było warto! Piękną masz kolekcję! Po miesiącach wakacjowania, mam nadzieję, że odwdzięczą ci się teraz kwiatuchy ślicznymi kwitnieniami.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”