U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Sylwio, inne róże też już mają pączki, kilka ciepłych dni i wszystko szaleje, oby tylko nie przymroziło.
Dzisiaj wykiełkowała pierwsza cukinia i kilka ogórków. Mam nadzieję, że twoje kuwety warzywne już w użyciu.

Soniu, rojniki spróbuj z jasnymi kamieniami, będą bardziej widoczne. Na jednym pomidorze są już zawiązki kwiatów, na Vilmie.

Gosiu, wystarczy że zostanie mały kawałeczek korzenia i podagrycznik znowu odrasta. Na rabatach nie mogę zbyt intensywnie kopać, bo nie chcę uszkodzić korzeni innych roślin. Raczej nie mam szans na całkowitą wygraną, mogę go jedynie trochę ograniczać.

Seba, pomidory OK, w dzień stoją w cieniu lub półcieniu na tarasie, stopniowo przyzwyczajam do pełnego słońca, na dzisiejszą noc schowałam do garażu, bo ma być 4 stopnie. Jeden szykuje się już do kwitnienia.

zakwitły następne tulipany, jeden z orlików też się śpieszy

Obrazek Obrazek

kwitną poziomki w donicy na tarasie

Obrazek Obrazek

jabłonka ;:167

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosi jabłonka jest przecudna. Obrazek Poziomkowa piramida wyjątkowo mi sie podoba. ;:215 Czy przesadzałaś kiedyś dwuletnią marunę? Porosły takie krzaczory, że chętnie bym niektórym zmieniła miejsce. Rojniki mam na stromej skarpie, nie bardzo mam tam jak kłaść kamienie. W dodatku rosną bardzo blisko opaski wokół domu, nic tam nie wytrzyma, bo mało gleby, a pod spodem beton. ;:222 Dobrego świętowania. ;:196
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, dwuletniej maruny nie przesadzałam, ale myślę, że z dużą bryłą ziemi nie byłoby problemu. Na stromej skarpie mogłabyś wkopać gazony lub z dużych kamieni zrobić kieszenie-tarasy z ziemią, rojniki dałyby sobie radę. U mnie w kamionkowych naczyniach mają bardzo mało ziemi, rzadko je podlewam, tylko jak dłużej nie pada, wystarcza im wilgoć którą ciągną sobie przez dziurkę spod naczyń. Tobie również dobrego świętowania ;:196

Sikorki w budce lęgowej już się wykluły, słychać je, rodzice uwijają się z karmieniem :heja :heja :heja

dzisiejsze fotki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wszystkim zaglądającym do mojego ogrodu życzę zdrowych i spokojnych świąt
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuję, ;:196 jak się wreszcie zrobi ciepło, przesadzę Marunę. Dekoracje wyjątkowo klimatyczne, piękne. Obrazek Ułudka cudnie kwitnie. ;:oj Też mam od tego roku, ma trzy kwiatki. ;:306 Ptaki się pośpieszyły, u nas takie zimno, że nawet trudno je podpatrzeć. Dobrego dnia. ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy próbowałaś pędzelkować podagrycznika?
Może to pomoże. Wiem, że to żmudna praca, ale chyba nie ma wyjścia
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Podoba mi się ten sposób prowadzenia drzewek owocowych. Jestem ciekawa jak będzie owocować Twoja espalierowa jabłonka.

Ja swoich kuwet jeszcze nie uruchomiłam, dopiero planuję. Będę siała cukinię, patisony i jakieś inne warzywa, ale takie z gatunku mało wymagających. Z pomidorami na razie sobie dam spokój, nie mam do nich zdrowia :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, ułudce przygotowałaś dużo miejsca? ona się bardzo szybko rozrośnie rozłogami, w przyszłym roku będziesz miała niebieściutko. U siebie muszę ograniczać, bo całą rabatę by zarosła, na szczęście płytko rośnie i łatwo się wyrywa.

Gosiu, boję się pędzelkować, żeby sobie innych roślin nie zniszczyć, u mnie wszystko rośnie blisko koło siebie, a podagrycznik wszędzie włazi.

Sylwio, jak kupowałam jabłonkę, to jeszcze nie myślałam, żeby ją tak prowadzić, wybrałabym bardziej rozłożoną na boki. Też jestem ciekawa, jak będzie z owocowaniem. Ja już wysiałam cukinię, męczę na parapecie.

Ochłodzenie doszło i do nas, było kilka nocy po -1, dzisiaj -2, podmarzły liście hortensji ogrodowych ;:145
Nie przeszkadza to innym roślinom, zakwitły floksy szydlaste i rododendron,
w prawym rogu koło niego kwietnik, który dostałam od córki, zamierzam tam posiać nasturcję i zastanawiam się co jeszcze.
Mam jedną :;230 siewkę lobelii i kilka miniaturowych begonii, jak dorosną to może je tam wsadzę.
Obrazek Obrazek

rabatka koło zielnika to teraz najbardziej kolorowe miejsce
Obrazek Obrazek

konwalie ;:167 i bodziszki
Obrazek Obrazek
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już czuję obłędny zapach konwalii ;:215 Mam ich trochę n działce ale jeszcze nie kwitną.Jabłonka cudowna :wink:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Gosiu ale u Ciebie już pięknie zielono i kolorowo ;:108
Dlaczego masz konwalię w doniczce ? Czyżbyś bała się jej posadzić w ogrodzie ? :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu rododendron już kwitnie, cudny ten kolor. ;:oj Nie bój się pędzelkować podagrycznika. Jak uważnie, to zrobisz, nie pomalujesz liści innej rośliny, to nic się nie stanie. Też miałam między bylinami perz, nie chciało mi się wszystkiego wykopywać i pielić. Wystarczyło jedno posmarowanie liści małym pędzelkiem. ;:108 W wolnej chwili na kolejnych miejscach to zrobisz i pozbędziesz się paskudztwa.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz, konwalia nadal kwitnie i pachnie.

Seba, w ogrodzie też mam konwalie, a w doniczce bo jestem wygodnicka, stawiam na stole i wącham bez schylania się ;:306

Soniu, rododendron już przekwita, teraz zaczyna drugi.

Młode sikorki opuściły budkę lęgową tydzień temu, niestety nie udało mi się zaobserwować wylotu.
A wczoraj pod rododendronem chował się taki maluch, nie ruszał się i udawał, że go nie ma. Był jeszcze drugi, ale uciekł, a dzisiaj jeden siedział pod daszkiem na grillu.

Obrazek

kilka majowych widoczków

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W tym roku ziemniaki dostały większą donicę (30 l) i posadziłam 3 sztuki.
W domu na parapecie została tylko bazylia, jedna cukinia i mandarynka z pestki, w wielodoniczkach zaczyna kiełkować fasolka.

Obrazek Obrazek

wysiane liatrie i czarnuszki

Obrazek Obrazek

ogórki z drugiego siewu, starsze wysadziłam w tym tygodniu, pomidory też już w ogródku

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu mnożysz warzywa w doniczkach, szybciej doczekasz się plonów. ;:215 Sałata już taka wielka. ;:oj Też posadziłam trochę fasolki do doniczek, bo mam zatrzęsienie ślimaków i maluchy w gruncie by nie przeżyły. Słodkie ptasie maluchy. ;:108 Obserwuję jak się uczą latać, na moim trawniku wykonują przedziwne figury. :D Miłego weekendu. ;:196
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Gosiu gdzie zimuje klon palmowy w donicy ?
Bardzo u Ciebie zielono i kolorowo ;:173
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Małgosiu witaj :) Musze wziąć z Ciebie przykład i wysiać litarię, bardzo ją lubię a nie udaje mi się jej utrzymać w ogrodzie.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, mam za dużo ślimaków i zbyt ciężką glebę, siew wprost do gruntu nie przynosi zadowalających efektów. Jest trochę dodatkowej roboty z rozsadą, ale warto.

Seba, klon zimował w zacisznym kącie przy murze, donica jest ocieplona w środku styropianem. To jego trzecia zima, ale u mnie łagodniejszy klimat, najzimniej było -11.

Olu, moja liatra ma już kilka lat i kępa wcale nie przyrasta. Próbowałam kilkakrotnie siać wprost do gruntu i nic, w tym roku wypróbowałam metodę z wystawieniem wczesną wiosną zamkniętych pudełek na zewnętrznym parapecie i bardzo mi się ta metoda podoba, siewki nie są wyciągnięte i mało przy nich roboty.

Oziębienie na początku maja doszło i do mnie, chociaż było tylko -2, to zmarzły liście hortensji pnącej i ogrodowych oraz liście i pąki kwiatowe camelii. Jedna borówka też chyba oberwała, nie będzie miała wcale owoców, dwie inne rosnące obok zapowiadają się dobrze. Ostatnie dni są bardzo ciepłe, wszystko rośnie i kwitnie aż miło.

czosnki ozdobne, śniedek baldaszkowaty
Obrazek Obrazek

irysy, orlik
Obrazek Obrazek

Rose de Resht, Augusta Luise
Obrazek Obrazek

Nostalgie
Obrazek Obrazek

poziomki
Obrazek Obrazek

w tym roku mam takie bratki
Obrazek Obrazek