Moje oczko w głowie cz. 3
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz. 3
Mnie również przykro,ale taki jest ten świat.
Nie martw się na przyszły rok odbiją.

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu
Ta łajza to nie tylko kwitnące pędy , wszystkie jak leciały , myślę że chodziło o gałązki na szczepki a przy okazji bukiet sobie zrobił
i to nie tylko z jednej ale prawie ze wszystkich większych , tylko że ta najstarszą , największą to oskubał dokładnie , zostały trzy pędy
Dobrze że tych malutkich nie zauważył .
Krysiu byłam już na działce , trochę popłakałam , podlałam i trza żyć dalej - będę nowe ukorzeniać , żeby mieli co kraść
Gosiu Trawki kwitną jednoroczne a niektóre już przekwitły i ścięłam bo wyglądały nie za ładnie , nie wiem czy dobrze zrobiłam
Bożenko
Myślę że to nie na sprzedaż , tylko na szczepki a żeby mieć pewność ze się ukorzenią to wyciął wszystko z niektórych to po trzy gałązki , natomiast kwiatków było nie za wiele .
Beatko
Tak myślałam żeby kamerę zainstalować
a może i taką lampę trzeba kupić , tylko muszę sprawdzić jakie one drogie
Gosiu
Odbiją ale nie będą kwitły bo te najstarsze to ogrodowe . Gdyby wyciął po jednej gałązce to nawet bym może nie zauważyła ale tak to krzaczki straszą teraz 

i to nie tylko z jednej ale prawie ze wszystkich większych , tylko że ta najstarszą , największą to oskubał dokładnie , zostały trzy pędy

Dobrze że tych malutkich nie zauważył .
Krysiu byłam już na działce , trochę popłakałam , podlałam i trza żyć dalej - będę nowe ukorzeniać , żeby mieli co kraść

Gosiu Trawki kwitną jednoroczne a niektóre już przekwitły i ścięłam bo wyglądały nie za ładnie , nie wiem czy dobrze zrobiłam

Bożenko

Beatko

Gosiu

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Tereniu- myślę, że z tymi kamerami- to musielibyście z zarządem działek pogadać, bo u nas to kradli wszystko jak nie było monitoringu a teraz to nawet w lesie złożyli (gminne) na śmieciarzy i nie wyobrażacie sobie kogo na wywożeniu śmieci do lasu złapali- szkoda, że nie można publikować tych zdjęć- bo to byłaby kara dla...... 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko jak będzie potrzeba to wiesz gdzie szukać sadzonek hortensji zielnych i zdrewniałych ???
Adres znasz - pozdrawiam
Adres znasz - pozdrawiam

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Jestem tak bardzo zbulwersowany Twoją szkodą,że jakby takiego dorwać to za karę nic tylko do pługa zaprząc i poganiać,żeby szedł szybciej
Jak śmiał mojej Tereni narobić takich szkód,łobuz jeden.Wiem Tereniu,że nie łatwo i nie tak szybko Ci było się z tym pogodzić ale nie możesz za bardzo tego przeżywać by nie przypłacić tego zdrowiem bo krzaczki znowu pomału odrosną i znów będziesz się cieszyć ich urodą
Pozdrówka

Pozdrówka

- TerDob
Beatko teraz z zarządem trudno rozmawiać - chyba że już podejmą jakieś decyzje ( do końca nie wiadomo co będzie z działkami ) .
Krysiu
Jesteś wielka - dzięki bardzo
Pomyślałam żeby wszystkie hortensje ogrodowe wymienić na bukietowe - nawet jak komuś przyjdzie jeszcze do głowy żeby kraść i ciąć jak leci to i tak zakwitną za rok a nawet się zagęszczą i nie będzie takiej stresowej sytuacji a i na zimę nie trzeba okrywać
A więc gdybyś chciała się podzielić jakimiś bukietowymi czy drzewiastymi kwitnącymi na tegorocznych pędach to chętnie przyjmę i będę bardzo , bardzo wdzięczna
Arku
Dziękuję Ci za Twoje podejście i nastawienie do takich ludzi
Już mi trochę przeszło , trochę ochłonęłam ale wiesz - chodzisz , chuchasz , dmuchasz a taki dureń przyjdzie i tak bez zastanowienia tnie jak popadnie , żeby to po jednej czy dwie gałązki a tu prawie całe krzaczki .
Powolutku zmienię ogrodowe na bukietówki i nie będzie takiego stresu .
Pozdrawiam
Krysiu

Pomyślałam żeby wszystkie hortensje ogrodowe wymienić na bukietowe - nawet jak komuś przyjdzie jeszcze do głowy żeby kraść i ciąć jak leci to i tak zakwitną za rok a nawet się zagęszczą i nie będzie takiej stresowej sytuacji a i na zimę nie trzeba okrywać

A więc gdybyś chciała się podzielić jakimiś bukietowymi czy drzewiastymi kwitnącymi na tegorocznych pędach to chętnie przyjmę i będę bardzo , bardzo wdzięczna

Arku

Już mi trochę przeszło , trochę ochłonęłam ale wiesz - chodzisz , chuchasz , dmuchasz a taki dureń przyjdzie i tak bez zastanowienia tnie jak popadnie , żeby to po jednej czy dwie gałązki a tu prawie całe krzaczki .
Powolutku zmienię ogrodowe na bukietówki i nie będzie takiego stresu .
Pozdrawiam
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Teresko zawsze się jakaś łajza znajdzie ,aby szkód narobić szkoda ,żal bo tyle pracy i trudu włożyłaś aby ta hortensja zakwitła ,ale co zrobić,ja mam drzewka owocowe tak wyszło że w samej granicy działki podchodzą rwą nie patrzą cze owoce dojrzale,a potem rzucają gdzie popadnie
w ubiegłym roku sadzlaś na rabatkach takie roślinki ,wiesz o to takiego ???

w ubiegłym roku sadzlaś na rabatkach takie roślinki ,wiesz o to takiego ???
- TerDob
Witaj Marzenko
U mnie to ta łajza weszła na działkę i z kilku krzaczków wyciął gałęzie , nawet z bukietowej ale ta odbije a ogrodowe to po samej ziemi , na jednej zostały tylko trzy gałązki
To o co pytasz to Mimoza wstydliwa - zabrałam ją do domu na zimę , nawet zakwitła ale jak poszłam do szpitala to padła - chyba z żalu

U mnie to ta łajza weszła na działkę i z kilku krzaczków wyciął gałęzie , nawet z bukietowej ale ta odbije a ogrodowe to po samej ziemi , na jednej zostały tylko trzy gałązki

To o co pytasz to Mimoza wstydliwa - zabrałam ją do domu na zimę , nawet zakwitła ale jak poszłam do szpitala to padła - chyba z żalu

- christinkrysia
Teresko podeślę Ci na PW listę rosnących u mnie hortensji bo nie będę zaśmiecać Ci wątku - uzbierało się tego ponad 30 odmian ...
Kiedy chciałabyś sadzonki - teraz to każdy pęd na końcu ma kwiaty ale jak trzeba to odetnę kwiat a z reszty zrobi sie odpowiedniej długości sadzonki.
Nie będzie mi szkoda dla Ciebie
Jednak z mojej praktyki wynika,że największy procent ukorzenionych roślin mam z tych majowych i czerwcowych czyli zielnych z oderwana piętką.
Ogrodowe sa pięknie i nie skreślaj ich .... stało się ale to nie znaczy,że trzeba z nich rezygnować. Ja swoje ogrodowe tnę każdego roku do wysokości tak na 2 lub 3 oczka bo cała góra zawsze przemarza i kwitną. Mam je dużo głębiej posadzone i kwiaty są z tych młodych bocznych pędów pod powierzchnią gruntu.
Pozdrawiam
Kiedy chciałabyś sadzonki - teraz to każdy pęd na końcu ma kwiaty ale jak trzeba to odetnę kwiat a z reszty zrobi sie odpowiedniej długości sadzonki.
Nie będzie mi szkoda dla Ciebie

Jednak z mojej praktyki wynika,że największy procent ukorzenionych roślin mam z tych majowych i czerwcowych czyli zielnych z oderwana piętką.
Ogrodowe sa pięknie i nie skreślaj ich .... stało się ale to nie znaczy,że trzeba z nich rezygnować. Ja swoje ogrodowe tnę każdego roku do wysokości tak na 2 lub 3 oczka bo cała góra zawsze przemarza i kwitną. Mam je dużo głębiej posadzone i kwiaty są z tych młodych bocznych pędów pod powierzchnią gruntu.
Pozdrawiam
- TerDob
Krysiu Kochana
Wielkie , wielkie dzięki za chęć podzielenia się za mną sadzonkami
Nie niszcz kwiatów
poczekam jak będziesz ścinać albo jak mówisz w maju na zielne - ja może dlatego tak bardzo to przeżywam bo szkoda mi każdego kwiatka zerwać .
Jestem szalona
Bardzo gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje

Nie niszcz kwiatów

Jestem szalona

Bardzo gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje

-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Tereniu, Krysiu- teraz- to najlepiej przydusić gałązki, które leżą- wiosną gotowe sadzonki - ogorodowe i serrata tą metodą najłatwiej się ukorzeniają - ja podkładam od razu doniczki i przykrywam kamieniem, bukietowe to robię wiosną z patyków- ukorzeniają się w wodzie lub od razu w ziemi. Z zielnych teraz troszkę póżno, ale możn próbować tylko wydaje mi się, że z tych gałązek z kwiatami to nic nie wyjdzie- ja szukam takie najmniejsze- cieniutkie wewnątrz krzewów 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Tereniu pozdrawiam kochana, nie martw się będziesz miała piękne hortensje 

- TerDob
Beatko
Bardzo dziękuję za rady
We wtorek Ci wyślę , bo dzisiaj nie byłam na działce i nie przygotowałam .
Iwonko
Ja też bardzo serdecznie pozdrawiam Cię i dziękuję za wsparcie i za to że jesteś 

We wtorek Ci wyślę , bo dzisiaj nie byłam na działce i nie przygotowałam .
Iwonko

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Tereniu paczka dla ciebie przygotowana jutro pójdzie
masz w niej między innymi hortensje anabelkę

masz w niej między innymi hortensje anabelkę

- christinkrysia
Beatko ja też myślę o pomyszkowaniu w środku krzewu aby poszukać jeszcze małych odrostów. Tyle,że ja już takie obrywałam dla potrzebujących więc zbytnio nie liczę na nie. Odkłady robię od czasu do czasu ale nie zawsze możliwe .
Beatko wiem,że z Ciebie fachowiec i to z wielka praktyką.
Teresko pewnie przyjdzie poczekać do wiosny choć gdzieś czytałam, że zdrewniałe można już pobierać pod koniec września ale gdzie to trzymać ???
Beatko wiem,że z Ciebie fachowiec i to z wielka praktyką.
Teresko pewnie przyjdzie poczekać do wiosny choć gdzieś czytałam, że zdrewniałe można już pobierać pod koniec września ale gdzie to trzymać ???