Zakątki na Dębowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym

Post »

Końcówka sierpnia, końcówka wakacji, upalne , gorące dni. ;:3
W warzywniku oczyściłam z badylków po ogórkach .Mam zamiar posiać poplon .
Gorczyce .ale przyznam,że tego nigdy nie robiłam. I mam pytanko do was ;:173
Proszę was bardzo o jakieś wskazówki. Jak mam to posiać ?? Gęsto?? I czy normalnie przykryć ziemią ??

cyma2704-Soniu;duju-Justynko Jakże mi miło czytać takie pozytywne i przyjemne słowa. Bardzo dziękuję.Te słowa mobilizują do dalszych działań i fotografii groszowych .
Czosnek Millenium dostałam małą kępkę w ubiegłym roku.To jest czosnek bylinowy.Nie kupisz go w cebulowych. ;:173
O a gdzie kupiłaś czosnki ?? Nawet nie wiedziałam,że już sa w sprzedaży .
No tak, koszenia trochę mamy.
Jakieś plany też ciche są. Ale póki co trzeba jeden dzień w tygodniu, przeważnie sobotę poświęcić na koszenie.

Beaby-Baetko
Dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Właśnie z tym pytaniem dzisiaj do was przychodzę.Ciut wyżej je zamieściłam , ;:108

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
chryzantema Yellow Tea
Obrazek

Obrazek

Kwitną Eukomisy..i jeżówki
Obrazek
Obrazek
Eden Rose
Obrazek
Hot Papaya i Czosnek bylinowy Millenium
Obrazek

Obrazek
Budleje
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia wam życzę ;:173
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Aniu za info; tak fragrant tzn pachnący więc jest przynajmniej jakis wskaznik juz w nazwie.
Ja gorczyce sieje bez przykrywania ziemią ale trzeba ja podlewac a w tych upałach tym bardziej. Kiedys posiałam na większym areale i przez miesiąc nic nie padało ale potem po deszczach ładnie wzeszła.
Ciekawy ten hibiskup,taki inny w swoim własnym charakterze :) Piękne zdjęcia. ;:333
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
a ja podziwiam Twoje mieczyki. ;:138
Kupiłam też sporo cebul , bo chciałam mieć na kwiaty do wazonu.
Jednak w nawale wiosennych prac zapomniałam o nich i dopiero w połowie czerwca je sadziłam. ;:14
I teraz dopiero tylko niektóre zaczynają kwitnąć. A mamy akurat tak straszną suszę , że blado to wygląda.
U Ciebie wszystko wygląda tak dorodnie i bujnie, że z przyjemnością my oglądamy a Ty pewnie się cieszysz z takich kwiatów.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu jak Ty masz ten swój ogródek pięknie dopieszczony, do tego ozdoby ogrodowe super w piękne kwiecia się wkomponowały. Zdjęcia w pełni profesjonalne oddają urokliwy klimat.
Ostatnie lata są dość suche dlatego u mnie dalie nie dają rady, karpy małe wykopywałam, prawie zasuszone, a zimowanie zrobiło swoje, ja wyrzuciłam dużo odmian.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igala-Iguś tak, fragrant to pachnący. :wink:
Bardzo dziękuę za te informacje o sianiu gorczycy.Będę brała to pod uwagę.I mam nadzieję,ze dobrze zrobię :roll:
To prawda ten hibiskup jest piękny, i z kwiatów i z krzaczka. :uszy
Dziękuję także za pochwalę mojej fotografii.Staram się.
Ignis05-Krysiu Czasami fajnie zapomnieć i potem posadzić.P.ózniej zakwitną.Ja dwa lata temu caąłkiwicie zapomniałąm posadzić mieczyków.
Odkryłam je na druga wiosnę.I ponad połowę mi wyschło.A miałam już może ze 100 cebul mieczykowych. :evil:
Oj i u mnie susza.Ciężki to rok. Wczoraj po łepkach trochę podlałam.Dzisiaj nie.Pewnie jutro znowu będę musiała. :roll:
Och, te wszystkie kwiaty, kwitnienia, rośliny dają mi tyle energi, uśmiechu i werwy do życia. ;:108 ;:108
korzo_m-Dorotko Dziękuję.Ale wierz mi, nie w kazdym calu jest dopieszczony .Ale tych nie atrakcyjnych miejsc po prostu nie pokazuję.
A różne ozdóbki to ja bar6dzo lubię.Trochę urozmaicą , trochę nadaje ogrodowi i roślinkom innego akcentu.
O matko, szkoda,że wyrzuciłaś karpy dalii.Szkoda,że mnie tam w pobliżu nie było ;:306

Kaczka była kupiona nad staw.A póki co siedzi w ogrodzie i Red Baronka pilnuje. :wink:
Obrazek
Czy może ktoś wie, co to za trawka ? Mała, niska a piękna :)
Obrazek
Hortensja Polar Bear
Obrazek
Hortensja Magical Fire - przesadzana na wiosnę
Obrazek
Jedna siatka będzie na jesieni zdjęta. I wówczas będzie roślinkom lepiej, luźniej . A rabatę zamierzam poszerzyć i wykończyć już na wiosnę. ;:108
Obrazek
Vanilka
Obrazek
Obrazek
Polar Bear na pniu
Z jednej strony bramki jest taka
Obrazek
A z drugiej taka
Obrazek
Hortensja Sundae Fraise
Obrazek
Vanilka - trzecia. Tą zamierzam prowadzić na pniu.
Obrazek
Denerwują mnie te suche , zbrązowiałe badylki po kwiatach tawułek. Chyba je powycinam.a wy je usuwacie ??
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Opadające liście świadczą o końcówce lata i nie bardzo nam się to podoba, bo albo ciągłe deszcze ,albo susza i upały, nic pośrodku.Hortensje teraz mają swoje 5 minut ,więc chwilo trwaj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

anabuko1 pisze:
Nowa tez tegoroczna NN
Obrazek
NN
Obrazek
Napisałam długi post i wcięło go ;:223
Powtórzę tylko, że Twoje daliowe nn wyglądają mi na Bodacious i Gloriosa. Sprawdź parametry swoich i porównaj z katalogiem, bo mniemam tylko po kwiatach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu cały czas oglądam cudne dalie, hortensje. Ogród wygląda ta świeżo i nie widać w nim upływającego lata!
Kolekcja hibiskusów bagiennych stale się powiększa ;:63
Upał niestety znowu dokucza :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH-Jadziu No właśnie .Czuć w powietrzu troche jesieni..Sucho liście z niektórych drzew zaczynają pomału opadać. :roll:
Hortensje cudne.Moje rośna na słoniu i te upały je szybciej przebarwiają .Ale chciałoby się aby to lato jeszcze nam trwało i trwało bardzo długo.
Narine Dzięki za nazwy tych dali.Tak to one. Dziękuję to kolejne 2 mam zdefiniowane. ;:196
A może jeszcze, którąś NN rozpoznasz ??.
Och szkoda,że ten twój długi post wcięło.Przyjemnie byłoby teraz poczytać.
Maska-Marysiu Dziękuję za pochwałki moich roślinek i kwiatuchów.Co jakiś czas podlewam, bo szkoda roślin.Ale nie wszystko, i nie tak obficie.Ostatni deszcz jaki miałam to 14 sierpnia. Ech :roll:
Upały są.Może to już ostanie takie w tym lecie ?? Ja jeszcze chce długo ciepełka.

Dalijki kochane
dalia dekoracyjna Bodacious -jest piękna
Obrazek
dalia Coralio Furioso
Obrazek
NN- małą niska.Kwiaty od mełtego do żółtego maźnięte czerwienią i z pomarańczem .
Obrazek
NN - może WYN'S ASPEN GLOW ???
Obrazek
NN
Obrazek
Dalia Avignon
Obrazek
Dalia Henriette
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Dyńki zdobią stolik.Coś jesiennie się nam robi.
Obrazek
dobrego dnia ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu ta "trawka"o którą pytasz to Turzyca włosista 'Frosted Curls' na moje oko.. ;:108
Dalie masz cudowne ! I dyńki - naturalne ogrodowe ozdoby uatrakcyjniają ogród! ;:108 ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu podziwiam Twoje Hibiskusy bylinowe, miałam kiedyś jednego ale po zimie nie wyszedł, czy Ty okrywasz na zimę miejsce w którym masz je posadzone?
Bukiety z łąk cudowne ;:167 Masz bogactwo kwiecia, a Hortensje pięknie obsypane kwiatami ;:138 ;:138
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękne hibiskusy bagienne, dalie,trawy i wszystko inne. ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu to ja z innej beczki ;:224 kiedy wysiewałaś Physalisy ,że tak obficie zaowocowały .Uwielbiam te pomarańczowe kuleczki ale jakoś jeszcze nie miałam ich owoców .Jednego roku wyrósł wielgachny krzew i nawet kwitł ,ale 0 owoców .dalie masz cudne szczególnie te czupiradełka bardzo je lubię
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa-Maryniu Bardzo ci dziękuję za te informacje o tej trawce. sprawdziłam i wychodzi na to,że to ona.
Turzyca włosista Frosted Curls.Już znacznik zrobiłam i włożyłam do niej. ;:108
Ciesze się,że ci się moje dalie podobają.
Teraz na przełomie lata i jesieni, kwiatów jest coraz mniej.A dalie kwitną od lata , przez cała jesień aż do przymrozków.
Oby jak najpóźniej one były.Ja na wiosnę jeszcze chcę kilka dokupić.
dyń jadalnych to prawie nie nie m ma.Ale ozdobnych w tym roku to dużo, oj dużo.Jeszcze dużo rośnie.
I tykwy też w tym roku obrodziły.
Krychna-Krysiu; danuta z-Danusiu Hibiskusy bylinowe ma 2.Jeden białawy, starszy już większą kępkę ma niż młodszy o 2 lata ciemno-czerwony .
A może to też zależy od odmiany .Na zimę tylko lekkie kopczyki robię albo z ziemi, albo z trocin.
A w tym roku z kompostownika im dałam . Nawet tak mocno nie przerobiony.
Dziękuję za pochwalę moich bukiecików z łąk , sa takie naturalne , inne dla mnie piękne. ;:167
O tak, kwiecia nie brakuje. .a ja to bardzo lubię.Nawet wszędzie troch z gęsto mam. Hortensje pięknie .A z nimi każdy ogród wygada pięknie. ;:167
Jakuch- Jadziu Ten rodzynkowiec w tym roku dostałam małe sadzonki od siostry i posadziłam.
Teraz wszystko mieszczę ;:306 ale mam go pierwszy raz,I nawet ciągle ma tych zielonych torebek sporo i kwitnie też.
Dziękuję, dalie w tym roku są bardzo ładne .Przyznam,że w tym roku jak sadziłam. to kilka granulek obornika kurzącego do bulwki im dałam.
Chociaż nie pod wszystkie. Ale to działa dobrze. .Pierwszy raz .Ale widać,ze dalie żarłoczne i lubią. dobrze zjeść.A bulwki miałam małe i marne.I stąd ten pomysł.
Ale 2 mi nie wyszło .A w ten sposób sprawdziłam i chyba co roku już im tak będę dawać. ;:108

Obrazek
Miskant ML
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rutewka wciąż kwitnie i wciąż :D cieszy
Obrazek

Obrazek
Dalia dekoracyjna Bodacious
Obrazek
Obrazek
Dalia Avignon
Obrazek
NN
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

anabuko1 pisze:
NN
Obrazek
Aniu ta mi przypomina Tribunes Nancy. Porównaj z parametrami. Jest kilka podobnych odmian.
Expertem to ja nie jestem :lol: . Najlepiej wrzuć nn-ki do wątku daliowego.

Podziwiam Twoje okazałe Vanilki. Tym bardziej, że moja jedyna okazuje się być czymś innym... Dokupiłam prawidłową, ale w te upały od razu mi kwiaty przypaliło i tyle się napatrzyłam :wink:

Kwiatostany tawułek początkowo zostawiam, a w końcu też mnie zaczynają wkurzać i obcinam :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”