Ogródek AGNESS cz. 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz. 11
Piękne kompozycje zarówno kształtem jak i kolorami. Co jest na ostatniej focie, czy to przetacznik kłosowy czy coś innego?
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiat jaśminu cudny, taki delikatny, ale i tak najlepiej lubię rabatę hostowo-żurawkową.
Stwierdzam oglądając twoje zdjęcia, że mam u siebie za mało iglaków i niskich drzewek
Chyba trzeba coś z tym zrobić 
Stwierdzam oglądając twoje zdjęcia, że mam u siebie za mało iglaków i niskich drzewek

Ależ piękny busz u Ciebie, Aga
Kolory fantastycznie się przenikają, a rośliny tworzą bardzo naturalne kompozycje... Czekam na Twoje róże z niecierpliwością (pamiętam, że coś przemarzło, ale chyba zdecydowana większość ma się dobrze?).
Pozdrawiam serdecznie!

Kolory fantastycznie się przenikają, a rośliny tworzą bardzo naturalne kompozycje... Czekam na Twoje róże z niecierpliwością (pamiętam, że coś przemarzło, ale chyba zdecydowana większość ma się dobrze?).
Pozdrawiam serdecznie!
Agnieszko czyżbyś znalazła czas na posadzenie modrzewia?
Piękny, czochraty maluch. Oby rósł Ci pięknie!
..Jak zwykle obłędne widoki!

..Jak zwykle obłędne widoki!

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Witaj Agnieszko,
Mam do Ciebie zapytanie, ponieważ wymyśliłam sobie w tamtym roku lrabatkę, taką troszkę francuską, raczej sucholubną i termin jej realizacji zbliża się wielkimi krokami. Chciałabym popełnić jak najmniej błędów. Masz trochę ogrodniczego doświadczenia, więc mam nadzieję, że doradzisz mi co posadzić przed czym, aby wysokościowo wszystko ze sobą grało. Roślinki, które chcę wykorzystać, to:
- czyściec wełnisty
- szałwia omszona
- lawenda
- przetaczniki siwe
- ostrogowiec czerwony
- rozchodniki okazałe ;)
- drakiew
- krwiściąg
- dyptam biały i różowy
- tojeść orszelinowa
- liatra
- przetaczniki długolistne
- krwawnica
Niektóre z tych roślinek są tak podobne do siebie wysokościowo, że w zupełności nie potrafię sobie wyobrazić jak je rozplanowac na rabacie. mam nadzieję, że mi doradzisz. Starałam się uporządkować tą listę od najniższych do najwyższych, ale pewnie popełniłam błąd. Pozdrawiam ;)
Mam do Ciebie zapytanie, ponieważ wymyśliłam sobie w tamtym roku lrabatkę, taką troszkę francuską, raczej sucholubną i termin jej realizacji zbliża się wielkimi krokami. Chciałabym popełnić jak najmniej błędów. Masz trochę ogrodniczego doświadczenia, więc mam nadzieję, że doradzisz mi co posadzić przed czym, aby wysokościowo wszystko ze sobą grało. Roślinki, które chcę wykorzystać, to:
- czyściec wełnisty
- szałwia omszona
- lawenda
- przetaczniki siwe
- ostrogowiec czerwony
- rozchodniki okazałe ;)
- drakiew
- krwiściąg
- dyptam biały i różowy
- tojeść orszelinowa
- liatra
- przetaczniki długolistne
- krwawnica
Niektóre z tych roślinek są tak podobne do siebie wysokościowo, że w zupełności nie potrafię sobie wyobrazić jak je rozplanowac na rabacie. mam nadzieję, że mi doradzisz. Starałam się uporządkować tą listę od najniższych do najwyższych, ale pewnie popełniłam błąd. Pozdrawiam ;)
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Łał jak tu pięknie
Marzę, żeby kiedyś u mnie na wsi tak wszystko rosło.
Pozdrawiam.

Marzę, żeby kiedyś u mnie na wsi tak wszystko rosło.

Pozdrawiam.
Agnieszko udało mi się zakupić białego bodziszka, który tak u Ciebie zachwyca! 

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Urocze te skalniakowe roślinki. Widzę, że już zaczynają u ciebie przetaczniki. Ja bardzo je lubię i też czekam niecierpliwie na ich kwitnienie. Uzupełniam nimi wolne przestrzenie, bo chyba są jednak mniej ekspansywne niż bodziszki.
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Aguś masz ogrodnicze wyczucie i pięknie łączysz rośliny w kompozycje, bardzo mi się podoba połączenie kwitnących drobnych kwiatów z hostą i iglakiem....cud, miód, malina 

Agusiu twój ogród zachwyca kolorami, skalniak wręcz obsypany kwieciem. Zielony busz krzewów tworzy wspaniałe widoki, cudownie przebywać w takim miejscu. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Agnieszko, świetnie Ci idzie dopasowywanie roślin i można się tylko uczyć od Ciebie
W sprawie dyskusji: aster alpejski czy przymiotno, to jest to ten pierwszy. Jest mi łatwiej wyłapać różnice, bo rosną u mnie obok siebie i wtedy to widać wyraźnie. U astra cieńsze, bezlistne łodygi kwiatowe, większe kwiaty (dłuższe płatki ale mniej gęste). Poza tym aster tworzy drewniejącą z czasem kępę tak jak inne płożące byliny typu floks szydlasty czy posłonek. Listki lekko owłosione.

W sprawie dyskusji: aster alpejski czy przymiotno, to jest to ten pierwszy. Jest mi łatwiej wyłapać różnice, bo rosną u mnie obok siebie i wtedy to widać wyraźnie. U astra cieńsze, bezlistne łodygi kwiatowe, większe kwiaty (dłuższe płatki ale mniej gęste). Poza tym aster tworzy drewniejącą z czasem kępę tak jak inne płożące byliny typu floks szydlasty czy posłonek. Listki lekko owłosione.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Aga , czekam na powiadomienie z twojego wątku a tu cz.10 zamknięta i niedługo zamkną Ci cz. 11.
W wolnych chwilach będę musiała nadrobić zaległości.
Oglądając u innych roślinki z maja i czerwca dopiero widzę ile u mnie wypadło po zimie.
W wolnych chwilach będę musiała nadrobić zaległości.
Oglądając u innych roślinki z maja i czerwca dopiero widzę ile u mnie wypadło po zimie.
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko bardzo ładne zdjecia. No ale jak ma być inaczej, jak ogród cudny 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Kochani bardzo Wam dziękuję, ze mimo mojej nieobecności zaglądacie do mni. Już jestem w domku, więc wszystko nadrobię i odwiedzę Wasze ogródki
Geniu dzięki wielkie
Aprilku , dziękuję
To przetacznik siwy, bardzo go lubię
Madziu jaśmin niestety już przekwitł, aż żal....Hostowo żurawkowa rabata biedna w tym roku, znajduje się pod czereśniami, które były oblepione mszycami i ta cała obrzydliwa czarna spadź osadzała sie właśnie na roslinkach.....część najdelikatniejszych żurawek chyba przez to stracę
Ja iglaczki i różne drzewka i krzewy traktuję jako szkielet ogrodu....bylinki są dopełnieniem
Agunia dziękuję
Z różyczek niestety nie bardzo będę miała co pokazywać w tym sezonie, z ok 70 krzaczków zostało może 20-30 i to wszystkie strasznie marne. Ten rok to będzie regeneracja i dochodzenie do sił, kwitków nie będzie zbyt dużo
Ja Ciebie również bardzo pozdrawiam
Lideczko, tak modrzew już posadzony.....wykopałam przemarzniętego Westerlanda i na jego miejsce wskoczył modrzew
cdn za chwilę
Tarasowe lilijki

żółta pachnie obłędnie....cały taras uperfumowany :P

smotrawa

zakwita coraz więcej dzwoneczków

Geniu dzięki wielkie

Aprilku , dziękuję

Madziu jaśmin niestety już przekwitł, aż żal....Hostowo żurawkowa rabata biedna w tym roku, znajduje się pod czereśniami, które były oblepione mszycami i ta cała obrzydliwa czarna spadź osadzała sie właśnie na roslinkach.....część najdelikatniejszych żurawek chyba przez to stracę

Ja iglaczki i różne drzewka i krzewy traktuję jako szkielet ogrodu....bylinki są dopełnieniem

Agunia dziękuję

Ja Ciebie również bardzo pozdrawiam

Lideczko, tak modrzew już posadzony.....wykopałam przemarzniętego Westerlanda i na jego miejsce wskoczył modrzew

cdn za chwilę

Tarasowe lilijki

żółta pachnie obłędnie....cały taras uperfumowany :P

smotrawa

zakwita coraz więcej dzwoneczków