Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Post »

No ale są inni, którzy doceniają Twoje CV, np. JA :D
A co do metalu - może wikingowie mieli jakiś wpływ na skandynawskie brzmienie ;:187
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Loki Twój wilec jest przecudnej urody i wdówka też wspaniała ;:173 ;:173
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ujęło mnie to, jak opisujesz kaczki i los kaczora-dziadka.
Driakiew bordowa wyjątkowej urody :!: W moim starym ogrodzie przypałętała się taka zwykła polna driakiew. Spodobała się i już została 8-)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Gabriela ? obstawiam, że również i w Polsce gdyby ktoś mieszkał w stolycy, to też za pieniądze ze sprzedaży kawalerki byłby sobie w stanie kupić dom o 130km dalej na jakiejś wsi... Tak to już jest, że w stolicach i okolicach ceny nieruchomości bywają kompletnie chore... Inna rzecz, że ? dzięki sprawnie działającej kolei (o której w Polsce zasadniczo można tylko pomarzyć) ? do Paryża mam godzinę dziesięć minut.

@ Sweety ? a dziękuję, dziękuję. A co do dziedzictwa Wikingów ? w pewnym stopniu na pewno wpływy nordyckiej muzyki przedostały się do współczesnego skandynawskiego metalu ? widać to choćby w twórczości grup folkmetalowych jak np. Týr - http://www.youtube.com/watch?v=0I1geB7U5VI (polecam, jeśli lubisz bardzo melodyjne brzmienia, czyste, piękne wokale i chóralne śpiewy, częstokroć a capella ? bo tam nawet perkusista udziela się wokalnie, co miałem kiedyś okazję zobaczyć na żywo na koncercie). Natomiast w wypadku innych grup to raczej w warstwie lirycznej są odnośniki do mitologii skandynawskiej, ale muzyka jest raczej współczesna ? jak chociażby u Amon Amarth - http://www.youtube.com/watch?v=edBYB1VCV0k ? jeszcze inne w ogóle nie mają z Wikingami nic wspólnego ? jak np. Dimmu Borgir - http://www.youtube.com/watch?v=c0mTkZyNwuY ? tak czy siak aż trudno uwierzyć, że tak niewielkie (pod względem liczby mieszkańców) kraje jak Norwegia czy Szwecja wydały tak wiele wspaniałych, znanych na całym świecie grup metalowych. A Polska ? z jej ponad czterdziestoma milionami ? musi się zadowolić deathmetalową trójcą ? na którą składają się Behemoth, Vader i Decapitated. Aczkolwiek i tak powinniśmy się cieszyć, bo metal to bodaj jedyny styl muzyczny, w którym polskie zespoły wybiły się na świecie i w każdym zakątku cywilizowanego świata mają wierne rzesze fanów (byłem na koncertach wszystkich tych trzech grup w Paryżu ? i sale były wypełnione po dach).

@ Bananowy Kot ? dzięki. W sumie ten wilec Carnevale di Venezia to za namową Żony kupiłem ? ja tam szczególnym amatorem pasiastych kwiatków nie jestem. Aczkolwiek im dłużej nań patrzę, tym bardziej zmieniam zdanie. :wink:

@ JacekP ? Po prostu uwielbiam zwierzęta, a już do kaczek piżmowych mam straszny sentyment z wiadomych względów... Natomiast zaczynam się martwić, bo od dwóch dni dziadka nie widziałem... Czyżby biedaczysko wyciągnął już swoje płetwiaste kochane łapki? :cry: Będę się musiał zapytać obsługi tej ?farmy edukacyjnej?... Co do wdówki ? w realu jest jeszcze piękniejsza niż na fotkach. A Ty który z czterech gatunków flory Polski masz u siebie?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Loki - czasem bywa, że nawet w domu jednorodzinnym nie ma spokoju. ;:202 U moich teściów sąsiad ma warsztacik, w którym codziennie :!: (oprócz niedzieli i świąt) coś spawa, wierci, szlifuje itd, itp, a po godzinach pracy.... zapala w piecu butelkami i oponami (nie wiem dokładnie czym, ale śmierdzi jak cho....a).
Można by jeszcze trochę powymieniać przypadki innych ludzi, ale chyba ogólnie trzeba dodać, że gdziekolwiek by się nie mieszkało na wagę złota są normalni (nieuciążliwi) sąsiedzi.
Taaa... dobrze się mówi... może we Francji tak jest.
U nas za moje mieszkanie domku bym nie kupiła, chyba że jakąś ruinę która pochłonęłaby wszystkie pieniądze... chyba że pojadę do Ciebie, do Francji.... :;230
Gabrielo, kilka słów jeszcze dorzucę w temacie nieruchomości. Wszystko zależy od tego gdzie masz to mieszkanie, bo np. w Katowicach ceny są tak chore, że za kawalerkę faktycznie można kupić (lub wybudować) domek na prowincji. Oczywiście nie będzie to 300 metrowa rezydencja, ale domek o pow. np. 60-80m2. Dużo zależy też od technologi budowy.
Za mieszkanie np. 62m2 w lepszej dzielnicy Katowic można wziąć nawet 350 tyś zł. (i to jest raczej średnia cena)! A za to to już można wybudować na tzw. prowincji nie tylko mały domek.

Kilka lat temu czytałem o młodych ludziach, którzy sprzedali 2 pokojowe mieszkanie w Warszawie i kupili..... kamienicę (do remontu) we wschodnim Berlinie. Do remontu nie oznacza tak jak w Polsce, że do wyburzenia. Jeszcze dostali granty na remont od miasta!
Inny przykład - za mieszkanie w Warszawie ktoś inny kupił dom na Florydzie, obowiązkowo trzeba dodać, że z basenem (do pływania oczywiście :;230 ). To nie są jakieś szczególne przypadki, wystarczy poprzeglądać zagraniczne agencje pośrednictwa nieruchomości.
Nie od dziś wiadomo, że ceny w Polsce mamy jak na Zachodzie, a zarobki jak na Wschodzie! ;:174
Ja do młodych już nie należę.... ;:219 ;:224 a Ty jesteś młody i silny, więc Tobie jest lżej....
:shock: :?: Oj, Gabrielo, może z Twojej perspektywy tak to wygląda, ale tak nie jest. Nie od wieku zależy, czy komuś jest lekko w życiu.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

Witaj, LOKI! Donieśli mi, że przyłączyłeś się do naszeg grupy "napadowej" hihihihi :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Mike ? No cóż? Na szlifierów i innych takich może pomóc zwyczajne zamknięcie okien (pod warunkiem, że są one podwójne, z próżnią w środku i ? co za tym idzie ? dźwiękoszczelne). Podczas gdy w bloku nic nie pomoże... Ale fakt faktem, że masz rację, nieuciążliwi sąsiedzi są na wagę złota. Wracając do kwestii nieruchomości ? no mój domek jest właśnie takim skromnym, parterowym, dwupokojowym (plus kuchnia oraz łazienka) pokurczem. :-) I widzę, że jednak miałem rację, że zasady rządzące cenami nieruchomości podobne są we Francji co w Polsce. No i racja też, że to, czy ciężko czy lekko w życiu ma niewiele wspólnego z wiekiem... ;-)

@ Igor ? Pieniądze na urządzenie ogrodu zdobyć jakoś trzeba. :;230

@ Robinia ? Dzięki za uznanie. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że bardzo często są to rzeczywiście kwiaty emigracyjne ? bo nasiona czy cebulki kupuję w Polsce. :-P

A poniżej dwa wilce purpurowe i jedna fotka dwóch wdówek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

driakiew purpurowa lub jak łatwiej zapamiętać jest super, zwłaszcza ta purpurowa, tzn.bordowa. Ja mam taką polną bladoróżową, choć trafił mi się chyba mutant, bo i białą znalazłam. Możesz zobaczyć u mnie, jakbyś chciał zerknąc.
Tak ładnie piszesz o kaczkach, że aż nie wierzę, że facet tak potrafi, do tego metalowiec. Ale gdzieś wyczytałam, że metalowcy, to mają gołębie serca i Ty takie masz ;:168
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Lokiśliczne kwiaty, szczególnie driakiew czy ona jest jednoroczna?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze, że zajrzałam do Jacka, bo tam do mnie napisałeś.... :D
Cieszę się, że moja metoda Cie przekonała.
Dla lepszego efektu podlej jeszcze przed okryciem ziemię, to przyspieszy wykańczanie chwastów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p

Post »

Wnioskuję po postach, że te przecudne pomponiki na ostatnim zdjęciu to drakiew! Przyłączam się do pytania gieni, czy jest wieloletnia?
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Loki ;:215
"Spotkałam" Cię u Eli :D aaa sobie myślę, obejrzę co też ten facet ma nad tą Sekwaną........
i..... z taką oto :shock: miną poczytałam, pooglądałam i nawet mojego męża posadziłam obok by słuchał, bo niestety nie widzi komputerowych obrazów(chore oczy)
Wiesz jestem pod OGROMNYM wrażeniem.Wiem co znaczy mieszkać w tzw "wygodnym bloku" (9p.)widok z okna na kopalnię...ach....
Prawdopodobnie jesteś młodszy od mojego syna, ja wiem że wiek nie ma znaczenia jeśli ma się pasję i dąży się do spełnienia marzeń ;:65
Bardzo podobają mi się Twoje mądre wypowiedzi a przede wszystkim z jaką pasją i wręcz uwielbieniem tworzysz. ;:63
Zaraz podeślę linka do Twojego wątku moim dzieciom, niech się też pozachwycają. ;:173
Pozdrawiam serdecznie :wit
Barbara
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sosenki 4 ? Zaraz do Ciebie zajrzę. :-) A co do metali ? myślę, że ? jak to zwykle z uogólnieniami dotyczącymi grup ludzi bywa ? żadne uogólnienia nie są całkowicie prawdziwe. Tak czy siak ? rzeczywiście można powiedzieć, że mam gołębie serce i naprawdę kocham zwierzaki (za wyjątkiem tych, które mi szkodzą ? w stylu komarów czy innych bąków)... I jestem szczególnie wrażliwy na ich cierpienie... Ileż to ja razy już musiałem wirtualnie natrzeć uszu jakiemuś wielkiemu hodowcy mrówek (na forum Antmanii, gdzie jestem moderatorem), co to miał w zwyczaju łapać ćmy, koniki polne, etc., urywać im żywcem skrzydełka czy nóżki i wrzucać do swojej hodowli... Jakbym miał takiego osobnika przed sobą w realu, to chyba sam bym mu nóżki z d**eczki powyrywał... :evil:

@ E-Genia & Igor 89 ? Wedle opisów ze stron producentów nasion ? tak polskich jak i zagraniczncyh ? driakiew purpurowa jest rośliną jednoroczną. Wikipedia jak i moja ulubiona strona ogrodnicza natomiast twierdzą, że jest to krótkotrwała bylina. I bądź tu mądry i pisz wiersze...

@ Kogra ? Dzisiaj się biorę do roboty. :wink:

@ Ra-Barbara ? Obawiam się, że mnie zatkało na amen po lekturze Twojego posta... Wiesz, nie jestem osobą, która ma skłonności do fałszywej skromności, zazwyczaj umiem się autentycznie cieszyć z własnych sukcesów jak i z bycia docenianym, ale przeczytawszy to, co napisałaś, zrobiłem się czerwoniutki jak buraczek aż po same czubki uszu... :oops: Cóż mogę powiedzieć... Wielkie dzięki za uznanie... ;:180

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dzięki za odwiedziny u mnie. U mnie mało kolorów jak zauważyć mogłeś, ale staram się to nadrobić. podpowiem z doświadczenia czy obserwacji, że drakiew, bynajmniej ta polna rośnie co roku. No i teraz dylemat, to bylinka, która przetrzymuje zimę czy wysiewa się sama, bo ja jej nie karczuję. Do niedawna traktowałam ją jak zwykły chwast, ale widzę, że można i pozachwycac się nią, więc i ja się zachwycam (z umiarem). Za to ta bordowa jest intrygująca i jakby zachowywała się jak moje polne, to chętnie bym ją nabyła. Kupowałeś nasionka w Pl?
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p

Post »

No jo... Ale w przyszłym sezonie się spróbuje podhodować te cudne pomponiki!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”