Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd
Jolu. To tylko nieliczne egzemplarze, które można było pokazać. Większość to obraz "nędzy i rozpaczy"
Koło mnie na niższych terenach już był przymrozek. Zawita pewnie i do mnie i będzie już po kwiatach.
Fuksje dobrze przechowuje się w domu na parapecie. Ja mam 4 drzewka i przechowuję w podpiwniczeniu. Mało podlewam tak,że wszystkie liście opadają. Wiosną mocno przycinam i najpierw wędruje wyżej w domu a później na dwór.
Geniu. Ja też muszę przepalać,bo moja mama ma 90 lat i też musi mieć ciepło. A w ogóle ten rok grzewczy to prawie na okrągło. Lipiec i sierpień to jednolita przerwa w ogrzewaniu.
Delospermy naszczepiłem w doniczki,bo nie wiadomo jaka będzie zima a szkoda jakby zmarzły.
Koło mnie na niższych terenach już był przymrozek. Zawita pewnie i do mnie i będzie już po kwiatach.
Fuksje dobrze przechowuje się w domu na parapecie. Ja mam 4 drzewka i przechowuję w podpiwniczeniu. Mało podlewam tak,że wszystkie liście opadają. Wiosną mocno przycinam i najpierw wędruje wyżej w domu a później na dwór.
Geniu. Ja też muszę przepalać,bo moja mama ma 90 lat i też musi mieć ciepło. A w ogóle ten rok grzewczy to prawie na okrągło. Lipiec i sierpień to jednolita przerwa w ogrzewaniu.
Delospermy naszczepiłem w doniczki,bo nie wiadomo jaka będzie zima a szkoda jakby zmarzły.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znaczy ja tez muszę szczepić, bo te żółte od Ciebie nie zakwitły, a tak jestem ciekawa ich kwiatów.
Dziękuję za informację o fuksjach. Jak myślisz kiedy będzie w tym roku pora na canny, bo muszę nabyć solidne widły
Dziękuję za informację o fuksjach. Jak myślisz kiedy będzie w tym roku pora na canny, bo muszę nabyć solidne widły

- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Piękne te Twoje trawy Januszu. A znasz może ich nazwy, bo bardzo mi się podobają a jestem na etapie tworzenia trawiastej rabaty. Jak będę znała nazwę to będę wiedziała czego szukać.
- drozd
Jolu.Żółte ładnie zimują bez przykrywania a kwitną tylko wiosną. Fioletowe są wrażliwe szczególnie na nadmiar wilgoci w zimie dlatego ich szczepie na wszelki wypadek. A że dobrze się przyjmują to dlaczego nie...
Z wykopywaniem kann zawsze wielka zagadka. Bywało,że we wrześniu zmroził mróz ale i w grudniu też miałem w gruncie.
Iwonko. Nie musisz szukać. Przyślę Ci nasiona wraz z nazwą. Warto je mieć.
Z wykopywaniem kann zawsze wielka zagadka. Bywało,że we wrześniu zmroził mróz ale i w grudniu też miałem w gruncie.
Iwonko. Nie musisz szukać. Przyślę Ci nasiona wraz z nazwą. Warto je mieć.
- pamelka
Zauważyłam, że nawet urwany niechcący kawałek ukorzenia się i kwitnie 

- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Janusz, dzięki
. Przechodzę na pw.

Masz rację, Januszu, te korale wyglądają, jakby były polakierowane- są urocze! To kalina?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Dawno mnie nie było bo czas goni , ale widzę że jesień pełną parą , nie tylko u mnie ....jednak najgorsze jest to że u nas ciągle pada i jest zimno ......gdzie ta polska złota jesień ? patrząc na mapę pogody mnie się wydaje że na zachodzie kraju ....
mam małe pytanko : ponieważ czekam na to aż przyschną torebki nasienne belamkandy , nie wiem czy czekać dalej czy już je zbierać ?
Nie wiem co o tym wszystkim myśleć , jest to problem ponieważ pogoda tragiczna i strasznie gniją mi owocniki na cannach ?

mam małe pytanko : ponieważ czekam na to aż przyschną torebki nasienne belamkandy , nie wiem czy czekać dalej czy już je zbierać ?
Nie wiem co o tym wszystkim myśleć , jest to problem ponieważ pogoda tragiczna i strasznie gniją mi owocniki na cannach ?
[quote="markonix"]Dawno mnie nie było bo czas goni , ale widzę że jesień pełną parą , nie tylko u mnie ....jednak najgorsze jest to że u nas ciągle pada i jest zimno ......gdzie ta polska złota jesień ? patrząc na mapę pogody mnie się wydaje że na zachodzie kraju ....
Tak, potwierdzam, dzis u nas była prawdziwie letnia pogoda

Tak, potwierdzam, dzis u nas była prawdziwie letnia pogoda

- pamelka
A ja potwierdzam to, co mówi Marek
Dzisiaj kupiłam jesienno-zimową kurtkę
Na zachodzie Polski chyba nie myslicie jeszcze o takich zakupach 

Jolu, niestety, to ciepełko nie potrwa długo... zdaje sobie z tego sprawę. Ala na jutro zapowiadaja jeszcze cieplejszą niedzielę. Ma grzać
. Dzis w cieniu było 21 stopni, normalnie cudo.

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
u nas też było 21 , 12 w dzień + 9 w nocy .... 

- pamelka
Dobre
Marku upalne jakieś noce u Was, u nas max. było 5 

To zapraszam wszystkich do słonecznej zachodniej Polski! Dziś podobnie-

- drozd
'Nie wywołujcie wilka z lasu' na prawdziwe zimno jeszcze nie czas.To jeszcze lato i wiele dni słonecznych przed nami. Zimne noce i mgły to symptomy nadchodzącej jesieni ale przecież jeszcze "Babie Lato" przed nami. Wiele kwiatów jak astry, dalie właśnie to jest ich okres kwitnienia. Canny mają jeszcze dużo pędów kwiatowych a o tej porze są najbardziej wybarwione tylko trochę słońca które podobno do nas wraca.
Mareczku. Torebki nasienne 'Belmakandy' jak zaczną pękać wtedy należy je zrywać i dosuszać w domu. Nie zauważyłem żeby gniły nasiona cann. Nawet trochę zebrałem już, bo były suche a pogoda u mnie też przeważnie deszczowa choć dzisiejszy dzień był nawet przyjemny słoneczny.
Mareczku. Torebki nasienne 'Belmakandy' jak zaczną pękać wtedy należy je zrywać i dosuszać w domu. Nie zauważyłem żeby gniły nasiona cann. Nawet trochę zebrałem już, bo były suche a pogoda u mnie też przeważnie deszczowa choć dzisiejszy dzień był nawet przyjemny słoneczny.