Czereśniak latem 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak latem 2010

Post »

BASIA przez Ciebie przemawia expert w każdym calu . Zgraja ogrodowa + 2 w domu czyli 6 ,ale zęby Olusi mnie wystraszyły brrrr jakbym widziała lwa :;230 . Ucz te naszą Tosię niech nie odstaje od reszty towarzystwa . Iwonka ma ochotę na Cezara ;:224 a może i Rufleski kto wie ;:196 teraz Walenty u mnie a potem powitanie wiosny u Ciebie . Może będzie nas do tego czasu więcej ;:196 Przeganiają nawet przynoszą te łupy Basi do podziału :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj trza mi się chyba znowu schować ,wiosna idzie :wink: i topienie Marzanny zbliża się znowu wielkimi krokami ;:224
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAJ BASIU
Musiałaś pokazać te smakowicie czereśnie. Cały czas o nich myślę i cieknie mi ślinka.
Kociaki cudowne i nic a nic nie boją się chodzić po drzewach :;230
Róże i powojniki masz śliczne a liliami to zaraziłam się w Twoim wątku.
No i tak biedna choruję na coraz to inną.
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Toś ty prawdziwa powojnikowa dziewczyna.

Pochwal się jakie liliowce kupiłaś?
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Kilkanaście powojników i teraz dwadzieścia :shock: a gdzie ty to wszystko posadzisz :roll:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Basiuale masz tych kociaków :roll: i naziemne i nadrzewne :D chociaż odwdzięczają się za opiekę i tępią gryzonie?
Podejrzałam w innym wątku twój wpis nt. róży ruffles,czy może masz którąś z tych odmian u siebie :?: są niesamowite..tylko te ceny ;:223
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

JAKUCH pisze: Iwonka ma ochotę na Cezara ;:224 a może i Rufleski kto wie ;:
Dopiero teraz doczytała co Jadzia napisała i dodam ... kto wie Ta Rufles Dream jest zjawiskowa, podoba mi się tam kilka róż, ale muszę to bardzo przemyśleć ;:224 Wystarczy, że do czasu spotkania się zdecyduje?
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Basieńko. Również zadam to pytanie - gdzie Ty będziesz sadzić te wszystkie powojniki. :shock: To będziesz królową powojnikową coś czuję.
Róże Rufleski też mi się podobają, są takie inne, zobaczę w tym roku czy jeszcze coś zmieszczę. Pozostałe róże w tej szkółce, którą oglądałam w linku, są potwornie drogie. Jest wielu producentów róż, u których można większość kupić o wiele taniej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Basieńko, już jesteś królową powojników, róż i lilii... ;:138 ;:196
Ja czekam na kwiaty mojego jedynego klematisa doktorka Rupelka, mam nadzieję, że choć jednym kwiatkiem zakwitnie. Całą resztę będę przybiegać i oglądać u Ciebie, jeśli pozwolisz ;:180
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

b]Aniu[/b] przeceniasz mnie :roll: Powojniki, które pokazałam w całości wylądowały u mnie latem 2009. Wyglądały w doniczkach tak samo, jak w ogródku rok później - zdjęcia pochodzą z ubiegłego lata 2010. Wcale nie były dorodne, ani obsypane kwiatami. Kupowałam w pierwszym rzucie rośliny, nadające się pod drzewa, czyli do półcienia. Nie zainspirowało mnie do tego forum, po prostu zobaczyłam na żywo olbrzymie kwitnące clematisy na drzewach wiśniowych, w takim zwykłym ogródku działkowym. Na pewno były wiekowe, więc może u nas też tak kiedyś będą wyglądały :D

Tosia o ile dobrze pamiętam, widziałam u Ciebie pięknego, z wieloma kwiatami powojnika :) więc to Ty musisz mnie dokształcić powojnikowo ;:108 ja, jak na razie, nie stwarzałam im żadnych specjalnych warunków.

Stasiu koty zarabiają u mnie na chleb, przegoniły wszystkie nornice. Trzy lata temu miałam na całej działce wprost labirynty nornicowe, teraz żadna nornica nie ma prawa przekroczć mojego terenu, sąsiadów też :)

Jadzia ostre zęby należą do mojego domowego Kajtka :) wygląda groźnie, a tak naprawdę to zrobiłam mu zdjęcie, jak ziewał :;230
Poczytałam więcej o Ruffleskach i jakoś mi przeszło...na razie. Nad Cezarem się zastanawiam, ponoć zmarzluch :(

Marzanka żadnego chowania, masz się zjawić pierwszego dnia wiosny w Miechowicach...imię zobowiązuje :D

Krysiu lilie to moja miłość, jeszcze przeforumnowa. Teraz dokupiłam już tylko kilka pełnokwiatowych, bo takich do tej pory nie miałam w ogóle.
Powojniki u mnie dopiero raczkują, wciąż najbardziej pociągają mnie jednak róże :)
Tylko dwa koty łażą po drzewach-rudy po niskich, a Caryca po wszystkich, wdrapuje się na same czubki tych najwyższych. Ot, demonstracja władzy :D

Fabiola zamówiłam kilka liliowców u Ismeny na forum, wszystkie w kolorze fioletowym. Nie mają nazw, tylko numerki. Ze ŚC pokusiły mnie również same fioletopodobne

Ismenowa piękność
Obrazek

Iwonko wszystkie róże dostaną clematisy do pary. Płotu u mnie dostatek, więc będą miały gdzie się wspinać, jak róże przemarzną.
O Ruffleskach i Cezarze jeszcze podyskutujemy na żywo :) przecież już niedługo spotykamy się u Jadzi.

Ala mam cztery koty w ogródku i dwa w domu :wink: domowe zresztą też pochodzą z działki, zabrane w stanie agonalnym, wyleczone, dotrzymują mi towarzystwa :)
Rufflesek na razie nie mam, ale w dziale różanym możesz je znaleźć. Na pewno ma je AniaDs. Wysoka cena trochę zniechęca, ale w zagranicznych ofertach ceny o wiele wyższe.

Krysia jak na razie Ruffleski są w Polsce tylko w jednym punkcie sprzedaży. Mnie trochę kuszą, ale chyba też się wstrzymam, chociaż...
Ja mam przy dwóch ścianach ogródka posadzone róże, w większości pnące i krzewiaste, więc powojniki będą miały miejsce do wspinaczki. Wszystkie kupione jesienią i teraz to kwitnące na jednorocznych pędach, toteż nie powinno być z nimi kłopotu.

Aniu chciałabym mieć ogródek buszowaty i kolorowy, ale taki efekt można osiągnąć dopiero po latach. Wszystko musi się najpierw zaaklimatyzować, ukorzenić, rozrosnąć wzdłuż i wszerz...a ja wciąż na etapie sadzenia.
Twój Doktorek na pewno wydorośleje wiosną :)

Dzisiaj mróż ustąpił, wyjaśniało, więc bliżej ku takiej wiośnie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Basiu to może dlatego u mnie nie ma nornic bo też trzy kociaki,a nawet latem stara kotka kreta upolowała
ale tych jest dużo więcej bo tak działkę syna jakby pługiem zaorał ;:224
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Basiu, ten powojnik był u mnie pierwszy rok. Nawet nie znam jego nazwy. Ciekawe jak będzie. Te kupione na wystawie, to maluchy były w porównaniu z tym za oczkiem.Tego kupiłam w Auch. Mam jeszcze zamówione. Nie mogę się doczekać tych chwil, jak zaczną kwitnąć.Teraz to się przygotuję na ich przyjęcie. Basiu powiesz mi jakie podłoże muszą mieć. Takie im zrobię. A może użycz mi tej książki? Bardzo proszę, to sobie poczytam.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Stasia koty instynktownie wyłapują nornice, choć wcale ich nie jedzą. Mnie przynoszą i układają w szeregu na progu altany. Latem porzucają też łupy na trawniku.
Prawdziwe myszy też łowią, ale te, to już pożerają w całości, łącznie z ogonem...byłam świadkiem ;:104

Tosiu
cytuję ze strony clematisów
Do sadzenia powinno się przeznaczyć rośliny uprawiane poprzednio w pojemnikach, z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym i zdrewniałymi pędami u podstawy. Powojniki uprawiane w pojemnikach można sadzić przez cały sezon wegetacji czyli od kwietnia do połowy listopada
Tuż przed sadzeniem pojemniki z roślinami dobrze jest zanurzyć w wodzie (np. w wiadrze) naokoło 10 min. - aby podłoże nasiąkało. Rośliny wystukujemy z pojemnika nie rozbijając jednak bryły korzeniowej. Miejsce sadzenia powinno się starannie przygotować. Trzeba wykopać dół o wymiarach co najmniej 60 x 60 x 60 cm. Jego ściany nie powinny być gładkie (zwłaszcza gdy gleba jest ciężka gliniasta), dobrze jest ponacinać je łopatą. Na dnie dołu umieszczamy drenaż z drobnych kamieni, żwiru i chrustu (możemy z niego zrezygnować jeśli gleba jest lekka i ma przepuszczalne podglebie). Na drenaż sypiemy wiadro dobrze rozłożonego obornika lub dobrej ziemi kompostowej. Następnie dół wypełniamy mieszaniną miejscowej ziemi z torfem i ziemią kompostową, sadząc powojnik wielkokwiatowy, z Grupy Viticella lub Grupy Texensis 5-10 cm głębiej niż rósł dotychczas. Powojniki botaniczne z Grupy Atragene i Grupy Tangutica oraz powojniki bylinowe powinno się posadzić tylko 1cm głębiej niż rosły dotychczas. Glebę dookoła posadzonej rośliny udeptujemy (z wyczuciem), a następnie silnie podlewamy. Chcąc wzmocnić rośliny, po ich posadzeniu można pędy płasko położyć na ziemi, unosząc do góry tylko 1/3 wierzchołkową część pędu. Położone pędy obsypujemy korą, lub kompostem, co powoduje ich ukorzenienie się i wyrośnięcie ze śpiących pąków licznych pędów.

Ja sadziłam podobnie, tyle, że nie dawałam drenażu i ustawiałam roślinę w dołku pod kątem, nachylając ją w stronę podpory tzn. drzewa.
Książkę przywiozę do Jadzi.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU czyli bierzemy na razie na wstrzymanie :wink: . Fajnie czytało się wykład o sadzeniu powojników ;:180 Mam nadzieję ,że utknie na stałe w mojej głowie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Basiu ;:167 pięknie dziękuję za wiedzę na temat sadzenie pojemników ;:196
Powojniki kupiłam w doniczkach, ale posadziłam, jak to się mówi, na wariata :oops:
Miejsca sadzenia w ogóle nie przygotowałam :oops:

Dobrze, że o tym napisałaś, bo powojniki, które zakupię w tym roku posadzę jak należy ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”