Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Usychające tuje

Post »

Z gołym korzeniem można sadzić gatunki liściaste, róże.Iglaki tego nie znoszą, dziwi mnie taka praktyka.Zostaw te drzewka może jakoś się pozbierają.Moczenie niepotrzebne, wystarczy dobrze podlać po posadzeniu. Dłużej niż godzinę jest szkodliwe, bo obumierają bardzo ważne korzenie włośnikowe.
esox_2009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2017, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie,

tuje posadziłem maj-czerwiec z doniczek. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem, że niektóre egzemplarze tak jakby czerwienieją od środka.

Po konsultacji ze znajomym ogrodnikiem jakieś 2-3 tyg temu potraktowałem je nawozem do iglaków letnim z opryskiwacza, oraz doglebowo zastosowałem aliette.

Nie wiem czy to po tych zabiegach, czy też po ostatnich obfitych opadach deszczu, ale tuje wyglądają coraz gorzej.
Poniżej zdjęcie, proszę o diagnozę co jest przyczyną i co mogę zrobić aby je uratować.

Tuje szmaragdowe, wysokość ok 150cm.

http://imageshack.com/a/img923/6421/6XuCDF.jpg
http://imageshack.com/a/img923/5042/0ki0dD.jpg
http://imageshack.com/a/img924/7426/MUWCB0.jpg
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic się nie dzieje złego, normalne o tej porze roku u starszych drzewek, a 1,5m to już nie młodziaki :wink: Mogą też mieć za mokro jak masz np. cięższą glebę, a na dodatek duże egzemplarze trudniej się aklimatyzują na tego typu glebie.Lepiej jak rosną od małego.
Aniluap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2017, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje Szmaragd - żółkną, brązowieją, usychają, zalane lub przenawożone

Post »

Witam,

9 wrzesnia posadzilismy na swojej dzialce 33 tuje szmaragd, kupione w jednym z marketow budowlanych. Przez pierwsze dwa dni byly solidnie podlewane przez nas samych, nastepnie praktycznie caly czas padal deszcz wiec nic z tym nie robilismy. Zgodnie z zaleceniami posdypalismy je troche torfem oraz ziemia do iglakow. Przed posadzeniem byly moczone ok. 5min w wodzie . Zakupione w doniczkach.zasypane mielona kora sosnowa.
Wszystko bylo ok do tego tygodnia. Zaczelo sie od jednej tuji, przechodzi to na kolejne.
Nie mam pojecia co to jest? Czy one usychaja albo wrecz przeciwnie ten deszcz sprawil zemaja za duzo wody ? Przesylam zdjecia. Czy juz nic nie da sie zrobic ?:( moze jakis nawoz ? Siarczan magnezu?
Pozdrawiam

Obrazek
https://imageshack.com/i/pohSFshjj

https://imageshack.us/i/pohSFshjj
https://imageshack.us/i/pnsiWHp3j
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba zalane, albo jakieś błędy przy sadzeniu.Nie wiem jakie były kupowane, ale m marketach często są sporej wielkości, kopane z gruntu i wsadzane w donice.Uszkodzone wykopywaniem korzenie łatwo zalać, szczególnie na wilgotnych gruntach.Iglaków przed sadzeniem nie trzeba moczyć, to wręcz szkodliwe, wystarczy dobrze podlać po posadzeniu, a najlepiej w trakcie sadzenia wlewając wodę do dołka w połowie zasypanego i po zasypaniu.Podlewać później oszczędnie, zależy od pogody, w miarę potrzeby gdy przesycha.Ściółka niestety utrudnia ocenę.Nawóz tylko sprawę pogorszy. Trzeba będzie wymienić mocniej uszkodzone.
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Jesienne żólknięcie i brązowienie

Post »

Nie wiem co to za gatunek iglaka, ma ok 3 m wysokości, poprzedni wlaściciele prowadzili jako drzewo. Cały sezon był ładny zielony, od początku września żółknie, a potem brązowieje od środka. W zeszłym roku też tak było i nawet myślałam, że go na wiosnę wytnę, ale rude się obsypało, zielone odrosło, odżył i był śliczny. Obok rośnie równie duży perukowiec. Miesiąc temu podsypałam siarczanem potasu. Gleba jest tam raczej przepuszczalna. Będę wdzięczna za pomysły co mu może dolegać.

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Jesienne żólknięcie i brązowienie

Post »

Normalne, jesienne, coroczne zjawisko, popatrz na inne iglaki, większość teraz zrzuca starsze igły, mocniej starsze egzemplarze, jak ten na zdjęciu.To jakiś jałowiec.
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

Dzięki selli7 za odpowiedź, myślałam, że starsze łagodniej przechodzą jesień :) ale warunki świetlne tez są gorsze teraz. A jakie jest Twoje zdanie n.t. czyszczenia tych rudych części? Bo podobnie jest u moich tuj a mam sąsiadkę, która wiecznie chce żeby je czyścić.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z żywotników opadają praktycznie w jeden sezon, ale z jałowców i jemu podobnych np. cyprysików groszkowych Bouleward trzeba od czasu do czasu z grubsza przynajmniej czyścić.Ja stare jak już mocno podsychały wycinałam całe, robiły się brzydkie, nic nie trwa wiecznie, a 'bonsajów' nie lubię :wink:
jewik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2017, o 14:48

Post »

Witam..... :heja Siedziałam przed kompkiem prawie 6 godzin i czytałam, czytałam.....i odpowiedzi na mój problem nie znalazłam. 2 lata temu posadziliśmy 56 tujek...szmaragd... . Do chwili obecnej nie było żadnych problemów. Jakiś miesiąc temu zaczęły brązowieć. Ale tak jakoś dziwnie. Same czubeczki. Co dziwniejsze w chwili obecnej wygląda to tak ze czubek..ok. 2-3 cm jest zielony ....a poniżej ok. 10 czm brązowe igiełki.... do samego dołu znów zieloniutkie. Na początku od razu zastosowaliśmy specjalny nawóz. W chwili obecnej nie ma żadnego pomysłu jak je ratować, nic mi tu nie pasuje. Może ktoś z Was poratuje .....
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez obejrzenia trudno stwierdzić.Kiedy ten nawóz był podawany, gdy zaczęły brązowieć, czy od początku po sadzeniu? Jak duże te żywotniki? Zasychanie czubków wszystkich może być reakcją na przenawożenie.
Mrtgo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2017, o 04:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Żywotniki zachodnie 'Spiralis' - nagłe pogorszenie stanu

Post »

Witajcie, proszę Was o diagnozę i poradę co do zwalczania stanu chorobowego moich żywotników. Uprawiam je bezproblemowo już sporo lat, rosną w luźnym szpalerze. Stanowisko słoneczne, raczej standardowe, może lekko suche. Podlewane w umiarkowanych odstępach czasu. Zaobserwowałem nawet nie tyle brązowienie, co bardziej "pomarańczowienie", które postąpiło w dosyć raptownym tempie; nie na wszystkich roślinach, ale na większości. Przebarwione igliwie bardzo łatwo odpada, a ogołocone pędy są raczej łamliwe. Wykluczyłbym zdecydowanie co do przyczyn: nadmierne podlewanie oraz przenawożenie.
Stan występuje na całej wysokości roślin. Załączam zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mrukas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2017, o 11:40

Re: Żywotniki (tuje) brązowieją

Post »

Witam,
mam taki problem z tuja - od niedawna zaczela robic sie taka jak na zdjeciu, dodalem nawozu z duza iloscia magnezu Substral i nic nie pomoglo. Opryskalem preparatem grzybiczym i tez bez efektu. Co to moze byc i jak temu zaradzic?
Obrazek
namore
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2015, o 21:42

Problem z Thujami Szmaragd

Post »

Dzień dobry,
Dwa lata temu posadziłem na działce kilkadziesiąt Thui Szmaragd. Tej jesieni zauważyłem, że na ok. 20% z nich występują problemy jak na poniższych zdjęciach. Dolna część tych roślin wygląda dobrze, jest cała zielona, jednak na górnej części brązowieje. Jako że jestem początkującym ogrodnikiem proszę o poradę czy mam kupować nowe rośliny czy problemy te ustąpią?
Rośliny nawoziłem niewielkimi ilościami nawozu nie-organicznego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Re: Żywotniki (tuje) brązowieją

Post »

Czy masz psa który biega po ogrodzie ?
Czy kupiłeś rośliny z marketu ?
Czy zasilałeś je po posadzeniu ?
Czy podlewałeś, lub oczekiwałeś na opady ?
To tylko kilka pytań podstawowych dotyczących możliwych powodów zaistniałej sytuacji.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”