Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Dominiko dla tych dzieci niech śniegiem sypnie i zostanie. Ja najmilej z dzieciństwa wspominam zjeżdżanie na sankach z górki. Człowiek przemókł do suchej nitki, a policzki płonęły, jednak do domu nikt nie chciał wracać ;:306 teraz niestety cora mniej takich nieokiełznanych górek. Nawet ta moja z dzieciństwa uregulowana, obsadzona i ogrodzona niskim metalowym płotkiem ;:223

Jadziu mój ogród jest niestety między dwoma nie obsadzonymi polami, z jednej tylko u sąsiada rośnie 5 - 6 orzechów, a drugiej lepiej bo maliny sąsiadki, ale wiatry mam raczej z tej gdzie orzechy. Zobaczymy, odczuwalna jest powalająca i wiatr potężny.

Agnieszko w prognozie widziałam jutro w całej Polsce śnieg, z tym że w dzień nie wszędzie temperatura ujemna ;:131
Tulipany to z przodu American Dream, na drugim planie po lewej Christmas Dream i po prawej Lalibela. Przynajmniej takie nazwy podała firma, ale dość solidna.

Misiu gdyby tak było jak piszesz to pewnie nie przeglądałabym ofert szkółek, ale miło że tak piszesz ;:196

Elciu jak to zwał tak to zwał ;:306 ważny efekt końcowy! Kurki zamykam o zmierzchu (wtedy lisy polują). Czyli jak tylko wchodzą do środka to lecę i zamykam. Wchodzą same jak po sznurku ;:306 Drugi kurnik ma wolierę z wszystkich stron to nie zamykam, tylko jak duży mróz to przykładam gruby styropian do otworu. Syn wrócił to podobno dość mocno wieje ;:131

Anido tak to jest też prymulka!

Halinko przykro mi nie odpowiem na żadnego pytanie, obydwie rośliny dostałam bez nazwy, chociaż może epimedium które dostałam od Marysi mar miało nazwę, ale nie pamiętam :oops: Na wiosnę pojawią się kolejne prymulki ale te już będą miały nazwy :D
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudny śnieg, jeszcze tej zimy takich płatków nie widziałam.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale zima u Ciebie Marysiu ;:oj , u nas coś tam zapowiadają, ale jak będzie, zobaczymy, ja tam sama już nie wiem czy chcę tej zimy teraz ;:185 wszystko mam zapączkowane ;:219 , śliczne prymuleczki pokazujesz, one tak cieszą wiosną ;:215
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu na trzecim planie rozumiem ten różowy to Christmas Dream, a czerwony Lalibela, tak?
A w kolorach żółty-pomarańczowy-czerwony to wszystko jest jedna odmiana? Przepraszam, że tak drążę, ale chyba zrobiłam głupotę i na kwietniku w warzywniku posadziłam obok siebie na siatce te odmiany, na siatce, nie w koszykach. Wyglądały, że będą ładnie ze sobą wyglądać, jeden białożółty a drugi żółtoczerwony, a one są tak bardzo podobne, że ja ich nie rozpoznam, oba to mieszańce Darwina i płatki są prawie identyczne. ;:224
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak Agnieszko z przodu jest ta sama odmiana. Pamiętam że w miarę rozkwitania zmieniały kolor, ale były jednakowe. Tu masz zdjęcie od drugiej strony i chyba we wcześniejszej fazie rozkwitu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784 AD są na drugim planie :D

-- 3 sty 2017, o 21:32 --

Julciu jutro masz szansę zobaczyć, bo ma walić w całej Polsce, ale u Ciebie nie zostanie długo :D
Zdrówka i niech ból głowy zostanie w poduszce ;:19

Iwonko im wcześniej tym lepiej bo jak Ci zacznie wszystko kwitnąć, a zima przyjdzie w lutym ....to kiepsko!
Zresztą jutro chyba i u Ciebie śnieg widziałam ;:oj
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Zimę masz piękną ;:138 u mnie też biało no ale nie aż tak ;:224 . Jak czas pozwoli i pogoda to jutro może uda nam się wybrać z Emilką na sanki ;:108 . Druga córka niestety bardzo późno wraca z ośrodka i jest już ciemno ;:222 . Zdjęcia kolorowych roślin bardzo ładne i nastrajają optymizmem ;:108 . Jeszcze chwilka i będziemy cieszyć się takimi widokami na żywo :tan . Pozdrawiam :wit .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witam Cię, serdecznie, Marysiu, w Nowym Roku!
Och, jak pasuje do Twoich stron wiersz Konopnickiej:

Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!
Szczypie w nosy, szczypie w uszy,
mroźnym śniegiem w oczy pruszy,
Wichrem w polu gna...
Nasza zima zła!

Płachta na niej długa, biała,
W ręku gałąź oszroniała,
A na plecach drwa...
Nasza zima zła!

A my jej się nie boimy,
Dalej śnieżkiem w plecy zimy,
Niech pamiątkę ma...
Nasza zima zła!

Jakoś w tym roku na zimę się nie wkurzam. Skoro jest przewidziana w kalendarzu - niech sobie będzie. I to jaka chce. Żaden wariant mi nie przeszkadza. Ani Twój, pełen śniegu, ani mój - bardziej jesienny, a zamiast śniegiem usłany piórami zjedzonych przez Szuwarka gołębi ;:218.
Ty też spokojnie do zimy podchodzisz, choć do zamykania i otwierania kur bierz walonki i porządny kożuszek ;:173.
Najlepszego na cały rok ;:304 - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu dziękuję! Uff, to poznam które są które, zaczynają sezon kwitnięcia całkiem inaczej, tylko kończą podobne.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu za oknem sypie,ja już sen mam za sobą to zaglądam na FO. ;:oj Siostrę jeszcze mam to czas mile spędzamy , dzisiaj basen. jutro targ. ;:108
Ogródek śpi, nawet kotki nie przychodzą, tylko jedna czeka i płacze że jej zimno . Dzisiaj napalę w piecu i zostawię ją w altanie,będzie miała kuwetę,karmę i wodę . Szkoda że tak późno się oswoiła mieszkała by u Tereski.Miejsce zajęły dwa odważniejsze kotki. :evil: :twisted:
Będziemy miały dyżury i mam nadzieje do wiosny damy radę. ;:134 Jak dobrze mieć przyjaciół o dobrym sercu ;:162 ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu !!!!
Piękną masz zimę ;:333 tylko się cieszyć że roślinki okryte .
Wspomnienia też cudowne , przepiękne tulipany , pierwiosnki ;:215 takich widoków nam potrzeba .
U mnie troszkę śniegu nasypało ale na takie mrozy jak zapowiadają przydało by się jeszcze bo nawet 10 cm. nie ma .
Dzisiaj ma sypać ale na razie tylko wieje jak w kieleckim :D
Pozdrawiam cieplutko i oby do wiosny ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! zawiało mnie potężnie, śnieg jest wszędzie, porobiły się spore zaspy miejscami. Cały czas wieje i sypie! Temperatura na lekkim minusie.

Ewelinko dla nas siedzących w domu zima jest malownicza, ale syn ma problemy z dojazdem do pracy. Do tej pory autobus był punktualny, ale dzisiaj zaspy opóźniły przyjazd a droga krajowa nieprzejezdna, bo tir koniecznie chciał się wdrapać na naszą górkę ;:223 , a wszystko żeby uniknąć opłat za autostradę. Nie wiem czy umawiałam się na taką zimę ;:306 Do wiosny jakoś zrobiło się dalej ;:306 Pozdrawiam ;:168

Jagodo jak miło Cię powitać u wiejskiej furtki. ;:180 Malutko Cię ostatnio na FO czyżbyś zmieniła towarzystwo? :cry:
Zima przyjęła nieciekawe oblicze, bo utrudnia nam życie od rana, a ponartowych walonków jeszcze nie uruchomiłam. Nawet nie wiesz jak elegancko przechadzam się po ogrodzie, bo moje niegdysiejsze wierzchnie okrycia miast do kosza zostały strojem roboczym ;:306
Z Marysią Konopnicką utrafiłaś, bo to poetka mojego dzieciństwa. "Na jagody" umiałam na pamięć od każdej strony, a piękne ilustracje pewnie zaszczepiły we mnie miłość do przyrody. Zacytowany wierszyk też mi jest bliski ;:333
Szuwarek korzysta z okazji i jak napisałam u Ciebie jada w domu i na mieście ;:131 Mój karmnik starałam się w miarę zabezpieczyć, bo oczami wyobraźni widziałam polowanie.
Byle do wiosny Jagodo i niech sztorm nie pozbawi Cie zdobyczy cywilizacyjnych. Dobrego roku ;:304 ;:196

Agnieszko wykopałam w lecie cebule i dobrze zrobiłam, bo część zgniła i pewnie do wiosny nie byłoby z nich nic. Wsadziłam w innym miejscy, ale myślę że coś z nich zakwitnie :wink: więc będę pokazywać ;:333

Irenko jak zwykle wcześnie wpadasz, kiedy ja w najlepsze jeszcze śpię :D Uściskaj Janeczkę i zazdroszczę że masz siostrę, bo ja nie mam rodzeństwa :cry: Bawcie się dobrze, żeby potem chętnie wracała do Ciebie. Dobrze że masz możliwość ogrzać kotka i że rozdajesz je do ciepłych domów na zimę. Dzisiaj to pewnie ogrodowe koty do miski nie trafią. Mam takie 2 malce od sąsiadki a od paru dni ich matka się nie pokazuje ;:185 pewnie nie zdążyła przebiec drogi, a może padła ofiarą jakiegoś dzikiego zwierza. Śnieg mam wszędzie i dużo go ale cóż takie są uroki zimy, a ja się cieszę że nie muszę nigdzie na czas zdążyć ;:333

Tereniu u mnie zawieje i zamiecie wręcz klasyczne!~ Rano po otwarciu drzwi wpadło masę śniegu, śnieg mamy wszędzie bo nasypało go każdą dziurką....nadziwić się nie mogłam. W niektórych miejscach zapadałam się w zaspach a w innych śniegu nie było wcale. Cały czas sypie i mocno wieje! Mróz ma być w weekend, a potem słyszałam że wraca jesień ;:306
No to życzę więcej białego puchu i czekamy na wiosnę ;:196 ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Witam. Jest śnieżnie i wietrznie ,ale już nie tak mocno wietrznie i albo termometr fiksuje ,bo u mnie jest na plusie 2 stopnie. Tak Maryś roślinom jest pierzynka potrzebna ,ale ja już chciałabym ją schować do zimowej szafy!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożenko no nie przesadzaj zima dopiero się zaczęła! U mnie zawsze najzimniej bywało w lutym. Fakt temperatura rośnie i to mnie martwi. Cały czas sypie i wieje, tylko wieje z różnym natężeniem! Zmykam do Krakowa i mam zamiar odwiedzić sklep Polanu! :wit
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

O kochana zazdroszczę ,że tak masz blisko ,,Polan"
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Nie, nie, Marysiu, takiego Towarzystwa się nie porzuca, to nie w moim stylu ;:185.
Tyle tylko, że popadłam w stan borsuczy, który mi się czasem przytrafia. Czytam wszystko, co mi w ręce wpadnie: Forum i książki,wszystko o życiu Towarzystwa forumowego wiem, ale literat ze mnie aktualnie kiepski. Mam zamiar się powoli rozkręcić (takie postanowienie noworoczne ;:306).
Zimę ze zdumieniem oglądam u Was i w TV, bo u mnie butelkowa zieleń i grzybowy brąz ;:218, a szufla do śniegu obrasta pajęczyną ;:209.

Trzymaj się, żeby Cię nie wywiało ani nie zawiało...
;:196 Jagi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”