Ogród Ewy F
Re: Ogród Ewy F
Tamaryszku1 Już myślimy o budkach lęgowych, ale chyba własnej produkcji
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na razie mam tylko dwie, zobaczymy czy będą miały mieszkańców...
U mnie jeszcze ogromne sterty śniegu,że w ogóle nie da się spacerować po ogrodzie.Iglaki zdeformowane mocno stracily na urodzie,ale gorsze te co im gałęzie się połamały.
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No to zrobiłam rajd - ładnych parę godzin w Twoim ogrodzie. Zakładkę zrobiłam dawno temu, chyba w maju po przeglądnięciu kilku pierwszych stron i zapomniałam. A dziś zaglądam a tu dłuuuuugi wątek i to jaki
Sto razy utrata tchu, sto razy zatrzymanie akcji serca i sto razy wybałuszone oczy. Wyrazy podziwu dla Ciebie Ewo ogrodniczko i dla Krzycha fotografa. Aż dech zapiera co można stworzyć na piasku! Jak o tym mówić i jak to ubrać w obraz. Dziś idę śnić kolorowe EwoF-Ogrodowe sny. Wrócę i będę męczyć pytaniami.

Witaj Izo Krakusko! Pewnie juz u Ciebie trochę wiosnę widać Dziękuję za tyle miłych słów.Widziałam Twoje róze .Są piękne.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Ewo mam kilka budek lęgowych w sadzie, różnią się wielkością otworów wlotowych,
czyli dla różnych ptaków. W najmniejszej gnieżdżą się sikory modre.
Większe miały zachęcić do osiedlenia dudka, bo widziałam dudka, jak zaglądał wiosną do budki już zajętej.
Efekt - dudka nadal nie mam, ale trzy pary szpaków uwijały się od wczesnej wiosny
chyba nie o to mi chodziło
Śniegu coraz mniej, ale niektórych iglaków jeszcze nie widzę.
Ciekawa jestem, czy takie rozpłaszczone całkiem pod śniegiem wstaną,
czy trzeba będzie je drastycznie odmładzać ?.
Czy przygięte gałęzie tawuły podniosą się nieco? .
Pewnie tej wiosny sekator będzie najbardziej potrzebnym narzędziem
Nie należy jednak popadać w przygnębienie, w naturze "samo się naprawia",
a nasze ogrody dodatkowo mogą na nas liczyć
czyli dla różnych ptaków. W najmniejszej gnieżdżą się sikory modre.
Większe miały zachęcić do osiedlenia dudka, bo widziałam dudka, jak zaglądał wiosną do budki już zajętej.
Efekt - dudka nadal nie mam, ale trzy pary szpaków uwijały się od wczesnej wiosny

chyba nie o to mi chodziło

Śniegu coraz mniej, ale niektórych iglaków jeszcze nie widzę.
Ciekawa jestem, czy takie rozpłaszczone całkiem pod śniegiem wstaną,
czy trzeba będzie je drastycznie odmładzać ?.
Czy przygięte gałęzie tawuły podniosą się nieco? .
Pewnie tej wiosny sekator będzie najbardziej potrzebnym narzędziem

Nie należy jednak popadać w przygnębienie, w naturze "samo się naprawia",
a nasze ogrody dodatkowo mogą na nas liczyć

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Elu! ja chyba właśnie jestem trochę przybita stanem ogrodu,ale chyba iglaki się podnoszą .Miałam świerk Conica okropnie wyglądajacy,a jak zaświecilo slońce i stopniał śnieg ,to zrobił się bardziej zwarty.Myślę,ze z tawułami będzie tak samo.
Obejrzałam przed chwila różę The Fairy .Aby nie przechwalić,ale jej żywotność jest niesamowita.Juz pełno nabrzmiałych pąków,a przecież krzaczki posadziłam na jesieni Zobaczymy jak angielki przetrwały,ale tkwią w zaspach ,a to co widac powyzej śniegu to czarne.Czekam na cebule z Lilypolu,ale prosiłam po 15 marca
Obejrzałam przed chwila różę The Fairy .Aby nie przechwalić,ale jej żywotność jest niesamowita.Juz pełno nabrzmiałych pąków,a przecież krzaczki posadziłam na jesieni Zobaczymy jak angielki przetrwały,ale tkwią w zaspach ,a to co widac powyzej śniegu to czarne.Czekam na cebule z Lilypolu,ale prosiłam po 15 marca
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Uwielbiam te zdjęcia u Ciebie oglądać ...
...na jakiś konkurs je dać trzeba,niech pójdą w świat ...
...na jakiś konkurs je dać trzeba,niech pójdą w świat ...
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Ewuniu piękne ptaszki jak zwykle .
U nie iglaki szczególnie tuje małe tez bardzo brzydko wyglądają , a jeden nawet do wykopania .
Ja jestem tylko ciekawa jak tam moje iryski które tak późno sadziłam , czy one przetrwały i nie zgniły ,bo do zakwitnięcia to jeszcze długo , boję się że to będą jakieś zwykłe a nie te odmiany jakie pisali .
Genia
U nie iglaki szczególnie tuje małe tez bardzo brzydko wyglądają , a jeden nawet do wykopania .
Ja jestem tylko ciekawa jak tam moje iryski które tak późno sadziłam , czy one przetrwały i nie zgniły ,bo do zakwitnięcia to jeszcze długo , boję się że to będą jakieś zwykłe a nie te odmiany jakie pisali .
Genia

A gdzie Geniu brałaś te iryski? O okres zimowy irysów to się nie martw.Największe wypady są na wiosnę ,gdy zbyt wcześnie ruszy wegetacja i przychodzi spory mróz lub gdy jest bardzo mokro i ziemia nie przesycha.
Tuję Twoją widzialam.Faktycznie nie wyglada dobrze.
Tuję Twoją widzialam.Faktycznie nie wyglada dobrze.
Tak Ido,ja też lubie oglądać z bliska ptaki uchwycone przez obiektyw,Nasze oko nie rejestruje tych wszystkich szczegółów w naturze
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Z pewną taką nieśmiałością... Proszę o radę albo pomoc w zrozumieniu
Założyłam irysową rabatę - stanowisko przygotowałam tak samo, a przynajmniej tak mi się wydaje. No i zakwitły tylko dwa irysy, na dodatek wcale nie te, które się najlepiej rozrosły. I co mam z tym fantem zrobić?

Szkoda Izo .ze nie pokazałaś swojej rabaty,Podstawą jest stanowisko słoneczne,nie nawożenie obornikiem i azofoską/zbyt duża ilość azotu w składzie /oraz płytkie sadzenie.Gleba też nie może byc gliniasta.