Te rabatki z kamieniami wyglądają super !

Oj, dobrze wiem, ile ton potrzeba, też wykorzystuję dużo tego materiału i mam pojęcie, jak wielki jest to wysiłekandriu53 pisze:Oj Grzesiu dobrze , że kamyki są tanie to można sobie pozwolić na małe co nieco . Wyobraż sobie ile tonek muszę tam położyć , żeby zapełnić wolne połacie rabatek .
Też marzył mi się winogron, ale on musi mieć słońce i zaciszne miejsce, którego u mnie już brakandriu53 pisze: Posadziłam jeszcze winogron , który będzie rósł górą nad rabatami
andriu53 pisze: W mojej głowie jest wiele pomysłów , tylko brak mi czasu na ich realizację
andriu53 pisze: Bardzo się cieszę , że mnie odwiedziłeś i zapraszam Cię częściej na mały spacerek
Pozdrawiam cieplutko Zosia
A z lewej będziesz coś dawaćandriu53 pisze:Grzesiu na 67 str. 2 zdjęcie jest pergola na winogron ,[mam 3 gatunki ;czerwony , zielony , granatowy ] który będzie wyrastał ze środkowej części na boki . Na zakończeniu z prawej strony posadzę powojnik i elegancką różę pnącą . Powinno to ładnie wyglądać w całości .Napisz mi co Ty o tym myślisz .
Świerk jak najbardziej będzie pasował. Ja już ją widzę oczami wyobraźni to miejsce, będzie rewelacyjnie. Warto przeprowadzić wewnętrzną wizualizację, wówczas wiemy czego się spodziewać. Ja już tak mam, że jak widzę, niezagospodarowane miejsce, nie ważne czy w drodze, na spacerze, zawsze mam obraz w głowie, w jaki sposób zagospodarować to miejsce. Takie "zboczenie"andriu53 pisze:Grześ z lewej rosną już róże i świerk serbski . Myślę , że tam już nic nie da się zrobić , chyba musi tak zostać , bo musiałabym pozbyć się świerka . On będzie zasłaniał to lewe zakończenie pergoli . Nie myślałam wcześniej , że coś takiego zrobimy . Róże mają po 1,5 m wysokości , to może troszkę zasłonią tą część pergoli , a resztę zrobi pewnie winogron . Powinno być nieżle .
Na zielonym tle różowy kolor bardzo ładnie się prezentuje, nie jest agresywny, ani zbyt kontrastowy, uzupełniając się, łagodnie przyciągnie uwagę spacerujących. Powojniki są w wielu barwach, więc jest duży wybór, choć zwróć uwagę na ich kwiaty, bo niektóre są bardzo atrakcyjne. Jeżeli chcesz, aby ten kąt pergoli miał charakter nostalgiczny,romantyczny, to wybierz clematisa w barwie podobnej do barwy róży. Jak chcesz, aby zdecydowanie wzrok spacerujących, kierowany był w to miejsce, trzeba wybrać barwę, która będzie kontrastować z barwą róży. Takie odważne kontrasty, też mają wielu zwolennikówandriu53 pisze:Grzesiu tam jest zielona ściana z tuj . Powinien być kolor , który przyciągnie oko i rozjaśni ścianę . nie wiem jakie kolory mają powojniki , bo u nas akurat jest brak tych kwiatów i nie mam większego rozeznania , a różę chyba coś z różu .A jak Ty to widzisz ?