Ogródkowe rozmaitości cz.2
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.2
Pięknie 

- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetne magnolie. Dobrze wymyślone, chciałabym żeby w Rybniku takie pomysły też zaadaptowali.
Jak będę w Polsce następnej wiosny to na pewno zaglądnę do Pszczyny!
Jak będę w Polsce następnej wiosny to na pewno zaglądnę do Pszczyny!
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
Pięknie - magnoliowo
Asiu... Rybnik w ostatnich latach zyskuje coraz korzystniejszy image... nie jest źle

Asiu... Rybnik w ostatnich latach zyskuje coraz korzystniejszy image... nie jest źle

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Piękne widoki nam pokazałaś
Wycieczka godna pozazdoszczenia

Wycieczka godna pozazdoszczenia

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danuś ,Wiesiu,Aniu,Asiu,Gosiu,Dzidziucieszę się ,że widoczki z wycieczki po Pszczynie podobały się ...szczególnie kwitnące magnolie i pierwszy RH w parku pszczyńskim
Danka podczas kwitnienia rododendronów w parku jest naprawdę pięknie,ale można również pozwiedzać ogród właścicieli szkółki w Pisarzowicach,nastawieni są przede wszystkim na RH i iglaki.
Wiesiu mieszkam w Pszczynie od 9 lat i jestem bardzo zadowolona ,że wybrałam właśnie to miasteczko,cały Śląsk przyjeżdża tutaj pospacerować w ładnym otoczeniu...
Aniu zgadzam się z Tobą...
Asiulo koniecznie musisz przyjechać wiosną,ale w lipcu też jest sympatycznie .
Gosia już napisała ,że Rybnik się zmienia na plus,może Cie pozytywnie zaskoczy...
Dzidziu trzeba się wybrać i zobaczyć na własne oczy...
Dzisiaj jak zwykle dzień pracowity...Było nawożenie,róż i w ogóle wszystkiego co rośnie,a coraz więcej pojawia sie roślin,nawet takie ,o których zapomniałam...
I jeszcze na koniec dnia opryskałam róże na mszyce wyciągiem z czosnku z dodatkiem mydła potasowego...Mam nadzieję ,że mszyce padną ,a zapach odstraszy bruzdownice...
A tak a propos... mydło potasowe dostępne jest w Brico za 17 zł.
Otworzył się pełny tulipan jasnoróżowy,jest bezwzględnie najpiękniejszy z moich tulipanów...
Swoje chwalę ,ale zauroczył mnie zaraz jak na niego spojrzałam,tzn.,że jest cudny... 

A teraz coś dla odmiany ...

I jeszcze tulipanki ...dziwne kupowałam różne kolory ,a mam prawie wszystkie czerwone...

Danka podczas kwitnienia rododendronów w parku jest naprawdę pięknie,ale można również pozwiedzać ogród właścicieli szkółki w Pisarzowicach,nastawieni są przede wszystkim na RH i iglaki.
Wiesiu mieszkam w Pszczynie od 9 lat i jestem bardzo zadowolona ,że wybrałam właśnie to miasteczko,cały Śląsk przyjeżdża tutaj pospacerować w ładnym otoczeniu...
Aniu zgadzam się z Tobą...

Asiulo koniecznie musisz przyjechać wiosną,ale w lipcu też jest sympatycznie .
Gosia już napisała ,że Rybnik się zmienia na plus,może Cie pozytywnie zaskoczy...

Dzidziu trzeba się wybrać i zobaczyć na własne oczy...

Dzisiaj jak zwykle dzień pracowity...Było nawożenie,róż i w ogóle wszystkiego co rośnie,a coraz więcej pojawia sie roślin,nawet takie ,o których zapomniałam...

A tak a propos... mydło potasowe dostępne jest w Brico za 17 zł.
Otworzył się pełny tulipan jasnoróżowy,jest bezwzględnie najpiękniejszy z moich tulipanów...

A teraz coś dla odmiany ...

I jeszcze tulipanki ...dziwne kupowałam różne kolory ,a mam prawie wszystkie czerwone...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Nelu - mam w doniczce wilca, ale tylko dwa nasionka wzeszły.
Zastanawiałam się więc, czy jeszcze zasiać w doniczce, czy już
na dworze. Ale w tym układzie, nie będę się bawić w domowe sianie.
No tak - o podlaniu przed pikowaniem nie pomyślałam. Dzięki.
Teraz uzmysłowiłam sobie, że nigdy wiosną nie byłam w Pszczynie.
Zawsze latem, a i to już dawno temu.
Fajną akcję miasto zrobiło. Szkoda, że inne nie poszły w Wasze ślady.
Ale pięknie by było!
Zastanawiałam się więc, czy jeszcze zasiać w doniczce, czy już
na dworze. Ale w tym układzie, nie będę się bawić w domowe sianie.
No tak - o podlaniu przed pikowaniem nie pomyślałam. Dzięki.

Teraz uzmysłowiłam sobie, że nigdy wiosną nie byłam w Pszczynie.
Zawsze latem, a i to już dawno temu.
Fajną akcję miasto zrobiło. Szkoda, że inne nie poszły w Wasze ślady.
Ale pięknie by było!
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Nelu,
wspaniała objazdówka!
Magnoliowe miasteczko jest urocze
CO do szkodników róż, to już widziałam muszki zwiotu różanego
Bruzdownica lada chwila... oby nie bylo tego dużo w tym roku
Prysnęłam Karate , na razie pomogło.
A wilce już spokojnie można siać na dworze, u mnie zaczęły wschodzić.
wspaniała objazdówka!

Magnoliowe miasteczko jest urocze

CO do szkodników róż, to już widziałam muszki zwiotu różanego

Bruzdownica lada chwila... oby nie bylo tego dużo w tym roku

Prysnęłam Karate , na razie pomogło.
A wilce już spokojnie można siać na dworze, u mnie zaczęły wschodzić.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Ależ romantycznie, magnoliowe miasto.... po prostu rewelacja. Ta ostatnia magnolia jest nieziemsko piękna. W cudnym mieście mieszkasz. Pozdrawiam.
Neluś piękny macie ten park...
gagawi czasem pokazywała ale jak się zabrała za robótki ręczne to zapomniała o nas
tulipanki cudne! już pisalam u Anki, fiolety jesienią będą wszystkie moje
gagawi czasem pokazywała ale jak się zabrała za robótki ręczne to zapomniała o nas

tulipanki cudne! już pisalam u Anki, fiolety jesienią będą wszystkie moje

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Iza a ja na te żółte muszę zapolować.
Gagawi już chyba wróciła na forum,muszę sprawdzić.
Nela pięknie pokazałaś część magnoliowych zakątków.
Gagawi już chyba wróciła na forum,muszę sprawdzić.

Nela pięknie pokazałaś część magnoliowych zakątków.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Neluś śliczny ten tulipan w landrynkowym różu
Miłego wypoczynku

Miłego wypoczynku

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Neluś, a ten Twój ulubiony tulipan to nie jest przypadkiem 'Angelique'. Taki pełny i dwa kwiaty na jednym badylku. Też mi się
spodobał i posadziłam wokół hosty. Zanim hosta wylezie to tulipany kwitną a potem hosta zakryje te nieestetyczne schnące liście
Pszczyna jest pieknym miasteczkiem. Masz dobry gust
spodobał i posadziłam wokół hosty. Zanim hosta wylezie to tulipany kwitną a potem hosta zakryje te nieestetyczne schnące liście

Pszczyna jest pieknym miasteczkiem. Masz dobry gust

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Nelu jak czytałam ten post ze zdjęciami tulipanów to zmieściło się na ekranie tylko jedo pierwsze zdjęcie zanim zjechałam w dół, i myślałam że ci już piwonia kwitnie
Piękne kwiaty. A gdzie to mydło potasowe?? bo męcze moją siostrę żeby mi kupiła jeszcze przed wyjazdem. To potem przyskoczę po przepis na wyciąg z czosnku. Gnojówkę z pokrzyw też już zrobiłam i pierwszy raz podlałam w zeszłym tygodniu. Robię sobie teraz taki baniak po mleku 2 litrowy raz na 2 tygodnie tak że cały czas świeża
Na mój ogródek akurat tyle wystarcza. A jak dodam do tego czosnku to będzie miało jakieś jeszcze inne zalety oprócz zbijania tego zapachu?

Piękne kwiaty. A gdzie to mydło potasowe?? bo męcze moją siostrę żeby mi kupiła jeszcze przed wyjazdem. To potem przyskoczę po przepis na wyciąg z czosnku. Gnojówkę z pokrzyw też już zrobiłam i pierwszy raz podlałam w zeszłym tygodniu. Robię sobie teraz taki baniak po mleku 2 litrowy raz na 2 tygodnie tak że cały czas świeża

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- Alionuszka
Wisienko mi też wszystkie wilce nie wzeszły ,które posiałam do doniczek,może ,dlatego ,że wykorzystałam ziemię do siewu...
Teraz można już je siać do gleby bez problemu...,podobnie jak groszki pachnące.Jeszcze mnie to czeka ...Za tydzień są dni otwarte w szkółce u Kapiasa ,jest okazja ,by przyjechać...
Ewko u mnie już się też pojawiły zwioty...wstrętne ,już wyskubywałam larwy z czubków ,wiesz nie chcę pryskać chemią,gdyż dostrzegłam ,że biedronki już urządzają sobie ucztę z mszyc...
Już nastawiłam pokrzywę na gnojówkę ,za niedługo będę nią opryskiwać,oczywiście w rozcieńczeniu...zobaczę może uda mi się pozostać przy tych metodach...Na bruzdownice niestety to nie działa i trzeba będzie użyć twardych środków...
Jeżeli Pszczyna się podoba ...zapraszam ...nie jest tak daleko...
Asiu ciesze się ,że zachęciłam Cię do odwiedzenia mojego ogrodu przez zdjęcia miasta ,oczywiście bardzo okrojone... Magnolie są cudne ,ale do dużych ogrodów...więc pozostaje mi oglądanie tych w mieście...
Izka Grażka nie zapomniała o nas ,w ukryciu śledzi co u kogo rośnie...
-tak myślę...
Czyli za rok podziwiamy u Ciebie fiolety... I bez nich jest czym się u Ciebie zachwycać
Aniu poluj na żółte ,wiem ,że kolory te są Twoimi ulubionymi...tylko nie wiem dlaczego kupiłaś tyle różowych róż...
Dzidziu cudnie ,że nie jesteśmy odosobnione w gustach...Ten tulipan dzisiaj był jeszcze ładniejszy...
Przyjemnego świętowania
Wiesiu kochana ,gdybym ja znała nazwy tych wszystkich odmian ...
ale dobrze wiedzieć ,że się tak nazywa ,przecież stał się moim ulubionym ...dzięki
Z tym sadzeniem pod hostą ,dowiedziałam się zawczasu -jesienia ,w dobrym czasie na sadzenie cebul...i posadziłam tam szafirki i narcyzy...,a obok powoli wznosi się majestatyczna funkia -olbrzym...,która za niedługo przykryje wszystko dookoła...
Miło ,że miasteczko się podoba 

Ewko u mnie już się też pojawiły zwioty...wstrętne ,już wyskubywałam larwy z czubków ,wiesz nie chcę pryskać chemią,gdyż dostrzegłam ,że biedronki już urządzają sobie ucztę z mszyc...

Już nastawiłam pokrzywę na gnojówkę ,za niedługo będę nią opryskiwać,oczywiście w rozcieńczeniu...zobaczę może uda mi się pozostać przy tych metodach...Na bruzdownice niestety to nie działa i trzeba będzie użyć twardych środków...

Jeżeli Pszczyna się podoba ...zapraszam ...nie jest tak daleko...

Asiu ciesze się ,że zachęciłam Cię do odwiedzenia mojego ogrodu przez zdjęcia miasta ,oczywiście bardzo okrojone... Magnolie są cudne ,ale do dużych ogrodów...więc pozostaje mi oglądanie tych w mieście...

Izka Grażka nie zapomniała o nas ,w ukryciu śledzi co u kogo rośnie...

Czyli za rok podziwiamy u Ciebie fiolety... I bez nich jest czym się u Ciebie zachwycać

Aniu poluj na żółte ,wiem ,że kolory te są Twoimi ulubionymi...tylko nie wiem dlaczego kupiłaś tyle różowych róż...

Dzidziu cudnie ,że nie jesteśmy odosobnione w gustach...Ten tulipan dzisiaj był jeszcze ładniejszy...
Przyjemnego świętowania

Wiesiu kochana ,gdybym ja znała nazwy tych wszystkich odmian ...

Z tym sadzeniem pod hostą ,dowiedziałam się zawczasu -jesienia ,w dobrym czasie na sadzenie cebul...i posadziłam tam szafirki i narcyzy...,a obok powoli wznosi się majestatyczna funkia -olbrzym...,która za niedługo przykryje wszystko dookoła...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Alionuszka
Asiulo w zasadzie tak bardzo się nie pomyliłaś,terminowo to czas rozkwitu piwonii ,ale fakt podobny do różowej,zastąpi mi piwonie różowe ,które posadziłam jesienią ,ale podejrzewam ,że jeszcze nie zakwitną...
Mydło potasowe jest u nas w sklepie Brico Marche,jeżeli chcesz to mogę kupić i wysłać siostrze ...
Szybko Ci ta gnojówka fermentuje ...może dlatego ,że w malej ilości,ja to od razu w wielkim wiadrze mieszam...
No ,ale nie ma jak świeża ...bardziej zdrowotna...
Czosnek ,gdy dodasz ,to podziała jeszcze antygrzybiczo i antyrobaczo...i w ogóle na wszystko,możesz do gnojówki dodać jeszcze mlecze bez nasion i trawa jak wpadnie też dobrze.Z trawy trez można zrobić gnojówkę ,którą z kolei podlewa się iglaki i inne kwaśnolubne...tak wyczytałam...
.
Gnojówkę z pokrzywy i innych... można również zastosować do oprysku wszystkiego ...ale w większym rozcieńczeniu 1:20,do podlewania 1:10...A w późniejszym terminie ,gdy już urośnie skrzyp i wrotycz -kolejne mikstury...
Mydło potasowe jest u nas w sklepie Brico Marche,jeżeli chcesz to mogę kupić i wysłać siostrze ...

Szybko Ci ta gnojówka fermentuje ...może dlatego ,że w malej ilości,ja to od razu w wielkim wiadrze mieszam...

Gnojówkę z pokrzywy i innych... można również zastosować do oprysku wszystkiego ...ale w większym rozcieńczeniu 1:20,do podlewania 1:10...A w późniejszym terminie ,gdy już urośnie skrzyp i wrotycz -kolejne mikstury...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości