Ogród w dolinie część 4, czyli oby do wiosny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 4, czyli oby do wiosny

Post »

no tak, jak Pani Prawnik powiedziała siewkom, że mają rosnąć, to rosną na baczność, idealnie na środku krążka i ani im się śni pleśnieć czy inne głupoty wyczyniać :D
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

No..i posłuszne..stoją..i prężą się dumnie..,bo inaczej to ...kompost... :;230
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58

Post »

Super kwiatuchy, wszystko pięknie Ci rośnie ;:63 ;:63 ;:63
Ciekaw jakie wyrosną Ci Koleusy, ja moje posieje w połowie marca...
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3 pokazuje się coraz częsciej,więc roślinki dostaną powera i ruszą w stronę słońca.Będa rosły i cieszyły oczka :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Czy ja już Ci mówiłam, że masz zdrowie do tej malizny :?: Jeśli nie, to mówię.
Moje krążki torfowe leżą suche, zabieram się do nich, jak pies do jeża ;:219. Już Wicek się przymierza, czy zdoła swoją d... na tym pudełeczku posadzić :;230.
Nasiona kupione lezą spokojnie w szufladzie, a otrzymane, z szacunku dla darczyńcy, w saskiej porcelanie ;:306. A teraz wyczytałam, że kupioną do wysiewów ziemię trzeba wyjąć z worka i przez parę dni wietrzyć, żeby nie pleśniało ;:oj. I jak to zrobić przy kotach :?: Do podziemia zejść, czy co :?:

Pełna podziwu Jagoda
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Maleństwa wspaniale rekompensują niemozność podziałania w ogrodzie.
Donoszę, że u mnie też go jeszcze sporo.
W ramach akcji ogród przesadziłam pelargonie, zrobiłam sadzonki. Posadziłam też begonie, calle i jakieś cebule (?) :oops:
Podziwiam szalejące parapetowe ;:180
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Ale piękne wschody u Ciebie ;:138 ;:138 ;:138 i jakie cudne te nowe nabytki ;:oj :wit
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Aniu jakie ładne wschody ;:167 , a kany jak pędza w górę! ;:138
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Jedyne zielone to mamy na parapetach co,bo za oknem jeszcze biało :lol:
Ale słońce świeci chociaż ;:3
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaglądam, podglądam i podsłuchują (podczytuję).
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kubasiu! Hippeastrum jest faktycznie śliczne. Zupełnie inne niż miało być zgodnie z opakowaniem, bo ładniejsze. Obecnie jest na etapie rozwinięcia czwórki kwiatów na pierwszym pędzie :heja Fajnie, długo kwitnie. Fiołeczki Ci się coraz bardziej podobają... Czyli jednak je lubisz! Co do moich zakupów. Umie się kupować? Ma się ten talent ;:306
Teresko! Picty nie mogłąm zostawić w ogrodniczym. Na pewno mnie rozumiesz... Fiołki mają kolejne pączki, a hipek pracowicie kwitnie. Wiosna ;:138 Nie czuj się wyobcowana. Kawałek filodendrona dostaniesz przy najbliższej okazji. Chwaliłaś mojego hibka, a teraz ma 3 kwiaty i to na raz!
Stasiu (stasia_ogrod)! Muszę cieszyć się tym, co na parapetach, bo u mnie śnieg przykrywa cały ogród i prózno szukać oznak wiosny. A orlikiem chętnie się wymienię ;:196 Czterema pędami u hibka byłam zszokowana, a i hibiskus mnie zaskoczył. Obecnie ma trzy kwiaty! Ja także będę musiałą zaczekać na jakiekolwiek prace w ogrodzie, bo wszędzie ma całkiem grubą warstwę śniegu.
Krysiu (christinkrysia)! i jak tam Twoje hipki? Żyją? Nie tylko szałwia trójbarwna, ale także szkarłatna ruszyłą. Po prostu świetne nasiona ;:215 Oglądałam fiołka Scandal. To co widać na zdjęciach to pozostałość po podłożu, bo nieźle go sponiewierali na poczcie. Wezmę się i go delikarnie omiotę,ale na razie dałam mu spokój, by doszedł do siebie po podrózy. Jak zakwitnie na pewno pokażę!
Miłeczko (takasobie)! Już gdzieś słyszałam o posiekanej cebuli hipka. Na szczęście nie doszło do jej konsumpcji. Doniczkowce wyraźnie czują wiosnę, co bardzo mnie cieszy. A śnieg w ogrodzie kompesuje sobie zakupami. Już nie mogę się doczekać, by to wszystko posadzić. I mnie wykiełkowała pierwsza papryczka. To strasznie fajne uczucie!
Sławku! Skusił mnie ten ciemny orlik. Podbnie jak w przypadku irysów takie ciemne i bardzo ciemne mi się bardzo podobają. Roślin kupiłam już dużo (musiałabym pracowicie policzyć ile), ale mój ogród jest dopiero w fazie urządzania. Jeszcze długa droga przede mną...
Marzenko (manenka)! Bardzo się cieszę, że kuchnia się podoba. Na hippeastrum dobrze się nie znam. Najlepiej zwróć się do evluk. Ona je nawet zapyla ;:oj
Moniu (Niunia1981)! ;:196 Filodendrona po tym, jak go zobaczyłam u Ciebie i oxalis musiałam kupić...
Marylo (mmaryla)! Co zrobić jak człowiekowi tak tęskno za wiosną. Zostaje zaglądać pod listki w poszukiwaniu pąków :;230 Rozumiem, że spodobał Ci się pictus. Ostatnio w paru miejscach widziałam, więc na pewno znajdziesz.
Morango! Dziękuję ;:168 Do irysków mam słabość ... Może nie jestem stuknięta, ale lekko zakręona na pewno. Hipek mnie zaskoczył, bo miał być inny. Ale nie żałuję. Wręcz przeciwnie. Zasiwy jak na azie udane (odpukać). Nawet jedna z papryk wykiełkowała!
Jagi! Ale mnie ubawiło Twoje
zbulwersowało mnie Twoje hipeastrum, że już tak zaawansowane
Z kotami tak podobno tak jest. Swojego miałam dość krótko i nie był zainteresowany doniczkami. W domu zrobił mi się niezły busz. Tak jakoś niepostrzeżenie ;:219 Do maluchów mam zdrowie - odwiedzam je 2 razy dziennie, wietrzę i cieszę się jak głupia każdym kiełkiem. Do krążków brałam się podobnie jak Ty, ale jak już kupiłam, wszyscy je obsiali, to i ja się wzięłam. Wcale skompliowane to nie jest. Zatem saska porcelana w dłoń i do dzieła!
Kasiu (robaczek_Poznań)! siewki kan wprawisły mnie w osłupienie. Nie spodziewałam sie takich efektów w tak krótkim czasie. U mnie siewki rosną na potęgę. Wykiełkowała mi już także lobelia - różowa i niebieska, pelargonie - łososiowe i fioletowe, koleusy, szławie tróbarwna i szkarłatna, a ostatnio także aksamitki. Te ostatnie po dosłownie po 24 godzinach od zasiania. Zapomniałabym o begoniach i o pierwszym nasionku papryki. Czekam na petunie, goździki, iksję, kobeę, cleome i rodochiton. Jak dobrze pójdzie, to w sezonie będę kupowac tylko rarytaski :tan Śnieg topi się bardzo powoli i o takich widokach, jak u Ciebie, mogę tylko pomarzyć.
Mileno (Mandragora)! Charles de Gaulle ma dokładnie taki kolor jak na zdjęciu i pięknie pachnie. Tyle, że kwiaty średnio znoszą deszcz... Mimo to warto ją mieć :D Jak wszystko wykiełkuje to przeniosę je w inne, jaśniejsze miejsce. Ale jak na razie - odpukać - idzie mi nieźle. Śniegu u mnie faktycznie sporo i na pewno więcej niż w Buczkowicach. Ogrodu jeszcze nie widać!
Jadziu (e-babcia)! Te roślinki tak kuszą, że niekiedy nie mozna się opanować. Za to potem cieszą nasze zmęczone zimą oczy :D Podobnie jak malutkie sieweczki!
Iwono (raflezja)! Tak pooglądałam kupionego przez innych filodendrona, ze sam potem wpadł w B. do koszyka. Mam do niego sentyment, bo to jeden z pierwszych moich kwiatów. To było już przeszło 30 lat temu, a ja miałam raptem 10 lat... Hipek mi się udał :tan
Asiu (asia2)! Rzadziej się odzwam, bo pod koniec zimy odczuwam zmęczenie i brak weny. Ale już jest lepiej mimo, że u mnie oznak wiosny niewiele. Ptaki inaczej śpiewają i widziałam pąki na Avalonie. Na razie tyle... Mnie kobea jeszcze nie wykiełkowała, ale nie tracę nadzei...
Justynko (justyna_gl)! Oj powieksza mi się kolekcja fiołków. regalik już kompletnie zapełniony, a przedszkole pełne ;:oj Szałwia i to zarówno trójbarwna, jak i szkarłatna ładnie kiełkuje. Ale doszły i inne. Aksamitki pobiły rekord, bo wikiełkowały po niespełna 24 godzinach. Z domowych kiełkuje fioletowy achimenes od Izy. Nowy wątek już niedługo!
Asiu (daffodil)! Wiedziałam, że mnie zrozumiecie... Mam trochę miejsca więc nieco posiałam i mam namiastkę wiosny, bo na razie u mnie nadal zalega śnieg. Zielone paluszki? ;:138
Pati (survivor26)! Nie jest prosto sfotografować takie malizny. Trochę nad tym popracowałam. Na szczęście robią się coraz większe. A jak się uda z wszystkim, to chyba będę handlować sadzonkami na rynku ;:306 Rozgryzłaś mnie... Wydałam polecenie siewkom i nie miały wyjścia. Zważywszy, że jestem szefem około 30 osósb, to mam wprawę ;:306 Troche masz i racji z precyzją, bo bardzo uważnie umieszczałam nasiona w krąkach, by były na środki i nie za wiele. I w tym wyszała moja pedanteria!
Majeczko (majka411)! Cieszę się, że Ci się podobają. U mnie coraz cieplej i choć śnieg specjalnie sie nie topi, ja już myślę o moich różyczkach. Avalon ma pączki :tan Słowem przezimowała i bierze się do życia!
Krzysiu! Witam Cię w moim wątku. Jak miło. Nowy gość ;:138 Ciemiernik był hartowany, ale i tak jak widzę, że będzie większy mróż wraca do pomieszczenia gospodarczego. Jak tylko u mnie zejdzie trochę śniegu znajdę mu miejsce. W końcu to roślina ogrodowa!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu (labka1)! Ty to dopiero masz piękne nabytki. Podziwiam na bieżąco. Czy jeszcze masz jakieś miejsce? Bo mnie ścisk i wszędzie stoją zasiewy ;:306 I prosze mnie nie zanidbywać. Ja się tak staram! Moim siewkom daje szanse. W końcu każdy na to zasługuję ;:306 Mam miękkie serce do roślin...
Evluk! Zdjęcia cybistra zamieściłam. Czekam na Twój wyrok. Co to ja w końcu kupiłam :;230 Miał być inny, ale jest znacznie ciekawszy i ładniejszy. Jestem szczęściarą. Zasiewy też nieźle mi idą.
Annes7! U mnie oprócz Scandal ze trzy kundelki pokaały malutkie na razie pędziki kwiatowe. Wyraźnie czują wiosnę ;:138 Mam też niezłe przedszkole fiołkowe, a cztery jeszcze stoją w wodzie. Marzy mi się Purple passion, bo niestety listek mi padł. Zapraszam Cie częściej. Myśle, że będzie co oglądać i w domu i w ogrodzie.
Dorotko (Keetee)! ;:196 Epicie są na prawdę dokoracyjnie. Jak tylko moje sie rozrosną, to się upomnij.
Grażynko (Kogra)! Idzie ;:138 I weryfikują prognozy na połowę marca. Już nie minus 20 stopni w nocy tylko minus 2 i słaby śnieg. Spójrz http://www.twojapogoda.pl/polska/slaski ... k/16dniowa
Moniko (vertigo)! Super, że nowu mnie odwiedziłaś ;:196 Naoglądałam się tych krążków na forum, nasłuchałam pochwał, to i spróbowałam. Są na prawdę fajne. Niektórzy narzekali, że im spleśniały, ale ja regularnie nawilżam i wietrzę. Jak na razie ok!
Danusiu (mm-complex)! Lubię różnorodność i niezmiennie powtarzam, że w niej właśnie jest piękno tego świata. Inaczej byłoby nudno. A że chodzę koło roslinek - podlewam, nawilżam, nawożę to i całkiem ładnie rosną. Choć oczywiście samych sukcesów nie mam ;:185 Ale dziękuję za pochwały!
Agness! Hippeastrum miało być inne, ale mi się na prawdę udało :tan Mnie także się podoba. Kwiatuszki fiołka oczywiście pokaże, jak tyle je rozwinie. I ja nie mogę się doczekać!
Iwonko (iwona0042)! Masz rację - u mnie zima. Muszę się jeszcze uzbroić w cierpliwość, ale widzę już światełko w tunelu :heja Czuję wiosnę!
Małgosiu (Nutka81)! Zobaczysz, jak Ci szybko pójdą zasiewy. Niektórymi jestem zszokowana, że są takie szybkie. Noni rosną jak na drożdżach... Życzę powodzenia ;:196
Aniu (anabuko1)! To moje debiuty w zasiewach domowych. W zeszły roku siałam co sie dało do gruntu, a resztę kupowałam. Ale w tym roku postanowiłam zaszaleć... Wie, że lubisz hibiskusy ;:167
Ewo (ewa w)! To siane kany, więc na pewno nie jest na nie za wcześnie. Bylwy kan jeszcze spokojnie śpią w garażu i dopiero początkiem kwietnie je rozsadzę, a także zacznę podlewać. Siałam natomaist pierwszy raz, ale jetem zaskoczona i to pozytywnie efektami.
Krysiu (Ingnis05)! Cleome także posiałam, ale na razie cisza. Lobelia rośnie jak na drożdżach - takimi igielkami. Na razie lepiej idzie niebieskiej, a różowa jest nieco w tyle, ale na pewno nadrobi. Generalnie nieźle mi idzie, czego i Tobie życzę. W ogróku mogę co najwyżej rozsypywać stosy śniegu, by szybciej się topił...
Iwonko (zielonajagoda)! Wszystko to mi się nie udaje. Wierz mi... Ale to takie miłe, jak tak mówisz. Wydaje mi się, że jak regularnie wietrzy sie krązyki i nie zalewa, to nie powinno być problemu. Robię to po raz pierwszy!
Elu (ellcia)! U mnie na opakowaniu było napisane, by koleusy wysiać w lutym, to posłusznie tak zrobiłam. Z tego co widziałam na razie wykiełkowały słownie dwa. Zobaczymy, co z tego będzie...
Aniu (mamafrania)! Zdecydowanie dzień jest już dłuższy, a i słonko faktycznie coraz częściej cieszy nasze oczy i nie tylko one... Mamy z górki :heja
Justyno (klaryso)! Widzę, że i u Ciebie przygotowania do sezonu ograniczają się z konieczności do siewu i sadzonek. U mnie lezy tyle śniegu, że na razie nie mam co marzyć o bieganiu po ogrodzie. Ale i my się doczekamy ;:196
Ewo (mewa)! Kanami jestem zszokowana. Teraz już wierzę, że jeszcze w tym roku zakwitną ;:108
Ewo (drewutnia)! Dokładnie. Tyle, że u mnie słonko zniknęło ;:145
Aniu (akl62)! To masz dokłądnie tak, jak ja. Wena słaba, ale zaglądam regularnie.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, z tymi prognozami to naprawdę nie ma sensu zamartwiać się na zapas. Zmieniają w zależności od siły i kierunku wiatru albo samopoczucia synoptyka, ciężko wyczuć. U mnie miało być -15* a w cigąu całej zimy takiego mrozu u nas nie było, więc tym bazdiej nie wierzę w czarne scenariusze na marzec. Będzie dobrze ;:168
Wysiewy ida Ci wspaniale! ja już wyczerpałam miejsce na południowych parapetach więc na razie wstrzymuję się od dalszych wysiewow...choć dostałam od Marzenki rodochiton i mnie kusi, żeby wysiać ;:224
Pozdrawiam serdecznie i liczę po cichu, że wena i dobre samopoczucie wrócą szybciutko!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu (robaczek_Poznań)! W prognozy średnio wierzę, choć na razie u mnie wiosny nie widać za bardzo... Ale będzie dobrze :heja W końcu dotrze i do mnie. Rodochiton podobno ciężko kiełkuje. U mnie na razie ani widu ani słychu, ale nie tracę nadzieji. Chwilowo także nie będę siała co najmniej do połowy marca. W tym czasie podrośnie to, co juz zasiałam i zwolni szklarenki. Samopoczucie i wena znacznie lepsza, czyli idzie wiosna ;:196

I jest nowa część:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63867

ZAPRASZAM!

A moderatorów proszę o zamknięcie tej :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu!
...witam serdecznie w niedzielne przedpołudnie.
Słoneczko przedziera się przez chmury...ale zdecydowanie chłodniej niż wczoraj...tylko 7 st. ...i wietrznie.
Zyczę miłej i ;:3 niedzieli. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”