Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

I ja się cieszę ;:138

Izuniu, moja spontaniczność często mi w zyciu przeszkadza. Przede wszystkim w pracy. Za duży szałaput jestem i za duzo błędów robię. :roll:
To samo jest w ogrodzie.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieszę się że już jesteś, brakowało mi Ciebie i trochę się martwiłam. Ale do rzeczy, rozplenice zapewne nie zakwitły, bo były póżno wsadzone. Trawy najlepiej przesadzać wiosną, tak mówią fachowcy.
Ja moich nie okrywam na zimę i dają sobie radę. Ale może zabezpieczone będą intensywniej kwitły :roll: . Trzeba sprawdzić :D .
W razie czego , nie martw się, jeszcze mam do rozdania.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Izo, piękne bukszpany, naprawdę ;:108
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Miło mi znowu zaglądać do Twojego ogrodu
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Iza, a ja sie wczoraj zastanawiałam czy wpadłaś pooglądać, czy coś napiszesz ;:224
Dobrze, że wróciłaś ;:196 Teraz tylko czekamy na zaległe fotki :tan
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 ale fajnie, że jesteś :wit
Cieszę się, że znów będę podziwiać Twój cudny ogród :tan
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo, dzięki za odpowiedź. Właśnie w tym sezonie dosadziłam kilka rozplenic, w tym Hameln, na zdjęciach forumowych bardzo mi się podobała, liczę, że u mnie będzie się dobrze chować! :)
Wcześniej miałam jedną, po dwóch sezonach rozrosła się bardzo, ale na razie mi to nie przeszkadza, jest prawdziwą ozdobą! ;:108
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dziś chciałabym zaproponować moim gościom wizytę Central Park w Nowym Jorku.
Co prawda , niestety, nie zwiedzałam go osobiście, ale moja przyjaciółka przysłała mi zdjęcia ze swojej wizyty i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (naturalnie, za jej zgodą)
Kilka słów tytułem wprowadzenia do wizyty w tym wyjątkowym miejscu.

W 1858 r. F.L.Olmsted i C. Vaux wygrali konkurs na projekt parku dla miasta NY.
Przez kilkanaście lat tysiące pracowników tworzyło ten chyba najsłynniejszy park publiczny świata. Zasadzono ponad 270 tys. drzew i krzewów.
Powstał angielski park krajobrazowy, z rozległymi trawnikami, alejami drzew, malowniczymi skupiskami krzewów oraz kilkoma jeziorami.
Ten ?wiejski park w mieście? ma kształt gigantycznego prostokąta o pow.341 ha ( 6% wyspy Manhattan) i stanowi ?zielone płuca miasta?.
Podobno po szalonych , hałaśliwych, ciasnych ulicach NY wejście na jego teren robi ogromne wrażenie.
Co ciekawe,jego twórca, Olmsted, był farmerem i dziennikarzem, a został od tego momentu najsłynniejszym amerykańskim projektantem krajobrazu. Miał wizję,żeby robotnicy w miastach mogli korzystać z terapeutycznego wpływu krajobrazu na ludzki umysł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję,że Wam się podobała ?wycieczka? ! Dla mnie jest trudne do uwierzenia,że istnieje taka oaza w mieście, gdzie pewnie każdy metr ziemi jest na wagę złota...
A może ktoś z Was był w Central Park i podzieli się wrażeniami..?

DODAD ? dzięki za troskę, Dorotko! Może nie jest najlepiej, ale tak to czasem bywa. A jesień w tym roku rzeczywiście wyjątkowo piękna. Co prawda, zepsuł mi się aparat fotograficzny, ale trochę zdjęć zdążyłam zrobić, więc będę pokazywać , jak wyglądała w moim ogrodzie.

MARGO ? Gosiu, Ty moja dobra duszo..!
Spontaniczność jest urocza , a do błędów mamy prawo. Byle się tylko na nich uczyć.

MAGOS13 ? dziękuję , Małgosiu! Takie płowe kępy rozplenic wyglądały ładnie i bez kłosów, nie mniej liczę,że po dobrym przyjęciu pokażą pełnię swej urody latem. Na razie zrobiłam im kopczyki.

VERTIGO ? jestem bardzo zadowolona z tych bukszpanów, Moniu!

AZA - co prawda, nie pokazuję tak spektakularnych widoków, jak Ty, Olgo, ale zapraszam !

PAMELKA ? wróciłam i oglądać i napisać, po prostu korzystać z wszelkich przyjemności bycia z Wami, Jolu!

HALINA KWAK ? dziś pomyślałam,że pokażę coś innego , Halinko, ale jeszcze Was zanudzę widokami ze swojego ogrodu.

SURE ? więc masz większe doświadczenie ?w rozplenicach? niż ja , Agatko. Moje wszystkie posadzone w tym roku. Część dostałam od Magos, część kupiłam. U Asi0809 widziałam taką cudną, olbrzymią kępę. Mam nadzieję,że jednak te kupione jako Hamelm będą mniejsze, bo w miejscu , gdzie je posadziłam nie mają tyle przestrzeni. Za to tamte drugie mogą szaleć, ile chcą!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Izo, dziękuję za spacer po Central Park. Miło Cię znowu czytać i ogladać zdjęcia Twojego ogrodu.
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Witaj, obejrzałem Twoją piękną wizytówkę i normalnie zaniemogłem, jak na tak młody ogród , to prezentuje się doskonale. A po zakończeniu prac, to nie wiem czy będę mógł sobie wyobrazić, Twoje bajkowe widoki. A strumyk, to po prostu rewelacja. Masz pięknie położony plac. Wiem ile Cię to kosztuje wysiłku, gdyż mam trochę większy areał i na brak zajęcia nie mogę narzekać. Niestety na tym forum nie mam wątku, mam trudności z wstawianiem zdjęć. Na pewno będę do Ciebie zaglądał, gdyż bardzo mi się podobało to co widziałem, mieszkam z drugiej strony Wawy, może będzie okazja się spotkać i coś powymieniać. Mam swoją małą szkółkę i rozmnażam różne roślinki. Jeszcze nie oglądałem pierwszej części, tylko koniec drugiej, zrobię to w sobotę gdy będę miał więcej czasu. Na koniec powiem że jesień u Ciebie wygląda cudownie, to moja ulubiona pora roku.
Zapraszam Cię do mojego wątku http://forum.poradnikogrodniczy.pl/moj- ... 40,255.htm
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Osobiście nie widziałam, ale widział mój m. Zrobił nawet zdjęcie z samolotu. Bardzo mnie zainteresowało, bo to był niesamowity widok mimo, że zdjęcie było niewyraźne. Z ciekawości wlazłam na google, że zobaczyć tę oazę i zachwyciłam się zdjęciami właśnie lotniczymi.
Wygląda to niesamowicie. Zielony prostokąt z niebieską łezką pośród betonu. Wydawało mi się, że to niewielki park, ale dopiero te zdjęcia uświadomiły mi jego ogrom.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Central Park do tej pory znałam co najwyżej z opisów w książkach. Też nie spodziewałam się, że jest taki ogromny! W mojej wyobraźni zajmował mniej więcej powierzchnię boiska i był otoczony wysokościowcami. :;230
Agata
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Izo, nie wiem jak to się stało, że tak dawno nie zaglądałem do Twojego ogrodu, przecież leśne ogrody na forum to moje ulubione. Z zainteresowaniem oglądnąłem przed południem i dokończyłem teraz przeglądać ostatnie pół roku tego wątku. Strumień wciąż mnie fascynuje.
Teraz wieczory są już długie, z pewnością często będę tu zaglądał i cieszył oczy wspaniałymi widokami. :wit
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Obrazek Iza, witam znowu po przerwie, jak to dobrze, że już w ogrodach nie musimy nic robić. Teraz spokojnie możemy wziąć laptopik na kolana i zagłębić się w lekturze, z czystym sumieniem oglądać widoki ze wszystkich stron kraju oraz spoza... Chwasty nie czekają, by je wyrwać, zakupione sadzonki - by je w końcu wsadzić, łyse miejsca - by przysypać je korą, mszyce - by... no i tak dalej. Teraz w końcu możemy odetchnąć. Pozdrawiam spod dębów Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Aż nie do wiary, że łaziłam po Manhattanie a takie cudo pominęłam :oops: . No cóż, jednak było to trochę wiosen temu, zanim jeszcze miałam własny ogród, tzn. przed chorobą roślinkową :P .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”