Sępolia - fiołek afrykański cz.2

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2

Post »

Dokładnie :) sport oznacza, że odmiana odbiega od wzorca, nie tylko kwitnieniem, może również mieć inną barwę liści, ich kształt itd.
No i nie zawsze pierwsze kwitnienie jest zgodne - u mnie kilka pierwsze kwitnienie miały nie do końca zgodne, ale drugie i trzecie już było ok - więc jedna rada - Jeśli uważasz, że któryś jest inny, to nie oceniaj po pierwszym kwitnieniu, poczekaj na kolejne i później określ czy rzeczywiście to sport czy jest ok :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, że zaspokoiłyście moją ciekawośc. ;:180
Pewnie będę miała jeszcze sporo pytań w przyszłości.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Agulka11 pisze: Co do nawozów, to są specjalne do fiołków. Ale też nie musisz patrzeć dokładnie na te nawozy, tylko na ich skład - ja w zeszłym roku kupowałam nawóz z podobnym NPK co te specjalnie do fiołków, ale teraz nie podam Ci nazwy, bo jestem w pracy ;)
Jak będę w domu to spojrzę :)
Czy mogę prosić o podanie właściwych proporcji NPK dla nawozu pod fiołki?

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdę mówiąc ciężko tu określić, bo widziałam kilka i każdy miał skład inny. Zależy więc co chcesz uzyskać - to tak jak z każdą roślinką
np. nawóz firmy Optimara ma NPK 14-12-14, firmy Vitax -15-30-15, Chempak - 12-36-14.
Optimara ma mniej fosforu - więc nie jest typowym nawozem na kwitnienie, Vitax i Chempak ma dużo fosforu, więc to są typowe do uzyskania obfitego kwitnienia.
Ja w okresie późno-wiosennym i w letnim podlewałam wodą z dodatkiem nawozu do roślin kwitnących, ale to i tak chyba raz na 3 tygodnie. Ale uważaj - bo fiołeczki są bardzo wrażliwe na przenawożenie. Jak masz maluchy to daj im dobrą ziemię i nawóz nie jest potrzebny :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42

Post »

A co zrobić, jeśli mała sadzonka fiołka ma "wypłowiałe", jasnozielone liście. Podejrzewam że stało się tak dlatego, że liść był mocno uszkodzony i "w obawie o przetrwanie" wypodukował ogromne przedszkole dzieci :wink: , których nie był w stanie wykarmić. Ewentualnie może od słońca? Zastanawiam się nad podlaniem jakimś nawozem, tylko jakim i w jakim rozcieńczeniu? Podkreślam że to odmiana o "zwykłych" zielonych liściach (nie ciapatek).
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Jaka to odmiana?To może być ważne.
betti
50p
50p

Post »

Różowa Pantera.
Ps. Mam w domu: Nawóz "zielony dom" do roślin zielonych, tej samej firmy do roślin kwitnących oraz "Eko-humus"-produkt dżdżownic kalifornijskich.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

betti - z tego co piszesz wynika, że to jeszcze młody fiołeczek... Możesz wstawić zdjęcie? Określenie mała sadzonka, nie bardzo określi jej "wiek".
Przyczyn może być kilka takiego płowienia - napisz gdzie ona stała tzn. czy miała słoneczko, która strona świata to była, ile ma w tej chwili (tygodni, miesięcy?) itd. I jaką ziemię użyłaś - czy mieszałaś z czymś? wiesz jaka to odmiana?
Ale zdjęcie też wstaw jeśli masz możliwość.
A przyczyny mogą być:
- zbyt dużo słonka,
- pierwsze listki mogą być troszkę inne,
- brak magnezu
itd.

:lol: Teraz zobaczyłam, że napisałaś odmianę :)
Wstaw zdjęcie tego fiołeczka, będzie prościej :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agulka11 pisze:Prawdę mówiąc ciężko tu określić, bo widziałam kilka i każdy miał skład inny. Zależy więc co chcesz uzyskać - to tak jak z każdą roślinką
np. nawóz firmy Optimara ma NPK 14-12-14, firmy Vitax -15-30-15, Chempak - 12-36-14.
........:)
Dziękuję :wit
betti
50p
50p

Post »

Agulka11 pisze:betti - z tego co piszesz wynika, że to jeszcze młody fiołeczek... Możesz wstawić zdjęcie? Określenie mała sadzonka, nie bardzo określi jej "wiek".
Przyczyn może być kilka takiego płowienia - napisz gdzie ona stała tzn. czy miała słoneczko, która strona świata to była, ile ma w tej chwili (tygodni, miesięcy?) itd. I jaką ziemię użyłaś - czy mieszałaś z czymś? wiesz jaka to odmiana?
Ale zdjęcie też wstaw jeśli masz możliwość.
A przyczyny mogą być:
- zbyt dużo słonka,
- pierwsze listki mogą być troszkę inne,
- brak magnezu
itd.

:lol: Teraz zobaczyłam, że napisałaś odmianę :)
Wstaw zdjęcie tego fiołeczka, będzie prościej :)
Niestety zdjęć nie wstawię, bo nie mam cyfrówki :( A z komórki nie umiem przenosić na dysk, zresztą aparat w komórce ma kiepską rozdzielczość. Ciągle sobie obiecuję że kupię cyfrówkę, ale jakoś brak czasu na poczytanie o typach aparatów itd. A w ciemno nie kupię za kilkaset zł....

Liść Panterki był wsadzony ok. pół roku temu, był mocno uszkodzony (brak całej górnej połowy), myslalam że nie przeżyje, ale nie dość że przeżył to wydał sporo sadzonek w dość szybkim czasie (cała doniczka ;:oj ) które na razie nie są rozdzielone i rosną w doniczusi średnicy 7 cm, sadzonki mają ok. 6 cm wysokości. Nie są w jakimś strasznym stanie, ale są zbyt jasnozielone w porównaniu do innych sadzonek, nieco "prześwitujące" pod światło. Wszystkie sadzonki stoją na kwietniku obok okna balkonowego od południa, więc to słoneczne stanowisko, ale tylko te tak wyglądają. Na razie, podobnie jak inne są w szklarence (z dwóch opakowań po surówkach :wink: ) ale na dniach będę musiała wyjąć, bo z niej wyrastają... Szklarenka nie jest szczelnie zamknięta. Ziemia - zwykła uniwersalna, ale też wszystkie taką mają. Moim zdaniem "na oko" widać że im czegoś brakuje, są niedożywione. Może to ten brak magnezu o którym wspomniałaś, tylko czym w takim razie podlać?
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pół roku to sporo :) Chociaż mi jesten siedział prawie 8 miesięcy zanim ukazał sadzoneczki... uparł się jak diabli ;)

Uszkodzenie liścia w górnej części wcale nie osłabi Ci roślinek. Jak listki są duże to sama je ucinam skalpelem - wtedy rzeczywiście szybciej sadzoneczki wychodzą :)
Fiołeczki nie lubią dużo bezpośredniego słoneczka - w takim wypadku jaśnieją Tobie najprawdopodobniej właśnie przez to. Muszą mieć jasno, ale światło musi być rozproszone. To nie jest w takim wypadku brak magnezu. Ściągnij je z południowego parapetu i postaw na innym. Jeśli nie masz możliwości to w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu. Możesz podlać czymś wielkoskładnikowym, żeby dostały troszkę azotu na wzrost i magnezu, żeby sobie poradziły z następnymi listeczkami :) I obserwuj następne wyrastające listeczki.
Nawóz dobrze rozcieńcz - na butelkach będziesz miała podane proporcje, ale daj mniej, bo to młodziutka roślinka a szkoda by było te sadzoneczki popalić lub zasolić podłoże.
No i jak wydobrzeją to pochwal się nimi :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też myślę, że to od słońca ;:3 .
Moje stoją na parapecie wschodnim a i tak latem musiałem jej przysłaniać w godz. dopołudniowych bo płowiały.
Zależy to też odmiany. Jedne trzymały zieleń, a inne nie dawały sobie rady.
Dodatkowo szklarenka (mimo, że uchylona) podwyższa temperaturę.

Pozdrawiam :wit
betti
50p
50p

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :) Pozdrawiam.
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

hejka
wpisuję się żeby wątku nie zgubić - ja nie mam fiołków ale za to mam poważne plany zakupowe :D tzn idzie zima i już tęskni mi się za kwiatkami i grzebaniem w ziemi - nie wytrzymam do wiosennych wysiewów więc kupię sobie listki fiołków i będę całą zimę patrzyła czy rosną czy też nie mam nadzieję że jednak będą rosły :D na razie uczę się i przyznam że troszkę czuję się już zagubiona bo co chwila czytam że stosujecie różne rodzaje ziemi , różnie podlewacie i w różnych miejscach swoje piękności trzymacie i zielona już jestem i sama nie wiem co wybrać ;:oj ale liczę że jak przyjdzie właściwy czas to pomożecie :)
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) Mineralka - czyli kolejna zafiołkowana dołączy do grona :) - uważaj bo to wciąga - najpierw kupujesz jednego, później drugiego a po jakimś czasie okazuje się, że masz dziesiątki odmian i do każdego kwiatuszka podchodzisz mówiąc och ach! ;:108
Zabraknie parapetów to stawiasz na szafkach, zabraknie szafek to kupujesz regał i co rusz widzisz nowe cudo i mówisz "muszę go mieć!" :;230
Na swoje fiołeczki każdy ma swój sposób - Ty musisz wybrać swój :) - fiołeczki potrzebują dobrej ziemi, wody itd ale najbardziej potrzebują dobrego serducha, bo wtedy odwdzięczają się cudownymi kwitnieniami :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”