Efekt boski
ewelkacha88 pisze:Witaj. Bardzo przyjemnie ogląda się takie zdjęcia na przestrzeni lat i widać ile pracy kosztował Was ogród. Te prostokątne rabaty to był strzał w dziesiątkę. Ta symetria jest rewelacyjna. Podziwiam Cię, że tak konsekwentnie wszystko robisz według planu
. Masz na prawdę świetny ogród a dla architektury z cegły chylę czoła
. Wspaniale wykonana a do tego przez Was więc jeszcze większe brawa . Moniko no co tu dużo pisać, masz świetny gust i cudowny ogród
. Twoje dekoracje przed drzwiami i w innych miejscach także robią na mnie wrażenie
. Czekam na Twoją wiosnę
. Pozdrawiam
.
dziękuję, Aniuaneczka1979 pisze:Moni oczywiście, że znam wszystkie te zdjęcia z poprzednich wątków. I zawsze chętnie do nich powracam. One tylko utwierdzają mnie, że jesteście mistrzami w tworzeniu ogrodu, Ty, Em i tata.
Zdrówka dla Was. I oby tacie się już nie pogarszało.
Kaszka pisze:Alaniu pokazałam Twój ogród mojej kuzynce,która wpadła do mnie na kawę.A jest to niesamowicie zakręcona ogrodowo osóbkaI wiesz co było potem? Kawa nie dopita,kuzynka nieobecna..bo zamiast pogaduchy ze mną to buszowała po Twoim wątku...włos rozwiany,wzrok mętny a na koniec powiedziała...no aż tak pięknego ogrodu to nie można mieć,to po prostu bajka.Zgadzam się z nią..to po prostu OGRÓD BAJKA
ja również mam słabość do żeliwnych dekoracji w ogrodzieKaszka pisze:I dodam,że uwielbiam takie porównawcze zdjęcia.Dopiero wtedy widać ogromny trud i niesamowity wysiłek by stworzyć tak cudowny a przede wszystkim klimatyczny ogród.
Wielkie brawa dla Was Alaniu i dziękuję,że pokazujesz swoje królestwo ogrodowe a my możemy oglądać i podziwiać,podziwiać,podziwiać no i oczywiście inspirować się![]()
Miłego dnia
A Twoją biżuterię ogrodową to najnormalniej w świecie kochamI podobno kobiety kochają brylanty a ja...żeliwo ogrodowe
Tak, wkład mojego taty w powstanie początków ogrodu jest nieocenionyAnn_85 pisze:Coś pięknego... Taki ogrom pracy. Ale efekt powalającyI pozazdrościć tylko takiego ogrodnika pomocnika jak Tata
Ogród jakich mało, jestem pełna uznania!
Tak, dopiero po zdjęciach widać jak wiele się zmieniłoclem3 pisze:To są dopiero zmiany
Podejrzewam, że niektórzy sąsiedzi i robotnicy niezbyt dobrze sobie o mnie myśleli widząc te moje ogrodowe wypociny na placu budowynifredil pisze:Monika, dobrze, że oprócz zdjęć wszystko kolejno opisujesz. Dopiero wtedy człowiek ogarnia wyobraźnią ile pracy kosztuje własny ogród, który mimo, że amatorski i zrobiony własnoręcznie wygląda jak spod ręki projektanta.. i to takiego dobrego![]()
Rondo przed domemZawzięta z ciebie osóbka- sadzić bukszpany na wykopaliskach i placu budowy
Ale jak widać upór się opłacił
Przemekt23 pisze:Monia jestem z ciebie bardzo dumny. Patrząc na te zdjęcia z początków zakładania ogrodu i widząc to co jest pod darnią niebywałe że stworzyłaś takie cudo. To trzeba się urodzić z takim talentem . Pracy włożyłaś tu ogrom. Pięknie się patrzy ale ja wiem ile to wszystko kosztowało wysiłku. Przyjemnego jak dla ogrodnika wysiłku. Pięknie i schludnie masz. Ozdoby jak zwykle orginalne bo i ty jesteś orginalna w tym co robisz. Wraca się do ciebie i za każdym razem kopara opada z wrażenia![]()
. Twórz dalej te piękno w tej naszej szarej niekiedy rzeczywistości.
Tak, wiem, że żwirek był wizualnie lepszy i bardziej pasujący, ale bardzo niepraktyczny - niszczył moje szpilki (buty, bo ja szpileczkowa jestemPEPSI pisze:Monia, niesamowita konsekwencja tworzenia u Ciebie. Uwielbiam takie zdjęcia przed i po. Widać wtedy, ile pracy zostało włożone, jak pięknie rozkwitają nam ogrody. I ten klombik z białymi różami przed domem....bajecznie. Tylko szepnę na uszko, że ten żwirek wyglądał tak bardziej....angielsko. Ale wiem, że musi być praktycznie. I też jest pięknie
rikkuu pisze:Monika, dopiero teraz widzę jaką masz ziemię, jeśli w ogóle tak można to nazwać. Kiedy czytałam wszystkie części twojego wątku, to pierwszych zdjęć nie było widać, więc nie bardzo mogłam sobie to wyobrazić. Teraz jestem w szokuTyle pracy włożyłaś w ogród i powstało coś tak pięknego
![]()
Pod murem domu do tej pory nie mam nic posadzonego, ponieważ dom wciąż nie otynkowany, więc szkoda tej pracy, która byłaby docelowo zniszczonaAmanita pisze:Moniko, podziwiam Twój ogród i czerpię z niego inspirację![]()
Zaczęłam czytać Twój wątek od początku, od 1 częsci, bo byłam ciekawa jak ten piękny ogród powstawał. Szkoda, że nie widać już zdjęć z pierwszych postów, ale trzeba przyznać, że niezłe miałas perypetie związane z zakupem działki
Ja też mam swoje wymarzone 30ar, i dopiero teraz zaczynam działkę zapełniać. Ciągle przeszkadzał i dalej przeszkadza mi w tym nasz dom w budowie, bo chciałabym posadzić coś np. pod murem domu, a nie mogę, bo jeszcze ocieplenie, bo tynki, malowanie i boję się co by zostało z moich roślin po takich remontach
Pozdrawiam Cię i wszystkiego dobrego
pela11 pisze:Moniczko , na pewno jesteś teraz ogromnie zapracowana , więc życzę Ci spokoju ducha w tej przedświątecznej krzątaninie i pozdrawiam serdecznie
Oj tam, oj tam - nie bądź taka skromnaApril pisze:Mimo że wszystko to już widziałam, to zebrane w jeden ciąg zdarzeń, robi jeszcze większe wrażenie. Daje nadzieję, że może kiedyś osiągnę u siebie namiastkę tego zorganizowania i uporządkowania. Namiastkę bo wiem, że artyście nie dorównam.
Fantastycznie się to ogląda, do tego ten komentarzMnóstwo pracy ale efekt oszałamiający. Pewnie jesteś z siebie bardzo dumna, bo powinnaś
![]()
podziwiam
Ooo, to prawda - ciężka praca w kamieniołomiecyma2704 pisze:Moniko żeby stworzyć taki ogród trzeba mieć duszę artysty, ale siły mocarza.
Pashmina pisze:Monika, kawał dobrej roboty![]()
![]()
Efekt boski
Rabaty sama komponowałam. Trudno mówić o projektowaniu, bo przerabiam je non stop, a już sam układ roślin na rabatach zmieniam (dosłownie) niemal co rokuAnna11 pisze:Witaj! Z prawdziwą przyjemnością przejrzałam wątek. Sama projektowałaś rabatywszystko idealnie pasuje do siebie. Takie murki często można spotkać w czasopismach, połączone z cisami, bukszpanem, różami, lawendą.
Pomysł z prostą rabatą jest świetny...teraz wizualnie lepiej wyglądaAstry nie podsychają Ci od dołu...miałam z tym problem...krzaczki wylądowały na końcu ogrodu...teraz widoczne są tylko kwiatostany.
Dzięki, Gosiu, ale ja widzę różnice porównując do mojej koleżanki, która ma dobrą ziemię - róże i byliny rosną dużo lepiej, szybciej, są mocniejsze. U mnie wszystko męczy się okrutnieMargo2 pisze:O rany, ale masz fatalną ziemię. To ja już nie powinnam narzekać. Co prawda ma trochę głębiej ił, ale dopiero jakieś 50 cm niżej i chyba bez takiego kamienia. Kopiąc az tak tego nie odczuwam. Dopiero przekonałam się o tym przy kopaniu rowów pod przyłącza.
A tak nawiasem mówiąc to wcale u Ciebie nie widać, że masz takie trudne warunki
Wszystko pięknie rośnie
Uwielbiam u Ciebie te filetowe kwiatki lawend, kocimiętki i szałwii. Cudownie to wygląda, nie wiem dlaczego ja nie wprowadzam u siebie takiego rozwiązania.
To jest ciekawe, że zamiast zadbać najpierw o przedogródek, to robimy najpierw tyły ogrodunena08 pisze:Moni, powtórzę to samo co napisały dziewczyny, w tym zestawieniu widać ogrom wykonanej pracy.![]()
U mnie jeszcze daleko do osiągnięcia jako takiego ładu w ogrodzie. Cały czas przedogródek czeka na zagospodarowanie.
Planuję tam posadzić cisy i zastanawiam się czy Hicksii czy może Wojtek. Ten drugi zajmuje chyba zdecydowanie mniej miejsca, a rabata jest bardzo wąska. Niestety firma zakładająca trawnik namówiła mnie na obrzeże z kostki, więc przeróbka kosztowna.
W jakim rozstawie masz posadzonego Wojtka
Musiałam sprawdzić co to ostrężyna
Anitko, Ty już masz piękne efekty w ogrodzieFilemon24 pisze:Uwielbiam takie zdjęcia porównawczepokazują ogrom pracy włożony w ogród i nastrajają pozytywnie że u siebie również osiągnie się taki wymarzony piękny ogród
DziękujęTamaryszek pisze:Witaj Moniko! Świetne to zestawienie, doskonała ilustracja przemiany ogrodu i włożonej pracy. Formalny układ sprawdził się pięknie. Nie wiedziałam, że masz taką trudną ziemię..! Ale, tak jak napisała Margo, wcale nie widać, że rośliny słabo rosną, wręcz odwrotnie. Bardzo zazdroszczę Ci pnących róż, to jedyne, jakie bym chciała mieć.
Dobrego roku 2017 Ci życzę!
gloff pisze:Pięknie zestawione zdjęciaWszystkiego najlepszego w nowym roku