Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Aniu, chwalimy tak trochę z pamięci Twój ogród...Może by tak tę pamięć nieco podeprzeć jakimiś fotkami? Takie piękne zdjęcia tu widywaliśmy...Bo telefon do siostry poproszę :) Pamiętam, że czasem takie straszenie telefonem na niektórych działało... :wink:
Mariolu, ale róż też szkoda! :wink:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Sangwinario, bardzo dziękuję za poradę od fachowca chryzantemowego ;:196 Masz rację że trzeba o nią zadbać i na pewno tak zrobię :)

Comciu, dobra porada, można się obyć bez trutek.

Martuś, nie jest to dla mnie łatwy rok, więc zdjęć też niezbyt wiele i pochwalić się nie ma czym. W ramach jesiennego zrywu zrobiłam jakąś rabatkę, ale czy jest co pokazać - moim zdaniem nie, jakoś mnie to przygnębiło. Zresztą zobacz. Może na wiosnę coś z tego będzie.
Na zdjęciu stan przed i po. Dosadziłam kilka host, tiarellę, żurawkę 'Palace Purple', dereń kanadyjski i bodziszek korzeniasty.
Obrazek
Przed i po
Obrazek
Dopóki się to wszystko nie rozrośnie, nie zazieleni porządnie, to dość smętnie
Obrazek

Marchewka Cię pewnie nie interesuje, ale wiesz, ja z uporem maniaka warzywa polecam
Obrazek

Ostatnia róża, zdjęcie wczorajsze
Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

No i jak się nie ma czym pochwalić! Jak najbardziej jest! ;:108 Bardzo architektoniczna (widzisz, widzisz, jakich ja określeń zaczynam używać? :wink: Jakbym architekturę krajobrazu studiować zaczęła! :lol: ) ta rabata. Co to za pnącze na pierwszym planie, no to największe? Wszystkiemu razem ze sobą pięknie! I kierunek popieram, hostki zapowiadałaś i są! :) A taka marchewka mi się też podoba!
Następny rok będzie lepszy! ;:196
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Mnie się też podoba.
Aniu też mam nadzieję, ze następny rok będzie lepszy. :wit
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, teraz się zastanawiam jakie pnącze, chodzi Ci o to łyse przy ścianie? Hmm, to wiciokrzew pomorski (w bardzo złym stanie po malowaniu balustrady, ale da radę). Tam rośnie od prawej do lewej: cis (mały i obcięty na zdjęciu), grab (wysoki, strzyżony), na grabie jakby ktoś bardzo dokładnie się przyjrzał to zobaczy pęd od chmielu. Potem rośnie rzeczony wiciokrzew, następnie ketmia syryjska. Pod nimi trzy różaneczniki, które przyszły kiedyś od ludzi i musiały zamieszkać w takich karygodnych warunkach. Marchewka podoba się :) To mnie cieszy. Hosty zapewne nie spełniają Twoich oczekiwań, bo są takie zwyczajne, ale chodziło mi tylko o masę zieleni w sezonie.
Ja też nie studiowałam architektury krajobrazu.

Marylko, dziękuję ;:196 Nowe nasadzenie musi okrzepnąć, liczę że w maju to będzie świeża zieleń i coś jeszcze dosadzę pnącego, żeby zakryć ten beton w tle.

Rok musi być lepszy, bo gorszego to wolę sobie nie wyobrażać :P
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

To mi pewnie o tego buka chodziło! :oops: Nie pnącze zatem...Wiem przecież, że nie architekturę krajobrazu!
Hostki wszystkie ładne,a z czasem możemy i o tych mniej zielonych pomyśleć :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, to grab, bo buka nie posiadam w tej części ogrodu. Ten grab został posadzony jako zaledwie 40 cm roślina, blisko muru (błędy młodości). Drzewo, jak to drzewo, chce rosnąć. Zaczęłam więc przycinanie. Jeśli się pilnuje terminów, znosi to bardzo dzielnie i stwarza wiele możliwości nawet w małym ogrodzie. Do tego system korzeniowy nie konkuruje z krzewami rosnącymi obok.
Na rabacie jest jeszcze trochę miejsca, wobec czego kolejne hosty mogą się pojawić. Na pewno wygospodaruję w jednym kącie miejsce dla jakiejś olbrzymki, o których marzę. Może Sum and Substance, albo Blue Mammoth, albo Sieboldiana elegans. Pójdzie dużo kompostu, bo ziemia jałowa, ale nie będę jej żałować.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rabatka jest piękna i ma na dodatek zacne tło. Jak chcesz, żeby była jeszcze piękniejsza, wysyp tam worek kory. To jej nada ostateczny sznyt :-)

Słyszałam, że tak rosną marchewki na ciężkich glebach, ale to kit, skoro i u Ciebie takie "kwiatki" ;-)
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Aniu zaglądałaś do Ani Guby? ;:98 ;:223
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Czyli o graba mi chodziło! ;:223 Ot, jakieś pomieszanie, a pora późna jeszcze nie jest...Dobrze, że zrozumiałam, jakie hostki Ci się marzą! ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio, kora czeka a jakże, ale od dawna nie padało i nie wysypię jej na suchą glebę. Rośliny podlewałam punktowo, zwłaszcza różaneczniki, ale ogólnie to jest pustynia. Ja tę rabatę jeszcze dopieszczę, żeby miała nieco leśny charakter. Marchewka, pietruszka i pasternak w tym roku bardzo słabo wyszły. Jedynie z buraków byłam zadowolona. Na przyszły sezon mam do wysiania prezent z Kanady, który mi przywiozła latem koleżanka:
Obrazek
Bo moi znajomi wiedzą, że jak prezent z podróży to kamień albo nasiona :)

A że nie samą marchwią człowiek żyje, to spróbuję wysiać też ozdobne maki
Obrazek

Marylko, czytałam o Ani, jestem bardzo przygnębiona. Nie da się przejść obok tego obojętnie, nawet jeśli się nie poznało osobiście ;:185

Martuś, nic nie szkodzi. Jedyną wadą jaką zauważyłam u graba to dość powolny wzrost. Poza tym elegancka zieleń i taki swojski, dobre tło i dobre towarzystwo dla roślin. Hosty, które wymieniłam wypatrzyłam w ofercie krakowskiej szkółki, ale nie chciałam ich kupować jesienią, bo było już dość późno i po przymrozkach nie widziałam większego sensu.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

O rany! Marchewki... i dla Marty... i dla Grzesia :;230
Siberia
---

Post »

No fakt :-)
Ale coś mi się widzi, że tym razem Marta wybrałby fiolet ;-)

Aniu, ale przecież kora zatrzymałaby dalsze parowanie. No i lekko chroniłaby korzenie przed wyziębianiem. Wtedy szybciej się przyjmą. Ja bym posypała korą i wszystko polała z góry wodą :-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzatko, a co, każdy znajdzie coś dla siebie :)

Siberio, podlewanie dużych powierzchni odpada - zakręcona woda i pozostaje konewka. Ma padać pod koniec miesiąca, to tak na ostatni dzwonek może jeszcze zdążę ze ściółką. A parowanie ograniczam - wystarczy lekko wzruszyć wierzchnią warstwę, to przerywa kapilary w glebie i woda tak nie ucieka z głębszych partii.
Siberia
---

Post »

Niby tak, ale różanecznik ma korzenie płytko i nie lubi gmerania przy nich :-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”