Działka nad Drwęcą - Christin
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
Krystynko Twoja ogrodowa nawet i bez kwiatów wygląda pięknie , moja zwykła różowa chodż w tym roku nie zakwitła za to wyrosła jak nigdy dotąd i się jej nie pozbywam . Liście ładne zdrowe zawsze jakaś ozdoba wśród pstrokacizny a nóż jak przetrwa to może w przyszłym roku zaszczyci mnie kwiatuszkami jak nie to dalej będę podziwiać liście 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciąg dalszy kolekcji dalii
Wcześniejsze zdjęcia na stronach 72, 76, 78
W dzisiejszej serii przedstawię dalie w ciemnych kolorach
Nr 18 >>> Dalia Incandescent <<< - ostra czerwień podsycona kolorem pomarańczowym

Nr 19 >>> Dalia Tartan <<<
Ma szczególny rodzaj ułożenia płatków w pełnym rozkwicie ? tak jakby zaczesane do tyłu ale niezbyt udało mi się uchwycić ten etap.

Nr 20 >>> Dalia Kenora Makop-B <<<
W mojej kolekcji jedna z ciemniejszych odmian.
Ciekawie prezentują sie kwiaty z płatkami strzępiasto zakończonymi lub mające końce płatków jeleniorożne.

Wcześniejsze zdjęcia na stronach 72, 76, 78
W dzisiejszej serii przedstawię dalie w ciemnych kolorach
Nr 18 >>> Dalia Incandescent <<< - ostra czerwień podsycona kolorem pomarańczowym

Nr 19 >>> Dalia Tartan <<<
Ma szczególny rodzaj ułożenia płatków w pełnym rozkwicie ? tak jakby zaczesane do tyłu ale niezbyt udało mi się uchwycić ten etap.

Nr 20 >>> Dalia Kenora Makop-B <<<
W mojej kolekcji jedna z ciemniejszych odmian.
Ciekawie prezentują sie kwiaty z płatkami strzępiasto zakończonymi lub mające końce płatków jeleniorożne.

- christinkrysia
Nr 21 >>> Dalia Gallery Singer <<< chyba? ??? bo mam watpliwości
Kupiona jako odmiana karłowa ale w kolejnych latach osiąga wysokość ponad 1 metr wiec nie jestem pewna autentyczności odmiany. Wygląd kwiatów zgadza się.
Piękne kwiaty w krwisto-czerwonym kolorze . Kwiaty o szerokich płatkach i ładnym kształcie, obficie kwitnie.
Pod koniec kwitnienia zewnętrzne płatki stopniowo wybarwiają się czasami jednolicie a czasami jakby smugami.

Nr 22 >>> Dalia Duet <<<
Pierwsze zdjecie pochodzi z krzewu oryginalnej odmiany.
Następne to już moje zabawy a raczej próby zmiany koloru i kształtu.

-
Kupiona jako odmiana karłowa ale w kolejnych latach osiąga wysokość ponad 1 metr wiec nie jestem pewna autentyczności odmiany. Wygląd kwiatów zgadza się.
Piękne kwiaty w krwisto-czerwonym kolorze . Kwiaty o szerokich płatkach i ładnym kształcie, obficie kwitnie.
Pod koniec kwitnienia zewnętrzne płatki stopniowo wybarwiają się czasami jednolicie a czasami jakby smugami.

Nr 22 >>> Dalia Duet <<<
Pierwsze zdjecie pochodzi z krzewu oryginalnej odmiany.
Następne to już moje zabawy a raczej próby zmiany koloru i kształtu.

-
- christinkrysia
Dalie .. ciąg dalszy
Nr 23 >>> Dalia Black Wizard <<<
Dalia wysoka , piękny intensywny kolor kwiatów - ciemna wiśnia - w trakcie kwitnienia końce lekko się rozjaśniają.
zauważyłam też,że intensywność koloru zależy od stanowiska bo w ub roku środek był dużo ciemniejszy.

Nr 24 >>> Dalia NN nazywam ją BONIA bo dostałam od osoby o tym imieniu <<<
Jest u mnie od kilku lat więc to nie żadna nowość. Wysoka, powyżej 160 cm a jak w ub roku konkurowała o słońce z Kannami rosnącymi z tyłu to doszła do 200 cm.

Podobają mi się dalie różnokolorowe bo to ciekawie wygląda. Jednak dalie wysokie o kwiatach w jednym kolorze i do tego dość intensywnym mogą spełniać więcej funkcji w aranżacji.
Nr 23 >>> Dalia Black Wizard <<<
Dalia wysoka , piękny intensywny kolor kwiatów - ciemna wiśnia - w trakcie kwitnienia końce lekko się rozjaśniają.
zauważyłam też,że intensywność koloru zależy od stanowiska bo w ub roku środek był dużo ciemniejszy.

Nr 24 >>> Dalia NN nazywam ją BONIA bo dostałam od osoby o tym imieniu <<<
Jest u mnie od kilku lat więc to nie żadna nowość. Wysoka, powyżej 160 cm a jak w ub roku konkurowała o słońce z Kannami rosnącymi z tyłu to doszła do 200 cm.

Podobają mi się dalie różnokolorowe bo to ciekawie wygląda. Jednak dalie wysokie o kwiatach w jednym kolorze i do tego dość intensywnym mogą spełniać więcej funkcji w aranżacji.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, różnie okrywałam, ostatnio zdjęłam okrycie dopiero po majowych przymrozkach-i nic. Mieszkam w takim miejscu
Przeniosłam dwie w inne miejce i wkopałam głębiej. Zobaczę wiosną, co z tego będzie. I zabiorę pozostałe, bo może miejsce im nie służy. Kwitnie ogrodowa, która mieszka z nami w domu zimą 

- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Krysiu - wspaniałe są Twoje dalie
Taki ogrom odmian, gdzie je przechowujesz, i naprawdę chce Ci się je jesienią wykopywać i wiosną sadzić?
Podziwiam za determinację
a i kwiaty odwdzięczają Ci się wspaniałymi kwiatami

Taki ogrom odmian, gdzie je przechowujesz, i naprawdę chce Ci się je jesienią wykopywać i wiosną sadzić?
Podziwiam za determinację

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna i bogata kolekcja , podziwiam KRYSIU !

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Może ta dalia NN to 'Babylon'? Najbadziej mi pasuje
Jednak szukam dalej! 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Na poprzedniej stronie dalia 'Duet' w tylu wersjach/mutacjach
To moja ulubiona dalia ale u mnie zawsze ma klasyczny wygląd.
Dwie ostatnie dalie to niby czerwone ale coś jakby w róż wpadają, czy to aparat zmienił ich kolor?

Dwie ostatnie dalie to niby czerwone ale coś jakby w róż wpadają, czy to aparat zmienił ich kolor?
- christinkrysia
ewamaj66 Ewo mieszkamy w tym samym rejonie zimna...
Hortensje ogrodowe są faktycznie podatne na przemarzanie ale wystarczy je głębiej sadzić aby pierwsze międzywęźla były pod ziemią lub kopczykować tak na 30 cm dla zabezpieczenia.
Ponieważ rośliny kwitną na końcach pędów wyrastających z pędów zeszłorocznych, nie należy roślin przycinać wiosną zbyt krótko. Robimy to jedynie do najwyższego zdrowego pąka. Im dłuższy pęd pozostawimy po zimie, tym hortensja obficiej powinna kwitnąć. My jednak zostawiamy jedno a w niektórych dwa bo krzewy są duże i taka ilość kwiatów wystarcza.
Zawsze kwitną, ten rok jest wyjątkiem ale z 6 krzewów 3 ładnie kwitną, tyle ,że pędy z kwiatami niższe niż zwykle i część kwiatów kryje sie pod liśćmi.
Sadzę,że przyczyna słabego kwitnienia były przymrozki ( u nas do minus 5 st.) i zimna wiosna.
agusia2410 Dla ich piękna warto trudzić się. Przechowuje w piwnicy blokowej w zwykłych plastykowych skrzynkach. czy stoi ich 10 czy 15 w jednym stożku to żadna różnica więc miejsce dla kłączy i innych cebul jest.
Te największe lądują w dużym pojemniku bo skrzynki za płaskie.
marpa witam i dziękuję w imieniu dalii.
takasobie dzięki za pomoc.
Oglądałam odmianę "Babylon " ale trudno znaleźć dobre zdjęcia i do tego w różnych etapach kwitnienia a to dobre dla porównania bo często ich wygląd bardzo się zmienia.
Mnie pasuje bardziej do odmiany " Mary Partridge " ale nadal dla pewności jeszcze pomyszkuję
http://www.national-dahlia-collection.c ... ridge.html
JacekP Dalie z ostatnich zdjęć ( 2 odmiany) w rzeczywistość mają inne barwy choć z daleko podobne.
Black Wizard ma kolor ciemnej wiśni ale nie zawsze jest jednakowo wysycony.
Poniżej główny kolor to jednak czerwień ale przebija w nim także róż. Z niektórymi kolorami szczególnie w dni słoneczne mój aparat nie radzi sobie.
Dalia Duet w oryginale jest piękna więc sie nie dziwię, że ją lubisz. Była jedną z moich pierwszych o tak kontrastowych kolorach.
Dla zabawy i z ciekawości próbuję domieszać innego koloru lub troszkę zmienić kształt kwiatów i to właśnie widać na zdjęciach.
Tyle,że ona przez 3 lata nie może ugruntować wyglądu i zawsze mam niespodziankowe kwiaty.
W następnym sezonie planuje zabawę z odmianami ( Tsuki Yori No Shisa +Incandescent ). Obie maja kwiaty kaktusowe jednak bardzo rózniące się no i kolor u kazdej inny.
Hortensje ogrodowe są faktycznie podatne na przemarzanie ale wystarczy je głębiej sadzić aby pierwsze międzywęźla były pod ziemią lub kopczykować tak na 30 cm dla zabezpieczenia.
Ponieważ rośliny kwitną na końcach pędów wyrastających z pędów zeszłorocznych, nie należy roślin przycinać wiosną zbyt krótko. Robimy to jedynie do najwyższego zdrowego pąka. Im dłuższy pęd pozostawimy po zimie, tym hortensja obficiej powinna kwitnąć. My jednak zostawiamy jedno a w niektórych dwa bo krzewy są duże i taka ilość kwiatów wystarcza.
Zawsze kwitną, ten rok jest wyjątkiem ale z 6 krzewów 3 ładnie kwitną, tyle ,że pędy z kwiatami niższe niż zwykle i część kwiatów kryje sie pod liśćmi.
Sadzę,że przyczyna słabego kwitnienia były przymrozki ( u nas do minus 5 st.) i zimna wiosna.
agusia2410 Dla ich piękna warto trudzić się. Przechowuje w piwnicy blokowej w zwykłych plastykowych skrzynkach. czy stoi ich 10 czy 15 w jednym stożku to żadna różnica więc miejsce dla kłączy i innych cebul jest.
Te największe lądują w dużym pojemniku bo skrzynki za płaskie.
marpa witam i dziękuję w imieniu dalii.
takasobie dzięki za pomoc.
Oglądałam odmianę "Babylon " ale trudno znaleźć dobre zdjęcia i do tego w różnych etapach kwitnienia a to dobre dla porównania bo często ich wygląd bardzo się zmienia.
Mnie pasuje bardziej do odmiany " Mary Partridge " ale nadal dla pewności jeszcze pomyszkuję
http://www.national-dahlia-collection.c ... ridge.html
JacekP Dalie z ostatnich zdjęć ( 2 odmiany) w rzeczywistość mają inne barwy choć z daleko podobne.
Black Wizard ma kolor ciemnej wiśni ale nie zawsze jest jednakowo wysycony.
Poniżej główny kolor to jednak czerwień ale przebija w nim także róż. Z niektórymi kolorami szczególnie w dni słoneczne mój aparat nie radzi sobie.
Dalia Duet w oryginale jest piękna więc sie nie dziwię, że ją lubisz. Była jedną z moich pierwszych o tak kontrastowych kolorach.
Dla zabawy i z ciekawości próbuję domieszać innego koloru lub troszkę zmienić kształt kwiatów i to właśnie widać na zdjęciach.
Tyle,że ona przez 3 lata nie może ugruntować wyglądu i zawsze mam niespodziankowe kwiaty.
W następnym sezonie planuje zabawę z odmianami ( Tsuki Yori No Shisa +Incandescent ). Obie maja kwiaty kaktusowe jednak bardzo rózniące się no i kolor u kazdej inny.
- christinkrysia
Dla odmiany pokaże inne kwiaty mianowicie Tygrysówki.
Też trzeba je wykopywać na zimę podobnie jak dalie ale kwiaty maja tak egzotyczne i duże,że warto je mieć.

Nagietki

Też trzeba je wykopywać na zimę podobnie jak dalie ale kwiaty maja tak egzotyczne i duże,że warto je mieć.

Nagietki

- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Tygrysówki też mam, i mieczyki, troszkę dali i cann
Tych ostatnich to niewiele, bo dużo mi wyginęło w zimę
Mam taki problem, że piwnicę mam tylko pod garażem i jest bardzo wilgotna, więc na przechowywanie kwiatów się nie nadaje. Moje bulwy muszę wynosic na strych (mamy piętrówkę, więc to tak jak na 2 piętro), ale trochę tam za ciepło, bo w tym roku część wyschła na wiór

Tych ostatnich to niewiele, bo dużo mi wyginęło w zimę

Mam taki problem, że piwnicę mam tylko pod garażem i jest bardzo wilgotna, więc na przechowywanie kwiatów się nie nadaje. Moje bulwy muszę wynosic na strych (mamy piętrówkę, więc to tak jak na 2 piętro), ale trochę tam za ciepło, bo w tym roku część wyschła na wiór

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu oglądając Twoje tygrysówki i czytając informacje zaskoczyłam dlaczego tego roku ich nie mam, gapa ze mnie po prostu ich jesienią nie wykopałam
Dalie jak zawsze mnie zachwycają.

Dalie jak zawsze mnie zachwycają.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Czytam, że bawisz się w krzyżowanie dalii
Jesteś niesamowita
Tygrysówki piękne
Już dawno za mną chodzą ale jakoś tak zawsze obawiam się przechowywania nieznanych mi cebul
Właśnie zniszczyłem sobie cebulę ismeny żółtej, którą musiałem wykopać 

Tygrysówki piękne

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu, śliczne te Twoje dalie tyle cudnych odmian pokazałaś, że trudno wybrać tę najpięknieszą, chociaż ja swojego faworyta mam, bo na tę akurat "choruję" (wiesz którą mam na myśli prawda ?), kolekcja hortensji powala na kolana i jeszcze te tygrysówki, po prostu boskie. Szkoda tylko, że miejsca na działce wciąż za mało na nowe chciejstwa, ale co tam najwyżej znów trawniki się troszkę zmniejszą, a panowie będą zadowoleni, że mają mniej do koszenia.