MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Uważam, że szansa zasiedlenia jest bardzo duża jednak może trzeba będzie czekać nawet kilka lat.
Dla większej pewności proponuję wykonać wiele wiązek i porozwieszać je w marcu w różnych miejscach a następnie pozbierać je we wrześniu, jak będą zasiedlone rurki to powyjmować je i połączyć razem.
W ten sposób można dużo szybciej zapoczątkować własną hodowlę.
Najłatwiej jest kupić kokony można też u pobliskiego hodowcy wyłożyć swoje wiązki trzciny myślę, że po takiej propozycji można dostać niewielką ilość kokonów gratis.
Pozdrawiam
Dla większej pewności proponuję wykonać wiele wiązek i porozwieszać je w marcu w różnych miejscach a następnie pozbierać je we wrześniu, jak będą zasiedlone rurki to powyjmować je i połączyć razem.
W ten sposób można dużo szybciej zapoczątkować własną hodowlę.
Najłatwiej jest kupić kokony można też u pobliskiego hodowcy wyłożyć swoje wiązki trzciny myślę, że po takiej propozycji można dostać niewielką ilość kokonów gratis.
Pozdrawiam
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A na początek mógłbym te trzciny tylko związać sznurkiem i powiesić bez daszku?
Daszek dorobiłbym potem jakby coś je zasiedliło.
Daszek dorobiłbym potem jakby coś je zasiedliło.
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Uważam, że jak trzciny będą bez daszku to mogą być wilgotne a takich to pszczoły mogą nie wybierać.
Cytat z linku umieszczonego w pierwszym poście na pierwszej stronie tego wątku: http://www.uwm.edu.pl/pszczoly/kpchow.html
"RURKI UMIESZCZAMY W BUTELKACH Plastykowym butelkom po napojach odcinamy dna i górne ich części, tak, że powstaje plastykowa tuba. W jej wnętrzu upychamy ciasno rurki gniazdowe."
Cytat z linku umieszczonego w pierwszym poście na pierwszej stronie tego wątku: http://www.uwm.edu.pl/pszczoly/kpchow.html
"RURKI UMIESZCZAMY W BUTELKACH Plastykowym butelkom po napojach odcinamy dna i górne ich części, tak, że powstaje plastykowa tuba. W jej wnętrzu upychamy ciasno rurki gniazdowe."
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
Tu zdjęcie z tego roku.
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im ... -ogrodowa/
Jakoś się nie mogę zmotywować do łuskania ;/
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im ... -ogrodowa/
Jakoś się nie mogę zmotywować do łuskania ;/
Przyszły Rolnik ;)
- tax-us
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
Łuskania trochę będzie bo kilknaście a raczej kilkadziesiąt tysięcy kokonów będzie
Co to za patent u dołu, z tyłu, w brązowej skrzynce?

Co to za patent u dołu, z tyłu, w brązowej skrzynce?
Pozdrawiam Krzysztof
- Funkmaster
To niewypał zakupiony u pewnego Pana który ma takie domki w ofercie. Zero zainteresowania pszczół.
Jak by kogoś interesowało to odsprzedam rurki z kokonami, bo mi tyle aż nie potrzeba także zapraszam na e-mail Agrofunkmaster@gmail.com
Jak by kogoś interesowało to odsprzedam rurki z kokonami, bo mi tyle aż nie potrzeba także zapraszam na e-mail Agrofunkmaster@gmail.com
Przyszły Rolnik ;)
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
niewypał powiadasz
u mnie w tym mieszkają i to sporo tyle że trzeba mieć pewien patent

- Funkmaster
To może podzielisz się tym pewnym patentem.
Przyszły Rolnik ;)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Swagman ma pewien patent, w sensie jakiś tam, a nie w sensie pewny patent na 100% 

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
ja zamierzam zdobyć na wiosnę kokony wałczatki dwuguzki i nożycówki pospolitej , trzeba kupić całe zasiedlone gniazdo ....choć troszkę mnie póki cena odstrasza , murarka też będzie choć mam problemy ze zdobyciem odpowiedniej trzciny dla niej .
ponoć takie domki dla około 1000 kokonów to koszt około 150-200 zł......
ponoć takie domki dla około 1000 kokonów to koszt około 150-200 zł......
- Funkmaster
Nożycówkę mam ja pierwszy rok.
Kolega kupił ale mu nie odpowiada to tegoroczny urobek pewnie by chciał sprzedać taniej.
Kolega kupił ale mu nie odpowiada to tegoroczny urobek pewnie by chciał sprzedać taniej.
Przyszły Rolnik ;)
Dzięki przyszły rolnik ale już kupiłam od expertogrody. Bardzo kontaktowy gość. Pszczółki mają przyjść na dniach i to z gratisem. Myślę, że będę zadowolona.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
w jakim sensie mu nie odpowiada?Funkmaster pisze:Kolega kupił ale mu nie odpowiada to tegoroczny urobek pewnie by chciał sprzedać taniej.

-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
ano w tym patencie chodzi o to ze jak to jest ze świeżego drewna iglastego to nie wlezą do rurek za nic ale można rozrobić z wodą trochę gliniastej ziemi tym wymalować te deseczki a nawet za pomocą błotka skleić je ze sobą a potem wysuszyć- no i ważna sprawa konstrukcyjna -te rowki nie mogą być na przestrzał- jeśli tak jest z 1 strony trzeba je zaślepić- oczywiście błotkiem- w końcu pszczółki same murują błotem wiec na pewno im to nie będzie przeszkadzać - poza tym w naturze gnieżdzą sie przede wszystkim w gliniastych i lessowych skarpach wiec potraktują te deseczki jak fragment glinianej ściany z otworami
co do tej nożycowki to pisałem z rok temu że nie bardzo widzę jej zastosowanie w zapylaniu drzew i krzewów owocowych bo po prostu biologia tego owada jest inna i ma inne rośliny żywicielskie.oczywiście jeśli ktoś hoduje te pszczoły z chęci obserwacji ich życia to świetnie wywiążą się one ze swej roli,ale zapylić to one kwiatki mogą a nie drzewka owocowe

- tax-us
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
Nożycówka pospolita jest całkowicie nieprzydatna przy uprawach sadowniczych i bardzo mało przydatna przy uprawach ogrodniczych.
Wybiera przede wszystkim kwiaty jaskrów, inne kwiaty oblatuje kiedy jaskrów braknie w okolicy.
Oczywiście, jak pisze Swagman, ciekawa pszczółka do obserwacji, łatwo się hoduje, choć wyciąganie kokonów z rurek masakryczne.
Wybiera przede wszystkim kwiaty jaskrów, inne kwiaty oblatuje kiedy jaskrów braknie w okolicy.
Oczywiście, jak pisze Swagman, ciekawa pszczółka do obserwacji, łatwo się hoduje, choć wyciąganie kokonów z rurek masakryczne.

Pozdrawiam Krzysztof