Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Monika, kawał dobrej roboty ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Efekt boski
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj! Z prawdziwą przyjemnością przejrzałam wątek. Sama projektowałaś rabaty :?: wszystko idealnie pasuje do siebie. Takie murki często można spotkać w czasopismach, połączone z cisami, bukszpanem, różami, lawendą.
Pomysł z prostą rabatą jest świetny...teraz wizualnie lepiej wygląda ;:167 Astry nie podsychają Ci od dołu...miałam z tym problem...krzaczki wylądowały na końcu ogrodu...teraz widoczne są tylko kwiatostany.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

O rany, ale masz fatalną ziemię. To ja już nie powinnam narzekać. Co prawda ma trochę głębiej ił, ale dopiero jakieś 50 cm niżej i chyba bez takiego kamienia. Kopiąc az tak tego nie odczuwam. Dopiero przekonałam się o tym przy kopaniu rowów pod przyłącza.
A tak nawiasem mówiąc to wcale u Ciebie nie widać, że masz takie trudne warunki
Wszystko pięknie rośnie
Uwielbiam u Ciebie te filetowe kwiatki lawend, kocimiętki i szałwii. Cudownie to wygląda, nie wiem dlaczego ja nie wprowadzam u siebie takiego rozwiązania.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, powtórzę to samo co napisały dziewczyny, w tym zestawieniu widać ogrom wykonanej pracy. ;:215
U mnie jeszcze daleko do osiągnięcia jako takiego ładu w ogrodzie. Cały czas przedogródek czeka na zagospodarowanie.
Planuję tam posadzić cisy i zastanawiam się czy Hicksii czy może Wojtek. Ten drugi zajmuje chyba zdecydowanie mniej miejsca, a rabata jest bardzo wąska. Niestety firma zakładająca trawnik namówiła mnie na obrzeże z kostki, więc przeróbka kosztowna.
W jakim rozstawie masz posadzonego Wojtka :?:
Musiałam sprawdzić co to ostrężyna ;:306
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam takie zdjęcia porównawcze :) pokazują ogrom pracy włożony w ogród i nastrajają pozytywnie że u siebie również osiągnie się taki wymarzony piękny ogród :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Świetne to zestawienie, doskonała ilustracja przemiany ogrodu i włożonej pracy. Formalny układ sprawdził się pięknie. Nie wiedziałam, że masz taką trudną ziemię..! Ale, tak jak napisała Margo, wcale nie widać, że rośliny słabo rosną, wręcz odwrotnie. Bardzo zazdroszczę Ci pnących róż, to jedyne, jakie bym chciała mieć.
Dobrego roku 2017 Ci życzę!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Pięknie zestawione zdjęcia ;:333 Wszystkiego najlepszego w nowym roku :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ewelkacha88 pisze:Witaj. Bardzo przyjemnie ogląda się takie zdjęcia na przestrzeni lat i widać ile pracy kosztował Was ogród. Te prostokątne rabaty to był strzał w dziesiątkę ;:333. Ta symetria jest rewelacyjna. Podziwiam Cię, że tak konsekwentnie wszystko robisz według planu ;:108 . Masz na prawdę świetny ogród a dla architektury z cegły chylę czoła ;:180. Wspaniale wykonana a do tego przez Was więc jeszcze większe brawa . Moniko no co tu dużo pisać, masz świetny gust i cudowny ogród ;:108. Twoje dekoracje przed drzwiami i w innych miejscach także robią na mnie wrażenie ;:108. Czekam na Twoją wiosnę ;:224. Pozdrawiam :wit.
;:196 dziękuję za miłe słowa - są bardzo motywujące ;:333 :D
Jeśli chodzi o symetrię - uwielbiam ją ;:215 Mój dom jest symetryczny, rabaty w ogrodzie, ułożenie charmsów na bransoletce i wiele innych. Symetria wprowadza taki spokój, harmonię ;:224 Lubię to ;:333
Z niecierpliwością czekam na wiosnę :D ;:3 Ponoć ma nadejść w tym roku wyjątkowo wcześnie ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Moni oczywiście, że znam wszystkie te zdjęcia z poprzednich wątków. I zawsze chętnie do nich powracam. One tylko utwierdzają mnie, że jesteście mistrzami w tworzeniu ogrodu, Ty, Em i tata.
Zdrówka dla Was. I oby tacie się już nie pogarszało. ;:168
dziękuję, Aniu ;:167 ;:196 Oby Twoje życzenia się spełniły ;:168

Kaszka pisze:Alaniu pokazałam Twój ogród mojej kuzynce,która wpadła do mnie na kawę.A jest to niesamowicie zakręcona ogrodowo osóbka :wink: I wiesz co było potem? Kawa nie dopita,kuzynka nieobecna..bo zamiast pogaduchy ze mną to buszowała po Twoim wątku...włos rozwiany,wzrok mętny a na koniec powiedziała...no aż tak pięknego ogrodu to nie można mieć,to po prostu bajka.Zgadzam się z nią..to po prostu OGRÓD BAJKA ;:138
;:167 ;:196 ;:196 ;:196
dziękuję ;:131

Kaszka pisze:I dodam,że uwielbiam takie porównawcze zdjęcia.Dopiero wtedy widać ogromny trud i niesamowity wysiłek by stworzyć tak cudowny a przede wszystkim klimatyczny ogród.
Wielkie brawa dla Was Alaniu i dziękuję,że pokazujesz swoje królestwo ogrodowe a my możemy oglądać i podziwiać,podziwiać,podziwiać no i oczywiście inspirować się :heja

Miłego dnia :wit

A Twoją biżuterię ogrodową to najnormalniej w świecie kocham :tan I podobno kobiety kochają brylanty a ja...żeliwo ogrodowe :tan
ja również mam słabość do żeliwnych dekoracji w ogrodzie ;:333 Jak tylko spotkam coś ciekawego w dobrej cenie, to kupuję i ozdabiam rabaty :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ann_85 pisze:Coś pięknego... Taki ogrom pracy. Ale efekt powalający ;:180 I pozazdrościć tylko takiego ogrodnika pomocnika jak Tata ;:108 Ogród jakich mało, jestem pełna uznania!
Tak, wkład mojego taty w powstanie początków ogrodu jest nieoceniony ;:167 ;:167 ;:167 Niestety w tej chwili już nie może pomagać, bo zdrowie nie pozwala, ale mam wielką wdzięczność za tę pomoc :D ;:108

-- N 01 sty 2017 22:26 --
clem3 pisze:To są dopiero zmiany :D
Tak, dopiero po zdjęciach widać jak wiele się zmieniło ;:224 Sama jestem zdumiona, że to się udało ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Monika, dobrze, że oprócz zdjęć wszystko kolejno opisujesz. Dopiero wtedy człowiek ogarnia wyobraźnią ile pracy kosztuje własny ogród, który mimo, że amatorski i zrobiony własnoręcznie wygląda jak spod ręki projektanta.. i to takiego dobrego ;:180
Rondo przed domem ;:167 Zawzięta z ciebie osóbka- sadzić bukszpany na wykopaliskach i placu budowy ;:306 Ale jak widać upór się opłacił ;:108
Podejrzewam, że niektórzy sąsiedzi i robotnicy niezbyt dobrze sobie o mnie myśleli widząc te moje ogrodowe wypociny na placu budowy ;:306

Przemekt23 pisze:Monia jestem z ciebie bardzo dumny. Patrząc na te zdjęcia z początków zakładania ogrodu i widząc to co jest pod darnią niebywałe że stworzyłaś takie cudo. To trzeba się urodzić z takim talentem . Pracy włożyłaś tu ogrom. Pięknie się patrzy ale ja wiem ile to wszystko kosztowało wysiłku. Przyjemnego jak dla ogrodnika wysiłku. Pięknie i schludnie masz. Ozdoby jak zwykle orginalne bo i ty jesteś orginalna w tym co robisz. Wraca się do ciebie i za każdym razem kopara opada z wrażenia ;:138 ;:138 . Twórz dalej te piękno w tej naszej szarej niekiedy rzeczywistości.
;:196 ;:4
Przemuś, bardzo Ci dziękuję ;:168 ;:168 ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Monia, niesamowita konsekwencja tworzenia u Ciebie. Uwielbiam takie zdjęcia przed i po. Widać wtedy, ile pracy zostało włożone, jak pięknie rozkwitają nam ogrody. I ten klombik z białymi różami przed domem....bajecznie. Tylko szepnę na uszko, że ten żwirek wyglądał tak bardziej....angielsko. Ale wiem, że musi być praktycznie. I też jest pięknie ;:215
Tak, wiem, że żwirek był wizualnie lepszy i bardziej pasujący, ale bardzo niepraktyczny - niszczył moje szpilki (buty, bo ja szpileczkowa jestem :wink: ) i bardzo wysiewały się tam chwasty, więc cały sezon dłubałam nożem wyjmując chwasty korzeniami ;:218 Teraz mamy spokój (póki co) :wink:

rikkuu pisze:Monika, dopiero teraz widzę jaką masz ziemię, jeśli w ogóle tak można to nazwać. Kiedy czytałam wszystkie części twojego wątku, to pierwszych zdjęć nie było widać, więc nie bardzo mogłam sobie to wyobrazić. Teraz jestem w szoku :shock: Tyle pracy włożyłaś w ogród i powstało coś tak pięknego ;:167 ;:167
;:108 tak, to cięzka praca na ugorach, a właściwie robota w kamieniołomie :;230 ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amanita pisze:Moniko, podziwiam Twój ogród i czerpię z niego inspirację ;:173
Zaczęłam czytać Twój wątek od początku, od 1 częsci, bo byłam ciekawa jak ten piękny ogród powstawał. Szkoda, że nie widać już zdjęć z pierwszych postów, ale trzeba przyznać, że niezłe miałas perypetie związane z zakupem działki :)

Ja też mam swoje wymarzone 30ar, i dopiero teraz zaczynam działkę zapełniać. Ciągle przeszkadzał i dalej przeszkadza mi w tym nasz dom w budowie, bo chciałabym posadzić coś np. pod murem domu, a nie mogę, bo jeszcze ocieplenie, bo tynki, malowanie i boję się co by zostało z moich roślin po takich remontach :(

Pozdrawiam Cię i wszystkiego dobrego :wit
Pod murem domu do tej pory nie mam nic posadzonego, ponieważ dom wciąż nie otynkowany, więc szkoda tej pracy, która byłaby docelowo zniszczona ;:108 .
Część starych zdjęć z powstawania ogrodu wrzuciłam na stronie 78, więc możesz zobaczyć, ale niestety większość zdjęć już nie do odtworzenia, bo przez przypadek zostały skasowane z karty pamięci.
Dziękuję Ci za odwiedziny ;:4 :wit

pela11 pisze:Moniczko , na pewno jesteś teraz ogromnie zapracowana , więc życzę Ci spokoju ducha w tej przedświątecznej krzątaninie i pozdrawiam serdecznie ;:167
;:196
Już po świątecznym szaleństwie, więc staram się nadrobić zaległości i wrzucę trochę zdjęć ;:215

April pisze:Mimo że wszystko to już widziałam, to zebrane w jeden ciąg zdarzeń, robi jeszcze większe wrażenie. Daje nadzieję, że może kiedyś osiągnę u siebie namiastkę tego zorganizowania i uporządkowania. Namiastkę bo wiem, że artyście nie dorównam.
Fantastycznie się to ogląda, do tego ten komentarz ;:215 Mnóstwo pracy ale efekt oszałamiający. Pewnie jesteś z siebie bardzo dumna, bo powinnaś ;:180
podziwiam
Oj tam, oj tam - nie bądź taka skromna ;:168
Dziękuję za słowa otuchy, bo jakoś ostatnio nie miałam polotu do ogrodu ;:130

cyma2704 pisze:Moniko żeby stworzyć taki ogród trzeba mieć duszę artysty, ale siły mocarza. ;:180
Ooo, to prawda - ciężka praca w kamieniołomie ;:306

Pashmina pisze:Monika, kawał dobrej roboty ;:138 ;:138
Efekt boski
:D dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna11 pisze:Witaj! Z prawdziwą przyjemnością przejrzałam wątek. Sama projektowałaś rabaty :?: wszystko idealnie pasuje do siebie. Takie murki często można spotkać w czasopismach, połączone z cisami, bukszpanem, różami, lawendą.
Pomysł z prostą rabatą jest świetny...teraz wizualnie lepiej wygląda ;:167 Astry nie podsychają Ci od dołu...miałam z tym problem...krzaczki wylądowały na końcu ogrodu...teraz widoczne są tylko kwiatostany.
Rabaty sama komponowałam. Trudno mówić o projektowaniu, bo przerabiam je non stop, a już sam układ roślin na rabatach zmieniam (dosłownie) niemal co roku :oops: Ciągle mi coś nie pasuje, więc zmieniam miejsce różom, bylinom, a nawet krzewom ;:173
Astry rosną niekłopotliwie i na razie nie zaobserwowałam obsychania, ale możliwe, że nie widziałam tego dlatego, że rosną troszkę osłonięte od przodu przez inne byliny.

Margo2 pisze:O rany, ale masz fatalną ziemię. To ja już nie powinnam narzekać. Co prawda ma trochę głębiej ił, ale dopiero jakieś 50 cm niżej i chyba bez takiego kamienia. Kopiąc az tak tego nie odczuwam. Dopiero przekonałam się o tym przy kopaniu rowów pod przyłącza.
A tak nawiasem mówiąc to wcale u Ciebie nie widać, że masz takie trudne warunki
Wszystko pięknie rośnie
Uwielbiam u Ciebie te filetowe kwiatki lawend, kocimiętki i szałwii. Cudownie to wygląda, nie wiem dlaczego ja nie wprowadzam u siebie takiego rozwiązania.
Dzięki, Gosiu, ale ja widzę różnice porównując do mojej koleżanki, która ma dobrą ziemię - róże i byliny rosną dużo lepiej, szybciej, są mocniejsze. U mnie wszystko męczy się okrutnie ;:218
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nena08 pisze:Moni, powtórzę to samo co napisały dziewczyny, w tym zestawieniu widać ogrom wykonanej pracy. ;:215
U mnie jeszcze daleko do osiągnięcia jako takiego ładu w ogrodzie. Cały czas przedogródek czeka na zagospodarowanie.
Planuję tam posadzić cisy i zastanawiam się czy Hicksii czy może Wojtek. Ten drugi zajmuje chyba zdecydowanie mniej miejsca, a rabata jest bardzo wąska. Niestety firma zakładająca trawnik namówiła mnie na obrzeże z kostki, więc przeróbka kosztowna.
W jakim rozstawie masz posadzonego Wojtka :?:
Musiałam sprawdzić co to ostrężyna ;:306
To jest ciekawe, że zamiast zadbać najpierw o przedogródek, to robimy najpierw tyły ogrodu ;:306 Ja miałam to samo ;:131 Mój przedogródek wciąż się tworzy, ale na szczęście mamy już uporządkowane, wykonany bruk i teraz jest łatwiej.
Wojtka, jak i inne cisy sadzę tak, że kopię rów i wsadzam rośliny jedna przy drugiej (ciasno, tak, żeby bryły ziemi stykały się ze sobą).
Ostrężyna = jeżyna :lol:

Filemon24 pisze:Uwielbiam takie zdjęcia porównawcze :) pokazują ogrom pracy włożony w ogród i nastrajają pozytywnie że u siebie również osiągnie się taki wymarzony piękny ogród :)
Anitko, Ty już masz piękne efekty w ogrodzie ;:215

Tamaryszek pisze:Witaj Moniko! Świetne to zestawienie, doskonała ilustracja przemiany ogrodu i włożonej pracy. Formalny układ sprawdził się pięknie. Nie wiedziałam, że masz taką trudną ziemię..! Ale, tak jak napisała Margo, wcale nie widać, że rośliny słabo rosną, wręcz odwrotnie. Bardzo zazdroszczę Ci pnących róż, to jedyne, jakie bym chciała mieć.
Dobrego roku 2017 Ci życzę!
Dziękuję ;:196 Gdybym miała lepszą ziemię, to róż miałabym pewnie więcej, ale mój grunt nie kocha różyczek ;:218 ;:222

gloff pisze:Pięknie zestawione zdjęcia ;:333 Wszystkiego najlepszego w nowym roku :wink:
:D dziękuję , nawzajem ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”