Dziękuję Dziewczynki
Orzechów w rezultacie nie zrobiłam, co oskubałam to zjedliśmy
Przepis poniżej:
Składniki:
- orzechy, migdały, słonecznik (co kto lubi) - 200-300 g
- cukier - ok 1,5 szklanki
- pół szklanki wody
- 1-2 łyżeczki cynamonu - zależy kto jaką intensywność tej przyprawy lubi. Można też dodać przyprawy piernikowej i uzyskać w ten sposób jeszcze bardziej świąteczną przegryzkę.
Patelnię stawiamy na średnim gazie, wlewamy wodę i cukier- powinna się zrobić od razu gęsta papka, jeśli nie, dosypujemy trochę cukru, oraz cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy 2-3 minutki. Wsypujemy na patelnię orzechy i mieszamy wszystko razem drewnianą łopatką. Sami zauważycie jak szybko masa cukrowa gęstnieje (woda odparowuje), staje się konsystencji syropu. Cały czas dokładnie mieszamy orzechy. W pewnym momencie, dosłownie z sekundy na sekundę nasz cukrowy syrop zaczyna krystalizować i cała masa orzechów robi się biaława i sypka -w tym momencie zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy ze sobą orzechy. Gdy orzechy trochę się przestudzą, wrzucamy całość do sitka z grubymi oczkami i potrząsamy kilkakrotnie nad czystym garnkiem aż nadmiar nieprzylepionego do orzechów cukru opadnie (cukier cynamonowy- nie wyrzucamy go, możemy posypać nim kawę, desery lub zużyć do innych wypieków).
Smacznego
