Ciągle nie pada. Nawet moje mokradełko odczuwa niekorzystne skutki nazbyt słonecznej i suchej pogody.
Kotkom ciepło i słońce odpowiada. Latem czas im płynie na figlach i drzemkach.
Zeszłoroczny koszyczek wykorzystany zgodnie z przeznaczeniem.
Pokrywa studni to też dobre miejsce do biesiadowania.
Kwitną irysy syberyjskie.
Przywrotniki i funkie osiągają gigantyczne rozmiary.
Witaj
Elwi,
Orliki same się rozsiały. Spodobało im się u mnie, bo zakwitły obficie. Zajęły irysowe rabaty i zrobił się tłok i galimatias. Wszystko rośnie gdzie i jak chce, a ja tylko wzdycham na tę samowolkę.
Kłącz irysów niestety gniją. Wiele odmian wyginęło. Nie kwitną lub wręcz ich nie ma. Dość dobrze znoszą podmokłe warunki te starsze, historyczne odmiany, zwane nieładnie burkami, dlatego nie wyzbywam się ich, mimo ,ze jest wiele piękniejszych odmian, ale zbyt delikatnych.
Różaneczniki i azalie zakwitły, ale aż oczy bolą patrząc na kolorystyczny zestaw fioletowego 'Catawbiense Grandiflorum' z pomarańczową azalią 'Sante Nectarine'. Muszę oddzielić pomarańczowe od fioletowych i różowych. Tylko, że miejsca brak. Pomyślę później co z tym zrobić.
Witaj
Lisico,
Bardzo się cieszę z zaproszenia na "
Zlot Świętojański" . Oczywiście przybędę z ochotą, radością i jakimś zielichem w bagażniku.
Myślisz, że znajdą się chętni na liliowce, funkie i irysy syberyjskie i orliki?
Irysy bródkowe zachwycają mnie od dawna. Mają u mnie trochę za mokro, ale cieszy mnie każdy rozwinięty pąk. Co roku są niespodzianki. Zakwitają czasem całkiem zapomniane.
Dzięki za gratulacje z okazji narodzin Leosia. Jest słodki. Lubię go karmić butelką i lulać oraz patrzeć jak usypia, no i wozić w wózku.
Płatki Irysa TB 'Alabaster Unicorn' są ozdobione finezyjną koroneczką. No i jak się nie zachwycać takim cudeńkiem.
irys 'Diamond Lake'
Jolu -April
Piaszczysta gleba, to jedna z najtrudniejszych do uprawy.
Ale świetnie sobie z nią radzisz. Tulipany miałaś wspaniałe. Twój ogród zachwycająca przestrzenią. Każda roślina ma dostatecznie dużo miejsca, a rabaty pięknie zaaranżowane . Masz piękną kolekcję RH oraz róż. Gdzież przyrównywać moją maleńką działeczkę do Twoich areałów.
Muszą mnie zachwycać takie maleństwa jak nowe piętrowe primule, bo większe rośliny się nie zmieszczą.
Witaj
Izabelo S,
miło zobacz znajome irysy. Ciszę się pięknie kwitną . Pozdrawiam Cię serdecznie.
Życzę sił i wytrwałości w pracy.
Czy masz u siebie łubiny? To przepiękne kwiaty, tylko, że ślimaki zjadają mi małe sadzonki.
Cymo Soniu
Azalie dobrze rosną , RH także kwitną. Niestety nie wiem gdzie miałam rozum i oczy aby posadzić obok siebie ostre pomarańcze z chłodnymi fioletami

. Rośliny piękne, ale każda z osobna, bo rabatka tragiczna

. Można dostać oczopląsu

Efekt żałosny, mimo pięknego kwitnienia. Ja to mam "talent" , szkoda

gadać.
Irysy mają trochę za mokro, ale jakieś zawsze zakwitną.
Leoś sama radość

.
Tall Bearded Iris 'Moonlight Sketch' pachnie intensywnie.
Tall Bearded Iris 'Going Home' zaraz pokaże się w pełnej krasie.
Aniu Ann_85
Czy zakwitła u Ciebie choć jedna różyczka? U mnie ani jedna jeszcze nie pokazała kwiatuszka.
Crocus Rose wyrosła na giganta, ale na razie same pąki.
Ewelino Ewelkacho,
W moim ogrodzie panuje tłok i nadmiar roślin. Za dużo miłości , a za mało miejsca. Efektem są zatłoczone rabaty. Rozpoczęłam rozdawnictwo i cieszę się jak uda mi się oddać rośliny w dobre ręce. Ostatnio poszło w świat kilka liliowców, host i irysów syberyjskich.
Wykopane liliowce, przygotowane do oddania.
Leoś wiadomo