Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 6

Post »

Witajcie w mglisty poranek... Ciepło jest - zapowadają na jutro 19st - i prgnozy o pierwszych wiosennych burzach mają szansę się spełnić... Niech nam piątek - tym, co w pracy - szybko minie :)

Danusiu, właśnie na tym polega urok brzóz - z jednej strony dają nieco cienia, z drugiej są na tyle ażurowe, że wpuszczają promienie słońca... uwielbiam tę grę światła i cienia, zwłaszcza kiedy słońce jest po zachodniej stronie... Pewnie, że dosadź kolejne drzewka - one szybko rosną, jak wiesz.
Ewulek, mnie też się podobają wstawione przez Monikę różaneczniki... Chciałabym skomponować tę rabatę jak najpiękniej, ale w odcieniach różu i bieli... mam nadzieję, że Monika i inne forumki doradzą mi najlepsze odmiany.
Super, że idą róże! Dostaniesz dziś czy w poniedziałek?
Kasik, całą noc śniły mi się hortensje i rh :) Myślę teraz o moim ogrodzie i wiem już, że nie skończy się na dosadzeniu tych kilku roślin przy rabacie paleniskowej... ja chyba mam już pomysł na kolejne 8-)
Moniko kochana, strasznie Ci dziękuję, wspaniałe odmiany pokazałaś, a ja lubuję się w takich barwach... Bergensiana i Progress - coś przecudnego! ;:167 będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc przy tworzeniu tej rabaty... wystawa jest południowa, ale przed tą rabatą biegnie inna (z przerwą na trawnik), więc rh i azalie będą częściowo ocienione...
Izo, rośliny będą posadzone za ławeczką z kamienia, która też będzie oddalona od paleniska, by spokojnie można było usiąść i popatrzeć w ogień lub upiec kiełbaski :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu, bardzo podobają mi się plany nasadzeń na nowej rabacie. ;:180 Piękne RH Monia pokazała. Róż nie jest moim ulubionym kolorem ale ta Progres wydaje się biała z lila. Ciekawe czy tylko na zdjęciu czy w realu też ma ten odcień. Śliczna. Choć powiedziałam sobie że z RH daję sobie na razie spokój to taką bym kupiła.
aha, mam bliźniaczkę. Bywało z tego powodu bardzo wesoło jak robiłyśmy dowcipy :;230
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

No proszę, teraz rh w natarciu :wink: . Aguniu, znając Twoje metodyczne podejście do takich spraw, za chwilę będziesz miała cudowną rabatę ;:oj. Z pomocą Moniki to jest pestka ;:180.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Mam Nadzieję że M stanie na wysokości zadania i w przyszłym tygodniu brzózki zagoszczą w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Aga piękna rabata się u Ciebie szykuję . Lubie czytać Wasze wskazówki i wnioski :wink:
Ja mam dwa RH , ale jakoś nie specjalnie u mnie rosną , choć wydaje mi się , ze warunki stworzyłam im ok
Cudowne różaneczniki ma Ewelina . Jest bez wątpienia znawczynią tematu . Poczytaj sobie Ogród w cieniu sosen .http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=54&t=32011
x-ag-a
---

Post »

Aga, dziękuję za namiar - zaraz tam zajrzę :) Ja mam w sumie 6 krzaczków Rh i trzy azalie wielkokwiatowe, ale nie znam nazw odmian... te pierwsze kwitną w mocniejszych odcieniach różu, a azalie są żółto-pomarańczowe. Czuję, że pojawi się u mnie kolejna rabata wyspowa, poza tą, którą teraz rozbieramy na czynniki pierwsze... EDIT: zajrzałam do ogrodu Eweliny - coś wspaniałego dla oczu ;:167
Danusiu, trzymam kciuki! Czytałam że masz kłopoty ze zdrowiem... życzę by się szybko skończyły i byś lepiej się poczuła ;:196
Agata, że ja metodycznie? :) Chyba nie, ale lubię mieć plan, znać konkrety, dlatego też drążę... Monika to guru od kwasolubów, więc myślę, że faktycznie zadanie jest uproszczone, a i Wasze wskazówki są dla mnie bezcenne ;:196
April, ja z kolei nie przepadam za ciepłymi kolorami... raczej wolę biele, róże, kremy, biało-zielone... Coś na pewno dobiorę z pomocą forumek kochanych... Bliźniaczki trochę zazdroszczę - chciałabym mieć siostrę :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aguniu, ja też nie pisałam że lubię ciepłe kolorki, tylko że nie przepadam za różem. Mój ulubiony w ogrodzie to niebieski. Lubię też biele i nie pogardzę lekkim fiolecikiem. Ale są rośliny u których kolor nie jest istotny bo liczy się np faktura czy pokrój. ;:224
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hejka Agus :wit W nocy popadalo troche a teraz swieci ;:3 i kolo 20 stopni ma byc.
Ja z chabaziami nie pomoge za bardzo, bo mam jednego Rh (jakuszynskiego Blulettia, ciemny roz) ale to sa takie bardziej kompaktowe chabazie - na razie jestem zadowolona, bo przezimowal super i niedlugo powinien zaczac kwitnac. Drugiego mam Eskimo (wielkokwiatowy, bialy) ale o tym nic nie powiem, jeszcze mi nie kwitl i kwitnac nie bedzie. Rozaneczniki i Azalie kupowane niedawno, to kompletny brak info.
Ale wiesz zajrzyj jeszcze do Wandy (wanda7) ona ma tez sporo Azali, a rabate ma z nich zrobiona, ze az oczy rwie.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Gdzie 20 to 20, u nas najwyżej 12 pewnie... :wink:
Agu, już myślałam, że swoje rh pokazujesz, a to Moni zdjęcia. Bo ja u Ciebie za bardzo takich krzaczorkó nie kojarzę, widzę, że nowe plany? :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Zajrzałam do pogody i dziś to dziś, ale 28. ma być 23 stopnie i ;:3 ;:3 ;:3 :tan
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---

Post »

Agata, to będziemy śmigać po ogrodzie pokazowym w krótkim rękawku :) Cudownie! 8-)
Su, rh u mnie rosną na froncie, pod pęcherznicami... Ale u mnie to kropla w morzu tego, co ma u siebie Monika...
Plany są, a czy się je uda zrealizować - we''ll see :)
O, tu jest kawalątek:
Obrazek

Obrazek

Jula, ładną pogodę będziesz dziś miała, ale jeśli wciąż Cię łamie, to postaraj się nie wysilać... Popatrzę na odmiany, które wymieniłaś, ale podjadę chyba też do Melona, żeby wybadadać, co mogę dostać na miejscu... Najgorszy problem mam w tym, że nie mogę dość do kształtu finalnej rabaty... Muszę dziś porysować.
April, po przemyśleniu co do kolorów mogę napisać, że lubię większość, ale w niektórych roślinach pewne barwy mi nie pasują... Np. trupi fiolet w różycach, który lubi Julka, mnie absolutnie nie rusza, wręcz nie podoba mi się :) Albo żółty - nie przepadam za nim, ale w tulipanach czy krokusach - uwielbiam... I zapewne podobnie jest w przypadku rh i azalii :) Dobrze, przynajmniej w każdym ogrodzie jest inaczej...
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tak Aguś żeby ten piąteczek szybko zleciał tym co w pracy....już 10 albo dopiero :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na razie róże wyszły z Elbląga :D Dostałam sms, jeszcze nigdy mnie tak szczegółowo nie informowano o przesyłce, a parę już przyjęłam :wink: Wciąż nie pada, ale jest szansa, że zacznie, kiedy właśnie wrócę z pracy i postanowię wyjść do ogrodu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aga, ale u nas takie okazy nie rosną.
u mnie rośnie, a wsadziłam na prawdę wielki ;:215

Mam nadzieję, że jutrzejsze prognozy się spełnią ;:333 Szkoda, że nie dam rady podjechać jutro ;:145
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Aga czy ten rododendron to już z tego roku :shock: ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”