Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
Można jeszcze siać,przy sprzyjającej pogodzie i
szybko nadrobią opóźnienie.

Nigdy nie nawoziłam takich młodych, ale nie radzę, skutek może być odwrotny.Spokojnie wystarcza nawóz w ziemi po pikowaniu czy przesadzaniu.Ja zasilam słabym roztworem dopiero jak już na dobre latem rosną i kwitną.Czytałam nawet gdzieś, że niecierpek jest wrażliwy na nadmiar nawozu, więc obawiam się nawozić młode.paprotka882 pisze:No oby jakoś poszło, trochę będę zasilała żeby im szybciej szlo :P mam sporo miejsca w cieniu aby obsadzić i one mi tam potrzebne
Wszelakie np. balkonowe nawozimy 14 dni po wsadzeniu.Są to już dosyć duże sadzonki ale nigdy takie małe po pikowaniu.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to będę ostrożna, miałam zamiar po pikowaniu jak się zadomowią, nawozić, ja wszystkie tak swoje siewki nawożę
. Pierwszy raz sieje tego niecierpka to może faktycznie on nawożenia nie cierpi i warto dać mu żyć po swojemu. Bo inne swoje siewki zasilam mocno rozcieńczonym florowitem.

- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
paprotka882 Selli dobrze prawi
ja niecierpki sia,łam w tym roku po raz pierwszy i nie wiedziałam czego się spodziewać. Rosną naprawdę pięknie, bez żadnych dopalaczy. Rozkrzewiają się same od dołu, bez uszczykiwania.
Swoim siewkom też nigdy nie daje żadnych dopalaczy, a jedynym najlepszym nawozem dla młodych siewek jest nic innego jak
Zaczynam zasilać dopiero dwa tygodnie po wsadzeniu na docelowe miejsce i do tej pory było ok.

Swoim siewkom też nigdy nie daje żadnych dopalaczy, a jedynym najlepszym nawozem dla młodych siewek jest nic innego jak

Zaczynam zasilać dopiero dwa tygodnie po wsadzeniu na docelowe miejsce i do tej pory było ok.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Pewnie macie racje z tym podlewaniem nawozami, ja robię również to dlatego, że używam w sporej części podłoża kokosowego a ono jest zupełnie jałowe i nic tam tym roślinką nie dostarcza, tzn. mieszam kokos z ziemią, ale więcej kokosa.
Ja też dodaję włókna kokosowego, ale tylko tyle, by lekko rozluźnić podłoże.Zawartość worka to zwykle zagadka ( czasami bywa maź), więc kupuję z reguły 2-3 rodzaje 20l i wybieram to najlżejsze, czasem je mieszam +kokos, więc nie daję go zbyt dużo.Jeśli jakieś okazuje się dobre, to potem dokupuję to samo w większej ilości już do sadzenia w docelowych donicach.Z reguły to się sprawdza.
- asta6265
Pierwszy raz siałam niecierpki i jestem z nich bardzo zadowolona - bezproblemowe i praktycznie poza podlewaniem bezobsługowe:

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Butterfly1007
- 50p
- Od: 20 sie 2014, o 21:28
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Ja też posiałam pierwszy raz . Czy coś w nich będzie zobaczymy .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Asta Piękne są Twoje niecierpki
Widać że masz "rękę" i
do kwiatów. Gratuluję 

- Butterfly1007
- 50p
- asta6265
Amarylisdzięki ci bardzo.
Butterfly Piękne są te twoje siewki. Spokojnie możesz już je pikować a zobaczysz po tygodniu jakiego dostaną powera.
Butterfly Piękne są te twoje siewki. Spokojnie możesz już je pikować a zobaczysz po tygodniu jakiego dostaną powera.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Butterfly1007
- 50p
Muszę chwilkę odczekać bo świeżo pikowane
Ale jak tylko podrosną troszkę to znów je rozsadzę 

Natalia