Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Sułtan ma 3 kwiatki rozwinięte:

Obrazek

Cętka, jak to Cętka...cętkowana:

Obrazek

I sabotek od Joane <ładnie rośnie, zauwazylam, że wypuszcza nowego korzonka> :

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ale świetnie ;:138 widać, że roślinkom słuzy wakacjowanie na działce, bo rosną wspaniale :heja Sułtan ma pięknie wybarwione kwiaty a Cętka wygląda uroczo ;:3
Kiedy zamierzasz zabrać je do domu :?: To pytanie może na przyszłość ale ja mam na balkonie i się zastanawiam jak długo mogą tam jeszcze być. ;:224
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, ale cudowne przywitanie z rana. ;:138
Catllaye mają duże ladne pseudobulwy, jedna nawet się otwiera to może będzie też kwitła.
Masdevallia też się trzyma. Niech rośnie szybciutko.
No i sabotek, jak już podrósł. :tan U mnie jeden wypuścił znowu torebkę kwiatostanową.
Dalszego powodzenia w uprawie i obfitego kwitnienia. :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- dziękuję w imieniu kwiatuszków. Jak uda mi się uratować Twoją katlejkę, tą z jedną psb to albo Komuś ją sprezentuję, albo będzie na wymianę ;) Ale to dopiero na wiosnę. Musi nabrać sił u mnie :)
Wakacjujące, myślę jeszcze potrzymać do dwóch tygodni na działce, potem wezmę do domku. Tylko muszę zrobić małe przemeblowanie Mamy kwiatów, bo regał będzie mi potrzebny na orchidee.
Dendrobia <Berry Oda i nobile>, Brassia i cymbidium zostaną na razie na działce. Mam okno południowo-zachodnie, conajmniej do listopada tam będą stać "za karę".
Po okresie wakacji spędzonym na ogrodzie stwierdzam, że świeże powietrze najlepiej sprzyjało katlejom i cambriom. Zobaczymy, czy któreś z nich zakwitnie...

Joane- od Ciebie kwiatuszki pięknie rosną. Ale to też Twoja zasługa, bo dostałam już zadbane. ;:108

Prawdopodobnie 4 września będę w Krakowie, może znów jakieś cudo sobie przywiozę i chętnie kolejną bidulkę do ratowania. Bo reanimacja bardzo mi się spodobała ;:224

Może jutro zrobię więcej fotek domowym storczykom. Odkryłam jeden z pojemników, bo liście już zahaczały o pokrywkę. Mimo tego ładnie rosną i mech za szybko nie przesycha. Może coniektóre już wyciągnę z pojemnika. Na ich miejsce trafią niektóre katlejki...
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczyki pięknie ci rosną... Sczególnie spodobał mi się żółty cętkowany Phalaenopsis.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Justynko ale się u ciebie dzieje :shock: pięknie jak to towarzystwo weźmie się za kwitnienie będzie co podziwiać :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

justus27 pisze:to może na wiosnę na jakieś dendrobium wymienię... Twoje dendrobium oczywiście ;)
Justynko nie ma sprawy :D tylko powiedz które :D moje cymbidium coś wypuściło dziwnego muszę obfocić pokażę :)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justus27 zgadzam się z Tobą - przebywanie na powietrzu wpływa pozytywnie na storczyki.Mam tylko balkon,całkowicie zapchany przez kwiaty,ale widzę różnicę we wzroście.No może oprócz Cymbidium.To z miłością maniaka wypuszcza tylko pseudobulwy ;:223
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ;:138 piękne fotki i tyle się u Ciebie dzieje :D ale to fajnie będziemy mieli co oglądać jak będzie brzydko na dworze :roll: :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- ma pędzik, będzie więcej kwiatuszków ;:108

Katarzynko- moim marzeniem jest, aby choć jedna katlejka po wakacjach zakwitła. Może się uad ;:224

Trzynastko- wszystkie mi się podobają ;) Dasz to, które będzie mieć akurat przyrosty gotowe do podziału ;:108

Grażynko- moje też psb wypuściło. Dlatego, zostaje na działce, maksymalnie długo. Zimą, jeśli będą zapowiadać -20 stopniowe mrozy, wtedy go przywiozę do domku ;)

Arlet- hihi...pierwszą rzeczą, kyórą muszę zrobić, to posprzątać regał. Wtedy przywiozę do domku cambriowate i pokażę Wam nowe lokum na storczyki.

A Właśnie...jak Radzicie, na zimę falki przenieść w pobliże południowego okna czy katlejaste, albo cambriowate tam położyć? Reszta będzia stać na zachodnim oknie. Zastanawiam się, jak poukładać orchidee, by było im "dobrze" zimową porą. ;:224
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Phalaenopsis i Cambriowate mogą stać na zachodnim oknie, natomiast Catllaye potrzebują najwięcej słońca, A więc w pierwszej kolejności to je a jak będzie jeszcze miejsce to inne. :lol:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- zatem zrobię, jak Radzisz. Może się doczekam kwiatuszka jakiegoś...

I fotki. Szczepka ludisii ślicznie rosnie, już trzeci listek wypuściła < a przypominam, że przyjechała do mnie bez listków i korzonków>:

Obrazek

Dendrobium Berry Oda, keiki ładnie rośnie. Jednak zostało uratowane, a już myślałam, że nic z niego nie będzie. Roślinka "matka" nawet korzonków nie ma:

Obrazek

MM wsadzone w spagnum pięknie sobie radzi, po zmarszczonych listkach śladu nie ma. A korzonki są jaskrawo zielone, nadal stoi w pojemniku:

Obrazek

Oraz pączki encyclii, jeden zżółkł, nie wiem, czy taki ma kolorek przed rozwinięciem pączuszka, czy usycha. Ale drugi pączek jest zielony, może ten się rozwinie? :

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Jak widać na lekarza kwiatów się nadajesz ;:147
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko widzę, że ładnie wyprowadziłaś Ludisę. Inne też dają sobie radę. ;:138 ;:138 ;:138 dla Ciebie.

Te pąki na Encycli tak mają. U mnie jest to samo, to oznacza, że lada dzień się otworzą. Ciekawe jakie będzie Twoja miała kwiaty? :wink:
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Witaj :wit,
Masz piękne storczyki, u każdego jakiś listek, korzonek, przyrosty nowe ;:138 ;:138, a wiesz może Masdevallia jakiego kolorku :?: ;:180
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”