Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3

Post »

i pod wpływem wody nie jest to za ciężkie i zbite?w sumie Ty masz ten sposób że kładziesz na ziemi nasiona...
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja nie narzekam :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

jak siejesz tym sposobem to bardzo ziemia przesycha?nasiono tez jest narazone na szybsze przesychanie ... cholercia ja pracuje po 12 h i nie mam jak tak co chwile rosić
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nic nie przesycha bo nie ma takiej możliwości :D Ostatnio siałem na tackach to ziemię przed sianiem dobrze podlałem i potem położyłem nasiona i włożyłem do reklamówki i na ciepły parapet . To ładnie zaparuję i robi się taki idealny mikroklimat nic nie przesycha i nie jest też za mokro a jak już wszystko ładnie wykiełkuje to ściągam torebkę i dopiero wtedy zaczynam podlewać :) A tak to sieję i na pare dni odstawiam na bok i same pięknie rosną :)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arabica jeszcze pod tym siedzą to jutro zrobię zdjęcie i Ci zademonstruję :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Przemo jak dobrze,że jesteś ;:138 czyli radzisz anmoczyć nasiona by zatonęły a potem raz tylko zmoczyć ziemie,przykryć do ciepła i zostawić sobie w spokoju bez odkrywania,ruszania i spryskiwania?po ilu dniach masz pierwsze wschody :?:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Znaczy się raz dziennie można odkryć i zobaczyć czy któreś nasionko nie pleśnieje bo te które nie wykiełkują spleśnieją . A tak to niech sobie siedzą w tym mikro klimacie aż już wszystkie będą miały pierwszą parę liści . Jak już będą podnosić torebkę do góry to można ją deko rozszczelnić żeby wpadało trochę powietrza :) A pierwsze kiełki po namoczeniu to już w pierwszym dniu są .
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

po namoczeniu są?w pierwszy dzień ?zaraz po wyjęciu z wody czy jak poleży kilka h na tej ziemi?masz foto jak to wygląda? takie kiełki w pierwszym dniu?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Czarny wyluzuj bo na zawał zejdziesz :wink:
Zrób jak piszę przemo, lub akwalen lub ja..

Czyli namocz 2-4h jak opadnie choćby jedno nasiono to znak... nie musisz trzymać 5h i więcej godzin...

Drugi krok to w przypadku moje metody wysiewu to wyparzenie spodeczka oblej go wrzątkiem, połóż waciki kosmetyczne na nich nasiona polej wodą destylowaną [czyjaś praktyka] lub ciepłą przegotowaną na to kawałek ręcznika, całość ze spodzeczkiem do woreczka, i po 24h, przynajmniej u mnie pojawiły się pierwsze oznaki kiełkowania... Zdjęcia nie dawno wstawiałem...

Przemo też już wyczerpał instrukcje wysiewu.. Przeanalizuj co dla Ciebie wydaję się prostsze ...

Tyle co jeszcze mogę podpowiedź to jak już się zdecydujesz na którąś z metod odstaw to w ciepłe miejsce, nie musisz doświetlać, chuchać, po prostu odstaw i zapomnij na 24h a po upływie zaglądnij jak jakimś cudem jest za sucho to spryskaj i tyle i znów zostaw na 24h ...

Czasem lepiej mniej niż przesadzać opiekuńczością :D u mnie wzeszła połowa bo na jedną noc zostawiłem w pokoju w temp 20 zamiast dać do łazienki tam mam 28...

Ja czekam na nasiona od Przemo to możemy się zgrać co do dnia wysiewu..
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

czarny07 pisze:przemo te arabica w jakiej ziemi siałeś ?chyba niebawem będę miał 6 nasion arabicum - 3 arabicum dwarf PNW i 3 arabicum black RCN :roll: i chcę aby tym razem mi choć 2 roślinki wyrosły,zastanawiam się nad wysiewem w podłożu kokosowym - próbował ktoś?
Odnośnie włókna kokosowego, ja wysiewam ju drugi raz w takie podłoże: włókno kokosowe + perlit + wermikulit, nie zawiodłem się jeszcze na takim podłożu. Tutaj w środkowej części strony, możesz zobaczyć jak powschodziły nasiona, które wysiewałem w tym roku właśnie w takie podłoże. W identyczne wysiewałem nasiona w 2010 roku, sadzonki pokazuję w moim wątku. Włókno kokosowe przed sporządzeniem podłoża, prażę w piekarniku około 1 godziny w temperaturze około 180 - 200 st C. dodatkowo dezynfekuję gotowe - wymieszane składniki podłoża, środkiem grzybobójczym.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

eikoden nasiona będę miał w przyszłym tygodniu to faktycznie możemy razem siać ,choć pewnie znów mi nic nie wyjdzie... :(
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ehh nie wiem czy wytrzymam do przyszłego tygodnia.... co do zamawiania adenium będę musiał zrezygnować w tym miesiącu bo w dziale sprzedam jest śliczna crassula i kilka innych i wątpię żeby mi coś kasy zostało..

Jak tak dalej pójdzie będę musiał sprzedać adenium by kupić adenium ;:14

Ale dla Ciebie zrobię jeszcze raz udokumentowane moje poczynania z wysianiem nasion z pełnymi fotkami..
Dostane 100 nasion i wypróbuje wszystkie 3 metody :D
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oto zdjęcie Arabica :) są jeszcze pod folią ale koło niedzieli już pójdą na słońce ;:3
Obrazek
i zrobiłem też experyment i wysiałem 10 nasion Obesum w trochę inne podłoże :D a mianowicie trocinę :)
Obrazek
Sory za słabe zdjęcia ale niestety robione telefonem :twisted:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WOW rzeczywiście walczą na alleg.oro...
generalnie tak tylko napisałem tych co mają 9mc nie wystawiam do sprzedaż... mają przycinane korzenie, góry.. w sumie 8 się pozbierało a reszta tylko wypuszcza koronę.. Więc dużo ryzykowałbym z ich sprzedażą jak by komuś padły po 2 tyg ;)

ale tak sierpień a wrzesień te co teraz są jako siewki to raczej pójdą na ale..gro.. Nie wszystkie ale część :)

Przemo to bije już wszystkie pomysły :) wygrałeś w kategorii zakręcone :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Przemo poleciałeś po bandzie z tymi trocinami ;:180 to ciekawe czy w samym piasku tez by wykiełkowały ....Eikoden widziałem te przycięte,może fajnie wyjść i potem do płaskich,płytkich okrągłych czy owalnych doniczek od bonsai...P.S Eikoden ładna kolekcja storczyków ja mam 7 - 2 wypuszczają nowe pędy a reszta stoi same liscie tzn jeden łaciaty jeszcze troszkę ma ale juz gubi...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”