Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

Korona zajefajna! Może w tym roku nie zapomnę posadzić! Czyli głęboko trzeba! :roll:
A ogródek przednio wygląda - przyziemnie i z lotu ptaka!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysia.....ależ pięknie u Ciebie ;:138
czekałam na te ogólne fotki.....jak to ładnie wyszło ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam poświątecznie. Wreszcie dziś mogłam pojechać na działkę - nie byłam od czwartku. :oops: Rośliny mnie zaskoczyły ile w tym czasie niektóre podrosły. Przydał się deszcz, który zaczął padać wieczorem w poniedziałek i wczoraj praktycznie cały dzień padało a więc roślinki dostały dobrą porcję wody i tego chyba im trzeba było. Clematisy podskoczyły chyba ze 30 cm, żurawki w większości wreszcie zaczynają wyglądać, róże niektóre zaczynają wiązać malutkie pączki. Na różach jednak już pojawiły się szkodniki, więc muszę jutro zrobić oprysk, gdyż już i nimułka urzęduje i pojawił się zwiot różany. Szkoda, że cebulowe praktycznie kończą swój popis. Jeszcze kwitną późniejsze i szlachetniejsze odmiany tulipanów, ale narcyzy w większości dziś już poobcinałam przekwitnięte. Jednak wysoka temperatura i susza ubiegłotygodniowa przyspieszyła kwitnienie i przekwitanie cebulowych.
Dziś miałam również gościa na działce i dostałam w prezencie takie cudo
Obrazek
jeszcze raz nie dziękuję Gosieńko. ;:196 Siedzi już na miejscu.
To może jeszcze coś na biało
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę kolorków - a więc tulipany póki jeszcze kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Piękny prezent ;:138 .Oby zima była dla niego łagodna . :?
Patrząc na Twoje tulipany ,przypomniałam sobie ,że też miałam czarnego .Ale gdzie on . :?: :shock: :?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wreszcie mogę trochę odpowiedzieć, gdyż gości tylu zaglądało, a gospodyni była zajęta i nie miała czasu nawet odpisać. Jednak takie święta męczą :;230 . W tym roku do mnie rodzinka przychodziła, więc byłam bardziej zajęta niż w czasie innych świąt.
Ulko. Dziękuję. Niestety największa śliwa już przekwitła. Kwitną jeszcze wiśnie i jabłoń. I na rabatkach z płatków jest jakby opad śniegu - bialutko, ale to wczorajszy deszcz chyba spowodował.
Magduniu. Dziękuję, - uczę się u mistrzyni, ale niestety mój aparat to nie ta klasa co Twój :D
Stachu. dziękuję.
Izuniu. Mnie też udało się z koranami po raz pierwszy. W ubiegłym roku już zakładałam klub posiadaczy niekwitnących koron. Sama jestem zdziwiona, że większość roślin bardzo dobrze zniosło przesadzenie i przeprowadzkę i jest tak mało strat w roślinach. Może im tutejsza ziemia będzie bardziej służyć. Zobaczymy. :D
Jadziu. Dziękuję, ale okazuje się, że większość roślin to jednak twardzi zawodnicy. Jednak nim będzie można tą działkę nazwać dojrzałym ogrodem, to trochę czasu jednak musi minąć.
Gosieńko. Sadzenie koron było na chybił-trafił - dobrze, że jednak udało się.
Gabi - dzięki i również pozdrawiam :wit
Moniu. Cieszę się, że jesteś wreszcie na forum i liczę, że będziesz miała dla nas więcej czasu. ;:196
Iguniu. Mnie również było bardzo miło z Tobą pogadać. Zrobiłaś swoim przyjazdem największą niespodziankę. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo liczę, że byłabyś również częstym bywalcem na naszych spotkaniach.
Basiu. Święta minęły bardzo miło, a ponieważ pogoda dopisała, więc i nastrój był dobry.
Korony sadziłam jak wcześniej pisałam na chybił - trafił. Chyba to było ze dwie - trzech głębokości wielkości cebuli, ale wiesz jak to jest przy sadzeniu - jak się uda. :D
Aniu, Miłko, Grażynko. dziękuję, ale liczę, że efekt będzie dopiero jak będzie trawa na ścieżkach. Zbliżam się powoli do tego momentu, ale jeszcze trochę.
Jolu. Prezent piękny - oby zima była faktycznie dla niego łagodna. Z moich czterech japonek, jedna padła, jedna najstarsza jest w dobrej formie - nawet lada dzień zakwitnie, natomiast dwie z trudem ale powoli odżywają. Czarny tulipan był kupowany na Maślicach.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Na działeczce odpoczniesz po świętach.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tulipanki piękne, wręcz powalające! kocham je za to, że jest ich tyle, każdy inny i zaskakują!
Ty pojechałaś po paru dniach na działkę i się zdziwiłaś! A ja dziwię się z dnia na dzień! :;230 Wyszłam na ogród i szczęka mi opadła, bo to co wczoraj jeszcze nie wylazło z ziemi, dzisiaj kwitnie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Kazmierz
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 10:37

Post »

:wit Krysiu, tulipany fantastycze ;:108 to chyba te od p.Jana 'Maślickiego ' też u niego
dużo kupiłem, ale duża część mi kwitnie /same liście/ a część zgniła w wodzie która długo
stała na działce ;:223 ale te co kwitną też pięknie wyglądają :lol: korony które w ubiegłym roku
ślicznie kwitły to w ogóle nie wyszły /jedna próbowała tak do 10 cm ale ją ślimaki pożarły/ :lol:
czekam aż zaczną kwitnąć moje łupy ze spotkania /sam nie wiem co to będzie/ :;230

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu piszesz, ze tulipanki już kończą kwitnienie, u mnie dopiero ruszają, niesamowite są te różnice wegetacyjne. Tak samo z różyczkami....u Ciebie już zawiązują paki, u mnie dopiero zaczynają ruszać nowe przyrosty :roll: :lol:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Krysiu, widzę że tulipanków u Ciebie dostatek :D A czy brałaś z Maślic także żonkile ? Moje wyszły wszystkie jednokolorowe :;230
A korona cesarska widocznie aż sie prosiła o przesadzenie skoro teraz zakwitła.
Prezencik piękny, tfu, tfu (oby nie zapeszyć :D )
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Znowu piękne tulipany teraz tylko czekać na kwitnienie róż Krysiu . W tym roku chyba za bardzo sie nimi nie nacieszę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu , jesteś padnięta po dzisiejszym pobycie na działce :?:
Myślałam , że zobaczę efekty dzisiejszych prac.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU czy Twoja Duet przeżyła zimę moja niestety padła . Piękna azalia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam porannie. Wczoraj wróciłam padnięta z działki. Miałam drugi dzień walki z chwastami, które tak jak roślinki ruszyły strasznie. Był również Marek Orinoko i skończył układanie cegieł. Marku. Jeszcze raz serdeczne dzięki. ;:180 ;:180 ;:180 Dziś zrobię parę zdjęć pokazujących Marka pracę. Wreszcie po skończeniu grabienia i porządkowania ścieżek będę mogła zasiać trawę. Już nie mogę doczekać się tego momentu. Może jutro choć część obsieję.

Oleńko. Jakoś z tym odpoczywaniem na działeczce nie bardzo wychodzi

Miłko. też kocham tulipany, ale wiele jest już zawirusowanych, więc długo chyba nie pożyją. Wczoraj już większość ogławiałam, gdyż już niestety płatki opadły. A roślinki zaskakują każdego dnia - to prawda.

Kaziu. U p. Jana kupiłam w ubiegłym roku tylko te najciemniejsze tulipany. Byłam w trakcie przeprowadzki, więc nie chciałam robić sobie dodatkowej roboty. Współczuję Ci tego zalania tegorocznego. W tej chwili wiesz co wytrzymuje u Ciebie nawet wodę i powinieneś się trzymać takich roślin ;:136 Też muszę dziś podjechać kupić jakieś apetyczne papu dla ślimaków, gdyż wczoraj nosząc cegły widziałam pod nimi masę golców. Szkoda mi roślinek dla nich :D
Aguniu. Może to i dobrze, że są takie różnice klimatyczne, a przez to dłużej możemy oglądać wiosnę w ogrodach. Masz piękną w tej chwili wiosenkę.

Oleńko. Jak już wyżej pisałam z Maślic brałam tylko kilka cebul ciemnych tulipanów, kilka krokusów i również kilka cebul lilii. Nie brałam narcyzów - miałam sporo własnych, jeszcze miałam cebulki, które latem dostałam od Agnieszki-Pell, więc miałam co sadzić.

Jadziu. Dlaczego masz się nie nacieszyć różami w tym roku. Ty mająca tak dużo róż. Na pewno będą kwitnąć, a że kilka wypadło :?: - przecież masz już w to miejsce nowe. Mój Duet przezimował, ale jest bardzo słabiutki. Coś tam wypuszcza, ale długiego żywota mu nie daję. To jest róża szklarniowa - i dlatego w ogrodzie nie bardzo sobie radzi. Mam jeszcze jedną w tym stylu różę, którą kupowałam dwa lata temu u Bogdana - pt. Wersal. Też chyba róża szklarniowa, gdyż bardzo słabiutko sobie radzi, słabo kwitnie, chorowita, więc liczę, że długo u mnie nie zagości.
Nie martwię się tym jednak, gdyż jest tyle innych pięknych róż, które są u nas dostępne, więc następczyń może być sporo, a miejsca na róże mam już bardzo mało.

Życzę wszystkim miłego, nie za bardzo pracowitego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to się na jutro cieszę . Taka pogoda a ja "siedzę"z Ksawerym.
Po 9 godzinach z nim jestem bardziej zmęczona niż pracą w ogrodzie.
Już się cieszę na dzisiejsze zdjęcia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”