Oczarowana-nolina cz2
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oczarowana-nolina cz2
Są rozkoszne i śliczne. Oj, musze się wziąć za swoje aloesy. I Ty, i Henryk, zawstydzacie mnie okrutnie 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Żanetko
uszy do góry
też masz prześliczne roślinki
nie jedną bym przygarnęła 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A to wiosną rzeknij tylko słowo, a może się rozprzestrzeni i się coś do Ciebie spakuje 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Aloes z ładnie wybarwiającymi się kwiatuszkami, jest ich sporo na kwiatostanie. Również u mnie kwitną haworsje, zaczęły bardzo późno - dość długo nie mogły wystartować po zimowym spoczynku, jeszcze stoją na balkonie, chyba w przyszłym tygodniu, już będę musiał je wstawić na wewnętrzny parapet, zapowiadają przygruntowe przymrozki
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ślicznie u Ciebie.
Śliczne te pałąki
takie delikatne i w tym tkwi ich piękno.

A te uparciuchy? zakwitły?nolina pisze:Pewno chciały by pokazać kwiatki ,ale leje i słoneczka brak![]()
- nolina
Nieeeeeee
.
Zakwitł tylko Notocactusik G.pungens i baldianeka -pączki obumarły ,G. schickendantzii pączki nabrzmiałe ,ale nie otwierają się.Chyba nie da rady

Zakwitł tylko Notocactusik G.pungens i baldianeka -pączki obumarły ,G. schickendantzii pączki nabrzmiałe ,ale nie otwierają się.Chyba nie da rady

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No to mamy już po sezonie, u mnie pierwszy przymrozek, ech i znowu trzeba tyle czekać
niesprawiedliwe 

- nolina
Zrobiłam drobne zakupy
jakoś nie mogłam się powstrzymać
...to już ostatnie przed zimą
tak myślę
Zastanawiałam się czy pokazać ,ale co tam przemek _pc lubi Gymnocalycja bardzo, to niech sobie popatrzy
Gymnocalycium taningaense P 212,

Gymnocalycium kieslingii CASTANEUM LF 25 ANILACO

Gymnocalycjum knolli WO66. Widziałam go też u Magdy.Zobaczymy czy to będzie taki sam.

...to już ostatnie przed zimą

Zastanawiałam się czy pokazać ,ale co tam przemek _pc lubi Gymnocalycja bardzo, to niech sobie popatrzy

Gymnocalycium taningaense P 212,

Gymnocalycium kieslingii CASTANEUM LF 25 ANILACO

Gymnocalycjum knolli WO66. Widziałam go też u Magdy.Zobaczymy czy to będzie taki sam.

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Gosiu, oby, ponieważ na razie zupełnie nie podobny do mojegonolina pisze:Gymnocalycjum knolli WO66. Widziałam go też u Magdy.Zobaczymy czy to będzie taki sam.

Co więcej, G. taningaense też mało podobny

Pewnie Heniu zweryfikuje, jak to z tymi zakupami Twoimi jest. W najgorszym razie przyjdzie Ci poczekać na kwiaty, a wydaje mi się, że we wszystkich trzech przypadkach to kwestia tylko do wiosny

- nolina
Magda zastanawiam się czy teraz wsadzić je w inne podłoże czy na wiosnę 
Co do kwitnienia też tak mi się wydaje ,bo widać na jednym zaczątki pączka

Co do kwitnienia też tak mi się wydaje ,bo widać na jednym zaczątki pączka

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Fajne gymlaczki,ale jak im zmienisz ziemię to na pewno pąki się już nie rozwiną,
chyba,że zrobisz sztuczne słońce na twoje gymlaki,to może coś z tego wyjdzie
chyba,że zrobisz sztuczne słońce na twoje gymlaki,to może coś z tego wyjdzie

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Gosiu
Gymnocalycium kieslingii CASTANEUM LF 25 ANILACO jest nim na pewno- mam między innymi i z tym numerkiem (i też) od Dubena.
To z ostatniej fotki podobne do mojego, które u mnie robi za vatteri ale tutaj nie jestem na bank pewna opisu bo sprzedawca już parę zonków strzelił
Henryk może rozwieje wątpliwości zarówno Twoje jak i moje
Wiem, że nie mnie pytałaś o przesadzanie ale ja bym to zrobiła teraz lub zimą- na wiosnę ruszają wtedy pełną parą i nie muszę czekać aż zaleczą się ewentualne uszkodzenia korzeni.
Ps. Czytałam na wątku (chyba) u Mateusza, że masz małe problemy z graptopetalum Cassiopeia- jeśli chcesz PW.

To z ostatniej fotki podobne do mojego, które u mnie robi za vatteri ale tutaj nie jestem na bank pewna opisu bo sprzedawca już parę zonków strzelił

Henryk może rozwieje wątpliwości zarówno Twoje jak i moje

Wiem, że nie mnie pytałaś o przesadzanie ale ja bym to zrobiła teraz lub zimą- na wiosnę ruszają wtedy pełną parą i nie muszę czekać aż zaleczą się ewentualne uszkodzenia korzeni.
Ps. Czytałam na wątku (chyba) u Mateusza, że masz małe problemy z graptopetalum Cassiopeia- jeśli chcesz PW.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro zostałem wywołany do tablicy to napiszę co myślę o roślinach które pokazałaś.
Gymnocalycium taningaense P 212
Na 100% pochodzi z nasion od J. Dochnalik-a. Nie jest to absolutnie ta roślina, ja wysiewałem w swoim czasie równolegle z tym numerem nasiona od V. Sormy. To inne rośliny, dobre, typowe Gymnocalycium taningaense.
W tej chwili w kolekcji mam tylko Gymnocalycium taningaense LB 1003, Cerro Bola, Cordoba, Argentina, 1130m od Milt-a - to absolutnie inna roślina.
Gymnocalycium kieslingii var. castaneum LF 25 Anilaco
Przyznam nie jest podobne do mojego. Ale moje dwa które posiadam to Gymnocalycium kieslingii fa. castaneum P 220, La Rioja, Arg. 1100 m i Gymnocalycium kieslingii fa. castaneum STO 863 - zupełnie inna lokalizacja, daleko, może być inne a napisać tu wypada, że to zmienny gatunek i rośliny jeszcze nieduże to i zmienić się mogą.
Gymnocalycjum knolli WO66
Może to być któraś z form Gymnocalycium vatteri.
Moje hodowane jako Gymnocalycium moserianum WO 66 inne ale np. tutaj: http://gymnocalycium.free.fr/gymnocalycium-knolii.php prawie podobne...
Gymnocalycium taningaense P 212
Na 100% pochodzi z nasion od J. Dochnalik-a. Nie jest to absolutnie ta roślina, ja wysiewałem w swoim czasie równolegle z tym numerem nasiona od V. Sormy. To inne rośliny, dobre, typowe Gymnocalycium taningaense.
W tej chwili w kolekcji mam tylko Gymnocalycium taningaense LB 1003, Cerro Bola, Cordoba, Argentina, 1130m od Milt-a - to absolutnie inna roślina.
Gymnocalycium kieslingii var. castaneum LF 25 Anilaco
Przyznam nie jest podobne do mojego. Ale moje dwa które posiadam to Gymnocalycium kieslingii fa. castaneum P 220, La Rioja, Arg. 1100 m i Gymnocalycium kieslingii fa. castaneum STO 863 - zupełnie inna lokalizacja, daleko, może być inne a napisać tu wypada, że to zmienny gatunek i rośliny jeszcze nieduże to i zmienić się mogą.
Gymnocalycjum knolli WO66
Może to być któraś z form Gymnocalycium vatteri.
Moje hodowane jako Gymnocalycium moserianum WO 66 inne ale np. tutaj: http://gymnocalycium.free.fr/gymnocalycium-knolii.php prawie podobne...
- nolina
Henryku no faktycznie podobne...poczekam i zobaczę jak zakwitna co to za gagatki.
A może po prostu mnie pan... mnie oszukał
Tak czy inaczej wielkie Wam dzięki .
A może po prostu mnie pan... mnie oszukał

Tak czy inaczej wielkie Wam dzięki .