Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Wandeczko ;:196
Fajna ta kicia, zaprasza do ogrodu.
Jak cudownie spacerować w ogrodzie tak przystrojonym liśćmi dębu.
Mam wrażenie, że otulają rośliny i dają poczucie bezpieczeństwa.
Też chyba bym zostawiła je na rabatach do wiosny.
:wit
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

O k....e... Nie wiem, czy Ci zazdroszczę tego wyczesywania liści. ;:oj
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Urokliwie to wygląda, ale wiem ile pracy wymaga. Śliczna kotka, przypomina moją działkową Dzidzię ;:167
Wandziu, przed zimą przedmuchujesz instalację nawadniającą? Sprężarką może?
:wit
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

To prawda, że pięknie wyglądają te dywany liśćmi przetykane, ale roboty to Ci nie zazdroszczę. ;:185
Zwłaszcza wyczesywania traw, czy wyskubywania ich z krzaków różanych czy innych....broniących dostępu kolcami. ;:oj
Fajny ten czarny przystojniak i jak wiernie patrzy i czeka na kolejne z Tobą spotkanie. ;:306 ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu miło, że masz towarzystwo przy pracach ogrodowych. ;:215 Już jesień i pora kończyć prace w ogrodzie. Dziękuję, ;:196 że będę mogła podziwiać zimą piękne, zawsze trochę tajemnicze zdjęcia twojego cudnego ogrodu.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Wandziu, pięknie widzisz świat ;:173 - to nie lada sztuka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Te liście na ławeczce wyglądają bardzo romantycznie
Nie wiem dlaczego, ale w ogóle widok liści leżących wokół zawsze mnie wzrusza.
A jeszcze jak świeci słońce ;:173
Kto powiedział, że nie ma kolorów w ogrodzie?
Są ale inne
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, słów brakuje kiedy oglądam te zdjęcia. Piękne! takiej jesieni nam trzeba, niestety u mnie od dzisiaj deszcz i wiatr nieprzeciętny, o słońcu i takiej ilości liści mogę jedynie pomarzyć.. Chociaż zbierania i wyczesywania z rabat nie zazdroszczę ;:224
Byłam wczoraj w lesie na "zbieraniu liści" i muszę przyznać, że było to nie lada wyzwanie.. co kawałek dąb, jak na złość :roll: . Ale znalazłam w końcu miły brzozowy zagajnik i dawaj to złoto do wora ;:306
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu ogród zasypany liśćmi wygląda uroczo, ale pracy Ci nie zazdroszczę. Najgorsze to wybieranie z rabat.
Szkoda, że liście z dębu nie nadają się na kompost. ;:224 Miałabyś darmowy nawóz.
Kotek śliczny, umila Ci pracę w ogrodzie. :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu u mnie to wygląda podobnie.Wczoraj dużo liści wygrabiłam ale deszcz mi przeszkodził.
Siostra gdzieś wyczytała że te liście trzeba do czarnych worków zapakować , w workach zrobić dziurki żeby był dostęp powietrza i złożyć gdzieś, takie kompostowanie podobno trwa trzy lata, duża zaleta tego sposobu to to że nie trzeba przerzucać no ale trzeba uważać żeby worki nie rozwaliły się.Też jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Leszczyna, no tak, na tym wydłubywaniu liści z bylin upływa mi koniec marca i początek kwietnia, a muszę się spieszyć, bo wtedy już cebulowe wychodzą i mogłyby się najzwyczajniej podusić pod warstwą liści.
Annes77, dzięki za odwiedziny, cieszę się, że przyjemnie spędziłaś czas na spacerku :D
Sweetdaysy, dzięki bardzo, jesteś dla mojego ogródka niezwykle łaskawa. Na razie jeszcze daje się wypić kawę na tarasie, choć coraz jest zimniej i człowiek chowa się raczej w domciu.
JagiS., w tym roku jakoś wyjątkowo mi się nie chce zakładać nowego wątku, ale może mi za jakiś czas przejdzie i rzeczywiście zacznę wspominać lepsze czasy.
Ignis, ależ oczywiście, że liście na rabatach zostają do wiosny. To w sumie dobre zabezpieczenie, zwłaszcza gdy występują braki śniegu w zimie.
agniesz-ka, na pewno mi nie zazdrościsz tych liściorów, bo to prawdziwe utrapienie, mimo pewnych korzyści.
katja, ja niczym linii nie przedmuchuję. Wychodzę z założenia, że woda wykapała z węża i nie pozostanie jej tyle, by mogła go rozsadzić.
stasia-ogród, nie mam wyboru, muszę walczyć z liśćmi co roku i jakoś z tym żyć. Gdy ma się duże drzewa, to ma się też mnóstwo pracy jesienią.
cyma, gdy nadejdzie zima, chowam aparat głęboko w szafie. Kiedyś fotografowałam zimowe widoki, ale teraz już ich nie znoszę w swoim ogrodzie. Zimą to już raczej będziemy oglądać wiosnę tutaj w wątkach ;:108
daffodli, dzięki ;:196
Margo, no nie da się zaprzeczyć, że widok liści ma w sobie coś romantycznego. A spacer i szuranie liśćmi po parkowych alejach należy z pewnością do niemałych przyjemności.
Nifredil, dziwne to dla mnie troszkę, że musisz przywozić do siebie liście z lasu, podczas gdy ja mam ich takie stosy. No fakt, że chodzi tutaj o inne liście, ale jednak... :) Mam nadzieję, że Twoje zbiory przyniosą ogrodowym roślinkom same korzyści.
Tajko, byłoby wspaniale, gdyby z dębowych liści dało się uzyskać wartościowy kompost. No nic, czekam, może uczeni coś wymyślą. Może jakiś dodatek, który wsypywałoby się do tych liści. Czy coś.
Jola1, ja niestety nie mam tyle miejsca, żeby takie wory z liśćmi położyć i czekać na kompost kilka lat. Ale szkoda, bo w sumie byłby to ciekawy eksperyment.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandeczko i ja nie zazdroszczę Ci pracy z dębowymi liśćmi w marcu. ;:224
Pomyśl przez zimę nad utworzeniem u siebie warsztatów forumowych w owym miesiącu właśnie. Na temat np: "Jak efektywnie usuwać liście z rabat". Przyjedzie wiele ludu, każdy poćwiczy to i w weekend miałabyś liście z głowy. :wink:
Piękne ostatnie zdjęcia z trawkami.
Z niecierpliwością oczekuję nowego wątku z wspominkami lepszych czasów. ;:65
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, łączę się z Tobą w liściowym bólu, u mnie rośnie 5 dębów i dziś przez ponad 2 godzi. starałam się sprzątnąć trawnik i rabaty, oczywiście tylko z grubsza, bo resztę wygrabiania zostawiam sobie na wiosnę.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Wandziu, pliiiss, nie chowaj aparatu na zimę ;:185 i koniecznie otwórz zaraz kolejną część, bo bez Ciebie będzie smutno! ;:145
Przy Twoim sposobie patrzenia, zimowe zdjęcia na pewno będą magiczne. Coś powspominamy, pobajdurzymy i wespół zespół przetrwamy do przedwiośnia. ;:4
Stanowczo protestuję przeciwko Twojemu schowaniu się na kilka miesięcy ! Wybij to sobie z głowy! ;:124 ;:196
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aneczka, uwielbiam Twoje poczucie humoru ;:173 Warsztaty, mówisz? Już ja widzę, jak dziewczyny brodzą pod dębem i wydłubują te liście z roślin. Bezcenne :;230

Wagabunda, o! nie wiedziałam, że ty też dębowa jesteś. W takim razie doskonale mnie rozumiesz i moje coroczne frustracje. Ale przynajmniej podczas upałów możemy sobie siedzieć w cieniu i niech inni nam zazdroszczą ;:108

Ewazawady, nie, no tak w ogóle nie zniknę z forum, zresztą nie mogę, bo coś tam jednak mam do zrobienia. Zresztą, jak ja bym mogła bez was żyć? Nie da rady. Ale zdjęcia zimowe? Może z jedno cyknę ku pamięci, lecz inne to już będą wyłącznie wiosenne :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”