Działka korzo_m 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m 2009

Post »

Zosiu masz całkowitą rację, a jakby paliki zaimpregnować. Chociaż na starej działce miałam rolbordery impregnowane, po 3-4 latach i tak zgniły części wkopane w ziemię , miały takiego białego grzyba. Muszę przemyśleć ten problem, mam na to całą zimę ;:7

Anitko zachciało mi się nowego pola to teraz mam, za swoje. Ja na urządzenie całości dawałam 2 lata, teraz widzę ,że wszystkie prace będą trwały o wiele dłużej. To jest już trzecia działka , która dopracowuję. Tą poprzednią wzięła moja koleżanka, to były początki kwietnia, niezbyt ciekawie się prezentowała, ja jej nie uporządkowałam po zimie. W czerwcu koleżanka powiedziała mi ,że jest tak miło zaskoczona, nie przypuszczała, że tyle kwiatów jej zakwitnie.

tara ja też często zmieniam nasadzenia na rabatkach, cały sezon biegam z łopatką i coś przenoszę. Żal mi wyrzucać nawet małej sadzonki. W sierpniu plewiłam rabatkę z niezapomnajkami, żal mi było wyrzucać młodych sadzonek, więc posadziłam je w kilka doniczek. Zapomniałam o nich w sobotę je zauważyłam, no i posadziłam w cieniu.
Kciuki są potrzebne, a miłe słowa tak bardzo mnie dopingują ;:196 Z chęcią przyjmę roślinkę do adopcji, ja również mogę się podzielić moimi nadwyżkami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doroto-podziwiam Twój zapał do pracy.Ciekawe ile się skalniakowy kopiec uleży do wiosny?A ta żurawka dość podejrzana!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo okazało sie ,że moje przypuszczenia do żurawki się sprawdziły to tolmiea menziensii, zostawię ją, chyba nie przezimuje, trudno.
Ja widzę,że ziemia na skalniaku powoli siada, może pomogły jej też deszcze, bo mimo ostatnio pięknej pogody ranki były deszczowe.
Zapał do pracy jeszcze mam, tymbardziej ,że jest tyle jej do wykonania. Teraz zaczęłam ładować akumulatory, myślę , planuję, chodzę na spacery do lasu, a wiosną zabiorę się znowu do ostrej pracy.
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj kolejne pracowite przedpołudnie, ale są efekty ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Syn przez sierpień robił kostkę brukową ( tak dosłownie jej nie można nazwać, bo od tej prawdziwej różni się), formy kupił na allegro. Postanowiliśmy z mężem korzystając z pięknej pogody ułożyć. Najpierw poukładałam wokół rabatki, oczywiście miejscami musiałam pozmieniać kształt rabatki
Obrazek Obrazek
Mąż łopatą ściągał darń, a ja na kolankach zabawiłam się w brukarza. Kostka po kosteczce wkopywałam w ziemię. Póżniej dokładnie obsypałam ziemią. Tak teraz prezentuje się rabatka
Obrazek Obrazek
Muszę poprosić syna aby raz na tydzień robił dalej kostkę , mamy 15 form, chciałabym następne rabatki tak wykończyć, przez zimę może uda się. Na pewno kostka ułatwi mi koszenie trawy, bo nieraz wjeżdżałam kosiarką na rabatki.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo mi się to spodobało :P
Fajna sprawa.

Napisz proszę jak się robi taką kostkę, z czego, jak długo itp....
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma dziękuję bardzo ;:196 to mi było potrzebne, bo klęczałam ze 3 godziny przy pracy :uszy
Teraz idę na spacer do lasu, zabieram worki, może uzbieram trochę kory.

Kostkę robił syn, mamy 15 szt. form plastikowych, mieszał odpowiednią proporcję cementu, piasku i wody , doszedł do takiej wprawy ,że mieszankę robił na oko. Wypełniał formy, w zależności od pogody schło kilka dni. Jak wyschły wyciągał, aha przed napełnianiem mieszanką , każdą formę moczył w wodzie. Prosta sprawa, formy nie były takie drogie. Polecam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ale fajne Dorotko...
Pamiętam jak nie tak dawno wypytywałaś mnie jak ja robiłam moje wielkie stopy do ogródka.
Pisałam Ci wtedy co i jak... a tu proszę... produkcja kostek ruszyła pełna parą.
Należą się za to gratulacje dla syna, a dla Ciebie za ułożenie kostek. ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu ja cały czas myślę o takim większym chodniku, może nie stopy, zobaczymy. Dziękujemy za pochwały, zapomniałaś o moim mężu :;230 , machanie łopatą dziś należało do niego, darń ściągał tak dokładnie, że dużo nie musiałam odkopywać łopateczką.
Ja całe popołudnie chodziłam i oglądałam naszą pracę ,naprawdę fajnie to wyszło,kostka dodała uroku rabatce. Szkoda ,że wystarczyło tylko na jedną, produkcja musi rozpocząć się na większą skalę ;:7
Kostki było dużo, nie przypuszczałam ,że tylko jedną rabatkę damy radę obrzeżyć, ale jest to duża rabatka.
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dorotko, ;:167 piękne zmiany w Twoim ogrodzie !!!
Uwielbiam takie kształty ;:138 ;:138 ;:138
Wielkie brawa dla Twojego syna i całej rodzinki !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dorotko ja może nawiążę do wpisu andriu53, przyznam ma rację, na początku też zrobiliśmy skalnika z klockami i efekt był podobny jak na Jego fotce. Mało tego klocki pod wpływem chyba wilgoci butwiały, kora schodziła, może było lepiej tą korę wcześniej usunąć, może nie był to dobry gatunek drzewa, choć przyznam bardzo mi się podobało, nie jest jednak trwałe, a kostka super, czy dawałaś bo nie zauważyłam folie pod kostkę?
Zyczę jednak powodzenia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawe Dorotko rozwiązanie :)
Fajnie zaakcentowałaś rabatę... 8-)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wszystkiego co najlepsze, co dobre i miłe,
co budzi uśmiech na twarzy, co kryje się w maleńkim słowie - szczęście,
a także tradycyjne 100 lat!!!!!!

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dziękuję bardzo w imieniu całej rodzinki :wit
Ja też lubię takie nieregularne kształty na rabatkach, chodzę od wczoraj i oglądam, naprawdę fajnie wygląda.

tara pod kostkę dawałam folię od strony rabatki, myślę że zabezpieczy ona przed zarastaniem trawą.
Macie rację ,muszę przemyśleć te konary.
Tara dziękuje bardzo za życzenia ;:196

evluk długo myślałam jak zabezpieczyć rabatkę ,aby trawa nie zarastała. Na starej działce miałam obrzeża plastikowe, rolbordery to się nie sprawdziło po kilku latach były do wyrzucenia. Myślę ,że kostka będzie trwalsza, wygodniej będzie mi kosić trawę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj udało mi się zrobić porządek z wykopanymi już dawno mieczykami, zostały oczyszczone, teraz czekają spokojnie w pudełkach do wiosny.
Robiąc porządki w piwnicy, mąż znalazł jeszcze cebulki tulipanów. Posadziłam je na rabatkach, już miały 1 cm kiełki, myślę, że tak póżne sadzenie im nie zaszkodzi i zobaczę w przyszłym roku ich kwiaty.
Syn rozpoczął kolejną produkcję kostki, zapełnił 15 form, myślę ,że do końca tygodnia wyschną i będzie mógł robić następne.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Ani- Raczka pokazuję moje olki
te są ukorzenione od Ciebie, zastanawiam się kiedy je powinnam posadzić do ziemii
Obrazek
ten jest u nie już 2 lata, a dostałam go od Karolci
Obrazek
to są szczepki ukorzenione rok temu, do jednej doniczki dałam 2 badylki, może sie okazać ,że kwiaty będą różne. Ma liście bardzo zniszczone, to czerwcowe gradobicie dało mu się tak we znaki, myślałam ,że nie przeżyje, a on dał sobie super radę.
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”