Witajcie
Choć dziś nowy dzień to od rana pada.
Wczoraj trochę udało mi się popracować w ogródku zanim zaczęło padać wieczorem.
Wsadziłam powojnika Sen-no-kaze do gruntu.
Wreszcie zrobiłam podporę powojnikowi Purpurea Pena Elegans bo ta dotychczasowa była za krótka.
Co prawda przy rozplątywaniu go ułamał się kawałek pędu

ale zważając jaki był wysoki i splątany to i tak to mała strata.
Wykopałam korzenie nieprzetrwanych przez zimę róż (3 szt) i zastąpiłam je nowymi tegorocznymi nabytkami.
Część chwastów usunęłam ale jak patrzę jak po deszczu one rosną razem z trawą to myślę , że długo potrwa zanim je usunę z rabatek.
Widoczki ogrodowe.
Krzewuszka
Piwonie
Róża Winchester Cathedral
Kolejne rodki niedługo zakwitną.
Żurawki
Powojnik Stolwijk Gold wspina się na konar wyciętej czereśni.
A tu obok niego kupiona róża pod nazwą Mister Lincoln, zobaczymy czy to będzie ta.
Kokoryczka wielokwiatowa
No i oczywiście powojniki.
Pierwszy kwiatek w tym roku Dr Ruppel i kolejne.
Ernest Markham
Mrs. Thompson
Razem na jednej pergoli z Ernest Markham jest Błękitny Anioł.
Lucynko
Narzekam niestety na ślimory bo pożarły mi prawie całą Miss Bateman a te zdjęcia jej na szczęście zostały zrobione przed zjedzeniem powojnika przez te paskudy.
Teraz chodzę i sprawdzam czy nie ma ich na innych powojnikach ale też nie stoję jak żandarm nad nimi 24 h/ dobę bo to fizycznie niemożliwe.
Te zdjęcie tego ciemnego fioletowego powojnika Romantica to poglądowe, u mnie on ma jeden pączek bo, to zeszłoroczne jesienne nasadzenie i sama jestem ciekawa czy faktycznie taki kolorek będzie jak ten na zdjęciu.
W donicy jednej są fioletowo-białe bratki, które przesadziłam bo zarosły donicową różę a w drugiej jest róża.
Rozumiem Cię, ja też jak tylko nie pracuję i mam słoneczną aurę na dworze też na cały dzień idę pracować do ogródka.
Tym bardziej teraz przed operacją córki , potem mogę nie mieć czasu bo muszę się nią zająć zanim dojdzie do siebie.
Iryski niedługo też będą kwitnąć, tak więc czekam

na kwitnięcia.
Życzę Wam

ogrodu bez szkodników,

aury oraz dużo sił i wytrwałości.