"Kaktusowe Rozmówki..."
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
Zmieniam trochę temat
Przeglądałem nasiona u Piltza i znalazłem kilka pozycji ale za małą kwotę więc gdyby ktoś chciał podpiąć moje zamówienie do swojego myślę większego to będę wdzięczny. Oczywiście zamówienie + koszty.
Przeglądałem nasiona u Piltza i znalazłem kilka pozycji ale za małą kwotę więc gdyby ktoś chciał podpiąć moje zamówienie do swojego myślę większego to będę wdzięczny. Oczywiście zamówienie + koszty.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jest stara lista. Pewnie dużo z tych nasion jest już niedostępnych a te które są dostępne mają już prawie rok, więc są stare. Sugeruję poczekać do stycznia. Wtedy pojawi się nowa oferta i będzie warto zamawiać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ROBERTOBORO
- Kontakt:
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Trzeba było pisać rok temu, teraz od Piltza już wsjo mam co interesujące. Z drugiej strony koszty przesyłki od niego wyniosły mnie całe 3,45?, więc to chyba nie problem.
- ROBERTOBORO
- Kontakt:
Nie problem , ale ja chciałem raptem kilka porcji
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
E tam, nie ma co tak się rozdrabniać :]
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
W zasadzie to myślałam zacząć wybudzać rośliny z początkiem marca. Nie grozi mi wynoszenie do foliaka, ogródka i takie tam, więc w domu to chyba nie będzie za wcześnie...? Słońce jeszcze nie jest tak intensywne, a przymrozki też jakby mnie nie dotyczą. Z drugiej strony nie wiem, czy po zimowisku nie następuje od razu okres wzrostu, nie chciałabym aby przy zbyt małej ilości słońca zaczęły się wyciągać.blabla pisze: Kiedyś, w zamierzchłych czasach, gdy sam byłem parapetowcem przypaliłem zwykłą Opuntia vulgaris wiosną. Stała sobie zwyczajnie na parapecie bez przenoszenia czy kręcenia doniczką. I pod koniec marca przypaliła się okrutnie. Jaki stąd morał? Na wiosnę wszystko może się przypalić. Zwłaszcza, gdy luty i początek marca są cały czas pochmurne na pod koniec marca przyjdzie tydzień lub dwa non-stop słonka i krystalicznego, wiosennego powietrza. Wtedy przypalenie jest niemal pewne.
Orientujesz się, kiedy P. Hinz wybudzają swoje rośliny?
A więc jestem parapetowcem

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ogrzewane szklarnie rządzą się zupełnie innymi prawami. Do tego jeszcze dochodzi produkcja, która mimo wszystko nastawiona jest na możliwie szybkie i intensywne przyrosty. Dokładnie się nie orientuję ale w takich warunkach to start uprawy jest już możliwy w lutym.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Parapetowiec brzmi dumnie.
Teraz nie myśl o tym - zobaczysz na wiosnę jak rośliny będą wyglądały, jaka aura i wtedy podejmiesz ostateczną decyzję.
A może wiosna 2012 przyjdzie już na początku marca? Oby jak najszybciej bo nie cierpię zimy i zimna...

Za wcześnie. Ja zwykle pryskam pierwszy raz po połowie marca a czasem dopiero w ostatni weekend marca - to zależy od pogody i temperatury. Pierwsze podlanie dopiero w kwietniu. Wtedy jest już dostatecznie dużo słońca.myślałam zacząć wybudzać rośliny z początkiem marca
Teraz nie myśl o tym - zobaczysz na wiosnę jak rośliny będą wyglądały, jaka aura i wtedy podejmiesz ostateczną decyzję.
A może wiosna 2012 przyjdzie już na początku marca? Oby jak najszybciej bo nie cierpię zimy i zimna...

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Przeglądając listę numerów polowych Tomka natknąłem się na pewną ciekawostkę - x Oreobivia (Oreocereus celsianus x Lobivia ferox - przynajmniej tak podaje Wujek Google). Słyszał ktoś coś więcej o tej roślinie?
Jak to Tomek mi wyjaśnił - jest to naprawdę interesująca roślina, a spotkać ją można wyłącznie w naturze (w warunkach domowych to się raczej nie uda jej otrzymać, ponieważ oreocereusy kwitną, kiedy osiągają dość dużą wysokość, a w większości kolekcji znajdują się małe rośliny). Jest to prawdziwa hybryda, tzn bezpłodna, tak więc nie ma szans na sprowadzenie nasion z natury ;).
Parę fotek zobaczyć można np TU
.
Jak to Tomek mi wyjaśnił - jest to naprawdę interesująca roślina, a spotkać ją można wyłącznie w naturze (w warunkach domowych to się raczej nie uda jej otrzymać, ponieważ oreocereusy kwitną, kiedy osiągają dość dużą wysokość, a w większości kolekcji znajdują się małe rośliny). Jest to prawdziwa hybryda, tzn bezpłodna, tak więc nie ma szans na sprowadzenie nasion z natury ;).
Parę fotek zobaczyć można np TU

Pozdrawiam, Aleksander
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ponoć zima ma odpuścić w połowie lutego, a od początku marca ma być wiosna w pełni. Tylko, czy można wierzyć długoterminowym prognozom...hen_s pisze: A może wiosna 2012 przyjdzie już na początku marca? Oby jak najszybciej bo nie cierpię zimy i zimna...

Parapetowiec nie brzmi zbyt dumnie

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Szczerze? To trochę pogardliwa nazwa dla hodujących rośliny na parapecie nadana przez tych "wielkich" kolekcjonerów co to w szklarniach dużych i foliakach swoje rartytasy uprawiają...Parapetowiec nie brzmi zbyt dumnieTrochę jak dachowiec, czyli kot pospolity
![]()
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
A co powiecie o ludziach hodujących rośliny na balkonie? 'balkonowce'
Ostatecznie prawie każdy zaczynał na parapecie - ważne gdzie skończy.
Ok wiem skąd ten balon - zjadłem 'k'

Ok wiem skąd ten balon - zjadłem 'k'

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja bym ich nazwał baloniarze. Ale jak uprawiać kaktusy w obłokach to ja nie wiemArtur89 pisze:A co powiecie o ludziach hodujących rośliny na balonie?

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Na stronie pana Marka Snowarskiego jest temat o miejscach uprawy kaktusów między innymi na balkonie. Nie wiem czy już go nie czytałeś?
Jeśli nie to proszę KLIK.
Jeśli nie to proszę KLIK.
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu