Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś - ja też bardzo się cieszę ;:87 i już robię miejsce na twoje roślinki. Nie mam tylu gatunków i odmian co Ty, ale znów mi przybędzie. Dobrze, że to te planowane, bo inaczej byłby problem. :wink: :lol:
Zaraz lecę sobie obejrzeć jeszcze raz twoje włości i to mnóstwo kwiatów. :P

Bogusiu - a może by tak po sąsiedzku podzielić się po połowie, po bożemu jak to mówią. A może sąsiad nie będzie miał nic przeciwko temu ? :wink: :lol:
A tak poważnie to możesz temu zapobiec wkopując w ziemię od strony sąsiada coś twardego lub folię kilkakrotnie złożoną na głębokość pół metra. Na jakiś czas wystarczy taka zapora. A najlepiej to na bieżąco usuwać odrosty.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pokazałam już kwiaty, to może teraz to co rośnie w warzywniaku. Pietruszka, seler i czosnek chiński rosną w szklarence a reszta na polu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

O matko kochana!!!!Kiedy, Grażynko, sadziłaś ten seler,że on jest już taki wielki???????
A czosnek chiński -- jesteś z niego zadowolona ?
Pozdrawiam,Małgorzata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Małgosiu jestem bardzo zadowolona. Rośnie dobrze, nie choruje, nie czuć go tak po zjedzeniu a jest doskonały do kanapek jako pierwsza nowalijka. Poza tym ślicznie kwitnie od września. :wink: :lol:
A seler pozostał w szklarni od zeszłego roku i teraz będę zbierała z niego listki aż do momentu kiedy wypuści pęd kwiatowy.
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Grażynko, ale się smakowicie u Ciebie zrobiło ;:8 ;:8 ;:8. Z rabarbaru bardzo lubię kompot oraz placek, bo jest taki kwaskowaty, szczypior bezwzględnie to twarogu ze śmietaną, czy pomidorów, seler, lubczyk do wielu zup a zwłaszcza mojej ulubionej pomidorowej z makaronem, wyłącznie domowym, ręcznie krojonym , bo w tym przypadku innego nie uznaję.
Szybko Ci ten lubczyk wyrósł, u nas dopiero ledwo co wyłazi, choć trzeba go przesadzić bo nie chce rosnąć na otwartej przestrzeni. Kiedyś mieliśmy trzy krzaki tego zioła w ogródku przy domu, oczywiście musiał ustąpić miejsca trawie a rósł jak szalony, był zawsze ogromny, że można było się w nim schować. Wraz z przesadzeniem na nowym stanowisku padł, nowa sadzonka jakoś wegetuje, ale nie wiadomo jak długo da radę. Zastanawiam się czy go nie posadzić z powrotem do ogrodu, taka masa zieleni wydaje mi się, żeby pasowała. Ale czy on lubi słońce czy półcień?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No to chętnie posadzę ten czosnek,żeby wypróbować....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu ja mam 3 krzaczki lubczyku i wydaje mi się że lepiej rośnie w słońcu, ale preferuje dobrą przepuszczalną ziemię. Myślę, że dobrze będzie wsadzić go w miejsce w którym dobrze rosnął. Wygląda dekoracyjnie kiedy kwitnie. Jego towarzystwo lubią też niektóre roślinki i kwiaty. :wink: :lol:

Małgosiu radzę wypróbować bo warto. Walorów smakowych liści dodanych do potraw nie da się pominąć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jak patrzę na te fotki to mi wstyd :oops: jestem daleko w tyle :(
Czosnku dopiero trochę wysadziłam, pietruszkę dopiero co wysiałam :?
Tylko lubczyk mam taki jak Ty :D I szczypiorek mam olbrzymi :lol:
A w jakim towarzystwie sadzisz lubczyk?
Grzegorz B

Post »

kogra pisze: ...ale preferuje dobrą przepuszczalną ziemię.
To się wyjaśniło, gliniaste podłoże mu nie pasuje. Jak mokro to się topi, jak sucho to ziemia tak zbita, że ciężko ją zruszyć. A ja się łudziłem, że on to polubi :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - lubczyk rośnie u mnie w truskawkach, koło malin i na grządce warzywnej gdzie każdego roku rośnie coś innego. Ten wygląda najlepiej - ma też najwięcej słonka. Ale wszystkie dobrze rosną. Szczypiorek mam młodziutki bo każdego roku sadziłam inną odmianę i za każdym razem wymarzała, albo zjadały ją ślimaki. Dopiero zeszłoroczny się obstał.

Grzesiu - z pewnością nie służy mu zalewanie, bo wtedy podgniwają korzonki. Łatwiej zniesie suszę niż zastoinę wodną. Więc może wykop głębszy dołek , na dół wsyp trochę żwirku a potem wsadż go do ziemi zmieszanej z obornikiem lub piaskiem. To powinno pomóc.
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Grażynko zrobi się :D Dziękuję za radę :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu co do tego, to nie mam żadnych wątpliwości. Taki pracuś jak Ty z peqwnością dołoży wszelkich starań, aby bło mu dobrze. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie, pachnąco i smacznie... po prostu cudnie masz w swoim ogrodzie. Nasyciłam oczy i "chwyciłam" pozytywną energię.

Pozdrawiam,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko bardzo się cieszę. :P Szkoda tylko, że znów zapowiadają deszcz i ochłodzenie. A ja już zamierzałam zabrać się do wysiewania ogórków i sadzenia pomidorków do szklarni. Teraz nie wiem czy jeszcze czekać czy już wysadzać. :cry: :cry:
Grażyna.
kogro-linki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko ile kloru , ile rozmaitych różności u Ciebie ... głowa mała by wsztstko objać :D
No co ja będę zachwalała , po prostu ... ;:215 ;:79 ;:215
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”