Moje niestety przy okazji mojej nieobecności w domu ścięły pierwsze przymrozki . Na szczęście ucierpiały tylko najmłodsze listki - większość które miałam w donicach już ogołocone i przycięte - będę na nich próbowała robić Bonsai z chili czyli Bonchi
Papryczka chili-jak pielęgnować
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Caroline piękne papryki !
Moje niestety przy okazji mojej nieobecności w domu ścięły pierwsze przymrozki . Na szczęście ucierpiały tylko najmłodsze listki - większość które miałam w donicach już ogołocone i przycięte - będę na nich próbowała robić Bonsai z chili czyli Bonchi
Nie w Lidlu, a w Kauflandziearia pisze:Paprykę habanero widziałam dzisiaj w Lidlu, za parę złotych można kupić kilka papryczek, wypróbować i zgromadzić zapas nasion na wystarczający na kilka lat.
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drodzy hodowcy
Mam pytanie, czytam na róznych forach tematycznych, że nasiona przed wysianiem dobrze jest poddać kąpieli rumiankowej. Czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi, do czego taka kąpiel miałaby być dobra i jak ja przeprowadzić?
Dziękuję z góry za informacje.
Mam pytanie, czytam na róznych forach tematycznych, że nasiona przed wysianiem dobrze jest poddać kąpieli rumiankowej. Czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi, do czego taka kąpiel miałaby być dobra i jak ja przeprowadzić?
Dziękuję z góry za informacje.
- Tournesol
- 200p

- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Welkam,
Najpierw w zamrazlce pobyt 2 tygodnie, i potem kąpiel 24 godz w herbatcie rumiankowej, oczywiście zimna
i nasionka są mocniejsze i lepiej kielkuja. Rumianek bo zwalcza choroby, po prostu dezynfekuje. Możesz tez dać kąpiel w chlorowej wodzie.
Ja robię z rumianku herbatę.
Najpierw w zamrazlce pobyt 2 tygodnie, i potem kąpiel 24 godz w herbatcie rumiankowej, oczywiście zimna
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- termic88
- 500p

- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alyaa paprzyczki są śliczne, zwłaszcza Habanerki, ale ostre porządnie, choć wg. popularności w świecie, są tak na środkowej półce
W sumie po rozkrojeniu to intensywniej pachniała Carribean red, choć jest mniejsza, więc ostrożnie
A doświadczeń zeszłorocznych - wszystco z Chilli robię w rękawiczkach
Muszę wypróbować tą kąpiel z rumianku, choć nasion nie zamrażam.. trzymam w pokoju w pudełkach
Swoje tylko namaczam na waciku i też zdaje to egzamin .. po skiełkowaniu pakuję do ziemi, i podlewam Previcurem 
Muszę wypróbować tą kąpiel z rumianku, choć nasion nie zamrażam.. trzymam w pokoju w pudełkach
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
termic88 ja na akcji postaram się upolować trochę papryk. Ale ostrych to z 4-5 rodzajów maksymalnie, co po 1 krzaku posadzę, bo tylko ja lubię ostre (np. chilli pogryzane chlebem). Ale ja chilli w płatkach dodaję nawet do sosu beszamelowego (kiedyś na targu kupowałam chilli na sztuki, ale już nie da rady kupić od kilku lat, a dla mnie to było akurat i świeża zawsze).
- termic88
- 500p

Dojrzały mi w dodatku parę owocków Numex Pinata (typ Jalapeno)
Zaczynają mi dojrzewać Yamaiki na wykopanym krzaczku w pokoju
Boże.. tak sobie policzyłąm na następny rok zapisałam sobie już 50 odmian samych ostrych piękności.. Niech tak kolejny rok się uda, z przyzwoitą wiosną, gorącym latem, i długą słoneczną jesienią
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
Alyaa

Ja tak czytam i mam w głowie wielki misz-masz. Ja tu chcę ze 4-5 krzaczków a tyle cudownych odmian jest. I co ja biedna zrobię?
A jeszcze na akcji po 5 nasion ok w paczuszce i znając mnie będę miała z 20 krzaków (w tym roku samych pomidorów miałam jakieś 175).
- termic88
- 500p

Pozwól, że nie będę się obszernie wypowiadać o swoich ilościach mocno rzesadzonych.. w kazdym bądź razie podliczając wszelkie dostępne miejsca, miałam prawie 200 krzaków pomidorów i 120 krzaków papryki
W każdym bądź razie, dużo za dużo!
A i coś mi się zdaje że ilość pomidorów ogranicze tylko po to, żeby mieć miejsce na papryki
zaliczam się już do osobników ciężko chorych, których się nie leczy
zaliczam się już do osobników ciężko chorych, których się nie leczy
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Witaj w klubie 
Miałam niby pierwszy sezon z pomidorami i tu wyskoczyło mi łącznie ok. 60 krzaków i ok. 30 szt . papryk słodkich i ostrych. Część odmian mi nie wyszła, część okazała się mało zachwycająca w smaku, a do wyboru do przetestowania jeszcze tyle, że aż strach pomyśleć ile będę mieć w przyszłym sezonie....
Jeśli chodzi o ostre papryczki to będzie ich znacznie więcej, bo nic się nie uchowało na przetwory....
Miałam niby pierwszy sezon z pomidorami i tu wyskoczyło mi łącznie ok. 60 krzaków i ok. 30 szt . papryk słodkich i ostrych. Część odmian mi nie wyszła, część okazała się mało zachwycająca w smaku, a do wyboru do przetestowania jeszcze tyle, że aż strach pomyśleć ile będę mieć w przyszłym sezonie....
Jeśli chodzi o ostre papryczki to będzie ich znacznie więcej, bo nic się nie uchowało na przetwory....
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Sylwia, w tym roku po raz pierwszy nie jestem zadowolona ze swoich papryk.
Jak nie ślimaki to upały bez opadów deszczu.
Jak nie ślimaki to upały bez opadów deszczu.
- termic88
- 500p

Wyłuskałam dopiero 30% papryczek, a łapki mnie tak pieką że aż się boje już na nie patrzeć
A te najgorsze przede mną! 
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
Alyaa

termic88 a na akcję nasionka papryk będziesz słać może?
Mój mnie za rok z domu pogoni, bo się w nich zakochałam, a tylko ja jem ostre 
U mnie ślimaki w tym roku masowo przychodziły zżerać warzywa. Pogoniłam je preparatem co je zabijał (tylko otem codziennie zbierać padnięte), bo miałam też preparat - karmę dla nich. Zjadały najpierw preparat a potem mój ogród
U mnie ślimaki w tym roku masowo przychodziły zżerać warzywa. Pogoniłam je preparatem co je zabijał (tylko otem codziennie zbierać padnięte), bo miałam też preparat - karmę dla nich. Zjadały najpierw preparat a potem mój ogród
- termic88
- 500p

Tak.. troszkę sobie zostawie nasionek dla siebie, a resztę prześle. U mnie papryczki chilli je tylko siostra z mężem, ja je lubię tylko uprawiać bo są śliczne!
Moje bezdomkowe paskudztwa zjadły mi przede wszystkim słodką paprykę.. a reszte jakoś nie miały ochoty. Chociaż gdy słodką wyrwałam potrafiły mi obgryść nawet liście chilli
Ja je sole - tam gdzie mogę, a w grządkach sypie truciznę - ślimakol ;) bardzo przyjemny środek, chociaż ilość tych ślimaków w tym roku była masakryczna! 
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem, dlaczego trzeba umieszczac nasiona w zamrażarce? W minusowej temperaturze? Nie zaszkodzi to? W czym ma pomóc?Tournesol pisze:Welkam,
Najpierw w zamrazlce pobyt 2 tygodnie, i potem kąpiel 24 godz w herbatcie rumiankowej, oczywiście zimnai nasionka są mocniejsze i lepiej kielkuja. Rumianek bo zwalcza choroby, po prostu dezynfekuje. Możesz tez dać kąpiel w chlorowej wodzie.