Witam wszystkich.
Malwinko - przykro mi, bo bardzo chciałabym odpowiedzieć na Twoje zainteresowanie, ale dla mnie żurawka jest żurawką i tyle mojej wiedzy na ten temat.
Nie znam nazw odmianowych, niestety.
Gosiu [Margo] - dziękuję, wzajemnie.
Masz rację, roślinki mocno ucierpią. Może nawet ten ok.10-cio stopniowy mróz nie byłby taki groźny, gdyby nie pełne słońce w ciągu kolejnych dni.
Prawdopodobnie jakieś roślinki ucierpią, ale nie mamy już na to wpływu. Trzeba po prostu poczekać. Wiosną się okaże, co i jak.
Jadziu - susza narobiła sporo złego, a teraz [ przynajmniej u mnie] mrozy bez śniegu i przy pełnym słońcu dopełnią dzieła niszczenia.
Bratki też bardzo lubię, są nie tylko ładniutkie, ale też bezproblemowe. No i same się sieją.
Asiu [cyganka] - wzajemnie, kochana, wzajemnie.
Sianie zacznę 11. stycznia, a nie 07., jak wcześniej planowałam. Zajrzałam na trzeźwo do kalendarza biodynamicznego i się dowiedziałam, że ten dzień jest niekorzystny do wysiewu kwiatów. Zmieniłam wobec tego plany i muszę się uzbroić w większą dozę cierpliwości.
Asiu, te żurawki, które pokazałam, to z wiosny. Teraz nie są takie ładne. A na mojej działce teraz szaro, buro i ponuro. Brzydko.
Kalendarz biodynamiczny rolnika i ogrodnika na styczeń.
Szczególnie korzystne dni dla siewu kwiatów i ziół kwitnących to:
- 10 stycz. po godz.21,23,
- 11 i 12 stycz. cały dzień,
- 19stycz. po godz. 10,13,
- 20 stycz. całą dobę,
- 21 stycz. do godz. 14,28.
Ogólnie korzystne dni dla siania i sadzenia to:
- od 01. do 06.stycz.,
- od 20. do 31. stycznia.
Mam też kalendarz biodynamiczny na luty i marzec, ale podam Wam w okresie bliższym tym miesiącom.
Teraz już życzę Wszystkim miłego popołudnia.