Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Ja swoich tulipanów wcale nie wykopuję, co roku zakwitają w tym samym miejsc, a że nie przeszkadzają to niech cobie rosną :)
Masz rację Marysiu, pogoda ni rozpieszcza, u mnie co prawda nie pada, ale wieje jak halny, jednak wciąż żywię nadzieję na "polską złotą jesień" ;:108
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, świetna robota z tą nową rabatą! ;:215
Ja Ci się wcale nie dziwię, że masz problem z kopaniem w glinie. Jakbym sama musiała sobie przygotować rabatę od podstaw i kopać w nieuprawionej ziemi łąkowej, to chyba 3 miesiące by mi to zajęło - bo często jak próbuję wbić szpadel w trawsko, to muszę skakać ileś razy na niego, żeby się w ogóle wbił choć do połowy. :lol: Ale mam na szczęście darmową siłę roboczą.

Spodobało mi się bardzo Twoje określenie o graniu w pingponga. ;:333 Chociaż wiem, że w życiu to już nie jest takie zabawne...

Widzę, że już ptaki objadły Ci większość owoców na odmianowym czarnym bzie. Widać smaczne muszą być.

W sprawie cebulowych: to, co obserwujemy same od paru lat świadczy rzeczywiście o tym, że te nowe ładne odmiany tulipanów są raczej na jeden sezon tylko, z nornicami czy bez, i tak zgniją, nawet w przepuszczalnej ziemi szlag je trafi.
W tym roku obserwowałam to, co sadziłam jesienią 2014, w 2015 zakwitły pięknie, ale w tym roku - porażka zupełna - wyszło raptem kilka sztuk, malutkich, jakichś takich zagrzybionych - no, widać, że chore. Nawet toto nie bardzo mogło zakwitnąć.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu i u nas kiepsko calutki dzień, jedyna korzyść taka, że między kroplami skoczyliśmy na jabłuszka i zrobiliśmy jeszcze soczku i na ocet nastawiliśmy, a co tam, octu nigdy za wiele, z czerwonych jabłuszek nam wyszedł śliczny, czerwoniutki, na prezenty mamy ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, wykonałaś kawał dobrej i wcale nielekkiej roboty ;:63 , to i odpoczynek jest Ci przynależny. ;:108
Widać niebiosa Ci sprzyjają ;:333 , bo gdyby nie deszcz, pewnie dalej byś tyrała bez odpoczynku. ;:202
Moja niedziela nawet nie była taka zła ;:185 ;:185 , zwłaszcza że niemal w całości spędzona w cieple domowych pieleszy. ;:306
Jutro mam mieć niezłą pogodę, to z pewnością na działkę się wybiorę, by sobie choć popatrzeć. :roll:
Żal serce ściska, gdy się pomyśli o końcu przyjemności działkowych aż do wiosny. ;:174
Dobrze że po drodze będą święta, będzie czym głowę i ręce zająć ;:131 , a później coś tam się posieje i czas minie. Jakoś. ;:204

Dobrego tygodnia, Marysiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu kolorowo jeszcze u Ciebie w ogrodzie :tan
Nowa rabatka ;:138 będzie co podziwiać wiosną.
Fajnie masz, że już cebulowe posadzone ;:108 moje jeszcze nie ( a trochę tego jest), może przyszły weekend będzie znośny to dam rade posadzić, ale i pewnie róże już przyjadą ;:oj
Miłego nowego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam w niezielny wieczór , mam wolną chwilę to wpadłam i podziwiam nową rabatę. ;:131
Marysiu wiosna będzie kolorowa w Twoim ogrodzie i sprawi wiele radości.Ja jestem trochę opóźniona z sadzeniem, teraz zajmuje mi czas kopanie grządek i porządkowanie rabatek.Mam nadzieje że dam radę do zimy.Pozdrawiam ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Nowa rabata, nowe nasadzenia , robota pali Ci się ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ten kwiatuszek ,który kwitnie cały rok to Iglica ,masz ją ode mnie ,ja go nie dostałam od nikogo tylko sobie kupiłam i się z Tobą podzieliłam ,mam go dawno ,jeszcze nie byłam na forum,to tak dla wyjaśnienia :uszy ,pogoda u mnie parszywa ,do południa lało potem zaniesione i zimno ,a wczoraj było tak cudnie ,tak się cieszyłam że zebrałam maliny ,bo miałam przełożyć zbiór na dzisiaj ,i soki już w spiżarni,jak nie będzie mrozów to będę miała jeszcze sporo malin,strasznie ,mam spóźnione w tym roku,a Ty widzę zasuwasz i nowe rabaty powstają ,ale będzie pięknie na wiosnę ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu podziwiam skąd i Ciebie tyle siły ;:202 zacznij się oszczędzać ;:168
Nowa rabatka świetna i będzie co wiosną podziwiać.
Glebogryzarka to fajna rzecz mam całą zimę aby znaleźć pasującą dla mnie w niewygórowanej cenie.
Miłego tygodnia. ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam przybywających miłych gości!

Malvy stare odmiany tulipanów (żółte i czerwone) rosną u mnie w jednym miejscu kilka lat i raz ich jest więcej raz trochę mniej ale co roku kwitną, nowe odmiany często w pierwszym roku tyle kwiatów ile cebul wsadzonych, po roku często jeden dwa kwiatki a potem albo same liście albo wcale. Pomijam już działalność szkodników ;:124 Dzisiaj szaruga jesienna!

Dario dlatego w polu to ja nie kopię, ale przykrycie agrotkaniną i po sezonie pod nią ziemia jest lepsza i poddaje się glebogryzarce ;:215
.... :wink: ... ;:215
Czarny bez odmianowy to prezent i owocuje pierwszy raz, więc owoców było niewiele a bez rośnie nisko i ptaki nie docierają za to pozostałe bzy objedzone dokumentnie.
Czyli w temacie tulipany mamy takie samo doświadczenie ;:333 Przed laty na FO była Stokrotka, która przysłała mi stare odmiany tulipanów rosnących u niej od lat i te trzymają się nieźle.

Iwonko mój ocet z soku jest winem mocno wytrawnym i za ch... nie chce zoctowieć ;:223 Jak przerabiałam jabłka miałam obierzyn i ogryzków sporo teraz mam problem z ich uzbieraniem, bo tylko z takiego surowca ocet wychodził bez problemu Obrazek
Lucynko nie jest tak, jak się przeciągnę to potem nic nie robię 2 - 3 dni, już to zauważyłam, więc mogło słonko świecić ;:3
U mnie wczoraj było masakrycznie, a dzisiaj widzę podobnie i nadziei na słońce nie ma. Czas kiedy żal serce Ci będzie ściskał szybko minie, bo jak pamiętam w styczniu już coś siejesz, a najbardziej ciągną się te pierwsze miesiące roku.
Słoneczka życzę Obrazek

Ewuniu mam jeszcze trochę cebul do posadzenia, te było łatwo bo miały miejsce zaplanowane ;:306 Nic więcej nie zmamawiam ;:185 no chyba że coś mi znowu strzeli do głowy ;:306 U Ciebie Ewuniu też widzę kolory no i róże, które u mnie zbrzydły po deszczach ;:222
Dziękuję i Tobie spokojnego tygodnia Obrazek

Irenko moje grządki (skrzynie) jeszcze pełne i tu mnie czeka poważna praca, a w dodatku posadziłam jakieś wieloletnie kapusty więc trzeba je będzie omijać ;:202 Życzę sił do porządkowania rabatek ;:168

Misiu już deszcz pożar ugasił, chociaż jeszcze duzo pracy zostało Obrazek

Martusiu znowu coś pomyliłam tzn wiedziałam najważniejsze że kwiatek jest od Ciebie ;:306 Iglica jest z rodziny bodziszkowatych czyli dobrze Iwonka podejrzewała. Martusiu zasuwasz cały czas, bo jak maliny odżywały po sarnach robiłaś kompociki coraz to nowe smaki, dżemiki no i ostrygi. Twoja spiżarnia wygląda jak niezły magazynek w prywatnym sklepiku ;:306 Nie ma co liczyć na lepszą pogodę więc musimy się w takiej znaleźć, więc przynajmniej miłego tygodnia i pozdrawiam Obrazek

Julciu wysiłek był rozłożony na dwa dni, a i gleba była łaskawa więc nie musiałam zużywać dużo siły. Gorzej grządka w polu to widzisz przerwałam pracę i nie forsuję się nad siły. Ja też jestem ciekawa jak zakwitną cebulki czy nie zginie wszystko na sporej powierzchni. Zawsze wypatruję krokusów w a tu je mam w jednym miejscu i oznaczone to już będzie wiadomo czy wyjdą czy przepadną ;:219 Znajdziesz coś na miarę Twoich potrzeb, bo oferta jest spora, a poza tym przemyśl możliwość wypożyczenia w wypożyczalni, bo przynajmniej nie trzeba przechowywać ;:215 Dobrego tygodnia Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witam :wit Mnie pogoda nie rozpieszcza. Nie mam nic do sadzenia, to i pracy nie ma. Ty wykonałaś jej sporo. Moje ,,stare'' tulipany tez kwitną nieustannie, te nowe ilością hurtową, później jak piszesz niekiedy same liście. Dziś chcę jechać do Aldi, po dodatki cukiernicze posypki itd. Sama chcę upiec Madzi tort, bo to już 3 latka będzie ;:oj
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapisałam nazwę, chyba się skuszę na wysianie cleome w przyszłym roku, bo i malownicza jest i kolor ma właściwy :wink:

Napracowałaś się przy tej rabacie, będzie kolorowo wiosną.

Wtrącę swoje trzy grosze co do pisania na znacznikach - jakiś czas temu odkryłam markery Sharpie Industrial, jest bardzo dobry, nie zmywa się i nie blaknie. Można kupić na a. Można go zmyć zmywaczem do paznokci (wolę ten zapach niż rozpuszczalnika).
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Czytam że nowa rabatka powstała ;:333 ;:333 podziwiam Cię , ja jakoś nie mogę się zebrać a też mam sporo do wysadzenia tylko że ja nie mam glebogryzarki tylko szpadlem muszę i rączkami :D
Spisałam nazwy mazaków które dziewczyny proponują bo tez mam zawsze problem z opisaniem roślinek .
U Ciebie jeszcze śliczne kolorki widać w szaliczku ;:215
Gorąco pozdrawiam i życzę samych słonecznych dni ;:196
jagusia111

Post »

Właśnie podpytalam wojka Google i widzę, że iglica to bardzo ładna roślinka. Pasowalaby na mój skalniaczek :D . Muszę coś pomyślec w tym temacie.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu załapałam się na OSTATNIĄ STRONĘ ;:138
Nie tylko u mnie trawnik się zmniejsza ;:306 będzie znów co oglądać wiosną :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”