Po 50-tce we własnym ogrodzie - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Po 50-tce we własnym ogrodzie - cz.2

Post »

A ta jednooka żaba jak miała wskazywać tą wilgotność?
Dalia cudna, a nornice są wszamały :evil:
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Stasiu :wit Szkoda tej dalii, ślicznie wygląda na zdjęciu :( (nie wiem jak wyglądają nornice)
A ten mieczyk jest śliczny, taki przystojny!!! i hortensja przytulaczka niczego sobie ;:63
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stasiu begonka w narodowych barwach bardzo przypadła mi do gustu :D a najbardziej żal dalii :( ja wiem jak nornice mogą dokopać :(
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Stasieńko ;:196 współczuje Ci z powodu nornic.Wiem,jak to wyglada,bo u syna żyją jak w sanatorium ;:223 To istna walka z wiatrakami.Jak do tej pory tylko cesarskie korony zostawiły w spokoju.A dalie u niego też takie kurduple,myślę,że ten nadmiar wody dał im w kość.
Spokojnego wieczoru i pozdrowionka dla Rodziny :wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Dawidku, żaba ma metalowy pręcik, który wsuwa się do ziemi. Zamiast ust była skala, która jakoby miała wskazywać wilgotność ziemi. Od początku pokazywała "suszę" choćby padał deszcz, dlatego straciła oko. Za bardzo fałszowała.
Prawie co dziennie widzę zżarte bulwy dalii, już nie mam sił. naokoło puste ugory i tylko u mnie bulwy, cebulki, smaczne kłącza. Brakuje mi sił na walkę z nornicami. Dziś oglądałam nagrany program ogrodniczy i tam małżeństwo pokazuje, że co roku sadzi dalie do większych donic i wkopuje w ziemię. Dalie są przepiękne. Po pierwszych przymrozkach zabierają do domu w chłodne miejsce i czekają na marzec następnego roku. Spodobał mi się ten pomysł. Trzeba go spróbować.

Basieńko, mieczyk z hortensją mi się też bardzo podobają. Taka świetne, teraźniejsza para. :;230 Nornice są nawet ładne, gdyby nie robiły takie szkody. A jak wyglądają? Wystarczy wstukać w google i już je masz. Ja słyszałam, że są wielkości 3/4 szczura :shock:

Celinko, obecnie begonia wypiękniała i troszkę zmieniła barwy. :heja Jak nie będzie padało to zrobię zdjęcie. ;:29 Oj kopią te nornice, kopią. Ja im też chce dokopać, ale nie umiem im w d... trafić ;:223 . Dlatego mnie trafia.... :evil:

Grażynko, dziękuję za współczucie w sprawie nornic. Moje to są nie jak w sanatorium, ale jak na wywczasach w Egipcie. Jak widzę nowe kopce i oczywiście szkody, to mnie mało nie pognie ze złości ;:60 . U mnie nic nie pomaga. Od czosnku do dalii było 20-30cm :shock: a dalie i tak obgryzione.Chyba zacznę walczyć karbidem ;:55 , bynajmniej spróbuję ;:44 . Dziękuję za pozdrowienia. My też serdecznie pozdrawiamy. :wit

Na spokojny sen:

Bóg mówi do Adama:
- Adam daj żebro!
- Nie dam!
- No Adam daaaj!!!
- Nie dam!
- No proszę Adam daj!!
- Nie dam, mam jakieś niedobre przeczucie.
:;230 :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Stasiu, strasznie ci współczuje bo wiem co potrafią zrobic nornice. To mendy przebrzydłe. Mam swoje, to tak na pocieszenie. :wink: Mojej dalii u ciebie nie widzę, albo nie zakwitła jeszcze albo ją zeżarły. :evil: No cóż niech się moja trochę rozrośnie to ci wyślę. Twoja czerwona jest cudowna, zdjęcia nie oddaja jej głębokiego koloru. Pomarańczowa jest rzeczywiście pomarańczowa. Ale ma pierwsze kwiaty tak nisko, że nie mogę zrobić zdjęcia. Poczekam na następne, które są już wyżej. ;:167
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj Stasiu nie martw się pokażę ci moją dalię od ciebie nie uwierzysz że ona tak wygląda sama jestem w szoku że no nie :;230 zobacz Obrazek Obrazek Obrazek a fiutki to mi przyślesz morze będę miała w przyszłym roku za to mam inne koktajlowe i malinowe
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Stasiu o poranku!
Dzisiaj u mnie rześko, wreszcie jest czym oddychać. Nornice gadzina paskudna, chociaż zwierzątko z wyglądu milutkie. U mnie w tym roku dalie również mizerne, jedna w ogóle się nie pokazała. Zastanawiam się nad sadzeniem w donicach, jak to robię z tulipanami.
W tym roku wszystkie ogrody mniej ukwiecone niz w roku ubiegłym Wczoraj porównałam sobie co kwitło u mnie w ubiegłym roku o tej porze. No i okazało się, że było pięknie i kolorowo, a róże szalały. A teraz, mizerota. Pogoda wykańcza po równo: ludzi, zwierzęta i ogrody.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Jak zwykle u Ciebie w wątku zawsze można się pośmiać.Dowcipami i dobrym humorem rozweselasz-i dobrze.
Stasiu u mnie nornice mniej grasują odkąd mam kota.To samo z kretami-wreszcie nie mam księżycowego krajobrazu.
Dalie u mnie są piękne -może dlatego,że z serca dane a nawet wkopane kłącza przez Nelusię.Nie chciałam tych kwiatów a teraz nie mogę się napatrzeć.(skorupy wg.zalecenia zbieram :D )
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Stasiu z nornicami walczyłam na 100 sposobów ..pomógł odstraszacz na baterie, i odchody kota z kuwety , wsypywane systematycznie we wszystkie dziury !
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

Stasieńko podziwiam Twe śliczności ;:138 ;:138 ;:138
bardzo wspólczuje tych okropnych nornic :evil: u mnie co prawda nie ma ich i nawet nie mam już kretów odkąd wprowadziły się rodziny z drugiej strony dłyższego boku mej działki. zostały tylko ślimaki których nawet w taką suszę mam zatrzesienie. co kilka dni przechadzami się między roślinami i zbieram je z drzew, krzaków i mniejszych roślin a nawet z zabawek dziecka. szczególnie te nagie to okropność ;:214
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi Drodzy: Jojola, Celinka, Ania, Czarna Frida, Pestka, Lucy09 !!!
Na "moje" nornice już nic nie działa, ale się nie poddaję i próbuję dalej się ich pozbyć.
Dalie jeszcze nie wszystkie mi zakwitły i w tym roku nie mam żadnych wysokich :shock: . Biało-czerwonych ani widu, ani słychu. A u Pestki takie piękne. Chyba je zaczarowała ;:15 Oglądałam program w TV gdzie ludziska sadzą dalie w donice i dopiero do ziemi. Chyba trzeba będzie tak robić, albo zlikwidować dalie. Szkoda by ich było. Takie przecież są piękne. ;:226 Ja ślimorów golasów też mam mnóstwo, ale zobaczcie, jakie ja mam za płotem widoki:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
...ładne prawda? I jak nie ma być u mnie różnego paskudztwa, jak tylko u mnie mają co żereć.

Fiutków ci u mnie dostatek. Teraz są zielone, ale jak poczerwienieją to.... :oops: :shock: Będzie co rozdawać, na pewno.

Obrazek Obrazek

A tu jest wszystko: pomidor fiutek i pomidor koralik, zioła i fasolka karłowa :;230 :
Obrazek

Są jeszcze pojedyncze kwiatki:
Obrazek Obrazek

Obrazek, już chwyta je rdza. :evil:

Obrazek Obrazek

A teraz proszę o pomoc. Co to jest:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj wystarczy, prawda? To na zakończenie:

Jasio wraca do domu i szlocha rozpaczliwie.
- Co się stało?! - pyta mama.
- Łowiliśmy z tatą ryby i trafiła mu się naprawdę wielka sztuka, ale kiedy zaczął ją wyciągać, to się zerwała i uciekła.
- Daj spokój, Jasiu. To nie jest powód do płaczu! Powinieneś się raczej śmiać z tego.
- I tak właśnie zrobiłem, mamusiu...

Myśliwi znoszą na polanę ustrzeloną zwierzynę. Nagle spostrzegają, że wśród trofeów leży jakiś człowiek. Natychmiast wezwano pogotowie. Lekarz stwierdził zgon, a na karcie napisał: "Lekka rana postrzałowa. Śmierć nastąpiła wskutek wypatroszenia".

Spokojnej nocki, do jutra, pa :wit ;:196 ;:19 ;:19 ;:19
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
dawidbanan
---

Post »

Ta larwa to pędrak! Zabij go jak najprędzej, bo wyjada korzenie roślinom!

Pisałaś, że biało-czerwonych dalii nie widać u Ciebie, może dlatego, że jedna jest u mnie? Dałaś mi ją z serca bo pięknie rośnie i kwitnie ;:167
Obrazek

Obrazek
dawidbanan
---

Post »

stasia109 pisze:Obrazek
Porównają tą roślinę z tą: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 35&t=37161
Jeśli to jest to samo, wywal bo to chwast :wink:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Qurcze blade, Dawidku ;:196 , ale Ty się na wszystkim znasz ;:132 . Dziękuję bardzo za pomoc. ;:196
Adresy do moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”