Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Pamelko, tak jest :uszy

Aniu, pewnie za jakiś czas się wyklaruje ten mój ogródek, będą róże z dyniami i róże z pomidorami i róże z buraczkiem. Do tego wszędzie pełno rajskich ptaków w postaci drobiu i ja biegająca z sekatorem i opryskiwaczem z obłędem w oczach :lol:

Martuś, cudnie to opisujesz :lol: Nie myślałaś żeby opracować takie gotowe podłoże? Super Banana Rosen Kompost, albo coś w tym stylu. Kurkowe pozostałości po przefermentowaniu w płynie - i wszystko zakwita :) A nie maluję, bo... no właśnie czemu ja nie maluję już ;:7

Izuś, tak to ona, majtkowy róż z żółtym środkiem, nie przemarza, to jedno jest pewne, nigdy nie okrywana była. Do gruntu ją, na słońce.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Zielona_Ania pisze:
Aniu, pewnie za jakiś czas się wyklaruje ten mój ogródek, będą róże z dyniami i róże z pomidorami i róże z buraczkiem.
Aniu tak może być ładnie. :D
Miałam w 2010 r pomidory obsadzone aksamitkami, były zdrowe i było pięknie.
Ale róże z dyniami? Ciekawe ? Tylko kto kogo zagłuszy? :;230 ;:196
:wit
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obawiam się że biedne różyczki byłyby bez szans Marylko :lol: Ale z warzyw koło róż podobno dobrze uprawiać czosnek :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wizja róż w warzywniku bliska memu sercu... Na razie warzywnik został zamieniony w dołownik...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W samym warzywniku to raczej jednak róż nie będzie. Na obrzeżach, hmmm, muszę przemyśleć.
Część warzywnika u mnie też spełnia od dzisiaj rolę dołownika, jutro trafią tam kolejne rośliny. Tylko muszę się wspomagać suchymi pędami z topinambura w ramach ochrony przed drobiem, dranie kopią na potęgę. Dzisiaj robiłam kopczyki na nowo posadzonych różach, zupełnie tego nie uszanowały :lol:
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wink: Aniu, widzę, że wpadłaś w róże tak jak ja!!! Ach, to FO!! Co robi z człowieka!!! ;:99 Ale w czerwcu będziemy się zachwycać nimi i wszystko nam wynagrodzą. Wesoło masz z "drapaczkami" :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Maluj Aniu, maluj i pokazuj nam efekty tej pracy, bo kolory za oknem się skończyły.
Dwa dzi przymrozków po -7 zalatwiło nawet chryzantemy.
Jakieś niedobitki się jeszcze plączą, ale ja sezon ogrodowy zakończyłam. Otwieram archiwum ze zdjęciami :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, czosnek odstrasza nornice, tak? Paweł taki pomysł podrzucił, żeby przy hostach posadzić zwykły czosnek...Odstraszy od takiego pysznego jedzonka jak hostki, bo nie wiem, czy mam inwestować w ten czosnek...Paweł tak do końca przekonany nie był...A co na to profesorowie? :wink:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu, ano jakoś tak wciągają róże, zwłaszcza te które długo kwitną. Trzymajmy kciuki za ich dobre przezimowanie :)

Dorotko- ostatnio malowałam regał na książki, ale chyba nie o to chodzi :lol: U nas w mieście też był taki mrozik i w zupełności zahamował moje jesienne porządki ogrodowe... No i klops.

Martuś, profesorowie to nic o czosnku nie mówili, raczej o wnętrzach architektoniczno-krajobrazowych i takich tam niepraktycznych sprawach. Niewątpliwie gryzonie nie lubią czosnków - ale na ile to działa w ramach sąsiedztwa roślin, nie wiem. Niestety w tej kwestii myszowate mogą okazać się sprytniejsze, a nasze zbiory mogą podzielić los Popiela. Jednak, cóż szkodzi zrobić eksperyment i podzielić się wynikami na wiosnę?
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Czosnek z pewnością odstrasza nornice. Tylko jak będą wyglądały ozdobne rabaty z niezbyt dekoracyjnym zwykłym czosnkiem? Lepiej posadzić czosnki ozdobne, ewentualnie czosnek niedźwiedzi. Ciemierniki cuchnące, korsykańskie też działają odstraszjąco na tę gadzinę. Tam gdzie mi się licznie wysiały mysiej norki nie uświadczysz.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O widzisz Romku i o taką właśnie praktyczną wiedzę chodzi :D Sprawdzone we własnym ogrodzie sposoby. U mnie akurat nie grasują zanadto myszy ani nornice, bo jest dużo kotów, nie mogę więc stwierdzić czy moje czosnki działają odstraszająco.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ja czosnki ozdobne posadziłam, ale myślę, że może być mało...A te zwykłe...to myślałam, żeby posadzić tak tylko na zimę, wiosną wyrwać...Już się tłumaczę! Bo u mnie zniszczenia mają miejsce tylko w zimie...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuj z tym czosnkiem, w końcu koszt niewielki. No i będzie pretekst żeby jeszcze odwiedzić ogród. OGRÓD droga Marto :lol:
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu piękny ogródeczek. Chryzantema wymaga przykopania - wczesna wiosną nasyp na nią tyle ziemi aby tylko górne listeczki pozostały na wierzchu . wszystko co stare wyłam i spal , bo roślina ma grzyba :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jak miałam nornice to w kieszeni zawsze miałam posiekane ząbki czosnku i sadząc cebule do dołka dodawałam też trochę pokrojonego czosnku.
Nigdy mi żaden nie wyrósł a cebule kwiatowe się oparły apetytom nornic.
Za to zagnieździły mi się pod starym krzewem róży aż w końcu ją wykończyły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”