Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Anitko!

Nie liczyłam jeszcze odmian lilii ale uzbierałoby się kilkanaście OT i tyle samo azjatek. Muszę policzyć. Tak samo nie wiem ile mam odmian liliowców, gdyż za każdym razem wychodzi mi inna liczba.

Jadziu!

Miło mi Cię gościć ponownie. Cieszę się,że podobają Ci się moje ulubienice.

Sławku!

Widziałam Lankon na wystawie w Rybniku rok temu a potem w ogrodzie u Tadeusza i przyznaję, że robi wrażenie bo natychmiast znalazła się na mojej liście. Jej dostojna uroda jest bardzo oryginalna i zwracająca uwagę ze względu na jej oryginalne ubarwienie ale dla mnie Maia jest bardziej kwiatowa, taka naturalna i zwiewna. Nie ma tak agresywnej urody jak niektóre lilie jednak jej elegancja sprawia,że wygląda jak prawdziwa kwiatowa dama.
Mam nadzieję, że moja mała dama wyrośnie na prawdziwą liliową księżniczkę.

Zabiłeś mi klina moim Panem Job i dziś przyjrzałam się dokładnie obu liliom.

Scheherezade ma na płatkach wyraźne chropowate "wypustki" widoczne pod światło.

Obrazek

Mr Job ma gładkie płatki.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu, królowa Twojego ogrodu w pełni zasługuje na swój tytuł. Jest boska. Nie dziwię się że tak usilnie ją chciałaś :) Cieszę się że ją masz i będę mogła ją u Ciebie podziwiać.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Aniu ! Witaj, kochana ;:168
Wybacz, że tak długo mnie u Ciebie nie było, ale ostatnio miałem tyle roboty.. Pomagałem w przygotowaniu osiemnastki koleżanki. Dwa dni przed imprezą zaczęliśmy. ;:224
A wracając do Twoich pytań.
1) Nymph i Flashpoint. Jak już wspominałem to jedno z najtrafniejszych połączeń. Zalety Nymph to cudowny zapach, delikatność, dostojność, jasna kolorystyka, które wg mnie idealnie współgrają z energetyczną, "drapieżną" postacią Flashpointa. To moje zdanie ;:224 :oops:
2) "zadanie domowe".. Nazwę tej lilii mam dosłownie na końcu języka. Przeszukałem cały internet, i kiedy już znalazłem łudząco podobną... okazało, że różni się od Twojej niewielkimi detalami. Tak więc póki co nie pomogę.. ;:185
A Kushi Maya.. dosłownie powaliła mnie na kolana. Przecudowna lilia. Muszę ją mieć.. ;:224 :lol:
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne lilie posiadasz. Bardzo mi się podobają, każda taka barwniutka i duże kwiaty posiada. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!

Maia ma jeszcze pączki, które dopiero rozkwitną. :)

Marku!

W takim razie już była zabawa i już się działo.... Młodość ma swoje prawa a obchody osiemnastek pozostają na długo w pamięci.
O ile komuś nie urwie się film :)

Czy nie masz przypadkiem na końcu języka Timezone lub Bowmore?

Robercie!

Kwiaty lilii można także podziwiać na drugi dzień. Taka mają przewagę nad liliowcami.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu królowa zdecydowanie zasługuje na swe miano. Piękna jest! Bardzo podoba mi się też Urandi.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Cudne lilie ;:167
U mnie drzewiaste też zaczęły pięknie i kwitnąć i pacnie w połowie ogrodu, uwielbiam ten zapach ;:167
Dzięki za Pink Palace, ja też ją mamale nie znałam nazwy :D
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ojjj. Działo się, działo ;:224 ;:306 Ale nie wracajmy do tego. :lol: A co do urwania filmu.. istna masakra. Człowiek coś robi, a nawet nie wie co. Dowiaduje się dopiero następnego dnia :;230
To raczej nie Bowmore, bo takową posiadam. Ona nie ma takiej ilości bieli przy miodnikach. Również myślałem o Timezone, ale ta znowu ma więcej bieli.. ;:224

-- 21 lip 2014, o 20:08 --

Wiem !!! ;:138 Chyba już znalazłem! :tan ;:108 ;:224
Sprawdź proszę, czy to przypadkiem nie lilia OT Robina. Wg mnie sie zgadza ;:108 ;:215
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aniu- piękne okazy królują w Twoim letnim ogrodzie- można przepaść w zachwycie!
Kushi Maia- cudowna. Czy to na tą lilię polowałaś od wiosny, bo była bardzo trudna do zdobycia..? Jeśli dobrze pamiętam..to teraz rozumiem Twoje jej poszukiwania- jest piękna!

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i cały zwierzyniec ;:196
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniczko!

Witaj! To ta lilia, której mi nie przysłali z Lilypolu. Dostałam jedną cebulkę od Tadeo i tym samym otarłam łzy.
Cieszę się zniej bardzo. Jest niziutka ale w przyszłym roku na pewno podrośnie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Anna55 pisze: Agnieszko!
Jesienią podczas targów jeden ze sprzedawców cebulek lilii powiedział mi,że Conca D' or nie będzie już sprowadzana z Holandii.Podobno Chińczycy wykupili na nią licencję więc te zapasy, które są jeszcze w hurtowniach niedługo się wysprzedają
i odmiana ta zniknie ze sprzedaży bo z Chin nie będzie się opłacało sprowadzać. Jak gdzieś natkniesz się na cebulki to kup sobie bo to naprawdę godna polecenia odmiana.
Aniu mam ;:oj i to 5 ogromnych roślin, 3 rosną w kępce a 2 oddzielnie, muszę je wykopać i posadzić razem :D Zmartwiłaś mnie wiadomością o jej planowanym zniknięciu z naszego rynku.... to faktycznie niesamowicie piękna odmiana i tak cudnie pachnie.....
Twoje liliowe kępy zapierają dech w piersiach....cudo ;:167
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Aniu to pewnie masz tak dużo lilii i liliowców, że pewnie ciężko to wszystko zliczyć :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, jak zobaczyłam twoją królową to padłam ;:oj Kushi Maia jest pieknością, powiedz gdzie ją upolowałaś?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Agnieszko!

Tę wiadomość mam od pani, która stoisko z cebulkami lilii na corocznym kiermaszu roślin. Nie wiem na ile jest to wiarygodna wiadomość. Kupiłam u tej pani kilka cebulek lilii. Miały być białe a są łososiowe. Z tą informacją może być tak samo.
Dokupiłam co prawda dwie cebulki Conca D'or , dosadziłam do kępki i teraz czekam z niepokojem co zakwitnie. Sadziłam je w maju i mają jeszcze pączki. Lilypol miał je w ofercie i na pewno będą u naszych krajowych sprzedawców.

Anitko!

Mój ogródek jest malutki ok. 240 m kw. i może na zdjęciach wygląda to inaczej. Liliowców jeszcze nie policzyłam. Próbowałam liczyć kępki i pojedyncze i doszłam do około 100. Niektóre odmiany się powtarzają. Jesienią jak je podstrzygę postaram się policzyć dokładniej. Zidentyfikowanych odmian mam około 60. Do tego dojdą bezimienne i moje tegoroczne siewki.
Lista chciejstw jest jeszcze większa :wink:

Sabinko!

Lilypol miał ją w swojej ofercie ale nie udało mi załapać na te cebulki. Jedną dostałam w prezencie od naszego forumowego
króla liliowców - Tadeo, który zdecydowanie przyczynił się do rozwoju mojej choroby zwanej przez forumki hemeromanią.

Dziś zbierałam opadłe kwiaty lilii, wycinałam pozbawione kwiatów badylki liliowców a na trawniku pojawiły się pierwsze żółte liście.

Za to kwitnie lilia, która miała być biała.

Obrazek

Obrazek

Biedronkowy nabytek, który też miał być biały

Obrazek

Kwitną lilie orientalne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitło jednym kwiatem dziecko Big Brother. Rodzic choruje a dziecko dorodne i zdrowe co mnie ucieszyło gdyż BB miałam tylko jedną cebulkę.Piękny ten olbrzym :)

Obrazek

Obrazek

Żółtym liściom nie zrobiłam zdjęć bo nie przyjmuję do wiadomości, że lato się kończy.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Aniu- lato się nie kończy..nieeeeeee To półmetek dopiero! Ja w planach mam jeszcze złotą polską jesień a zimy nie chcę oglądać przed pierwszą gwiazdką :uszy
Liście tylko tak oszukują- pamiętam, jak kilka lat temu w czerwcu wiatr zakręcił kilkoma suchymi listkami i moja pierwsza myśl "ojej, jesień idzie".. no jak- w czerwcu?
Odwołuj, Aniu, koniec lata- ja Cię proszę.. Pożółkłe liście to na pewno efekt upałów- letnich :tan

Ja z niecierpliwością czekam na otwarcie sezonu w lilipolu. Liliami jestem zachwycona i koniecznie muszę coś dokupić! Oglądanie zdjęć u Ciebie też nie pomaga w ograniczeniu liliowych potrzeb :lol:

Pozdrawiam serdecznie!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”