Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cały dzień był upalny i w miarę pogodny, a wieczorem zaczęło lać -i to jak !!! Za oknami ściana wody, przelewa się rynnami, a moja uliczka zamieniła się w rzeczkę
Wobec tego dla odmiany zaprezentuję to, co rośnie i kwitnie w domu.Dodam,że prócz roślin doniczkowych i bukietów ze świeżych kwiatów mam sentyment do rozmaitych " suszków". Oto one :

nowy storczyk- CYMBRIA

Suchy bukiet z PRZEGORZANÓW

Nie wiem, co to jest- coś egzotycznego z Indochin...

Wspomnienie ze spacerku nad jeziorem

Wspomnienie z wakacji...w całym domu kilka bukietów lawendy.M. uśmiecha się , pobłażliwie?

I na koniec jeszcze kilka ujęć storczyka- rozumiecie, że to chwilowo mój " pupil"

Wobec tego dla odmiany zaprezentuję to, co rośnie i kwitnie w domu.Dodam,że prócz roślin doniczkowych i bukietów ze świeżych kwiatów mam sentyment do rozmaitych " suszków". Oto one :

nowy storczyk- CYMBRIA

Suchy bukiet z PRZEGORZANÓW

Nie wiem, co to jest- coś egzotycznego z Indochin...

Wspomnienie ze spacerku nad jeziorem

Wspomnienie z wakacji...w całym domu kilka bukietów lawendy.M. uśmiecha się , pobłażliwie?

I na koniec jeszcze kilka ujęć storczyka- rozumiecie, że to chwilowo mój " pupil"

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Elu, Sadzieć to dość pospolita bylina, choć nie można odmówić jej uroku...eleka pisze:Super, jak zwykle.Sadźca widzę po raz pierwszy.Różaneczniki, to ja już nic nie powiem.Ale ketmia również mnie zaszokowała.Czy ten kwiat jest "wszechstronny".
A Ketmia ma pełne kwiaty , podobne nieco do różyczek. Kręci się wokół nich masa pszczół !

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dobrze Cię rozumiem ."Pupil" jest nieziemski ,aż oczu nie moge od niego oderwać 

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Ewelino, zawitałam dziś do twojego ogrodu i .... chyba nie pójdę spać!
Tyle stron z przepięknymi zdjęciami roślin! Kiedy ja to obejrzę!!! A zdjęcia dzwonów datur to już w ogóle zapierają dech w piersiach
Dobrze, że nie mam takiego ogrodu jak Ty, bo by mnie wyrzucili z pracy a mąż by się ze mną rozwiódł - całe dnie i noce bym tam siedziała!

Dobrze, że nie mam takiego ogrodu jak Ty, bo by mnie wyrzucili z pracy a mąż by się ze mną rozwiódł - całe dnie i noce bym tam siedziała!

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Elu, wg. Jovanki, która wie o storczykach chyba wszystko, to Cymbria , a właściwie ODONTOCIDUM WILDCAT "Bobcat". Zerknij do wątku "Orchidarium" tam jest szczegółowy opis gatunku . Moja wiedza o storczykach jest niewielka, bardzo lubię te niezwykłe rośliny i mam kilka ( 7) różnych egzemplarzy, ale wiedzy na temat ich uprawy mi brak. Trochę wiadomości zaczerpnęłam z książek, więcej z forum właśnie , ale nadal jestem " raczkującym amatorem"eleka pisze:Dla mnie też jest oczywiste, że storczyk stał się beniaminkiem.Ma podobne kwiaty do Zygopetelum, czy to ta sama rodzinka?

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Witaj, Kasiu ! Cieszę się ,że poświęciłaś czas na wizytę u mnie .Co do męża , to w sezonie wiosenno- letnim niekiedy coś przebąkuje o jakimś rozwodzie( rzekomo z paragrafu: zaniedbanie męża) ale jesienią mu to na szczęście przechodzi...kasia176 pisze:Ewelino, zawitałam dziś do twojego ogrodu i .... chyba nie pójdę spać!Tyle stron z przepięknymi zdjęciami roślin! Kiedy ja to obejrzę!!! A zdjęcia dzwonów datur to już w ogóle zapierają dech w piersiach
![]()
![]()

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ewelina pisze:Kwiaty to nie tylko kolor ale i zapach...ten jest bardzo intensywny ,słodki , odurzający ...po południu i wieczorem taras i cały ogród nasycony jest niesamowitą wonią Datur- wielka żółta dopiero rozwija pierwsze kwiaty; łososiowa ma ich już kilkanaście.Czujecie ?
Czujemy..czujemy ...aż do domu nie chce się wracać...

Ewelino- jak się ma Twoja datura jednoroczna o białofioletowych kwiatach?Żyje,kwitnie?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
KaRo, mój Bieluń żyje lecz chwilowo nie kwitnie . Wytworzył dotąd kilkanaście pięknych kwiatów, po czym " złapał" przędziorka...został więc poddany intensywnej kuracji antyprzędziorkowej, już mu lepiej i ma kolejne pączki.Gdy go znowu sfotografuję - wkleję zdjęcia.KaRo pisze:
Ewelino- jak się ma Twoja datura jednoroczna o białofioletowych kwiatach?Żyje,kwitnie?