Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidor czarny, granatowy, fioletowy
Jakie piękne ciemno zielone, doświetlane są? Moje 2 sadzonki Laury błogie, żółto zielone, stożki wzrostu słabe. Zdecydowanie za wcześnie.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziwne te moje pomidorki , długo kiełkowały , już myślałam , że żle nasiona zebrałam .
Wysiewałam w tym samym czasie Romello ten już duży a te mikre . Zachowują się jakby
czuły , że to zimna .
U mnie Laura jeszcze mniejsza niż Blau .
Wszystkie wcisnęłam pod jedną żarówkę .
Wysiewałam w tym samym czasie Romello ten już duży a te mikre . Zachowują się jakby
czuły , że to zimna .
U mnie Laura jeszcze mniejsza niż Blau .
Wszystkie wcisnęłam pod jedną żarówkę .
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witajcie
Mam pytanko ,znacie jakiś sposób na przyspieszenie owocowania odmian czarnych czy fioletowych
Rozsadę mam zawsze własną ,najczęściej też ze swoich nasion.
Co roku koraliki czarne i średnie czarne pomidory dojrzewają ok. ,a wielkoowocowe okropnie późno dojrzewają ,przeważnie się marnują.
Staram się sadzić je jako pierwsze /szklarnia/
W tym roku ogólnie pomidory i na dworze w donicach i w inspekcie się udały.
Mam pytanko ,znacie jakiś sposób na przyspieszenie owocowania odmian czarnych czy fioletowych

Rozsadę mam zawsze własną ,najczęściej też ze swoich nasion.
Co roku koraliki czarne i średnie czarne pomidory dojrzewają ok. ,a wielkoowocowe okropnie późno dojrzewają ,przeważnie się marnują.
Staram się sadzić je jako pierwsze /szklarnia/
W tym roku ogólnie pomidory i na dworze w donicach i w inspekcie się udały.

-
Pelagia72 , napiszę o moich doświadczeniach . Pierwsze jakie mi przyszły do głowy dość wczesne
z tego koloru odmiany to K/127 Rudy , Czarne Serce z Noskiem , Czernomor liść regularny , SGT ,
Ametyst Jewel . To tylko przykłady .
W dziesiątym dniu od rozwinięcia liści tworzy się zawiązek pierwszego grona , w tym terminie roślina
musi dostać wystarczającą ilość oświetlenia by tego procesu nie zakłócić .
Przy wysadzaniu rozsady roślina nie powinna nawet odczuć , że zmienia się jej komfort . Gleba o temperaturze
nie niższej niż 12 stopni , optymalna 16 .
W czasie dojrzewania potas , przy zaburzeniach jego pobierania owoce nie będą smaczne i nie będą dojrzewać .
Kwiaty zapylać od samego początku .
By przespieszyć dojrzewanie usuwać liście , ogławiać .
Tak w skrócie .
z tego koloru odmiany to K/127 Rudy , Czarne Serce z Noskiem , Czernomor liść regularny , SGT ,
Ametyst Jewel . To tylko przykłady .
W dziesiątym dniu od rozwinięcia liści tworzy się zawiązek pierwszego grona , w tym terminie roślina
musi dostać wystarczającą ilość oświetlenia by tego procesu nie zakłócić .
Przy wysadzaniu rozsady roślina nie powinna nawet odczuć , że zmienia się jej komfort . Gleba o temperaturze
nie niższej niż 12 stopni , optymalna 16 .
W czasie dojrzewania potas , przy zaburzeniach jego pobierania owoce nie będą smaczne i nie będą dojrzewać .
Kwiaty zapylać od samego początku .
By przespieszyć dojrzewanie usuwać liście , ogławiać .
Tak w skrócie .
-
Po 5 dniach czekoladowy gagatek dojrzał, skórka zrobiła się pomarańczowo ruda, w smaku nabrał trochę słodyczy i soczystości, aromat przeciętny akceptowalny. No cóż Be orange lepszy 

-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje odkrycie sezonu (w gruncie) to Chestnut Chocolate. Krzak wysoki, plenny, pomidorki małe, ale większe niż koktailowe (dla porównania 2 razy większy niż Black Cherry), u mnie był zupełnie czarny (jak pomidory indigo). Niestety nie mam zdjęcia 
Zacznę może od wad, żeby każdy mógł ocenić, czy warto. Podatny na ZZ (podobnie jak Black Cherry), jest stosunkowo późny (a może tylko ja go przeciążyłam?), dlatego też w tym roku posadzę go w tunelu.
A co go wyróżnia to smak. Nie każdemu będzie smakować, więc odrazu ostrzegam! Ma bardzo mocny dymny posmak. Żaden inny z moich czarnych pomidorków nie miał takiego smaku. Dla mnie rewelacja
Jeden taki krzaczek warto mieć dla tego oryginalengo smaku. 

Zacznę może od wad, żeby każdy mógł ocenić, czy warto. Podatny na ZZ (podobnie jak Black Cherry), jest stosunkowo późny (a może tylko ja go przeciążyłam?), dlatego też w tym roku posadzę go w tunelu.
A co go wyróżnia to smak. Nie każdemu będzie smakować, więc odrazu ostrzegam! Ma bardzo mocny dymny posmak. Żaden inny z moich czarnych pomidorków nie miał takiego smaku. Dla mnie rewelacja

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
Iwonaceae , zapisałam na przyszły sezon . Dla szukających nasion , znalazłam na etsy . Sprzedawca nasion trudno powiedzieć ,
że wiarygodny .
Zaplanowałam Thunder Mountain ,Tims Black Ruffles , niewiele o nich znalazłam , znane pomidorki ?
że wiarygodny .
Zaplanowałam Thunder Mountain ,Tims Black Ruffles , niewiele o nich znalazłam , znane pomidorki ?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja w tym roku przetestuję w tunelu, podobno bardzo wczesną odmianę Big Sacher F1. W szczepienie nie zamierzam się bawić więc może spróbuję uprawy na dwa terminy. Pierwsze nasionka, na wczesny zbiór wysieję w drugiej połowie lutego a drugi wysiew w maju.
-
Ja mam zaplanowane Kam3 F4,Kam4A F4, Kam5 F4, Ozyrysa i SGT pepper z ciemnych, można pod to podciągnąć chyba jeszcze brandyfreda i Velmozha, zdaje się że one są przyciemnione.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 sty 2023, o 11:49
Sgt. Peppers miałam w zeszłym sezonie i powtórzę w tym, bardzo mi spasował i był przy tym bezproblemowy.
Wspomniane wcześniej Red Beauty też planuję, ale nie miałam go wcześniej.
Powtórzę też Indigo Apple, które miałam w 2021, były urocze i smaczne. To te z dołu zdjęcia.

Wspomniane wcześniej Red Beauty też planuję, ale nie miałam go wcześniej.
Powtórzę też Indigo Apple, które miałam w 2021, były urocze i smaczne. To te z dołu zdjęcia.

Doti
W zeszłym roku miałam Amethyst Jewel i SGT Peppers. Pierwszy plonował słabo, był w foliaku. Drugi miałam posadzony i pod osłoną i w gruncie. Pod osłoną średnio plenny ale smaczny. W gruncie udał się wyśmienicie pod każdym względem. Owoce dorodne i słodkie. Jako jeden z ostatnich poddał się zarazie. W tym roku SGT Peppers również jest na mojej liście do wysiania
.
.
-
Widział ktoś w sklepach odmianę Adora ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Fav17, fav 19 dostałam nasiona o takie nazwie, ale nie wiem która jest która , bo niestety pomieszały mi się sadzonki