Leśny ogród Moni68 cz.5
- JSZFRED
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Leśny ogród Moni68 cz.5
Witaj Moniko,
U mnie sypie i sypie po rannym odśnieżaniu śladu nie widać najgorzej bo nie ma juz miejsca na odgarnięty śnieg, który strasznie przeszkadza, a nasze boczne uliczki są tak zaśniezone że samochody zaczynają grzęznąć
Pozdrawiam cieplutko
U mnie sypie i sypie po rannym odśnieżaniu śladu nie widać najgorzej bo nie ma juz miejsca na odgarnięty śnieg, który strasznie przeszkadza, a nasze boczne uliczki są tak zaśniezone że samochody zaczynają grzęznąć
Pozdrawiam cieplutko
U was sypie wszędzie, a w Rzeszowie od rana temperatura na plusie i tylko niewielki deszcz padał chwilę. Nie wiem co lepsze. Ślisko się zrobiło.
Moniko, bardzo podoba mi się kompozycja z fioletowym różanecznikiem, funkią i trzmieliną. Szukam pomysłu, czym obsadzić różaneczniki. Posadziłam kilka funkii, miodunkę i nie mam pomysłu ci jeszcze. Może tawułki?
Moniko, bardzo podoba mi się kompozycja z fioletowym różanecznikiem, funkią i trzmieliną. Szukam pomysłu, czym obsadzić różaneczniki. Posadziłam kilka funkii, miodunkę i nie mam pomysłu ci jeszcze. Może tawułki?
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne te Twoje Rh :P
Też mam Cunningham s White ,ale mój to jeszcze młodziak ,a właściwie to wszystkie moje roślinki, to same maleństwa.Muszę być cierpliwa i poczekać kilka lat ,na takie efekty, jakie są u Ciebie .

Też mam Cunningham s White ,ale mój to jeszcze młodziak ,a właściwie to wszystkie moje roślinki, to same maleństwa.Muszę być cierpliwa i poczekać kilka lat ,na takie efekty, jakie są u Ciebie .

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Kochani, witam Was serdecznie
Śnieg cały czas sypie... Byliśmy na imprezie- wigilijnych imieninach mojej Mamy, trudno więc było nie pojechać. Na szczęście szczęśliwie wróciliśmy do domu. Drogi zupełnie białe, po drodze widzieliśmy jeden pług!!
Zdjęcia zrobione w ogrodzie w południe.
Anuś, bardzo się cieszę, że Ci się podoba
Iduś, będę Ci niezmiernie wdzięczna, jeśli zechcesz podzielić się tą miosunką ze mną, dziękuję
Krysiu, bardzo dziękuję
Do tej pory udało mi się zebrać 34 odmiany rh, 7 azalii japońskiej, 4 wielkokwiatowej i azalię pontyjską. Oczywiście wiosną przybędą kolejne
Rysiu, dziękuję, że zajrzałeś
Z lepienia bałwana nic nie wyszło- od rana sypał gęsty drobny śnieg i potwornie wiało... Wyszliśmy co prawda do ogrodu, ale szybciutko wróciliśmy do domu
Jacku, cieszę się, że zimowe problemy nie spędzają Ci już snu z powiek
Mam nadzieję, że udało Ci się wyjechać!! Nam tylko w drodze powrotnej do domy przy zjeździe na naszą drogę samochód zawisł na śniegu 

Śnieg cały czas sypie... Byliśmy na imprezie- wigilijnych imieninach mojej Mamy, trudno więc było nie pojechać. Na szczęście szczęśliwie wróciliśmy do domu. Drogi zupełnie białe, po drodze widzieliśmy jeden pług!!
Zdjęcia zrobione w ogrodzie w południe.

Anuś, bardzo się cieszę, że Ci się podoba

Iduś, będę Ci niezmiernie wdzięczna, jeśli zechcesz podzielić się tą miosunką ze mną, dziękuję

Krysiu, bardzo dziękuję

Rysiu, dziękuję, że zajrzałeś

Jacku, cieszę się, że zimowe problemy nie spędzają Ci już snu z powiek

-
- 500p
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
Witaj wpadłam z wizyta ale widzę u ciebie to samo co i u mnie śnieg po kolana
Życzę miłej nocki ...

Życzę miłej nocki ...
Moniko i jeszcze nie śpisz po imprezie?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Moniś! Zdjęcia cudne. U mnie też sypie, ale zdecydowanie jest mniej śniegu. Cieszę się, bo nareszcie rośliny będą miały pierzynkę.
grazka_j - moje wątki
-
Mariolu, miło, że zajrzałaś
Śniegu bardzo dużo, ale może to i dobrze, bo podobno wracają siarczyste mrozy...
Kolorowych snów!!
Izo, naprawdę nie ma za co dziękować
Cieszę się, że mogłam pomóc 
Grażynko, zaczęły mi się podobać miodunki
Te na zdjęciu są oczywiście Idy.
Joasiu, u nas jest dokładnie tak samo... Po naszej drodze jeździmy tylko my, możesz więc sobie wyobrazić, jak to wygląda... Mimo wszystko cieszę się ze tego śniegu- podobno w nocy z wtorku na środę ma być u nas -20
Przynajmniej rośliny są dobrze okryte!!
Agnieszko, funkii przy rh nigdy za wiele
Mówiąc już zupełnie poważnie warto rododendronową rabatę uzupełnić innymi krzewami kwasolubnymi. Doskonale sprawdzają się azalie, pierisy, kiścienie, andromedy. W ubiegłym roku udało mi się kupić stewarcję kameliowatą- ponieważ dorasta do 3,5 m i lubi słońce posadziłam na obrzeżu jednej z rododenronowych grup.
Ciekawy rysunek liści trzmielin i różne sposoby ich prowadzenia sprawiają, że są pożądanym wypełnieniem tych rabat.
Wybór odmiany krzewów będzie zależeć oczywiście od ilości miejsca i docelowych rozmiarów rh.
Z bylin proponuję funkie, miodunki, tawułki, pluskwice, żurawki, żuraweczki, jasnoty, runiankę japońską, brunnery, zawilce japońskie, paprocie. Na pewno o czymś zapomniałam, ale jest już dosyc późno
Rh można podsadzać wszystkimi wiosennymi cebulowymi. W ostatnim sezonie przetestowałam również lilie, doskonale czują się w tym otoczeniu
Oto przykłady:

I z dalszej perspektywy:

Joluś, dziękuję
CW rośnie dosyć szybko, pięcio- sześcioletni krzew już całkiem ładnie się prezentuje.
Zobacz, jak to nasze hobby ćwiczy cierpliwość

Kolorowych snów!!
Izo, naprawdę nie ma za co dziękować

Grażynko, zaczęły mi się podobać miodunki

Joasiu, u nas jest dokładnie tak samo... Po naszej drodze jeździmy tylko my, możesz więc sobie wyobrazić, jak to wygląda... Mimo wszystko cieszę się ze tego śniegu- podobno w nocy z wtorku na środę ma być u nas -20

Agnieszko, funkii przy rh nigdy za wiele

Ciekawy rysunek liści trzmielin i różne sposoby ich prowadzenia sprawiają, że są pożądanym wypełnieniem tych rabat.
Wybór odmiany krzewów będzie zależeć oczywiście od ilości miejsca i docelowych rozmiarów rh.
Z bylin proponuję funkie, miodunki, tawułki, pluskwice, żurawki, żuraweczki, jasnoty, runiankę japońską, brunnery, zawilce japońskie, paprocie. Na pewno o czymś zapomniałam, ale jest już dosyc późno

Rh można podsadzać wszystkimi wiosennymi cebulowymi. W ostatnim sezonie przetestowałam również lilie, doskonale czują się w tym otoczeniu

I z dalszej perspektywy:

Joluś, dziękuję

Zobacz, jak to nasze hobby ćwiczy cierpliwość

-
Grażynko, późno chodzę spać
Tym razem nie muszę pracować, Panowie śpią i spokojnie mogę się zająć swoimi sprawami
Ty też czuwasz po nocach? 
Serdecznie Cię pozdrawiam

Serdecznie Cię pozdrawiam

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Moniczko miłego dnia, lilie naprawdę piękne 

- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Moniko, u nas tez napadało dożo śniegu, mam nadzieje ze nie będzie silnych mrozów. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj Moniko!
Z zazdrością przeczytałam o Twojej kolekcji Rh. Ja kupowałam je kilkakrotnie
niestety nie chcą u mnie rosnąć /nie lubią mnie/. Mam jeden Baden-Baden
jest duży ładny krzaczek, wszystko robię koło niego zgodnie z książką
a on nie kwitnie. W jesieni postraszyłm go, że jak nie zakwitnie to go
spalę.
Miłej niedzieli.

Z zazdrością przeczytałam o Twojej kolekcji Rh. Ja kupowałam je kilkakrotnie
niestety nie chcą u mnie rosnąć /nie lubią mnie/. Mam jeden Baden-Baden
jest duży ładny krzaczek, wszystko robię koło niego zgodnie z książką
a on nie kwitnie. W jesieni postraszyłm go, że jak nie zakwitnie to go
spalę.
Miłej niedzieli.

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
U mnie żadnych opadów nie ma i jakoś się nie zanosi ...
a szkoda ,bo ponoć mrozy idą...
Czy widziałaś lilje na all.
1 cebula kosztuje 60 zł

Czy widziałaś lilje na all.

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Moniko! Nie wiedziałam,że funkie tak dobrze się czują w towarzystwie rododendronów ! Muszę to u siebie wypróbować.
Szczególnie podoba mi się pierwsze zdjęcie z lilią - kropla koloru wśród żywej , bujnej zieleni... W tym roku chcę posadzić dużo lilii, spróbuję tak zrobić, jak u Ciebie.
Szczególnie podoba mi się pierwsze zdjęcie z lilią - kropla koloru wśród żywej , bujnej zieleni... W tym roku chcę posadzić dużo lilii, spróbuję tak zrobić, jak u Ciebie.
Śliczne lilie Moniko! Wyglądają niewinnie na tle zieleni. Całuski! 

grazka_j - moje wątki